B.A.R.F. - HELP

μπουλης

Well-Known Member
23 Σεπτεμβρίου 2010
752
306
n.smirni
Πριν από όλα να αναφέρω πως το ίδιο post το έχω αναρτήσει και σε άλλο χώρο (πολυ καλό κατά τα άλλα) απλά εκεί δεν πήρα ακόμα απάντηση και θα ήθελα την γνώμη σας.
Ελπίζω να μην υπάρχουν προκαταλήψεις.

Aποφασίσαμε και εμείς να δοκιμάσουμε την barf.

Στις 6 Σεπτεμβρίου αλλάζουμε από ξηρά τροφή σε barf.
Συγκεκριμένα 5 ημέρες 500gr+ σκέτο κρέας και εντόσθια και 2 ημέρες 500gr+ κρέας και κόκαλα.

Ο σκύλος ένα pit 21.5 kgr. 4ετων.
Aσκηση:30 λεπτά περπάτημα και 30 λεπτά τρέξιμο.
Σκοπός να ανεβάσουμε σταδιακά και σε άλλες ασκήσεις το πρόγραμμα.
(ο σκύλος είναι ήδη γυμνασμένος αλλά με οff από πριν το καλοκαίρι)

Ζυγίζουμε πριν 2 ημέρες τον σκυλάκο και ΕΙΝΑΙ 19kgr.

Τι έχουμε κάνει λάθος?
Μήπως το 2-3% του βάρους είναι λίγο?
Μήπως χρειάζεται υδατάνθρακες, και αν ναι από τι πηγή?
Τα φώτα σας

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Υπάρχει ήδη ανάλογο θέμα σχετικά με την BARF στο foroum!

Κανε μια αναζήτηση!
Είναι κουτάβι ο σκύλος?Νομίζω ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για μπαρφ και μάλιστα αν δεν ξέρεις και δεν έχεις ερευνήσει τι ποσότητα και τι θρεπτικά συστατικά πρέπει να λαμβάνει ο σκύλος ημερησίως!

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Τον σκύλο τον ζύγισες υπό ίδιες συνθήκες;
Επίσης, έχε στο νου σου ότι πολλά σκυλιά το καλοκαίρι χάνουν λίγο βάρος!

Για συμβουλές επί της BARF οι ειδικότεροι θα σε βοηθησουν περισσότερο!

μπουλης

Well-Known Member
23 Σεπτεμβρίου 2010
752
306
n.smirni
Μάλλον δεν έγινα αντιληπτός.
Δεν ρωτάω τι είναι η barf.
Kάναμε κάτι καινούριο και δεν το κάνουμε σωστά.
Ρωτάω τους ποιό έμπειρους στην barf τι κάνουμε λάθος.
Γιαυτό παραθέτω ακριβώς τα στοιχεία.

Υ.Γ: Οταν λέω εντόσθια εννοω καρδιές.

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Ναι φίλε μου, εφόσον αμφισβητείς την ορθότητα της διατροφής που ακολούθησες, μπορείς να διαβάσεις στο θρεντ αυτό κάτι που μπορεί να σου φανεί χρήσιμο. Το θρεντ δεν λέει τι είναι BARF δίνει και κάποιες συμβουλές.
Επίσης μπορείς να αγοράσεις και κάποιο βιβλίο για καλύτερη ανάλυση.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Παιδιά ανάλογα με την ηλικία του σκύλου θα είναι και τα κιλά!Μερικές φορές και οπτικά μπορούμε να δούμε αν ο σκύλος είναι στα κιλά του!

Δεν εχω καταλάβει τι ψάχνουμε!

Για να μην πάμε σε 2η σελίδα και μπερδευτούν τα πράγματα να πάμε στο ανάλογο της διατροφής barf για να είναι μαζεμένες εκεί όλες οι απορίες κτλ!Δεν έχει νόημα να το συνεχίσουμε εδώ!

