B.A.R.F. - HELP

silk

Well-Known Member
9 Οκτωβρίου 2008
440
3
41
Kinetta
2,5 κιλά σε 14 ημέρες με 1 ώρα άσκηση την ημέρα είναι υπερβολικό για 20 κιλά σκύλο ή δεν απορροφάει καλά την τροφή ή κάτι άλλο φταίει και δεν είναι γίνεται να είναι μόνο η ποσότητα τροφής. Παίζει να τον ζυγίσατε λάθος?
Ο κτηνίατρος πάντως μου είχε πει πως αν ο σκύλος χάσει σε 1 μήνα πάνω από 10% του βάρους του ο σκύλος υπάρχει πρόβλημα. Εφόσον ο σκύλος σου τρώει κανονικά θεωρώ πως τουλάχιστον πρέπει να κάνεις μία εξέταση αίματος να δείς ότι όλα είναι οκ.
Ξαναζύγισε τον καλού κακού...
Μερικές ερωτήσεις:

- Το τρίχωμα του σκύλου είναι εντάξει ?
- Κάνει εμετούς ?
- Κάνει διάρροιες ?
- Τρώει με την ίδια διάθεση ?
- Έχεις παρατηρήσει να τρώει τα κακά του ?

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Είσαι σίγουρος ότι τον ζύγησες σωστά πριν ξεκινήσεις ωμά? Μήπως τον ζήγησες αφου τον τάισες, μήπως πριν αφοδεύσει ή κάνει το νερό του? :D
Εγώ θα σου πρότεινα να τον ζυγήσεις κάθε εβδομάδα ώστε να έχεις καλύτερη εικόνα και να είσαι σίγουρος ότι όντως χάνει και ότι δεν ήταν κάποιο σφάλμα σου κατα της μέτρισεις.
Τα 500gr κρέας-εντόσθια-κόκκαλα ημερισίως μου φαίνονται μια χαρά αν πέρνει και λίγα λαχανικα, φρούτα (δημητριακά αν θες) επιπλέον απο αυτό το ποσόν. Αν απλα του δίνεις 500gr συνολικά τροφή την ημέρα είναι λίγο...
Μήπως του δίνεις πολύ "καθαρό" κρέας? Προσπάθησε να του δώσεις κοτόπουλο που έχει λίπος ή κομμάτια μοσχαριού που έχουν.
Τι κρέας του δίνεις αν επιτρέπεται?

μπουλης

Well-Known Member
23 Σεπτεμβρίου 2010
752
306
n.smirni
Biggbilly με τον ίδιο τρόπο ζυγίζεται πάντα.

Silk όχι, όλα μια χαρά.

Vrmode είσαι κατατοπιστικότατος.;)
Το γυρνάμε σε κοτόπουλο και παίζουμε με την
ποσότητα.

Αν δεν ξαναγράψω εδώ σημαίνει ότι πάμε καλά.

Ευχαριστούμε:-D

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Καλή επιτυχία. Και μην ανυσυχείς παίζει και το γεγονός ότι κόψατε μπαμ την ξηρά και πήγατε σε BARF.
Έίμαι σίγουρη ότι το κανονικό φαγητό διασπάται πολύ πιο εύκολα από τον οργανισμό σε σχέση με την κροκέτα, οπότε ο σκύλος "χώνευε πιο γρήγορα" και μετά έκαιγε τα έτοιμα. Κάπως έτσι το έχω στο μυαλό μου.

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
@ Sofouli

Μάλλον το αντίθετο, το ωμό κρέας, τα κόκκαλα και τα υπόλοιπα ωμά απαιτούν μεγαλύτερα ποσοστα ενέργειας για να χωνευθούν.Άρα "καίνε" περισσότερο όταν καταναλώνουν ωμά σε σχέση με μαγειρεμένες ή έτοιμες τροφές.

@ μπουλης

Αν έχετε ένα υγιές σκυλί τότε είναι το πιθανότερο θέμα ποιότητας και ποσότητας, δηλαδή πρέπει να μπεί το κοτόπουλο, το αρνί, το κατσίκι και τα ψάρια στην διατροφή του και όχι μόνο το "στεγνό" μοσχάρι.Περισσότερο λίπος δηλαδή.Σωστά σου πρότεινε και η vrmode.

Επίσης, αυξήστε λίγο την ποσότητα και παρακολουθήστε την πορεία.

Γενικότερα, κακώς αρχίσατε απότομα την διατροφή, αλλά αφού δεν είχατε διάρροιες, εμέτους, κλπ. μάλλον δεν επηρέασε αρκετά αυτό.

Μια καλή, γενική αναλογία είναι το 80% κρέας - 10% εντόσθια/όργανα (αυτά είναι το συκώτι, οι νεφροί, κλπ. και όχι τα έντερα απλά) - 10% βρώσιμα κόκκαλα.

