Aπο πού να πάρω σκύλο;

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Εχεις μια καποια ιδεα για το τι θα γινει αυριο ενω με τα ημιαιμα βαδιζεις στα τυφλα. Αυτο ναι το δεχομαι και συμφωνω μαζι σου.

Ειμαι περιεργη να μαθω αν περα απο αυτες τις 3 περιπτωσεις ημιαιμων σκυλων που ειχες, τι αλλα σκυλια ημιαιμα ή καθαροαιμα ειχες και τι προβληματα παρουσιασαν. Αν θες απαντας εννοειται.

Παντως ειναι ειρωνικο οταν ενα καθαροαιμο εχει προβληματα να φταιει ειτε ο μη σωστος εκτροφεας ειτε τα λαθη του ιδιοκτητη και οταν ενα ημιαιμο εχει προβληματα φταιει παντα το οτι ειναι ημιαιμο.
Αυτο σαν γενικη παρατηρηση χωρις να λεω οτι κατι τετοιο εννοεις.
Και μονο που ξερεις τι να περιμενεις απο μονο του λεει πολλα.......
Δεν μπορω να στο δωσω να το καταλαβεις αν δεν το εχεις ζησει.....
Μεγαλωσα 7 ημιαιμα, τα αγαπησα ολα κ τους προσεφερα οτι καλυτερο μπορουσα/νομιζα αλλα κανενα δεν ηταν "οπως θα ηθελα".
Περα απο τα προβληματα υγειας που ηταν κυριως κληρονομικα, ολα ειχανε χαρακτηρα διαφορετικο απ αυτον που θα ηθελα.
Οταν λοιπον ηθελα κατι συγκεκριμενο, προβλεψιμο κ ηθελα να ξερω τι να περιμενω αυριο, αγορασα εκτροφικο σκυλι. Αν κ νωρις ακομα, μεχρι τωρα ειναι 1000% αυτο που εγω θελω για συντροφο μου. Που δεν συμβιβαζομαι η προσαρμοζομαι να το ακολουθησω αλλα "μου ταιριαζει" δεν ξερω αν μπορεις να καταλαβεις τι εννοω......

Μιλαμε για ζωντανο οργανισμο. Τιποτα δεν αποκλειεται κ τιποτα δεν μπορει να το προβλεψει κανεις απολυτα. Με μια σωστη επιλογη κ σωστη εκτροφη μπορεις να ξερεις τι περιμενεις....Απο το ασπρο στο μαυρο που ειναι το "αγνωστου ταυτοτητας" υπαρχουνε κ οι αποχρωσεις του γκρι που ειναι το εκτροφικο σκυλι.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Μέχρι τώρα, μετά από την προαναφερθείσα ενημέρωση, αυτό που μου έχει μείνει είναι ότι μπορεί και τα πράγματα με τα καθαρόαιμα μην είναι τόσο χάλια όσο νόμιζα*. Και αυτό γιατί είδα ότι υπάρχουν λίγοι καλοί εκτροφείς που πραγματικά ενδιαφέρονται για την ακεραιότητα της υγείας των ζώων που παράγουν (και όχι μόνο για τη μορφολογία), και μέσα σ'αυτούς ελάχιστοι που δίνουν σημασία και στο χαρακτήρα. Πριν νόμιζα ότι τέτοια ράτσα στο ανθρώπινο είδος δεν υπήρχε.
Πρόκειται για μια πολύ σπάνια "ράτσα" ανθρώπων, που προσπαθούν να ξεχωρίσουν την ήρα από το στάρι, μέσα από άπειρα ζευγαρώματα κάκιστων (από πλευράς υγείας) δειγμάτων μιας φυλής. Καλούνται να διορθώσουν την ανηθικότητα μιας άλλης "ράτσας".
Προσπαθούν να συνδυάσουν υγεία - μορφολογία - χαρακτήρα, αλλά ξέρετε... πολλές φορές όταν ο άνθρωπος σχεδιάζει, ο Θεός γελάει.

Felicine

Well-Known Member
29 Ιανουαρίου 2013
53
0
Νομίζω πως λείπει από το forum ένα άρθρο/sticky που να εξηγεί διεξοδικά πως διαλέγεις αδέσποτο σκύλο για κατοικίδιο.

Οι περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν ήδη στο forum σκόρπιες άλλα καλό θα ήταν να μαζευτούν κάπου.