μπουλης

Well-Known Member
23 Σεπτεμβρίου 2010
752
306
n.smirni
Μια χαζη ερωτηση...
Τα 19 κιλα ειναι λιγα για το σκυλο αυτο;
Πως τον βλεπεις; Μηπως, λεω μηπως τα 21 ηταν πολλα κ ηρθε στα μετρα του;
Μόνο χαζή δεν είναι η ερώτηση και μπράβο σου γιατί δείχνεις ότι το "έχεις" το θέμα!
Προβληματισμό μας δημιούργησε η ταχύτητα απώλειας βάρους και όχι η τιμή του.
Προς το παρόν του συμπληρώνουμε και ξηρά τροφή μέχρι να καταλήξουμε.

Δεν θέλουμε να ανακαλύψουμε την Αμερική.
Ρωτάμε γιατί μπορεί να είχατε παρόμοια προβλήματα.

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Καλησπέρα σας!

Να ρωτήσω, άρχισε BARF στις 06/09 από ξηρά τροφή κατευθείαν (δηλαδή δεν υπήρξε μια περίοδο "προσαρμογής");

2ο. Τα 500γρ. τι είναι;

3ο. Το κρέας τι κρέας είναι;

4ο. Τι καρδιές;

5ο. Είμαστε βέβαιοι για την υγεία του σκύλου (από ενδοπαράσιτα ως Λεϊσμανίωση);

...και θα συνεχίσουμε...:)

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
To 2-3% είναι ενδεικτικό.....εξαρτάται απο το μεταβολισμό του σκύλου και το είδος της τροφής. Εμένα ο 30κιλος σκύλος έτρωγε ένα κιλό την ημέρα (κρέας και κόκαλα.... τα υπόλοιπα ήταν επιπλέον) για να κρατήσει σταθερό βάρος..... Να προσθέσω οτι το κρέας/κόκαλλα ήταν με τις πέτσες, τα λίπη κτλ.... οχι άπαχο κρέας....

silk

Well-Known Member
9 Οκτωβρίου 2008
440
3
41
Kinetta
Πριν από όλα να αναφέρω πως το ίδιο post το έχω αναρτήσει και σε άλλο χώρο (πολυ καλό κατά τα άλλα) απλά εκεί δεν πήρα ακόμα απάντηση και θα ήθελα την γνώμη σας.
Ελπίζω να μην υπάρχουν προκαταλήψεις.

Aποφασίσαμε και εμείς να δοκιμάσουμε την barf.

Στις 6 Σεπτεμβρίου αλλάζουμε από ξηρά τροφή σε barf.
Συγκεκριμένα 5 ημέρες 500gr+ σκέτο κρέας και εντόσθια και 2 ημέρες 500gr+ κρέας και κόκαλα.

Ο σκύλος ένα pit 21.5 kgr. 4ετων.
Aσκηση:30 λεπτά περπάτημα και 30 λεπτά τρέξιμο.
Σκοπός να ανεβάσουμε σταδιακά και σε άλλες ασκήσεις το πρόγραμμα.
(ο σκύλος είναι ήδη γυμνασμένος αλλά με οff από πριν το καλοκαίρι)

Ζυγίζουμε πριν 2 ημέρες τον σκυλάκο και ΕΙΝΑΙ 19kgr.

Τι έχουμε κάνει λάθος?
Μήπως το 2-3% του βάρους είναι λίγο?
Μήπως χρειάζεται υδατάνθρακες, και αν ναι από τι πηγή?
Τα φώτα σας
2-3% είναι λίγο για κουτάβια ή σκύλους που γυμνάζονται πολύ. 2% συγκεκριμένα επειδή διαβάζω για BARF είναι η ενδεικτική τιμή για συντήρηση για έναν σκύλο συντροφιάς αλλά και πάλι μπορείς να κάνεις διορθώσεις στην αναλογία εάν ο σκύλος χάνει ή παίρνει βάρος. 1 ώρα γυμναστική όμως δεν είναι πολύ, εκτός αν ο χώρος που ζεί είναι 1 στρέμμα και όλη την υπόλοιπη μέρα δεν βάζει κώλο κάτω.

