Amstaff στείρωση, επιθετικότητα σε σκύλους και σωματοφυλακή

vasilakis13

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2014
106
18
Καλησπερα!ο δικοςμου ειναι amstaff αρσενικο 17 μηνων.σκεφτομαι να τον στειρωσω.θα αλλαξει τελικα η συμπεριφορα του ως προς το καλυτερο ή δεν ειναι σιγουρο?εχω γραψει σε σχετικο θεμα πως απο 12 μηνων εχει βγαλει επιθετικοτητα με αλλα σκυλια ξαφνικα...ισως οχι και τοσο ξαφνικα αφου απο 10 μηνων εκανε σωματοφυλακη,σεν ηξερα,πειστηκα,την πατησα..τΕλος παντων,υπαρχει περιπτωση σε αυτη την ηλικια με την στειρωση να ηρεμησει λιγο ως προς τα αλλα σκυλια και γενικα να του κοπει λιγο η ξεροκεφαλια και ο τσαμπουκας ως προς τις εντολες?δηλαδη τις ξερω και τις κανω οταν εγω γουσταρω κλπ...

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
@vasilakis13, αν μια συμπεριφορά είναι παγιωμένη η στείρωση δε θα κάνει θαύματα. Ως προς τις εντολές προσπάθησε να βάλεις μέσα και τη διόρθωση. Να έχει ο σκύλος στο μυαλό του το εξής: αν κάνω αυτό που μου ζητάει θα πάρω ανταμοιβή (παιχνίδι, μπράβο, λιχουδιά) αν δε το κάνω όμως θα εισπράξω κάτι που δε θα μου αρέσει (διόρθωση με πνιχτη*, φωνή κλπ), με παρόμοιο τροπο μπορείς να πετύχεις και να βλέπει αλλα σκυλιά στο δρόμο και να στρέφει την προσοχή του σε εσένα. Αν οι λόγοι της στείρωσης είναι μόνο αυτοί που αναφέρεις θα έλεγα οτι χρειάζεσαι εκπαιδευτή, όχι νυστερι.

* ΜΟΝΟ αν γνωρίζεις πως να το κανεις!

• Like
Reactions: tasos malinoua

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.801
20.123
Επιθετικότητα σε άλλα σκυλιά, φυσικά και θα έβγαζε. Το έχει η φυλή του. Δεν το ήξερες;
Σωματοφυλακή 10 μηνών!!! Αποκλείεται :rolleyes:
Δεν πάω πίσω να ψάξω, από που το έχεις πάρει, αλλά...εκπαιδευτικά τι έχεις κάνει και σκέφτεσαι την στείρωση; Εχεις δουλέψει με εκπαιδευτή;

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Να πω κι εγω τον πονο μου;!
Θα τον πω......

Πριν δυο χρονια περιπου, λιγο μετα που πηρα κ την δευτερη σκυλα δλδ, αναγκαστηκα να στειρωσω τον παππου......
Οι λογοι πρακτικοι καθ οτι παρα τα χρονακια του (ηταν 9+ τοτε σημερα πλεον ειναι 11+) μας βγηκε...... πολυ αντρας κ οποτε μια σκυλα ειχε περιοδο το κλαμα ηταν αλλο πραγμα....

Οποτε πηρα την αποφαση (ως υστατη λυση) και ο τυπος αποχωριστηκε τα μπαλακια του......
Gay στα γεραματα... δραμα....

Και παμε στο διαταυτα:
Κοντα δυο χρονια μετα κ το μονο που αλλαξε προς το καλυτερο ειναι η ποσοτητα φαγητου κ το μαρκαρισμα. Τρωει περιπου το 1/4 απ οσο ετρωγε για να κρατιεται στα ιδια κιλα, και μαρκαρει ελαχιστα πλεον οποτε εχω παψει να βλεπω ολες τις γωνιες-τοιχους-λαστιχα κτουρημενα...
Στα αρνητικα ειναι οτι εχει συνεχως νευρα, εχει γινει ποιο προκλητικος απο πριν, πηδαει ασυστολα οτι κινειται και κολλαει κι ολας.....
Κοινως καμια σωτηρια.....