Αν κάποιος θέλει ή σκέφτεται να πάρει αδέσποτο ή ακόμα και αν δεν το έχει σκεφτεί άλλα μπήκε όπως πάρα πολλοί γιατί "είδε μια αγγελία/site για φτηνά κουτάβια τάδε ράτσας" και ρωτάει γνώμες, καλό θα ήταν να μπορούμε να προτείνουμε αδέσποτο στηρίζοντας σοβαρά την πρόταση αυτή με ένα αναλυτικό άρθρο. Όπως όταν μπαίνει κάποιος ψάχνοντας Χ φυλή, δεν του λέμε απλά πάρε τηλέφωνο τον ΚΟΕ και βρες εκτροφέα, άλλα του παραθέτουμε και άρθρα που το αναλύουν αυτό.

Επίσης σε πολλά θέματα υπάρχει άγνοια.
Υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν πως λειτουργούν οι φιλοζωικές, νομίζουν πχ πως έχουν κρατική χρηματοδότηση ή πως όλες οι φιλοζωικές έχουν και καταφύγιο.
Άλλοι πιστεύουν πως το ενήλικο σκυλί δε σε "μαθαίνει για αφεντικό" ή ότι τα αδέσποτα δεν μπορούν να προσαρμοστούν σε σπίτι ή ότι τα αδέσποτα "κουβαλάνε αρρώστιες" (και το λένε και άνθρωποι που έχουν σκύλο!)

Επίσης όπως έχω αναφέρει και σε άλλα post πραγματικά πιστεύω πως με το αντίστοιχο σε χρόνο ψάξιμο που θα έκανε κάποιος για καθαρόαιμο, αν κάποιος ενημερωθεί σωστά και ξέρει τι θέλει στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να βρει το αδέσποτο που του ταιριάζει.

Η δομή του άρθρου θα μπορούσε να είναι κάπως έτσι με ανάπτυξη, ανάλυση και παράθεση χρήσιμων και σχετικών links σε κάθε βήμα (το 1 και 2 μπορούν να χρησιμεύσουν στον καθένα που θέλει να πάρει σκύλο)...

1. Ο τρόπος ζωής μας (εμπειρία με σκύλους, χρόνος, χώρος, δραστηριότητες, ύπαρξη παιδιών, άλλα κατοικίδια κλπ)

2. Κριτήρια για την επιλογή σκύλου σε σχέση με το 1. (μέγεθος, φύλο, τύπος τριχώματος, χαρακτήρας, ηλικία, σχέση με άλλα ζώα)

3. Κατηγορίες αδέσποτων (σκύλος που ζει στο δρόμο, που ζει στο δρόμο αλά είναι υπό την επίβλεψη/φροντίδα φιλοζωικής, σε καταφύγιο φιλοζωικής, σε δημοτικό καταφύγιο, φιλοξενείται από εθελοντή σε σπίτι, ζούσε/ζει σε σπίτι αλλά βρέθηκε/θα βρεθεί στο δρόμο λόγω πχ θανάτου του ιδιοκτήτη) Τι να περιμένεις σε κάθε κατηγορία, πως το παίρνεις κλπ.
Links για ανατροφή σκουπιδοκουταβιού κάτω των 2 μηνών.

4. Τι ερωτήσεις πρέπει να κάνουμε. Τι πρέπει να πούμε εμείς για τον τρόπο ζωής μας για να μας βοηθήσει ο εθελοντής στην επιλογή μας

5. Πως λειτουργούν οι φιλοζωικές στην Ελλάδα. Πως λειτουργούν τα καταφύγια (δημοτικά ή φιλοζωικών)

6. Τι είναι το συμβόλαιο υιοθεσίας

7. Τι να περιμένεις σε περίπτωση φοβικού/κακοποιημένου/ιδρυματοποιημένου σκύλου

8. Θετικά του να πάρεις αδέσποτο (συναισθηματικά/κοινωνικά και πρακτικά πχ γερή κράση)

8. Πιθανά προβλήματα υγείας/χαρακτήρα που παρουσιάζουν συχνότερα τα αδέσποτα

9. Στείρωση

10. Μύθοι και αλήθειες για τα αδέσποτα

11. Κίνητρα που δίνουν εκπομπές TV/εταιρίες για υιοθεσία αδέσποτων

12. Λίστα φιλοζωικών ανά περιοχή. Λίστα με καταφύγια ανά περιοχή

Νομίζω έχουμε αρκετά άτομα στο forum που ασχολούνται με αδέσποτα (είναι μελή φιλοζωικών ή όχι) και είναι οι πλέον καταρτισμένοι να γράψουν ένα τέτοιο άρθρο.

mariakala

Well-Known Member
26 Απριλίου 2011
2.107
1.378
να κάνω μια ερώτηση...