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
@ Sofouli

Μάλλον το αντίθετο, το ωμό κρέας, τα κόκκαλα και τα υπόλοιπα ωμά απαιτούν μεγαλύτερα ποσοστα ενέργειας για να χωνευθούν.Άρα "καίνε" περισσότερο όταν καταναλώνουν ωμά σε σχέση με μαγειρεμένες ή έτοιμες τροφές.
Δεν το γνώριζα το είπα βασιζόμενη στο δικό μου στομάχι λάθος μου. :)
Όταν λες καίνε πιο πολύ, δεν σχετίζεται με την απώλεια βάρους;;

Lostris

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2010
2.280
4
Πειραιάς
Δεν το γνώριζα το είπα βασιζόμενη στο δικό μου στομάχι λάθος μου. :)
Όταν λες καίνε πιο πολύ, δεν σχετίζεται με την απώλεια βάρους;;
Άσε το δικό σου στομάχι παιδί μου.... :D

Και όταν καίει ένας οργανισμός πιο πολύ, το λίπος αντικαθίσταται με μυς. Δεν νομίζω να ισχύει για σκυλιά όμως.

Γιαννης 1

Well-Known Member
15 Ιουνίου 2010
128
0
Άσε το δικό σου στομάχι παιδί μου.... :D

Και όταν καίει ένας οργανισμός πιο πολύ, το λίπος αντικαθίσταται με μυς. Δεν νομίζω να ισχύει για σκυλιά όμως.
Το λίπος δεν έχει σχέση με τους μύες.Τα αμινοξέα έχουν σχέση.

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Σαν να μπερδευτήκαμε λίγο....:)

Λοιπόν, όταν λέω "καίνε" εννοώ ότι καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια (η ενέργεια μετριέται σε θερμίδες), άρα τρώγοντας ίδια ποσότητα θερμίδων ωμά και ίδια ξηρή, με τα ωμά θα καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες για την πέψη και θα χάνεις βάρος (πολύ απλοϊκά).

Με εμάς (ανθρώπους) το ίδιο συμβαίνει.

Επίσης, ή πρωτεΐνη απαιτεί περισσότερη ενέργεια για να "χωνευθεί" και να μεταβολιστεί.

Δεν "αντικαθίσταται" το λίπος από μυς, χρησιμοποιείται όμως για την ενέργεια που χρειάζεται ο μεταβολισμός.Ακολουθώντας μια καλή διατροφή ο μυικός ιστός αυξάνει τον όγκο του και το λίπος μειώνεται (ή μένει σε κάποια επίπεδα "x").

@ Γιαννης 1

Off topic: Ο σκυλάκος στο avatar σου μοιάζει με το Pitάκι που "δουλεύουν" ο μπουλης και ο φίλος του...Πόσα κιλά είναι;

Βάλε μια καλή φωτογραφία προφίλ αν έχεις να μας βάλει μια και ο φίλος μπουλης να τα δούμε και να συγκρίνουμε κιλά...μήπως βοηθήσει...

Last edited:

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Δεν γνωρίζω πολλά για τα Amstaff (ούτε για pitbull) αλλά νομίζω 19κιλά είναι καλό βάρος.
Τι ύψος έχει ο σκύλος στο περίπου, 40εκ, 50εκ, 60εκ?

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Είναι 19 κιλά και τρώει μόνο κρέας.Οι εξετάσεις της είναι φυσιολογικότατες.
Καλά "έκοψε" το μάτι μου δηλαδή, έστω και από το avatar. :)

Ο μπουλης και ο φίλος του θέλουν ένα βάρος γύρω στα 21 κιλά για τον αρσενικό και εσύ έχεις μια θηλυκιά στα 19 που τρέφετε με κρέας.

Αν μας πείς λοιπόν τι ταϊζεις πιο αναλυτικά θα βοηθήσεις και τα παιδιά στον υπολογισμό.

Γιαννης 1

Well-Known Member
15 Ιουνίου 2010
128
0
Γράφω το εβδομαδιαίο σητερήσιο της σκύλας μου.

4 ημέρες κοτόπουλο κιμά ή πλατάρια λαιμούς κοτόπουλου
2 ημέρες μοσχάρι κρέας ή κιμά
1 ημέρα συκώτι μοσχαρίσιο ή εντόσθια πουλερικών (προτιμώ εντόσθια)
2,3 αυγά βραστό
2 με 3 κουταλιές του γλυκού μουρονέλαιο.
Μέρα παρά μέρα 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο.

Η ποσότητα που της δίνω είναι 400 γρμ. καθαρό κρέας και σχεδόν 750 γρμ. πλατάρια λαιμούς.

Last edited:

μπουλης

Well-Known Member
23 Σεπτεμβρίου 2010
752
306
n.smirni
Παιδιά ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον!