Εχω απελπιστει απο την μια, χαιρομαι δε απο την αλλη γιατι δεν κατεληξε ενα νωχελικο κ μουχλικο ζωο, οπως μου ειχε συμβει σε στειρωση σκυλας κατα το παρελθον......

vasilakis13

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2014
106
18
Μπορεις να πας πισω και να ψαξεις και να βρεις πως το εχω παρει απο αναγνωρισμενο εκτροφειο απο τον FCI στη Σερβια και ο εκτροφες ειναι και διεθνης κριτης εκθεσεων της φυλης.απο τεσσαρων μηνων τον εχω παει για εκπαιδευση στην βασικη υπακοη αλλα επειδη δεν ημουν εμπειρος απο σκυλια αλλα ηταν η πρωτη φορα,μου ειπε πωςγια να ακουει καλυτερα και ξα εκτελει τις εντολες της βασικης υπακοης καλυτερα,θα επρεπε να κανω σωματοφυλακη 10 μηνων για να ωριμασει και να ακουει...κ γω...πειστηκα...απλα,προσπαθουσα να κανω ο,τι καλυτερο γινοταν...και απο χρηματα...ασε..

vasilakis13

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2014
106
18
Δηλαδη,ολα τα amstaff ειναι επιθετικα προς αλλα σκυλια???ολα??γιατι τετοια κοινωνικοποιηση που εκανα στον δικο μου,σχεδον καθημερινα επαιζε στην σχολη με αλλα σκυλια,τον πηγα και σε εκθεση μορφολογιας σκυλων σαν θεατης αλλα ηταν κυριος με ολα τα σκυλια και πολυ φιλικος και μολις εγινε 12 μηνων,σε μια μερα γυρισε εντελως.

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Δηλαδη,ολα τα amstaff ειναι επιθετικα προς αλλα σκυλια???ολα??γιατι τετοια κοινωνικοποιηση που εκανα στον δικο μου,σχεδον καθημερινα επαιζε στην σχολη με αλλα σκυλια,τον πηγα και σε εκθεση μορφολογιας σκυλων σαν θεατης αλλα ηταν κυριος με ολα τα σκυλια και πολυ φιλικος και μολις εγινε 12 μηνων,σε μια μερα γυρισε εντελως.
Ίσως λόγω έλλειψης εμπειρίας να μην είδες σημάδια που είχε δείξει το σκυλί απο πριν ή να μην αντέδρασες όπως έπρεπε την πρώτη φορά που έδειξε επιθετική συμπεριφορά.

Όσον αφορά τα της εκπαίδευσης, στο βωμό του χρήματος δε τον νοιάζει τον άλλον αν θα σου "χαλάσει" το σκυλί. Βρες έναν εκπαιδευτή που να εμπιστεύεσαι και ξεκινά πάλι.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.801
20.123
Ετσι γίνονται αυτά τα πράγματα, ξαφνικά. Στην αναμενόμενη ηλικία. Γιατί έτσι είναι γραμμένο [στο dna τους] να γίνει. Η σωστή κοινωνικοποίηση, ίσως και να παίξει σημαντικό ρόλο, στο μέγεθος της συμπεριφορικής αλλαγής. Αλλά αυτό τουλάχιστον το κομμάτι, ως λάτρης της φυλής, την οποία υποτίθεται έψαξες για να αποκτήσεις, θα έπρεπε να το ξέρεις.

Βρες έναν εκπαιδευτή, να σε βάλει πάλι σε μιά σειρά, δεδομένων των νέων συνθηκών. Επειδή αποκλείεται να έχει βγάλει σωματοφυλακή, με την έννοια που θα το ήθελες, πιθανόν αυτό που βλέπεις και ερμηνεύεις ως σωματοφυλακή, να είναι άλλο ένα κομμάτι προβληματικής συμπεριφοράς, που να θέλει άμεσα φτιάξιμο. Η στείρωση, δεν θα σου προσφέρει κάτι, ως προς την υπακοή του σκύλου σου. Αυτό πρέπει να συνεχίσεις να δουλεύεις ασταμάτητα. Είναι μικρός ακόμη, μην πανικοβάλλεσαι. Υπομονή χρειάζεται και δουλειά με τον σωστό όμως τρόπο.