με το μικρό μου μυαλό μπορώ να καταλάβω πως ένα πολύ προσεγμένο "εκτροφικο" σκυλί tah μπορούσε να είναι πχ ελεύθερο δυσπλασίας... αλλα σε θέμα χαρακτήρα πως μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα βγει σαν την μάνα του πχ?

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
να κάνω μια ερώτηση...

με το μικρό μου μυαλό μπορώ να καταλάβω πως ένα πολύ προσεγμένο "εκτροφικο" σκυλί tah μπορούσε να είναι πχ ελεύθερο δυσπλασίας... αλλα σε θέμα χαρακτήρα πως μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα βγει σαν την μάνα του πχ?
Σαν την μανα του δεν ξερεις οτι θα βγει.
Μπορεις ομως να υπολογισεις οτι αν ολο το γενεολογικο του δεντρο εχει καποιο συγκεκριμενο χαρακτηριστικο στον χαρακτηρα του αυτο θα ακολουθησει με στατιστικη ακριβεια κ τις επομενες γενιες.....

irma

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2007
681
89
Τι συγκεκριμένο χαρακτηριστικό?
Παράδειγμα: όλο του το σόι ήταν καλό με τα παιδάκια άρα θαναι καλό κι αυτό?
ή όλο του το σόι δεν ήταν κροτοφοβικό άρα δεν θα είναι κι αυτό?

silent

Well-Known Member
4 Ιουλίου 2011
1.042
52
Νότια Προάστια
να κάνω μια ερώτηση...

Εξαρταται απο ποια μερια ρωτας, αυτη του εκτροφεα που ψαχνει να κανει ενα καλο ζευγαρωμα ή απο την μερια του ιδιωτη που ψανχνει συγκεκριμενα πραγματα σε ενα σκυλο?

Αν ρωταει ο δευτερος τοτε σε περιπτωση που εχεις βρει μια θυληκια που σαρεσει πολυ, μπορεις να δεις σκυλους απο μια γεννα που εχει κανει ηδη και να δεις αν εχουν τα χαρακτηριστικα της μητερας τα οποια επιθυμεις και τοτε να δηλωσεις ενδιαφερον για μια επομενη γεννα της.

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Παρατηρω οτι μερικοι ισως δεν καταλαβετε τι θελω να πω.
Δεν ειμαι κατα της υιοθεσιας αδεσποτων.
Ομως οποιος προχωρησει σε αυτο το βημα, πρεπει να ξερει οτι δεν υπαρχει στο λεξιλογιο "πιθανον να εμφανισει" η "ο χαρακτηρας του θα ειναι" .....
Μπορει να ειναι οτιδηποτε η να εμφανισει οτιδηποτε!

Felicine

Πχ
Θελω να σκυλι μεγαλου μεγεθους (40kg+/ 50cm+)
Κοντοτριχο, στοιβαρης κατασκευης.
Να ειναι επιφυλακτικο με τους ξενους, να βγαινει μπροστα, να εχει ενεργεια να με ακολουθισει αλλα να μην ειναι νευρικο/υπερκινητικο. Θελω να μην γαυγιζει πολυ η να μην κανει αισθητη την παρουσια του ανευ ιδιαιτερου λογου, θελω να μαθαινει ευκολα κ να ειναι ανθρωποκεντρικο.
Θελω επισης να το μεγαλωσω απο κουταβι.
Τελος θελω να ξερω τι εχει προδιαθεση να εμφανισει απο αποψη ασθενιων κ ενα προσδοκιμο ηλικιας.
Μπορεις να μου βρεις ενα σκυλι που να εχει ΟΛΑ τα παραπανω στο μετρο του δυνατου κ με την πιθανοτητα του στατιστικου λαθους που να μην ειναι εκτροφης???
Με την οποια (οχι μικρη) εμπειρια εχω θα σου πω πως οχι, δεν μπορεις να μου τα "εγγυηθεις" ολα τα παραπανω.

