Το ξερω οτι σε κουραζω ωρες-ωρες, αλλά πώς να μην ρωτησω παλι βρε Στελλα?
Τι ειναι η εργασιακή υπακοή???
Αντε, τι ειναι η βασικη, κουτσά στραβά μαθαμε.
Εργασιακή υπακοή ξεκινάει με επίπεδο ΒΗ (Γερμανικό δίπλωμα βασικής υπακοής) αλλά σε ΟΛΟΥΣ τους χώρους (όχι μόνο για "επίδειξη" σε στοίβο για να πάρεις τον τίτλο)
και τελειώνει με τον σκύλο να κάνει τα πάντα χωρίς λουρί, σαν να το φοράει (και παντού φυσικά).
Το Σνάουτσερ μου πήγαινε δίπλα μου (σαν να φοράει λουρί) από την Λεωφόρο Αλεξάνδρας μέχρι την πλατεία Κολωνακίου. Φασαρία, γάτες, μηχανάκια, αδέσποτοι σκύλοι.... ο σκύλος είχε "δουλειά" και δεν έδινε σημασία.
Μπερδεύαμε ΠΟΛΥ κόσμο γιατί όλοι τον κοίταζαν κι έψαχναν το "αόρατο λουρί".
Μικρή σημείωση. Στους στοίβους (διαγωνίσματα υπακοής) συχνά βλέπουμε τους σκύλους με το κεφάλι μονίμως στραμένο προς το αφεντικό και τα μάτια καρφωμένα πάνω του. Αυτό είναι υπακοή για σπορ (ο σκύλος μάλλον θα πηγαίνει ΧΑΛΙΑ στο κέντρο πόλης -αν δεν έχει εξασκηθεί και σε αυτό). Αλλά δεν είναι απαραίτητο. Τους σκύλους που περνάω εγώ ΒΗ, ποτέ δεν τους μαθαίνω έτσι (με "στραβό" το κεφάλι).
Ο πολύ καλά δουλεμένος σκύλος (σε διαφορετικές συνήκες) δεν έχει καμία ανάγκη να στρίψει το κεφάλι του να σε παρακολουθεί (και μάλιστα ΔΕΝ το θέλεις αυτό σε σκύλο σωματοφύλακα). Αν είναι δίπλα σου σε βλέπει μιά χαρά, παρακολουθεί και γύρω σας με άνεση, καθώς εκτελεί εντολές ή ακολουθεί τις στροφές σου χωρίς καμία διόρθωση.
Θέλει πολύ δουλειά (εμένα μου πήρε 2 χρόνια να τελειωποιήσω το Σνάουτσερ γιατί ήταν εξαιρετικά δύσκολος και κυριαρχικός σκύλος) και συνήθως δεν το κάνει κάποιος που δεν χρησημοποιεί τον σκύλο για εργασία. Εξού και ο ορισμός "εργασιακή υπακοή".
Ακόμη κι ένα απλό ΒΗ (που ο ΚΑΘΕ υγειής σκύλος μπορεί να αποκτήσει) απαιτεί σκληρή δουλειά και συννέπεια από τον ιδιοκτήτη. Όποιος ενδιαφέρεται όμως να έχει σκύλο σωματοφύλακα οφείλει να έχει και πάρα πολύ σοβαρό πρόγραμα υπακοής. Δεν γίνεται το ένα χωρίς το άλλο.