Σωτηρη μου εσυ πολυ καλα τα λες...αλλα εγω χρησιμοποιω και τους δυο ορους κατα περιπτωση. Προτιμω το γραμμικη αναπαραγωγη (που κανει ο εκτροφεας) απο το γραμμικη εκτροφη. Γιατι επιστημονικα η βιολογικη πραξη της αναπαραγωγης και η μελετη και η επιστημη της στα αγγλικα λεγεται canine reproduction. Η λεξη εκτροφη εχει ηθολογικη χροια, εγω μιλησα καθαρα για το βιολογικο κομματι της εκτροφης, το ζευγαρωμα και το ειδος της συγγενειας (κλειστη, γραμμικη κλπ). (Και οι αγγλοι ειτε μιλανε για υπευθυνη εκτροφη ειτε για κουταβοπαραγωγους λενε breeder, back-yard breeder, ethical ή indiscriminate breeding, δεν λενε reproduction...δεν υπαρχει ηθολογικη διακριση στη λεξη breeding γι αυτο και χρησιμοποιειται για ολους, ουτε στη λεξη reproduction η οποια αφορα καθαρα το βιολογικο κομματι. Το βιολογικο κομματι (reproduction) ειναι το ιδιο ειτε προκειται για τυχαια ειτε για προγραμματισμενη δραστηριοτητα σε ηθικα πλαισια. Η διαχειρηση διαφερει. Kαι οταν οι εκτροφεις μιλανε μεταξυ τους λενε παραγω, εννοωντας αναπαραγω (I am striving to produce excellent dogs...my dog produces only black puppies κοκ). Ειμαι εκτροφεας (ή κυνοτροφος) και κανω εκτροφη με την ευρυτερη εννοια, ενω το βιολογικο κομματι της ενασχολησης μου εχει να κανει και με την αναπαραγωγη, γραμμικη η κλειστη ή ανοικτη, αναπαραγωγη παντως, δεν με προσβαλλει καθολου ο βιολογικος ορος. Οι λεξεις δεν κανουν τον εκτροφεα. H εκτροφη δεν χρειαζεται μονο προγραμματισμο, σχεδιο, στοχους κι επιθυμητο αποτελεσμα αλλα και ηθικες αρχες και ηθικη διαχειριση των σκυλων. Εδω και 25 χρονια προσπαθουμε πολλοι να εξηγησουμε στην Ελλαδα τη διαφορα μεταξυ κουταβοπαραγωγου / σκυλοπαραγωγου και εκτροφεα. Αλλα η λεξη αναπαραγωγη δεν εχει αρνητικη χροια ή εννοια απο μονη της, ουτε η λεξη εκτροφη προσδιδει απο μονη της ηθικη εγκυροτητα. Αυτες τις ποιοτικες χροιες τις δινουμε εμεις. Εκτροφεις αυτο-αποκαλουνται και οι byb και οι κουταβοπαραγωγοι. Εκτροφεις αποκαλουνται και ανθρωποι που δεν εχουν τιποτε αλλο εκτος απο καλες / θεωρητικες προθεσεις. Ο τιτλος του εκτροφεα κερδιζεται πιστευω. Καλο θα ειναι η διακριση να γινεται επι της ουσιας. Και οταν και αν καποτε ο ΚΟΕ αποφασισει να λειτουργησει κυνοφιλικα και κυνοτεχνικα, ισως δουμε και στην πραξη αυτο το διαχωρισμο και τη διακριση μεταξυ κυνοτροφων και εργοστασιων κουταβιων...
το παρακατω ειναι της κορυφαιας Peggy Adamson (του ιστορικου εκτροφειου Ντομπερμαν Damasyn στις ΗΠΑ), κειμενο - εμπνευση για τους απανταχου εκτροφεις...
http://www.dogstuff.info/peggy_adamson.html