vasilakis13

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2014
106
18
Ετσι γίνονται αυτά τα πράγματα, ξαφνικά. Στην αναμενόμενη ηλικία. Γιατί έτσι είναι γραμμένο [στο dna τους] να γίνει. Η σωστή κοινωνικοποίηση, ίσως και να παίξει σημαντικό ρόλο, στο μέγεθος της συμπεριφορικής αλλαγής. Αλλά αυτό τουλάχιστον το κομμάτι, ως λάτρης της φυλής, την οποία υποτίθεται έψαξες για να αποκτήσεις, θα έπρεπε να το ξέρεις.

Βρες έναν εκπαιδευτή, να σε βάλει πάλι σε μιά σειρά, δεδομένων των νέων συνθηκών. Επειδή αποκλείεται να έχει βγάλει σωματοφυλακή, με την έννοια που θα το ήθελες, πιθανόν αυτό που βλέπεις και ερμηνεύεις ως σωματοφυλακή, να είναι άλλο ένα κομμάτι προβληματικής συμπεριφοράς, που να θέλει άμεσα φτιάξιμο. Η στείρωση, δεν θα σου προσφέρει κάτι, ως προς την υπακοή του σκύλου σου. Αυτό πρέπει να συνεχίσεις να δουλεύεις ασταμάτητα. Είναι μικρός ακόμη, μην πανικοβάλλεσαι. Υπομονή χρειάζεται και δουλειά με τον σωστό όμως τρόπο.
Δεν ηθελα να κανω σωματοφυλακη.απλως μου ειπε πως αν κανει σωματοφυλακη,θα εχω πολλα οφελη ως προς την υπακοη.και γω ο παπαρας τον ακουσα.αυτο.διορθωνεται αραγε?

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.801
20.123
Ολα διορθώνονται!
Μίλα με τον εκπαιδευτή σου, βρες άλλον, ότι νομίζεις.
Χειρίσου το όμως, το συντομότερο, με σωστά βήματα αυτή την φορά.
Και για να μην αδικούμε και επαγγελματίες που δεν τους ξέρουμε, μήπως σου είπε ο άνθρωπος περί σωματοφυλακής, ξεκινήσατε τα πρώτα σας βήματα, και στην πορεία εσύ σταμάτησες, πριν φτάσετε στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, όχι της σωματοφυλακής αλλά ούτε καν της βασικής υπακοής;

Επίσης επειδή δεν θυμάμαι, αν τα amstaff γενικά εκπαιδεύονται για σωματοφυλακή, ρώτα καλύτερα τον εκτροφέα σου ή την @mucca να σε κατατοπίσουν, για να μην παιδεύεστε τσάμπα και οι δυό σας.

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Προβληματισμος:
Αν ενα σκυλι εκπαιδευτει σε σωματοφυλακη δεν ειναι πιθανον (επιθυμητο υπο προυποθεσεις) να θεωρει οτι τιποτα δεν πρεπει να πλησιαζει κοντα στο αφεντικο του;

Αν αυτο το σκυλι εχει κ εκ φυσεως μια επιθετικοτητα προς αλλα ζωα (αλλες φυλες πχ εχουνε επιφυλακτικοτητα προς ανθρωπους) δεν ειναι πολυ πιθανον να του βγαινει οταν πλησιαζει καποιο αλλο ζωο κοντα;

Γιατι να ειναι προβλημα το συγκεκριμενο κ οχι απλα αποτελεσμα της εκπαιδευσης;
Εγω το μονο προβλημα που βλεπω ειναι την ανικανοτητα (δεν το λεω για να προσβαλω τον φιλο) να ελεγχει το σκυλι κατα βουληση, αλλα αυτο ισως υποδηλωνει μια διαδικασια που δεν ολοκληρωθηκε.....

Λεω εγω τωρα.....