Πχ2
Θελω ενα μικρο/μεσσαιο σκυλακι να ειναι ο πιστος μας συντροφος κ να κανει παρεα στα παιδια μου (δεν εχω αλλα λεμε) κ να ειναι βολικο κ ομορφο! Εχω την διαθεση το χρονο κ τα χρηματα, να ασχοληθω μαζι του! Θα προτιμουσα επισης να μην μου καταστρεψει το σπιτι κ δεν εχω προβλημα να ειναι κ ενηλικο.
Υπαρχει περιπτωση να μην βρω αδεσποτο/ημιαιμο/απο φιλοζωικη η κατι αλλο τελοσπαντων απο το να δωσω 1000ευρω να παρω εκτροφικο?
Φυσικα κ υπαρχει κ θα ηταν κριμα αν με τα παραπανω κριτηρια κατεφευγα σε εκτροφικο κ δεν εδινα μια ευκαιρια σε ενα "αγνωστου ταυτοτητας" σκυλακι!

Δεν ξερω αν μπορω να σας δωσω καλυτερα να καταλαβετε τι θελω να πω.....

io maria

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2010
1.322
28
Γέρακας
east49 συμφωνουμε σε αυτο. Οσο πιο συγκεκριμενα κριτηρια επιλογης σκυλου εχεις τοσο πιο δυσκολο ειναι να βρεις κατι σε ημιαιμο, ειδικα αν το θες και κουταβι.
Εγω που ημουν λιγοτερο απαιτητικη στο τι θελω απο ενα σκυλο τα ημιαιμα μου με καλυπτουν απολυτα. Τοσο η Baroque που ηρθε ενηλικη σπιτι οσο και η Froggy που την βρηκα κουταβι στο δρομο. Και μεχρι στιγμης κανενα προβλημα υγειας και οι 2.
Ελπιζω το εκτροφικο σου σκυλι (να υποθεσω κουταβι?) να βγει οπως ακριβως το περιμενεις.

Felicine

Well-Known Member
29 Ιανουαρίου 2013
53
0
east49 Καταλαβαίνω ακριβώς τι θέλεις να πεις αλλά...

Στο πρώτο παράδειγμα λοιπόν :

Αν αφαιρέσουμε τον παράγοντα κουτάβι, τα υπόλοιπα λίγο πολύ βρίσκονται.

Αν πάμε σε κουτάβι υπάρχει φυλή που να ανταποκρίνεται σε όλα τα κριτήρια που έχουν τεθεί ?
Αν πάρεις εκτροφικό κουτάβι της φυλής που το πρότυπο ανταποκρίνεται σε όλα αυτά, πόσο σίγουρη είσαι ότι θα πέσεις σε όλα μέσα ?

Αν η φυλή που ανταποκρίνεται σε όλα αυτά έχει πολύ συχνά σοβαρά προβλήματα υγείας και μικρό προσδόκιμο ζωής ?
Αν η φυλή που ανταποκρίνεται σε όλα τα κριτήρια είναι μη σταθεροποιημένη ?
Αν η φυλή που ανταποκρίνεται σε όλα τα κριτήρια έχει και ανεπιθύμητα για σένα χαρακτηριστικά ?
Αν στις τρεις παραπάνω ερωτήσεις βρεις πρόβλημα, δε θα αναγκαστείς έτσι και αλλιώς να συμβιβαστείς ότι μπορεί τελικά να μην ικανοποιηθούν όλα τα κριτήρια που έβαλες ?

Κάποια από τα κριτήρια δεν είναι και θέμα εκπαίδευσης ? (να μην γαυγιζει πολυ πχ)

Αν θες σκυλί μεγάλου μεγέθους και επιφυλακτικό με τους ξένους το θες για φύλαξη ? Γιατί αν μιλάμε για εργασία μάλλον είναι άλλο καπέλο.
Αν δεν το θέλεις για φύλαξη και δες έχεις και σκοπό να το εκπαιδεύσεις στη φύλαξη γιατί είναι απαραίτητα αυτά τα χαρακτηριστικά του ?
Τι ακριβώς θες να κανείς με το σκύλο ? Τον θες μόνο για συντροφιά ή και για συγκεκριμένες δραστηριότητες (όχι εργασία) ?

Τελικά πρέπει να παίρνουμε το σκύλο που μας αρέσει, το σκύλο που μας ταιριάζει ή ένα συμβιβασμό ανάμεσά τους?