Τα κιλά του πριν ήταν κανονικά?

Έχεις παρατηρήσει οτιδήποτε που να δείχνει ότι δεν απορροφά καλά την τροφή?

2.5 κιλά σε 7 μέρες ΔΕΝ παίζει εκτός αν "παίζει" κάτι άλλο. Τόσο δεν χάνει ούτε 1 άνθρωπος με δίαιτα.

Ή μας δουλεύεις ή πιάσε το σκύλο και τράβα στο γιατρό για εξετάσεις αίματος.

Τα φρούτα και λαχανικά είναι η πηγή υδατανθράκων στην BARF. Μπορείς να του τα δίνεις μαζί με το κρέας.

silk

Well-Known Member
9 Οκτωβρίου 2008
440
3
41
Kinetta
Λάθος κατάλαβα είναι 2.5 κιλά σε 2 εβδομάδες. Το οποίο είναι ακόμα πολύ.
Είναι 12% του βάρους του σκύλου, δηλαδή σαν ένας άνθρωπος 70 κιλών έχανε 8,5 κιλά, δηλαδή 17 κιλά σε έναν μήνα το οποίο και πάλι ΔΕΝ παίζει εκτός αν υπάρχει λόγος υγείας.

Δεν με αφήνει να κάνω edit το ποστ μου, Sorry για το 2πλό ποστ.

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Γιατι δε βάζεις καμιά φώτο να δούμε αν φαίνεται αδύνατο το σκυλί;;
Μπορεί να είναι μια χαρά και απλά να έχασε τα περιτά κιλα!

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
2ο. Τα 500γρ. τι είναι;
Άστο αυτό, το απάντησα μόνος μου...Σε πρώτη ανάγνωση νόμιζα πως έγραφες "500γρ. (κάτι) και κρέας και κόκκαλα", ενώ εννοείς πως το κρέας που τάιζες ζύγιζε 500γρ...:)

Οι άλλες ερωτήσεις παραμένουν.

Επίσης, ο σκύλος δεν χρειάζεται πολλούς υδατάνθρακες (σχεδόν καθόλου).Η έλλειψη σιελογόνου αμυλάσης εμποδίζει την σωστή πέψη των υδατανθράκων για αυτό και η διατροφή του στην φύση δεν έχει υδατάνθρακες (το ποσοστό υπολειμμάτων τροφής στα στομάχια των χορτοφαγικών θηραμάτων είναι μικρό και δεν καταναλώνετε συνήθως).

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Η σκυλοδιαιτόλογος στην κλινική που πάω μου είχε πει να ταΐζω με το μάτι. Αν δω ότι παχαίνουν πάει να πει ότι τους δίνω πολλή τροφή, αν αδυνατίζουν λίγη.
Ο σκύλος κατά τη γνώμη της δεν έχει πρόβλημα με τροφή με ποσοστά πρωτεΐνης από 20 έως 50%.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Καταρχήν δεν ξέρουμε αν το σκυλί είναι αδύνατο ή κανονικό - αυτό που είπαν και οι άλλοι δηλαδή: Μήπως ήταν παχύ και ήρθε στα κανονικά του κιλά? Το παχύ ή κανονικό φαίνεται αν το κοιτάξεις από πάνω. Θα πρέπει να "γράφει" η μέση, τα πλευρά να μην φαίνονται αλλά να πιάνονται. Κάπου νομίζω ότι υπήρχε μια εικόνα εδώ μέσα αλλά δεν τη βρίσκω.

Το 2-3% είναι ένας βασικός μπούσουλας. Στο 2% βάζουμε συνήθως σκυλιά μεγάλης ηλικίας ή με τάση προς πάχυνση. Ο προηγούμενος σκύλος μου, καθότι αδύνατος έτρωγε σχεδόν 4%, αν και με πολύ περιορισμένη άσκηση. Απλά δεν πάχαινε με τίποτα. Άλλα σκυλιά χρειάζονται επίσης 4% - εξαρτάται από τον οργανισμό και την κίνηση.