• Like
Reactions: Chris K.A.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.801
20.123
Εγω το μονο προβλημα που βλεπω ειναι την ανικανοτητα (δεν το λεω για να προσβαλω τον φιλο) να ελεγχει το σκυλι κατα βουληση, αλλα αυτο ισως υποδηλωνει μια διαδικασια που δεν ολοκληρωθηκε.....
Και για μένα, αυτή είναι η απάντηση στους προβληματισμούς σου.

μπουλης

Well-Known Member
23 Σεπτεμβρίου 2010
752
306
n.smirni
Οχι. Ακριβως το αντιθετο.
Σε αυτη την ηλικια ενας καλος εκπαιδευτης θα τα "βγαλει" απο prey (που ολα τα gamedogs εχουν) και οχι απο defence.
Ο σκυλος αποκτα focus και ελεγχεται.
Με ενα σμπαρο πολλα τρυγόνια!

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Οχι. Ακριβως το αντιθετο.
Σε αυτη την ηλικια ενας καλος εκπαιδευτης θα τα "βγαλει" απο prey (που ολα τα gamedogs εχουν) και οχι απο defence.
Ο σκυλος αποκτα focus και ελεγχεται.
Με ενα σμπαρο πολλα τρυγόνια!
Η σωματοφυλακη εξ ορισμου απο την αμυνα δεν βγαινει; Αμυνα που εκδηλωνεται οταν καποιος/κατι παραβιασει εναν συγκεκριμενο χωρο γυρω απο το αφεντικο του;

Ο σκυλος ελεγχεται μεσω εκπαιδευσης ασχετως πως και τι θα του βγει, καθως οτι κι αν του βγει αν ειναι υπακουος θα το κατστειλει μεσα του κ δεν θα το εκδηλωσει......

μπουλης

Well-Known Member
23 Σεπτεμβρίου 2010
752
306
n.smirni
Η σωματοφυλακη ή οποιαδηποτε αλλη μορφη εκπαιδευσης βγαινει με οτι διαθετουμε. Ουσιαστικα στον σκυλο σεναρια μαθαίνεις. Οπως συνηθιζω να λεω -Αν ενα παιδακι μαθει judo 7 χρονων, παιζει, δεν ειναι αξιομαχο. Οταν φτασει 25 χρονων καλο ειναι να το σέβεσαι.
Πρεπει να βγω. Αργοτερα.:)

• Like
Reactions: GRDANE

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Η σωματοφυλακη ή οποιαδηποτε αλλη μορφη εκπαιδευσης βγαινει με οτι διαθετουμε. Ουσιαστικα στον σκυλο σεναρια μαθαίνεις. Οπως συνηθιζω να λεω -Αν ενα παιδακι μαθει judo 7 χρονων, παιζει, δεν ειναι αξιομαχο. Οταν φτασει 25 χρονων καλο ειναι να το σέβεσαι.
Πρεπει να βγω. Αργοτερα.:)
Κατ αρχην να ξεκαθαρισω οτι δεν τα παω καλα με την ορολογια κ γι αυτο πιθανον να βγαζει καποιος αλλο συμπερασμα πο αυτο που θελω να πω.

Σαν αποτελεσμα, οταν λεμε οτι εχουμε ενα σκυλο εκπαιδευμενο σε σωματοφυλακη, εγω ξερω οτι πρεπει να απωθει (γρυλιζει-επιτηθεται) σε οτι πλησιασει ποιο μεσα απο τα ορια.
Αν αυτο δεν το θελουμε να συμβει την συγκεκριμενη στιγμη, θα πρεπει να το σταματησουμε με εντολη.
Και αυτο το τελευταιο εχει σχεση κυριως με την βασικη.

Διαφωνεις με το παραπανω;

vasilakis13

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2014
106
18
Ολα διορθώνονται!
Μίλα με τον εκπαιδευτή σου, βρες άλλον, ότι νομίζεις.
Χειρίσου το όμως, το συντομότερο, με σωστά βήματα αυτή την φορά.
Και για να μην αδικούμε και επαγγελματίες που δεν τους ξέρουμε, μήπως σου είπε ο άνθρωπος περί σωματοφυλακής, ξεκινήσατε τα πρώτα σας βήματα, και στην πορεία εσύ σταμάτησες, πριν φτάσετε στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, όχι της σωματοφυλακής αλλά ούτε καν της βασικής υπακοής;