Σημείωση: Ανάμεσα στα δυο παραδείγματα σου υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση

πχ Θέλω θηλυκό, έως 7 κιλά (για να μπορεί να μεταφέρεται με ΚΤΕΛ και ΜΜΜ), για συντροφιά, με ήρεμο και φιλικό χαρακτήρα, χωρίς πολύ ενέργεια γιατί δεν είμαι αθλητικός τύπος, εκπαιδεύσιμο, cat και dog friendly για να ταιριάξει με τι γάτα μου και το άλλο μου σκυλάκι, με τρίχωμα που χρειάζεται από λίγη έως μέτρια φροντίδα, χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας.

πχ2 Θέλω αρσενικό, νεαρό, μεσαίου-μεγάλου μεγέθους, αθλητικό, να με συντροφευει στις πεζοποριες μου στο βουνό, κοντότριχο, ζωηρό και παιχνιδιάρικο. Δεν έχω άλλα κατοικίδια.

Πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις που όμως μπορούν να βρεθούν σε αδέσποτο.

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Σου απανταω μεσα στο ποστ με bold για να σου απαντησω οσο περισσοτερα μπορω ......
east49 Καταλαβαίνω ακριβώς τι θέλεις να πεις αλλά...

Στο πρώτο παράδειγμα λοιπόν :

Αν αφαιρέσουμε τον παράγοντα κουτάβι, τα υπόλοιπα λίγο πολύ βρίσκονται.
Αν αφαιρεσουμε τον παραγοντα κουταβι, τοτε μπορει να ικανοποιηθει το 50% αυτων που σου εγραψα.
Και παλι ενα σκυλι αδεσποτο στο δρομο με ενα σκυλι στο κλουβι της φιλοζωικης η με ενα σκυλι σε μια αλλη αγελη στο βουνο, θα δειξει αλλο χαρακτηρα απο αν παρεις το ιδιο αυτο σκυλι κ το βαλεις στο σπιτι σου. Σιγουρα ομως δεν μπορεις να μου μιλησεις για κληρονομικες παθησεις η για προσδοκιμο ηλικιας.....

Αν πάμε σε κουτάβι υπάρχει φυλή που να ανταποκρίνεται σε όλα τα κριτήρια που έχουν τεθεί ?
Cane corso, το πηρα προσφατα.
Αν πάρεις εκτροφικό κουτάβι της φυλής που το πρότυπο ανταποκρίνεται σε όλα αυτά, πόσο σίγουρη είσαι ότι θα πέσεις σε όλα μέσα ?
Στο μετρο του στατιστικου λαθους γιατι θεωρω οτι εχω διαλεξει/επιλεξει σωστα φυλη κ εκροφεα, καθως κ γενεολογικο δεντρο. Θα ελεγα οτι αλλο τοσο ξερω αν θα ζω τα επομενα χρονια να το δω να μεγαλωνει κατα το προτυπο του.