Το κρέας που δίνεις έχει λίπος? Επίσης θα πρέπει να δίνεις και λαχανικά (βέβαια αυτά δεν παχαίνουν). Όσον αφορά τα δημητριακά, όπως είπε και ο djdoctor δεν χρειάζονται, μπορούμε όμως σε κάποιες περιπτώσεις να δίνουμε λίγα. Για την δικιά μου για παράδειγμα είναι λίγο αναγκαίο κακό γιατί της έχω μειώσει την ποσότητα κρέατος και του λίπους (λόγω ¨ειδικής δίαιτας") οπότε αναγκαστικά δίνω κα λίγα δημητριακά, απλά φροντίζω να είναι σχετικά καλής ποιότητας (μαύρο ρύζι, βρώμη, κουσκούς) πάντα πολύ βρασμένα σε βαθμό "λάσπης".

Γενικά πάντως τα σκυλιά που barf-άρουν είναι πιο μυώδη - προφανώς έχουν λιγότερο λίπος. Αυτό το παρατήρησα σε δύο σκυλιά μου όταν τους έκανα μετάβαση σε Barf. Δεν ξέρουμε όμως αν ισχύει σε σένα - αν δηλαδή ο σκύλος ήταν παχύς πριν.

Και βέβαια, πριν απ' όλα να βεβαιωθούμε για την γενικότερη υγεία του σκύλου - μήπως δηλαδή το αδυνάτισμα οφείλεται κάπου αλλού.

Η σκυλοδιαιτόλογος στην κλινική που πάω μου είχε πει να ταΐζω με το μάτι. Αν δω ότι παχαίνουν πάει να πει ότι τους δίνω πολλή τροφή, αν αδυνατίζουν λίγη.
Και εγώ δεν ζυγίζω τίποτα πια. Στην αρχή όμως ήμουν αγκαλιά με τη ζυγαριά και πάσχιζα να φτιάξω τις σωστές αναλογίες συστατικών. Άσε που είχα τοιχοκολλήσει και το εβδομαδιαό μενού του σκύλου στην κουζίνα.

μπουλης

Well-Known Member
23 Σεπτεμβρίου 2010
752
306
n.smirni
Ευχαριστω για το ενδιαφέρων.
Πριν απαντήσω να ρωτήσω:
Υπάρχει περίπτωση να γραφτώ σήμερα,
να κάνω τόσα post, να δώσω 'ονομα, να βάλω φώτο των σκύλων και δικία μου, και να σας δουλεύω?........

Οσο για το οτι ρωτάω το forum σας... μάλλον
σέβομαι την γνώμη σας.

Στο θέμα μας:
Ο σκυλάκος είναι ακμαιότατος και πολύ χαρούμενος, όπως πάντα.
Το κρέας είναι μοσχάρι το ίδιο και οι καρδίες.
Η αλλαγή όντως έγινε από ξηρά σε barf σε μια μέρα.
Το 500gr είναι καθαρό βάρος κρέατος.
Λαχανικά τρώει λίγα (ξέχασα να το αναφέρω αρχικά), όπως και λίγο λάδι.

Μέχρι στιγμής από αυτά που λέτε μάλλον πρόβλημα με την ποσότητα είναι.
Σωστά?

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Το μοσχάρι είναι σχετικά άπαχο κρέας. Και η καρδιά το ίδιο, βέβαια περιβάλλεται από λίπος - φαντάζομαι το ταίζεις αυτό. Δοκίμασε και λίγο πράσινο πατσά που έχει αρκετό λίπος.
Εγώ πάντως δεν θα έδινα μόνο μοσχάρι για τό 'χω δει το έργο με τις ανεβασμένες τιμές στο συκώτι. Πλέον έχω καταλήξει ότι το νούμερο 1 κρέας είναι το κοτόπουλο, μετά το ψάρι και τα υπόλοιπα από λίγο και για εναλλαγή.