Καλημέρα
Καινούργιος στο forum. Σας βρήκα ψάχνοντας πληροφορίες για την Ambrosia όντας αρκετά προβληματισμένος με τη συγκεκριμένη μάρκα και θέλοντας να μοιραστώ την προσωπική μου εμπειρία.
Ο Λεωνίδας (ο σκύλος μου) είναι ένα Griffon 5 ετών και για αρκετά χρόνια μέχρι περίπου και τo πρώτο τρίμηνο του 2022 του έδινα την καναδική Nutram (γυρω στα 60€/11,4kg), την οποία εισήγαγε το PetCity και θεωρείται μια από τις πολύ καλές Grain Free τροφές. Γενικά ήμουν πολύ ευχαριστημένος με την συγκεκριμένη τροφή, την έτρωγε πάντα με ευχαρίστηση, τα κόπρανά του, το τρίχωμά του, η μυρωδιά του και γενικότερα η υγεία του έδειχναν αψογα. Μέχρι που το PetCity σταμάτησε να την εισάγει.
Σε αναζήτηση νέας Grain Free τροφής με γνώμονα το όσο γίνεται πιο χαμηλό κόστος, αλλά έχοντας διαβάσει και κάποιες θετικές αξιολογήσεις, κατέληξα στην Ambrosia και συγκεκριμένα στον κωδικό Chicken & Veggies. Από τις πρώτες κιόλας μέρες με τη νέα τροφή, το σκυλί άρχισε να μυρίζει πολύ άσχημα, τόσο στο σώμα του, όσο και στην αναπνοή του. Αρχικά δεν το συνδύασα με τη νέα τροφή. Προβληματιστηκα όμως. Πήγαμε μέχρι και στο γιατρό για εξετάσεις (ο οποίος γνωρίζοντας τον Λεωνίδα καλά, αμέσως σχολίασε το έντονο "φαινόμενο"), αλλά δεν βρέθηκε κάτι που να δικαιολογεί την τόσο άσχημη μυρωδιά.
Συνέχισα να του δίνω Ambrosia για διάστημα περίπου 8 μηνών. Η μυρωδιά, ακόμα και το καλοκαίρι που τα παράθυρα του σπιτιού ήταν μονίμως ανοικτά, παρέμενε έντονη. Μέχρι που πριν μερικές μέρες αποφάσισα να πάω σε Acana Adult (Κοτόπουλο), την οποία ήθελα να αποφύγω όλα αυτά τα χρόνια λόγω κόστους. Ξεκίνησα να του τη δίνω αμέσως ανακατεμένη με την Ambrosia. Αρχικά περισσότερη Ambrosia - λιγότερη Acana για να συνηθίσει στην αλλαγή. Σταδιακά άρχισα να παρατηρώ πως η μυρωδιά άρχισε να υποχωρεί. Τώρα είμαστε στο 50%-50% μέχρι να τελειώσει η Ambrosia, και η μυρωδιά έχει υποχωρήσει πλήρως.
Πλέον έχω βεβαιωθεί 100% πως έφταιγε η Ambrosia. Επίσης έχοντας δει πολλές ποιότητες τροφών στη ζωή μου (ως ιδιοκτήτης PetShop στο παρελθόν), δεν μου φάνηκε ποτέ ιδιαίτερα ποιοτική, τόσο σε εμφάνιση, όσο και σε υφή. Δεν ξέρω αν το προβλημα ήταν ο συγκεκριμένος κωδικός που περιέχει αυξημένη ποσότητα λαχανικών, αλλά δεν θα πειραματιζόμουν ξανά, ούτε με άλλο κωδικό απ' τη συγκεκριμένη μάρκα.
Επίσης, από οικονομικής απόψεως, δεν είναι και τόσο φθηνή όσο φαίνεται. Και εξηγούμαι:
Ο Λεωνίδας (παίζει μεταξύ 22-24kg), με τη Nutram έπρεπε να τρώει γύρω στα 200gr/ημέρα. Με την Ambrosia αντίστοιχα έπρεπε να τρώει γύρω στα 300gr/ημέρα. Tα 11,6 κιλά της Nutram κρατούσαν γύρω στις 60 μέρες (200gr/ημέρα) ενώ το 12κιλο της Ambrosia κρατούσε περίπου 40 μέρες (300gr/ημέρα). Πρακτικά η Nutram μου κόστιζε 1€/ημέρα (60€/60ημέρες), ενώ η Ambrosia μου κοστίζε 1,4€/ημέρα (56€/40μέρες), 40% πιο ακριβά από τη Nutram. Η Acana που πάλι προτείνει γύρω στα 200gr/ημέρα και λογικά θα βγάλει 60 μέρες θα μου κοστίζει 1.29€/ημέρα (77,5€/60μέρες), πάλι πιο φθηνά από την δήθεν "οικονομική" Ambrosia. Οι υπολογισμοί είναι χονδρικοί αλλά πολύ κοντά στην πραγματικότητα.
Καλό είναι λοιπόν να μην συγκρίνουμε μόνο τις τιμές στις συσκευασίες αντίστοιχων κιλών, αλλά να διαβάζουμε και τους πίνακες με τις διατροφικές οδηγίες. Η Ambrosia είναι τελικά και πιο ακριβή σε σύγκριση με τις -κατά κοινή ομολογία- καλύτερες τροφές της αγοράς, αλλά και αμφιβόλου ποιότητας (κατ' εμέ).