Αν η φυλή που ανταποκρίνεται σε όλα αυτά έχει πολύ συχνά σοβαρά προβλήματα υγείας και μικρό προσδόκιμο ζωής ?
Δεν εχει κι αυτα τα λιγα που εχει παλι μπορεις να τα αποκλεισεις στο μετρο του δυνατου απο την ποιοτητα εκτροφης.
Αν η φυλή που ανταποκρίνεται σε όλα τα κριτήρια είναι μη σταθεροποιημένη ?
Τι εννοεις? Αν δεν ειναι σταθεροποιημενη δεν θα ειχε αναγνωριστει.....
Αν η φυλή που ανταποκρίνεται σε όλα τα κριτήρια έχει και ανεπιθύμητα για σένα χαρακτηριστικά ?
Εχει την επιφυλακτικοτητα με αλλα ζωα. Αλλα το γνωριζα το εψαξα κ της το δουλεψα πριν εμφανισει σημαδια κ το δουλευω οσο μπορω. Μεχρι στιγμης δεν εχω θεμα και ναι πλεον κοιμαται αγκαλια με το γατο!
Αν στις τρεις παραπάνω ερωτήσεις βρεις πρόβλημα, δε θα αναγκαστείς έτσι και αλλιώς να συμβιβαστείς ότι μπορεί τελικά να μην ικανοποιηθούν όλα τα κριτήρια που έβαλες ?
Μεχρι στιγμης δεν εχω αντιμετωπισει τπτ διαφορετικο απ αυτο που οριζε το προτυπο κ αυτα που μου ειχε πει ο εκτροφεας της. Ειναι νωρις ακομα, αλλα ειναι 1000% μεσα......
Κάποια από τα κριτήρια δεν είναι και θέμα εκπαίδευσης ? (να μην γαυγιζει πολυ πχ)
Ναι ειναι, αλλα αν το σκυλι ειναι υπερ-ενεργητικο κ ξεσηκωνεται με το παραμικρο δεν μπορεις να το εκπαιδευσεις τοσο που να εξαφανισεις αυτα τα χαρακτηριστικα χαρακτηρα.
Αν θες σκυλί μεγάλου μεγέθους και επιφυλακτικό με τους ξένους το θες για φύλαξη ? Γιατί αν μιλάμε για εργασία μάλλον είναι άλλο καπέλο.
Ναι το θελω ΚΑΙ για φυλαξη.
Αν δεν το θέλεις για φύλαξη και δες έχεις και σκοπό να το εκπαιδεύσεις στη φύλαξη γιατί είναι απαραίτητα αυτά τα χαρακτηριστικά του ?
Σου απαντησα παραπανω.
Τι ακριβώς θες να κανείς με το σκύλο ? Τον θες μόνο για συντροφιά ή και για συγκεκριμένες δραστηριότητες (όχι εργασία) ?
Εχεις παει για ελευθερο καμπιγκ χιλιομετρα μακρια απο τον πολιτισμο? Επειδη εγω παω, θελω να εχω εναν τετοιο σκυλο μαζι μου.....

Τελικά πρέπει να παίρνουμε το σκύλο που μας αρέσει, το σκύλο που μας ταιριάζει ή ένα συμβιβασμό ανάμεσά τους?
Και τα δυο χωρις συμβιβασμο. Ενα σκυλι που μας ταιριαζει κ μας αρεσει. Αν δεν μπορεις να βρεις το απολυτο αυτο και καταληξεις να συμβιβαστεις παιρνεις ημιαιμο κ συμβιβαζεσαι ετσι κι αλλιως.

Σημείωση: Ανάμεσα στα δυο παραδείγματα σου υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση
Σαφως. Αυτο ακριβως θελω να σου πω οτι αν εχεις συγκεκριμενες απαιτησεις κ δεν θελεις/δεν μπορεις/κουραστηκες η οτι αλλο να κανεις συμβιβασμους κ ψαχνεις το απολυτο για σενα, παιρνεις ενα εκτροφικο σκυλι που εχει "τις προδιαγραφες" κ ελπιζεις να τις καλυψει σε μεγιστο βαθμο, αν μπορω να το πω ετσι.
Αν θες κατι απλο η δεχεσαι να συμβιβαστεις ναι φυσικα το βρισκεις κ σε ημιαιμο.

πχ Θέλω θηλυκό, έως 7 κιλά (για να μπορεί να μεταφέρεται με ΚΤΕΛ και ΜΜΜ), για συντροφιά, με ήρεμο και φιλικό χαρακτήρα, χωρίς πολύ ενέργεια γιατί δεν είμαι αθλητικός τύπος, εκπαιδεύσιμο, cat και dog friendly για να ταιριάξει με τι γάτα μου και το άλλο μου σκυλάκι, με τρίχωμα που χρειάζεται από λίγη έως μέτρια φροντίδα, χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας.

πχ2 Θέλω αρσενικό, νεαρό, μεσαίου-μεγάλου μεγέθους, αθλητικό, να με συντροφευει στις πεζοποριες μου στο βουνό, κοντότριχο, ζωηρό και παιχνιδιάρικο. Δεν έχω άλλα κατοικίδια.

Πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις που όμως μπορούν να βρεθούν σε αδέσποτο.