Επίσης επειδή δεν θυμάμαι, αν τα amstaff γενικά εκπαιδεύονται για σωματοφυλακή, ρώτα καλύτερα τον εκτροφέα σου ή την @mucca να σε κατατοπίσουν, για να μην παιδεύεστε τσάμπα και οι δυό σας.
τελειωσε την βασικη,τον εξοφλησα πριν ολοκληρωσει την εκπαιδευση και μαλιστα μου εδωσε και πιστοποιητικο ολοκληρωσης βασικης υπακοης και πρωτου σταδιου σωματοφυλακης.Μαλιστα δεν τον αγριεψε πολυ επιτηδες..

• Like
Reactions: mareco

ProudtobeGreek

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2010
3.689
4.330
43
www.proudtobegreek.eu
Καταρχάς θα πω την γνώμη μου και τιποτα παραπάνω..
Εκπαιδευτης δεν ειμαι ομως επειδη ειναι η "φυλή" μου και εχω μιλήσει με αρκετούς εκπαιδευτές οπως εχω ζήσει αρκετά αμσταφ ας πω και εγω το μακρύ μου και το κοντό μου..
Τα καθαρόαιμα αμσταφ σαν φυλή κουβαλούν στο DNA τους μια τάση για επιθετικότητα σε αλλα ζώα μιας και τα χρησιμοποιούσαν σε φάρμες οι αγρότες της Αμερικής για να τους φυλάνε απο τσακάλια κλπ
Επίσης τα καθαρόαιμα αμσταφ απο τη φύση τους δεν πρέπει να ειναι καθόλου επιφυλακτικά ως προς τους ανθρώπους.
Θέλουν καλη κοινωνικοποίηση απο μικρή ηλικια και συνίσταται εκπαίδευση στη βασική υπακοή.Επειδη ειναι ξεροκέφαλα και ατίθασα σκυλιά συνήθως τα αποτελέσματα της εκπαίδευσης φαίνονται μετα τα 2 χρονια...μέχρι εκεινη την ηλικια θα τα χαρακτήριζα "ανώριμα" και ανέτοιμα για να κριθούν αν κάνουν για σωματοφυλακη.Ενας σωστός και έμπειρος εκπαιδευτης θα κρίνει ενα αμσταφ μετα τα 2 του χρονια οταν θα εχει ωριμάσει και θα εχει δείξει αν ειναι κατάλληλο.Δεν κάνουν ολα τα αμσταφ για σωματοφυλακη και σίγουρα όχι σε μικρή ηλικια..
Αν θέλετε τη γνώμη μου,ενα ισορροπημένο αμσταφ θα προστατεύσει την οικογένεια του οταν θα αντιληφθεί πραγματική απειλή αλλα μέχρι εκει.Ειναι αντίθετο στη φύση του αμσταφ το να ειναι επιφυλακτικό με τους ανθρώπους και απλα προσπαθούμε να το αλλάξουμε.
Για το παραπάνω διάβασα ήδη αρκετά λάθη τα οποία κατ'εμε έχουν ελπίδα να βελτιωθούν αλλα μονο με κάποιον έμπειρο στη φυλή εκπαιδευτή.
Ελπίζω να βοήθησα...

spyv

Well-Known Member
8 Αυγούστου 2011
2.572
5.993
Πειραιάς
...και μολις εγινε 12 μηνων,σε μια μερα γυρισε εντελως.
μπορεις να μου περιγραψεις αυτη τη μερα που γραφεις ή ειναι σχημα λογου;

αποψη μου ειναι οτι οι συμπεριφορες στους σκυλους δεν αλλαζουν ξαφνικα απο τη μια μερα στην αλλη, χωρις λογο ή επειδη εφτασε "το πληρωμα του χρονου". σιγουρα θα υπηρξαν καποια (αμυδρα ισως) στοιχεια ή ενδειξεις που δεν επεσαν στην αντιληψη μας, καποιοι εξωγενεις παραγοντες, καποιες αφορμες.
ακομα και για τις φυλες που "το 'χουν στο αιμα τους" οπως λεμε.

• Like
Reactions: μπουλης