Disclaimer : Ακολουθεί σεντόνι. Και μάλιστα υπέρδιπλο !
@Εriana
Απαντώ κι εγώ ως απλός αναγνώστης, απλό μέλος και πάντα με τη φιλικότερη διάθεση :
Η άποψη του καθενός έχει τόσο βάρος, όσο αυτή ζυγίζει ! Ούτε γραμμάριο λιγότερο, ούτε γραμμάριο περισσότερο. Εξηγούμαι :
Προσωπικά προσπαθώ – στην αρχή τουλάχιστον - να μην επηρεάζομαι από το ποιος λέει κάτι, αλλά ΤΙ είναι ακριβώς αυτό που λέει. Προσπαθώ να μην επηρεάζομαι ούτε και από τις προθέσεις του. Σημασία για μένα έχει κατ’ αρχάς το περιεχόμενο, η άποψη καθ’ αυτή. Η οποία δεν πρέπει να κριθεί με κριτήριο το ποιος τη λέει, αλλά πόσο βάρος/αξία/περιεχόμενο έχει. Το ποιος την εκφέρει και για ποιο σκοπό την εκφέρει πρέπει να κριθεί σε δεύτερο χρόνο, αφού πρώτα κριθεί αν η ίδια η άποψη είναι βαρύνουσα ή όχι.
Συνεπώς στο πρώτο μήνυμα (και στο δεύτερο και στο εκατοστό) του
@alnotas (και του κάθε άλλου εδώ κι οπουδήποτε αλλού) προσπαθώ να διαπιστώσω τι θέλει να πει ο ποιητής κι όχι ποιος είναι ο ποιητής. Αν κρίνω ότι το «ποίημα» αξίζει να πάμε και στα υπόλοιπα. Αν όχι, πάμε παρακάτω. Τα ποιήματα κάνουν τον ποιητή κι όχι ο ποιητής τα ποιήματα…..
Κατ’ εμέ λοιπόν η άποψή του αξίζει και έχει βάρος καθ’ εαυτή γιατί άγγιξε τα εσωτερικά μου κριτήρια περί αληθείας. Συμφωνώ και θεωρώ ότι στην πλειονότητα των όσων λέει έχει δίκιο. Αδιαφορώ ποιος είναι, αδιαφορώ (στο στάδιο αυτό) και για τα κίνητρά του.
Την κατακλείδα δε που εσένα σε προβλημάτισε, εγώ την προσυπογράφω μέχρι κεραίας. Πού διαφωνείς ;
@takisft
Συμφωνώ σε μερικά από όσα λες . Ερωτώ όμως :
Όσοι αποχώρησαν γιατί «Απλά βαρέθηκαν», γιατί βαρέθηκαν ; Μήπως γιατί ήταν βαρετά όσα διάβαζαν ; Μήπως γιατί βαρέθηκαν να διαβάζουν συνεχώς τα ίδια και τα ίδια από τους ίδιους/ες, μονότονα και κουραστικά ; Μήπως γιατί η γκρίνια, η μίρλα και η αστυνόμευση της σκέψης εκτός από εκνευριστική είναι και κουραστική ;
Όσοι αποχώρησαν γιατί «Έκαναν την ερώτηση που τους βασάνιζε, άκουσαν την απάντηση και έφυγαν» μήπως δεν έφευγαν αλλά παρέμεναν αν κάτι άλλο τους κέντριζε το ενδιαφέρον, ένα θέμα, ένα πρόσωπο, μια συμπεριφορά ;
Όσοι αποχώρησαν γιατί «Δεν ασχολούνται πλέον με τον σκύλο» νομίζω ότι είναι μια ελάχιστη, μηδαμινή περίπτωση. Για να μπει κάποιος εδώ και να γίνει μέλος, ένα κόλλημα με το σκύλο το έχει. Ακόμα κι αν δεν έχει σκύλο, έχει κόλλημα. Δεν έχω αεροπλάνο, αλλά συμμετέχω ενεργά και για πολλά χρόνια σε ένα αεροπορικό φόρουμ – φαντάζομαι καταλαβαίνεις τι θέλω να πω. Ας αφήσουμε δε ότι με τη συμμετοχή αποκτάς και «κοινωνικούς» δεσμούς, οπότε δεν φεύγεις γιατί είναι οι φίλοι σου κλπ.