Μια σύγκριση δεν θα είχε ιδιαίτερο νόημα όμως.
Ειδικά σε μια ράτσα με πολλές διαφορετικές γραμμές αίματος και σε δύο σκύλους διαφορετικού φύλου.
Ενδεικτικά ο σκυλάκος ήρθε από γνωστό εκτροφείο της Αμερικής που βγάζει μικρόσωμα και στενόμακρα σκυλιά.
Για να σας δώσω ένα παράδειγμα οι κόρες του δικού μας, φορμαρισμένες, είναι 16 max 17 kgr.

Επειδή εκτιμώ την ανταπόκριση σας θα τον ζυγίσουμε την άλλη εβδομάδα και θα σας πω.

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Μετά απο ενάμιση μήνα αποφάσησα να περάσω μια απο το κτηνιατρείο να ανεβούμε στην ζυγαριά. Βάρος μετρίσαμε 21,4kg ακριβώς ότι ήταν και πριν. Αν και θεωρώ το νούμερο αυτό καλό μου είπε πως αν χάσει ένα κιλό καλό θα ήταν. Μου πρότεινε να μειώσω το ρύζι και τον ενημέρωσα ότι δεν της δίνω δημητριακά. Κατέληξε τελικά στο να μειώσω 10% την ημερίσια τροφή της μιας και έρχεται ο χειμώνας (?).
Όσοι ταίζετε ωμά αλλάζετε την ποσότητα αναλόγος την εποχή? Κανονικά το χειμώνα δεν πρέπει να δίνουμε περισσότερο?

edit: Μόλις μπήκαμε μέσα στο ιατρείο τόνισε την μεγάλη διαφορά στο τρίχωμα και ρώτησε τη συμπληρώματα δίνω. Ξαφνιάστηκε όταν του απάντησα κανένα.

Last edited:

silk

Well-Known Member
9 Οκτωβρίου 2008
440
3
41
Kinetta
Μετά απο ενάμιση μήνα αποφάσησα να περάσω μια απο το κτηνιατρείο να ανεβούμε στην ζυγαριά. Βάρος μετρίσαμε 21,4kg ακριβώς ότι ήταν και πριν. Αν και θεωρώ το νούμερο αυτό καλό μου είπε πως αν χάσει ένα κιλό καλό θα ήταν. Μου πρότεινε να μειώσω το ρύζι και τον ενημέρωσα ότι δεν της δίνω δημητριακά. Κατέληξε τελικά στο να μειώσω 10% την ημερίσια τροφή της μιας και έρχεται ο χειμώνας (?).
Όσοι ταίζετε ωμά αλλάζετε την ποσότητα αναλόγος την εποχή? Κανονικά το χειμώνα δεν πρέπει να δίνουμε περισσότερο?
Προσωπικά ο Δίας από μόνος του μειώνει την ποσότητα τροφής το καλοκαίρι (απίστευτο μιας και είναι "φαγάνας").

Το χειμώνα γνωρίζω ότι δίνουμε κανονική ποσότητα, το καλοκαίρι την μειώνουμε. Οπότε μάλλον κάτι λάθος σου είπε ή μπερδεύτηκε.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Εγώ μειώνω λίγο το φαγητό:

- Στις μεγάλες ζέστες όπου και αναγλαστικά κινούμαστε και πολύ λιγότερο
- Στην επικίνδυνη για ψευδοκύηση περίοδο όπου προσπαθώ να έχω το νου μου γενικώς

Scarlett

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2010
4.911
59
Νεα Ερυθραια
www.birmans-greece.com
Εγώ μειώνω λίγο το φαγητό:

- Στις μεγάλες ζέστες όπου και αναγλαστικά κινούμαστε και πολύ λιγότερο
- Στην επικίνδυνη για ψευδοκύηση περίοδο όπου προσπαθώ να έχω το νου μου γενικώς
Πως συνδεεται η διατροφη με την ψευδοκυηση;

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Πως συνδεεται η διατροφη με την ψευδοκυηση;
Σε συμπτώματα ψευδοκύησης αυξάνεις την κίνηση ή/και μειώνεις αν χρειαστεί την τροφή. Βοηθάει, όχι στο να αναστείλλει την ψευδοκύηση, αλλά τουλάχιστο να μην της δώσει περισσότερο "τροφή" για να αναπτυχθεί (κατέβασμα γάλα κλπ.). Φυσικά μαζί με άλλα μέσα όπως κομπρέσες αλουμινόνερου αν πρηστούν οι θηλές κλπ.

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Λιγα λεπτά αφου έγραψα το post μου πήρα τηλέφωνο το ιατρείο.
Λόγου κακοκαιρίας και βροχών λογικά ο σκύλος δεν θα αθλείται πολύ, γιαυτό και μου πρότεινε να μειώσω λίγο την τροφή...