ADRK

nearos

Well-Known Member
15 Μαρτίου 2008
205
0
Εγω δεν το ηξερα ....ειναι νεαρο ζωο ομως!!!! καποια δυσλειτουργια σιγουρα η κανα (ομνικ) θα παιζει..

FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
μορφολογικη ταυτιση με τη γραμμη/σκυλα μου
Σε αντίθεση με την λογική της αλληλοσυμπλήρωσης ή σε λογικά πλαίσια ?

μιλαω γενικα για τους προγονους και οχι μονο για τον επιβητορα. Ταιριαζει η γραμμη του με την γραμμη / σκυλα μου? Αλλο η αλληλοσυμπληρωση των δυο γεννητορων αλλο η φαινοτυπικη (και αλλη) προσεγγιση δυο γραμμων

Παράθεση:
αριθμος κουταβιων στις γεννες
Δεν πιστεύω ότι εξαρτάται από το αρσενικό εκτός προβληματικών περιπτώσεων.

Και παλι μιλαω γενικα για θεματα ευτοκιας και αριθμου κουταβιων συνολικα στο γεναλογιο. Η παρουσια παθολογικων περιπτωσεων ανιχνευεται μεσα απο σχετικες πληροφοριες και για τους αρσενικους και για τις θηλυκες.

Να προσθέσω ομοιομορφία απογόνων (τυπος όπως λές αλλά και ποσο έντονος)

ομοιομορφια δεν ειναι στα πρωτευοντα για μενα γιατι αν ο αρσενικος ειναι outcrossing δεν το περιμενεις ουτε μειωνει τα αποτελεσματα αν σου δωσει δυο κουταβια με αυτα που θες και τα υπολοιπα μετρια - ετσι κι αλλιως το 75% των κουταβιων δινονται για πετ και οχι για εκθεσεις / αναπαραγωγη. Μαλιστα προτιμω την ανομοιομορφια αν προκειται για ομοιομορφια μετριοτητων...Αλλα αυτο εξαρταται απο την ομοζυγωτια.

και να ρωτήσω

Παράθεση:
αναπαραγωγικο drive
τι εννοείς?

σεξουαλικη ορμη (ενστικτο) προθυμια για ζευγαρωμα και στους αρσενικους και στις θηλυκες στο γενεαλογιο, δυστροπες θηλυκες, αδιαφοροι αρσενικοι κλπ

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Να προσθέσω ομοιομορφία απογόνων (τυπος όπως λές αλλά και ποσο έντονος)

ομοιομορφια δεν ειναι στα πρωτευοντα για μενα γιατι αν ο αρσενικος ειναι outcrossing δεν το περιμενεις ουτε μειωνει τα αποτελεσματα αν σου δωσει δυο κουταβια με αυτα που θες και τα υπολοιπα μετρια - ετσι κι αλλιως το 75% των κουταβιων δινονται για πετ και οχι για εκθεσεις / αναπαραγωγη. Μαλιστα προτιμω την ανομοιομορφια αν προκειται για ομοιομορφια μετριοτητων...Αλλα αυτο εξαρταται απο την ομοζυγωτια.
Ομοιομορφία για μένα δεν έχει σχέση με την ποιότητα.

Σε αυτό το θεωρητικό λίγο κομμάτι είμαι αντίθετος (αν έπρεπε να διαλέξω που δεν πρέπει) προτιμώ την "ομοιομορφία μετριοτήτων" ... όλα είναι σχετικά ΚΑΙ με τον αριθμό των επιβάσεων.

FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
Ομοιομορφία για μένα δεν έχει σχέση με την ποιότητα

αυτο ειπα κι εγω. Ππροτιμω ανομοιομορφα κουταβια με ποιοτητα παρα ομοιομοφα αλλα χωρις ποιοτητα. Γιατι στην πρωτη περιπτωση δεν εχεις "κλεισει" εκτροφικα με καποιες ποιοτικα αρνητικες ομοζυγωτιες. Στη δευτερη ομως...

FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
αυτο προκυπτει και απο τους δυο γονεις. Εδω μιλαμε για επιλογη επιβητορα.
Και αν το ζευγαρωμα ειναι outcrossing δεν μπορεις να περιμενεις ομοιομορφια...

FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
Προμηθεα, ολοι αναπαραγωγη κανουμε ...και οι εκτροφεις (σαν τον Ντενη) και οι κουταβο-παραγωγοι...Αναπαραγωγη ειναι ορος, Εκτροφή ειναι τιτλος :)

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Μαρία μου, η αναπαραγωγή είναι κάτι που εναπόκειται στην τύχη! Στην εν λόγω διαδικασία (και στην περίπτωση που συμπεριλαμβλανεις ημάς) μιλάμε για κάτι προγραμματισμένο, με σχέδιο, στόχους κι επιθυμητό αποτέλεσμα! Άρα σε αυτές τις περιπτώσεις οι χαρακτηρισμοί "αναπαραγωγή" και "αναπαραγωγέας" είναι προσβλητικοί!

Η χώρα στην οποία ωρίμασες κυνολογικά χρησιμοποιεί αναφερόμενοι στους σκύλους τον όρο "breeding" κι όχι τον όρο "reproduction". Η χώρα στην οποία γνώρισα εγώ τους σκύλους χρησιμοποιεί τον όρο "Zucht" κι όχι τον όρο "Reproduktion" ή "Vervielfältigung". Οι ιταλοί λένε "allevamento" κι όχι "riprodursi". Οι ισπανοί "cria" κι όχι "reproducción". Oi γάλλοι "elevage" κι όχι "reproduction". Οι ρώσσοι "разведе́ние" κι όχι "репроду́кция" κλπ. κλπ.

Σε όλες τις περιπτώσεις ο πρώτος όρος σημαίνει "εκτροφή" κι ο δεύτερος "αναπαραγωγή", ακριβώς για να τονιστεί η απουσία του τυχαίου!

Last edited:

FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
Σωτηρη μου εσυ πολυ καλα τα λες...αλλα εγω χρησιμοποιω και τους δυο ορους κατα περιπτωση. Προτιμω το γραμμικη αναπαραγωγη (που κανει ο εκτροφεας) απο το γραμμικη εκτροφη. Γιατι επιστημονικα η βιολογικη πραξη της αναπαραγωγης και η μελετη και η επιστημη της στα αγγλικα λεγεται canine reproduction. Η λεξη εκτροφη εχει ηθολογικη χροια, εγω μιλησα καθαρα για το βιολογικο κομματι της εκτροφης, το ζευγαρωμα και το ειδος της συγγενειας (κλειστη, γραμμικη κλπ). (Και οι αγγλοι ειτε μιλανε για υπευθυνη εκτροφη ειτε για κουταβοπαραγωγους λενε breeder, back-yard breeder, ethical ή indiscriminate breeding, δεν λενε reproduction...δεν υπαρχει ηθολογικη διακριση στη λεξη breeding γι αυτο και χρησιμοποιειται για ολους, ουτε στη λεξη reproduction η οποια αφορα καθαρα το βιολογικο κομματι. Το βιολογικο κομματι (reproduction) ειναι το ιδιο ειτε προκειται για τυχαια ειτε για προγραμματισμενη δραστηριοτητα σε ηθικα πλαισια. Η διαχειρηση διαφερει. Kαι οταν οι εκτροφεις μιλανε μεταξυ τους λενε παραγω, εννοωντας αναπαραγω (I am striving to produce excellent dogs...my dog produces only black puppies κοκ). Ειμαι εκτροφεας (ή κυνοτροφος) και κανω εκτροφη με την ευρυτερη εννοια, ενω το βιολογικο κομματι της ενασχολησης μου εχει να κανει και με την αναπαραγωγη, γραμμικη η κλειστη ή ανοικτη, αναπαραγωγη παντως, δεν με προσβαλλει καθολου ο βιολογικος ορος. Οι λεξεις δεν κανουν τον εκτροφεα. H εκτροφη δεν χρειαζεται μονο προγραμματισμο, σχεδιο, στοχους κι επιθυμητο αποτελεσμα αλλα και ηθικες αρχες και ηθικη διαχειριση των σκυλων. Εδω και 25 χρονια προσπαθουμε πολλοι να εξηγησουμε στην Ελλαδα τη διαφορα μεταξυ κουταβοπαραγωγου / σκυλοπαραγωγου και εκτροφεα. Αλλα η λεξη αναπαραγωγη δεν εχει αρνητικη χροια ή εννοια απο μονη της, ουτε η λεξη εκτροφη προσδιδει απο μονη της ηθικη εγκυροτητα. Αυτες τις ποιοτικες χροιες τις δινουμε εμεις. Εκτροφεις αυτο-αποκαλουνται και οι byb και οι κουταβοπαραγωγοι. Εκτροφεις αποκαλουνται και ανθρωποι που δεν εχουν τιποτε αλλο εκτος απο καλες / θεωρητικες προθεσεις. Ο τιτλος του εκτροφεα κερδιζεται πιστευω. Καλο θα ειναι η διακριση να γινεται επι της ουσιας. Και οταν και αν καποτε ο ΚΟΕ αποφασισει να λειτουργησει κυνοφιλικα και κυνοτεχνικα, ισως δουμε και στην πραξη αυτο το διαχωρισμο και τη διακριση μεταξυ κυνοτροφων και εργοστασιων κουταβιων...