Να σου δωσω κ την αλλη μιση ιστορια για να καταλαβεις τι λεω:
Το τελευταιο σκυλι που ηρθε στο σπιτι (το μολοσσο-ντοπερμαν, αναθεμα κι αν εχει κατι απο τα δυο μεσα του) ειναι 60cm 42kg κοντοτριχο, αρκετα στητος κ στοιβαρος κ αγαπησιαρης. Τον μεγαλωσα απο κουταβι. Μεχρι εδω καλυπτει το 50% των παραπανω απαιτησεων που σου εθεσα σε προηγουμενο ποστ.
Ειναι οχι μονο επιφυλακτικος με τους ξενους αλλα κ χεστης ταυτοχρονα, γαυγιζει συνεχεια σε περιμετρο 10μ απο το "αγνωστο" ειναι ιδιαιτερα ενεργητικος, πισματαρης, δεν αντεχει στιγμη μονος του κ ειναι φοβικος υπο συνθηκες.Μετα την ενηλικιωση σταδιακα τυφλωθηκε κ τωρα 8ετων ειναι πλεον τυφλος (γεννετικο κληρονομικο) κ πριν ενα χρονο εκανε καλοηθη ογκο. Δεν εχω ιδεα για το προσδοκιμο ηλικιας του καθ'οτι σαν μολοσσος θα επρεπε να ειναι ηδη σε προχωρημενη ηλικια. Σε ολα αυτα συμβιβαστηκα, τον λατρευω εξ'ισου με το εκτροφικο που αγορασα δεν σκεφτηκα ποτε ουτε στιγμη να τον "παρατησω". Μαζι με το "πακετο" πηρα μια απεριοριστη αγαπη κ μια εκπληκτικη συμπεριφορα στα μικρα παιδια, συμβιβαζεται τελεια με οτι ζωο παρουσιαστει κ ειναι ο τελειοτερος "συναγερμος" γιατι απο την ανασφαλεια του γαυγιζει σε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ κινειται.......
Kι εχω κ αλλα αναλογα παραδειγματα απο τα σκυλια που περασαν απο το σπιτι μου.....
Ομως μετα απο 7σκυλια κ 15χρονια δεν θελω αλλες εκπληξεις κ συμβιβασμους. Θελω εναν σκυλο οπως τον θελω με μερικα αυστηρα κριτηρια να μπορει να με ακολουθει παντου κ δεν μπορω να το βρω σε "αγνωστου ταυτοτητας" η να "ελπιζω να βγει ετσι". Προσπαθησα στο μετρο του δυνατου να εξασφαλισω ολα οσα ηθελα.
Υ.Γ. Σορρυ για το τεραστειο κειμενο, δεν μικραινει αλλο για να σου δωσω να καταλαβεις τι εννοω....

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Τα περί κληρονομικών ασθενειών, κλειστών αναπαραγωγών, φυσικής επιλογής και συγκρίσεων κράσης χωράει πολύ συζήτηση και γνωστικό υπόβαθρο....

Θα σταθώ σε ένα άλλο σημείο εγώ προσωπικά...
Όσον αφορά στα αδέσποτα, γιατί για εμένα τα ημίαιμα μόνο ως αδέσποτα μπορούν να συζητηθούν, δεν μπορώ να δεχθώ να υπάρχουν λεπτομερή κριτήρια επιλογής....
Η υιοθέτηση ενός αδέσποτου, για εμένα πάντα, έχει να κάνει με μια συνειδητή επιλογή να γλυτώσει ένα ζώο από την μαύρη του μοίρα στους δρόμους κι όχι τόσο η επιλογή ενός σκύλου που ταιριάζει στις απαιτήσεις μας...
Τι θα πούμε δηλαδή, ας το αυτό εδώ δεν πειράζει που κινδυνεύει....έχει πολύ ενέργεια;
Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να το κάνω....

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Γειά σου, ρε foibos!!! Τα είπες όλα!
Ο θρίαμβος του αυτονόητου!!!

Υ.Γ. Παρακολουθώ εδώ και μέρες το θέμα, έστω κι αν δεν προλαβαίνω να γράψω όπως θα ήθελα... τόχουμε πάει πολύ μακριά το θέμα... σε επίπεδο, θα έλεγα, διδακτορικής διατριβής... βέβαια, δεν είναι απαραίτητα άσχημο αυτό...

