Eίναι ο σκύλος παμφάγο?

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
Γιαννης 1 : Κανείς δεν είπε ότι δεν έχουν.Το αναφέρει και το άρθρο,αν το διάβαζες θα το έβλεπες.
μπορει να εβαλες εσυ το post αλλα φαινεται οτι εσυ δεν το διαβασες γιατι χαρακτηριστικα αναφερει :

Δεν έχουν μεγάλους επίπεδους τραπεζίτες για να αλέθουν φυτικές ίνες
ως οδοντοτεχνιτρια και ας μην το εξασκω το επαγγελμα ανεφερα οτι οι σκυλοι διαθετουν μασητικες επιφανειες στους γομφιους τους

BiggBilly : Και ο λύκος έχει τι σημαίνει ότι μπορεί να μασάει χόρτα?
αυτο ειναι δικο σου συμπερασμα οχι δικο μου

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
ως οδοντοτεχνιτρια και ας μην το εξασκω το επαγγελμα ανεφερα οτι οι σκυλοι διαθετουν μασητικες επιφανειες στους γομφιους τους
Σίγουρα δεν έχω της γνώσεις σου αλλα θα κάνω μερικές παρατηρήσεις και διόρθωσε με αν λέω κάτι λάθος.
Ο σκύλος (όπως ο λύκος) έχουν στο πίσω μέρος τραπεζίτες (γομφίοι). Δεν είναι όμως για να μασάνε γιατί σαν σκελετική δομή κρανίου τους είναι αδύνατο να κάνουν πλευρικές κινήσεις ή περιστρεφόμενες. Η μόνη κίνηση που μπορεί να κάνει το σαγόνι είναι πάνω-κάτω. Οπότε ναι έχουν γομφίους αλλά δεν είναι για την άλευση-μάσημα φυτικών ινών αλλά για να κομματιασουν εστω και λιγο το φαγητό τους. Οι κυνόδοντες είναι μόνο και μόνο για την αφαίρεση κρέατος απο το θύραμα δεν κάνουν δουλεία στο μάσημα. Ο σκύλος όπως πολλά σαρκοφάγα δεν μασάνε την τροφή τους απλά την κομματιάζουν ίσα ίσα για να το καταπιούν.

Επειδί δεν έχω αναφέρει καθόλου στο τι ζημιά γίνεται απο της επεξεργασμένες τροφές -στην Αμερικη το 70% των πελατών κτηνιατρίων πάνε για καθάρισμα δοντιών- ποιά είναι η άποψη σου στο θέμα πλάκας-ουλίτιδας και γενικα την περιοδοντική.
Ποιά είναι τα προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν αν ο σκύλος δεν χρησιμοποιεί το στόμα του?

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
Δεν είναι όμως για να μασάνε γιατί σαν σκελετική δομή κρανίου τους είναι αδύνατο να κάνουν πλευρικές κινήσεις ή περιστρεφόμενες
πως το συμπερανες αυτο ? η κατω γναθος ειναι το μονο κινητο οστο του κρανιου και ολη τη δουλεια για να επιτραπει η κινηση τη κανει η κροταφογναθικη αρθρωση ,και η κινηση μασησης λεγεται πλαγιοκυκλικη ,την οποια ο σκυλος και εχει σε περιορισμενο ευρος

οι κυνοδοντες και οι τομεις ειναι κοπτηρες ,κοβουν αποσπουν
οι προγομφιοι προετοιμαζουν σε λιγο μικροτερα κομματια τα ηδη κομμενα κοματια απο τους κοπτηρες για το επομενο σταδιο που ειναι
οι γομφιοι και οι μασητικες τους επιφανειες

ναι εχουμε προβλημα με το καθαρισμο των δοντιων οταν ταιζουμε ξηρα τροφη και για αυτο δεινουμε χοντρα κοκκαλα απο μεγαλα ζωα

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Προσωπικά δεν έχω δει σκύλο να κάνει πλαγιοκυκλική κίνηση κατα την διάρκεια μάσησης. Εξάλλου έτσι όπως είναι τοποθετιμένα τα δόντια τους δεν ξέρω κατα πόσο είναι δυνατόν να μασήσουν χρησιμοποιόντας αυτη την κίνηση του σαγονιού. Θα προσπαθήσω αύριο να δω αν γίνεται γιατί τώρα κοιμάται το μπέμπη.
Πολύ μαρέσουν αυτές οι συζητήσεις γιατί αντιλαμβάνεις πράγματα που δεν είχες προσέξει πριν :D

Κατα την διάρκεια ροκανίσματος μεγάλων κοκκάλων ελάχιστα το σαγόνι μπορεί να κάνει μικρές κινήσεις πλαγίως, το οποίο θεωρώ ότι και χρειάζεται (παρατηρώντας σκύλο που ροκανίζει μεγάλο κόκκαλο φαίνεται ότι όντως γίνεται).

Είχα ένα ξάδερφο που είχε πάει για καθαρισμό δοντιών. Δεν καθάριζε ποτέ τα δόντια του με αποτέλεσμα όταν πήγε στον οδοντίατρο άρχισαν να αιμορραγούν τα ούλα του. Δεν ήμουν μαζί του αλλα μου εξήγησε όσο μπορούσε ότι αυτό έγινε γιατί τα ούλα του είχαν "κοιμηθεί". Του εξήγησε ο οδοντίατρος πως το βρουτσισμα δεν είναι μόνο για να φαίνονται ωραία τα δόντια αλλα για πολλούς λόγους, ένας απο αυτόυς είναι ότι γίνεται μασαζ στα ούλα.

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
δυστυχως εχουμε πολλα προβληματα στη στοματικη κοιλοτητα

ετσι για τη πληρη ενημερωση ονομαζετε σωστα κροταφογναθικη διαρθρωση

και υπαρχουν μασητηριοι μυες : μασητηρας,κροταφιτης,εσω πτερυγοειδης,διγαστορας

μην περιμενεις να δεις καμια πλαγιοκυκλικη κινηση κραυγαλεα ,ειπαμε ,περιορισμενου ευρους