το παρακατω ειναι της κορυφαιας Peggy Adamson (του ιστορικου εκτροφειου Ντομπερμαν Damasyn στις ΗΠΑ), κειμενο - εμπνευση για τους απανταχου εκτροφεις...

http://www.dogstuff.info/peggy_adamson.html

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Μαρία μου,
Μ’ αρέσει που αναφέρεσαι στην βιολογική λειτουργία γνωρίζοντας πως για παράδειγμα η Κάλι σου (την δανείζομαι) έχει γυρίσει προ πολλών γενεών το βιολογικό της ρολόι σε οικόσιτο mode. Στον βιολογικό της κύκλο θα ζευγάρωνε άρα και θα αναπαρήγαγε μόνον μία φορά το χρόνο όπως κάνουν κάποιες πρωτόγονες φυλές όπως το Basenji ή κάποιοι Κρητικοί Λαγωνικοί.

FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
Σωτηρη μου η βιολογικη λειτουργια της αναπαραγωγης ειναι η ιδια ασχετα με το ποσες φορες ερχονται σε οιστρο τα θηλυκα...Σε πληροφορω οτι υπαρχουν δειγματα πολλων φυλων (για να μη πω ολων ισως) που παρουσιαζουν οιστρο μια φορα το χρονο, και Μολοσσων, και Γκρέυχαουντ κα. Εγω ποτε δεν εχω ζευγαρωσει και ποτε δεν θα ζευγαρωσω σκυλα μου σε συνεχομενους οιστρους.

Last edited:

FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
ελπιζω να τα διαβασουν εκει και οι φιλοι του ροτβαιλερ...γιατι δεν αφορουν μονο το μολοσσο αλλα την εκτροφη γενικοτερα :)

FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
αρχικο μυνημα απο nearos

"μην μου πει κανεις οτι εγω εκτρεφω για εμενα και μετα για τους αλλους"

σ' αυτο γυρναω και ξαναγυρναω...και με ανησυχει και με απασχολει και με ανησυχουν οι επιπτωσεις αυτης της νοοτροπιας στην εκτροφη, ισως και περισσοτερο απο οτιδηποτε αλλο...:(

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
ΠΟΛΥ μεγάλη κουβέντα ... φιλοσοφικη θα έλεγα :)

Και αν πείς εκτρέφω για μένα - εσύ τί είσαι ? Ενα συνοθύλευμα απόψεων και εμπειριών - βασισμένο σε άλλους ή όχι ?

Αν πείς για τους άλλους τί εννοείς ? Δεν μπορεί - πώς εκτρέφεις (κάτι που δεν σου αρέσει τελικά ? )

Να πείς εκτρέφω για το πρότυπο ? ΠΡΟΣ το πρότυπο ? Τί είναι το πρότυπο ?

Εγώ εκεί τείνω ... θέλει δουλειά να ξεκαθαρίσεις την τελευταία ερώτηση όμως - πολλή δουλειά ...

S13

Well-Known Member
30 Απριλίου 2007
305
0
www.rott-gr.com
Denis εγραψε:
Ας δώ κρίση καλύτερη και ΕΓΓΥΡΟΤΕΡΗ από άλλον κριτή, και πραγματικά η θέση του σκύλου δεν με ενδιαφέρει.
Επαναφεω ενα παλεοτερο θεμα που ειχαμε συζητησει με αφορμη μια κριση ενος κριτη ADRK που ειδα προσφατα σε μια θυληκια απο Σερβια.

Πραγματικα δεν εχω ξαναδει τοσο αναλυτικη κριση .(και δεν ειναι σε sieger του ΑDRK)
Ουτε ΖΤΡ να περναγε δεν θα ειχε τοσο λεπτομερης κριση.