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Θα σταθώ σε ένα άλλο σημείο εγώ προσωπικά...
Όσον αφορά στα αδέσποτα, γιατί για εμένα τα ημίαιμα μόνο ως αδέσποτα μπορούν να συζητηθούν, δεν μπορώ να δεχθώ να υπάρχουν λεπτομερή κριτήρια επιλογής....
Η υιοθέτηση ενός αδέσποτου, για εμένα πάντα, έχει να κάνει με μια συνειδητή επιλογή να γλυτώσει ένα ζώο από την μαύρη του μοίρα στους δρόμους κι όχι τόσο η επιλογή ενός σκύλου που ταιριάζει στις απαιτήσεις μας...
Τι θα πούμε δηλαδή, ας το αυτό εδώ δεν πειράζει που κινδυνεύει....έχει πολύ ενέργεια;
Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να το κάνω....
Συμφωνω μαζι σου αλλα η κουβεντα εχει κατευθυνθει κυριως στο "απο που παιρνω σκυλο" -> επιλογη του ημιαιμο απο καταφυγιο/ φιλοζωικη κλπ που δεν τιθεται το θεμα "κινδυνευει" κ εχεις την επιλογη να διαλεξεις αναμεσα σε διαφορετικα ζωα.
Αλλιως οπως λες αν κινδυνευει η "δεν εχει μελλον" το μεγαλωνεις κ οτι προκυψει......

yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
Και στο κλουβι κινδυνευει η ψυχικη του υγεια και απομακρυνεται η ελπιδα της ομαλης επανενταξης!

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Το ιδανικό είναι να πάρει κανείς τσάμπα καθαρόαιμο γατάκια!
(ποιος δεν έχει γράψει σ'αυτό το thread να δεις..... :-k )
Τι να πεις κι εσύ (κι εγώ, εδώ που τα λέμε:cool:), με το καθαρόαιμο αλεπουδάκι σου... που δεν το πήρες και τζάμπα!:D

Όπα εδώ υπάρχει ένα λάθος , τα ΄΄ημιαιμα ΄΄ είναι κατά βάση σε πολύ καλύτερη κατάσταση υγείας από πολλές σταθεροποιημένες φυλές
Πολύ σωστό!

υπό την προϋπόθεση ότι το pedigree είναι γνήσιο... γι αυτό καλύτερα pedigree + test DNA
Φίλε sea-mol, σ' αυτή την περίπτωση να δεις τι θα γινόταν!!!;)
Στην Ελλάδα και όχι μόνο...

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Και στο κλουβι κινδυνευει η ψυχικη του υγεια και απομακρυνεται η ελπιδα της ομαλης επανενταξης!
Και ακόμα χειρότερα...:(
Ο γνωστός "ιδρυματισμός"...

ferozasea

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2012
1.961
124
οταν λεμε αδεσποτα ας μην ξεχναμε οτι υπαρχουν και ''ρατσατα¨"" και ας τα λετε εσεις ημιαιμα... η ακομα αδεσποτα ημιαιμα που κανουν μπαμ οτι προερχονται απο δυο ρατσες μονο και ποιες ειναι αυτες... οποτε ξερεις εκ των προτερων ποσο περιπου θα μεγαλωσει το σκυλι και τι ρολο πανω κατω θα βαραει,,,

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
οταν λεμε αδεσποτα ας μην ξεχναμε οτι υπαρχουν και ''ρατσατα¨"" και ας τα λετε εσεις ημιαιμα... η ακομα αδεσποτα ημιαιμα που κανουν μπαμ οτι προερχονται απο δυο ρατσες μονο και ποιες ειναι αυτες... οποτε ξερεις εκ των προτερων ποσο περιπου θα μεγαλωσει το σκυλι και τι ρολο πανω κατω θα βαραει,,,
Ρε συ ferozasea ελεος δλδ.... αν ακομα δεν εχεις καταλαβει την διαφορα του "φαινεται να ειναι Χ" απο το "ειναι Χ με pedigree" τοτε τι να σου πω........
Ειδικα στο χαρακτηρα κ την υγεια, οχι πανω-κατω, ουτε περα-δωθε δεν ξερεις..... ξερεις οσο ξερεις κ σε αυτο που "δεν φαινεται να ειναι Χ"

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...η ακομα αδεσποτα ημιαιμα που κανουν μπαμ οτι προερχονται απο δυο ρατσες μονο και ποιες ειναι αυτες... οποτε ξερεις εκ των προτερων ποσο περιπου θα μεγαλωσει το σκυλι και τι ρολο πανω κατω θα βαραει,,,
(Τελείως μεταξύ μας) αυτό δεν είναι σωστό: Εδώ δεν ξέρεις, εκ των προτέρων, τι ρόλο "θα βαράει" το σκυλί που προέρχεται από γέννα της ίδιας "ράτσας"...