Όσοι αποχώρησαν γιατί «Ο σκύλος τους πέθανε, δεν πήραν άλλο ακόμα και πονάνε οι συζητήσεις» εντάσσονται ομοίως στην ανωτέρω περίπτωση και απάντηση.
Το ίδιο σε ένα βαθμό ισχύει και για όσους «Δεν έχουν χρόνο / δουλεύουν / κάνουν παιδιά, οικογένεια /ξεκίνησαν νέα ζωή σε άλλη χώρα». Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν χρόνο / δουλεύουν / κάνουν παιδιά, οικογένεια /κάποιοι μάλλιστα ξεκίνησαν νέα ζωή σε άλλη χώρα. Η απάντηση στο γιατί κάποιοι με αυτά τα χαρακτηριστικά συνεχίζουν και γράφουν και κάποιοι άλλοι όχι, νομίζω ότι πρέπει να αναζητηθεί στις αιτίες που κατέδειξε ο
@alnotas .
Όσοι αποχώρησαν γιατί «Έγιναν εκτροφείς και το φόρουμ είναι risky» θα συμφωνήσω ότι ισχύει γι’ αυτούς που ήταν μέλη και αποχώρησαν. Είναι risky όμως γιατί τα υπόλοιπα μέλη του φόρουμ έχουν (ή είχαν) πολύ υψηλό επίπεδο και οι ίδιοι δεν διακινδυνεύουν την έκθεση και την απομυθοποίηση.
Θα συμφωνήσω επίσης για όσους «Βλέπουν με υπεροψία όλα αυτά τα θέματα και τα θεωρούν πλέον ασήμαντα». Είμαι ένας από αυτούς. Όχι με υπεροψία, αλλά πράγματι θεωρώ εντελώς ασήμαντο να συμμετέχω για 125η φορά σε μια συζήτηση για τον τρόπο απόκτησης κουταβιού, να συστήσω τροφή ή να δω φωτογραφίες του Ριρή. Καλά είναι αυτά, τα έκανα και θα εξακολουθούσα να τα κάνω με χαρά, αν υπήρχε και κάτι άλλο που θα με γέμιζε. Σαν τα παλιότερα νήματα και συζητήσεις, έστω και μια στις δέκα. Όταν όμως είναι ΜΟΝΟΝ αυτά, λυπάμαι αλλά είναι ασήμαντα και αδιάφορα.
Όσοι αποχώρησαν γιατί «Μετάνιωσαν για τα γραφόμενα τους, οπότε καλύτερη η λήθη», στο καλό κι η Παναγιά μαζί τους.
Συνυπογράφω τη ρήση "Όλοι οι άλλοι είναι ένοχοι, εκτός από μένα". Γι’ αυτό μίλησα και στον
@admin για αυτοκριτική…..
@admin
Ζήτησες προτάσεις. Πάρε πρόχειρα μερικές :
- Κάνε αυτοκριτική. Όχι δημόσιο αυτομαστίγωμα, αλλά προσωπική ενδοσκόπηση. Για να δεις τι έχει γίνει λάθος μέχρι τώρα και να διορθωθεί, τι έχει γίνει σωστά και να γίνει καλύτερο. Αν θεωρείς ότι όλα έχουν γίνει άψογα και ο @alnotas είναι προβοκάτορας/τρολλ/βλάκας κλπ, ότι το ίδιο είμαι κι εγώ κι οποιοσδήποτε άλλος ασκεί κριτική, προχώρα στην επόμενη πρόταση.
