Θα προσπαθήσω να περιοριστώ στο θέμα και να το σχολιάσω όσο γίνεται πιο επιγραμματικά, αν και για την ολοκληρωμένη απάντηση θα πρέπει να θιχθούν διάφοροι τομείς της διατροφής των σκύλων, καθώς και της φυσιολογίας και ανατομίας του πεπτικού συστήματος των κυνοειδών.
Η συχνότητα ταΐσματος εξαρτάται καταρχάς από την ηλικία του σκύλου. Αναφορικά, ξεκινάμε από γεύμα ανά 2 ώρες όσο τα κουτάβια είναι κάτω του μήνα, με τον απογαλακτισμό (30-45 ημερών) έχουμε πάει στα 4-5 γεύματα, γύρω στα 4 μέχρι να γίνει 4 μηνών, 3 μέχρι να γίνει 6 μηνών, και από εκεί και πέρα και για το υπόλοιπο της ζωής του 2 ή 1.
Φυσικά το συγκεκριμένο σχέδιο διατροφής μεταβάλλεται από διάφορους παράγοντες που το επηρεάζουν άμεσα, ανάμεσά τους ή φυλή του σκύλου και το μέγεθός της (toy, μικρή, μεσαία, μεγάλη, κλπ), οι κλιματικές συνθήκες (πρωτίστως η θερμοκρασία),οι συνθήκες διαβίωσης του σκύλου (μέσα στο σπίτι, έξω από αυτό, μέσα/έξω), το επίπεδο δραστηριότητάς του (δραστήριος, κανονικός, "μολύβι") και τέλος (αλλά όχι και λιγότερο σημαντικό) η διάθεσή του για φαΐ.
Τυπικά, λόγω της ανατομίας και της φυσιολογίας του πεπτικού συστήματος των σαρκοβόρων και ιδιαίτερα του λύκου/σκύλου, αλλά και λόγω του τύπου της διατροφής (ξηρά/νωπή - κροκέτες/BARF) και των χαρακτηριστικών της θα επισημάνω τα ακόλουθα (οι επισημάνσεις θα ακολουθήσουν ένα αυξανόμενο βαθμό ανάλυσης - όσο ο αναγνώστης θα προχωράει στο κείμενο, τόσο θα αυξάνεται το ποσοστό των πληροφοριών):
1) Μελέτες στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι:
ι) Σκύλοι σε ξηρά διατροφή είχαν σημαντικό αυξημένο μέγεθος στομαχιού από αυτούς που βρισκόταν υπό νωπή διατροφή,
ιι) Σκύλοι σε ξηρά διατροφή που έτρωγαν 1 φορά τη μέρα είχαν σημαντικά πιο μεγάλο στομάχι από αυτούς που τρεφόταν με ξηρά τροφή αλλά σε 2 ή 3 γεύματα ημερησίως
ιιι) Ο αριθμός των γευμάτων δεν επηρέαζε καθόλου το μέγεθος του στομαχιού σκύλων που τρεφόταν με νωπή τροφή (BARF).
ιv) Ο αριθμός των σκύλων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από συστροφή στομάχου, μειώνεται δραματικά καθώς μεταβαίνουμε από το 1 γεύμα τη μέρα στα 2, ιδιαίτερα στις μεγαλόσωμες φυλές που τρέφονται με ξηρά τροφή.
Τα παραπάνω απορρέουν βασικά από τις μηχανικές ιδιότητες της τροφής στη κάθε περίπτωση. Η ξηρά τροφή διογκώνεται σημαντικά καθώς είναι αφυδατωμένη και απορροφά γαστρικά υγρά στο ζεστό περιβάλλον του στομαχιού. Ένα κομμάτι ψωμιού θα φουσκώσει πολύ πιο γρήγορα σε μια κούπα με ζεστό νερό παρά σε μία με νερό στη θερμοκρασία δωματίου. Αναγκάζει με αυτόν τον τρόπο και το στομάχι να διογκωθεί. Η νωπή τροφή περιέχει όλο το νερό της οπότε δεν αλλάζει όγκο με την είσοδό της στο στομάχι.
Η ξηρά τροφή περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό υδατανθράκων (σε αναλογία αντιστρόφως ανάλογη της τιμής αγοράς της), οι οποίοι εκ φύσεως απορροφούν νερό και διογκώνονται (το παράδειγμα του ψωμιού παραπάνω), ενώ η νωπή τροφή δεν απορροφάει καθόλου νερό, οπότε δεν αυξάνει σε όγκο.
Οι υδατάνθρακες της ξηράς τροφής, προσφέρουν επίσης (αν αντίθεση με τη νωπή τροφή) κατάλληλο υπόστρωμα για αυξημένες βακτηριδιακές ζυμώσεις, με όλα τα επακόλουθα που αυτό μπορεί να έχει (συστροφή στομάχου) για το σκύλο.
2) Τα κυνοειδή δε διαθέτουν αμυλάση στο σάλιο τους, σε αντίθεση με τους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει, ότι ενώ ο άνθρωπος προσβάλει εξ'αρχής τα άμυλα (υδατάνθρακες) και αρχίζει τη διάσπασή τους σε δισακχαρίτες και γλυκόζη από το στόμα, στα σκυλιά η τροφή πρέπει να φτάσει στο λεπτό έντερο για να συμβεί αυτό.
3)Βασικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των ξηρών τροφών σε υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι σε μεγάλο βαθμό "ξένοι" ως προς το πεπτικό σύστημα του σκύλου/λύκου, και των παραπάνω μηχανικών και χημικών χαρακτηριστικών τους, η πέψη της ξηράς τροφής φτάνει μέχρι και τις 15 ώρες ανά γεύμα. Η πέψη αντίστοιχης ποσότητας νωπής τροφής επιτυγχάνεται εντός 4-6 ωρών.
4) Επειδή οι σκύλοι είναι ζώα της συνήθειας, καλό είναι να τους ταΐζουμε την/τις ίδια/ες ώρα/ες κάθε μέρα. Με αυτόν τον τρόπο τους βοηθάμε και ψυχικά καθώς συνδυάζουν το τάϊσμα με τη συγκεκριμένη ώρα και είναι προετοιμασμένοι για αυτήν την ευχαρίστηση. Το να τους αλλάζουμε συνέχεια ώρα τους δημιουργεί ένα επιπλέον άγχος, το οποίο συνήθως δε το θέλουμε.
ΥΓ. Θα προσπαθήσω να συμπληρώσω και άλλα στοιχεία αργότερα.