- Δημιούργησε μια ενότητα σημαντικών θεμάτων ή προγενέστερα νήματα που καλύπτουν αυτά τα θέματα σαν FAQ και floating, έτσι ώστε να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος, γράψιμο και ψυχική υγεία στα μέλη που απαντούν στους νέους και στα πρώτα ερωτήματά τους. Οι νέοι να παραπέμπονται εκεί και στη συνέχεια να συζητάμε τα περαιτέρω, αλλά να υπάρχει μια βάση.
- Να είσαι πιο λειτουργικά παρεμβατικός. Προσοχή : όχι αυστηρός, ούτε να λογοκρίνεις. Αλλά δεν χρειάζεται ο άλλος/η να αρχίσει τα πεζοδρομιακά γαλλικά για να παρέμβεις. Στο 99 % των περιπτώσεων που ξέφυγαν μια φιλική παρέμβασή σου, είτε ως αντμίν είτε με το alter ego σου θα ήταν υπεραρκετή.
- Πάντα φιλικά και με καλή διάθεση, μάζεψε λίγο τα λουριά σε κάποιους/ες που ξεφεύγουν τόσο πολύ και τόσο συχνά. Πίστεψέ με, καθιστούν το dogforum απωθητικό σε όλους τους άλλους πλήν της κλίκας τους. Και οι «άλλοι» είναι και απείρως περισσότεροι και απείρως σημαντικότεροι.
- Βγάλε ένα Σύνταγμα με δύο μέρη/Δεκαλόγους Κατευθύνσεων. Ένα Δεκάλογο του Φόρουμ κι ένα Δεκάλογο του Μέλους. Όχι αυστηρούς, όχι αφοριστικούς, αλλά οπωσδήποτε κατευθυντήριους. Να ξέρει κάποιος που μπαίνει και τι να περιμένει. Καλό θα ήταν αυτοί να προκύψουν κατόπιν συζητήσεως με τα ήδη υπάρχοντα μέλη και να ακουστούν οι γνώμες τους, αλλά δική σου να είναι η τελική απόφαση.
- Αποκλείεται να μην ξέρεις ή να μην μπορείς να βρεις κάποιους τουλάχιστον από παλιότερους συμμετέχοντες με ενεργητική παρουσία που πλέον δεν γράφουν. Κάνε προσκλητήριο, προσωπικό και άμεσο, για να επιστρέψουν τουλάχιστον κάποιοι εξ αυτών. Κάνε μεταγραφές, η ομάδα θέλει ενίσχυση.
- Διοργάνωσε κάποια συνάντηση μελών. Βοηθάει πολύ στην άμβλυνση προσωπικών αντιπαραθέσεων που προέρχονται από απρόσωπα γραπτά μηνύματα.
- Αν έχεις ένα όραμα για το φόρουμ, αν θέλεις το φόρουμ να έχει μια ταυτότητα, αν αυτά (όραμα και ταυτότητα) τα μοιράζονται και άλλα πρόσωπα που γνωρίζεις, εκτιμάς κι εμπιστεύεσαι, τότε και μόνο τότε σύστησε μια ολιγομελή ομάδα διαχείρισης και κάνε τους Moderators, πάντα με στενή συνεργασία και επίβλεψη.
Θα μπορούσα να γράψω πολλά περισσότερα, αλλά στο τέλος δεν θα διαβάσει κανείς τίποτε…. Στην κατακλείδα "Όλοι μπορούμε να κάνουμε το κόσμο, το σπίτι μας, τον εαυτό μας ή το ....forum μας, λίγο καλύτερα. Πόσο πολύ όμως το θέλουμε;" εγώ απάντησα καταφατικά και προσπάθησα να συνεισφέρω έστω και το ελάχιστο που μπορώ. Προσπαθήστε κι εσείς. Δεν κοστίζει παρά λίγο προσωπικό χρόνο.