εμενα η θεωρια και η γνωμη που εχω σηματισει μεχρι στιγμη εχει ως εξης:
Ολα τα αγελαια ζωα, και οχι μονο διαθετουν κυριαρχικη συμπεριφορα η οποια εξαρταται απο το περιβαλλον τους αλλα και απο τα υπολοιπα μελη της αγελης.
Να το αναπτυξω συγκεκριμενα στο σκυλο.
Θεωρω οτι ενας σκυλος για παραδειγμα ενας μικροσωμος αδεσποτος που σε καμια περιπτωση δεν θα τον λεγαμε κυριαρχικο εμφανιζει κυριαρχικοτητα στην αγελη του γιατι τα υπολοιπα μελη ειναι λιγοτερα κυριαρχικα, ακομα και σωματικα υποδεεστερα, οποτε και ηγειται της αγελης. Αν ημασταν π.χ. ενα υποδεεστερο μελος αυτης της αγελης αυτοματα το σκυλακι αυτο θα το λεγαμε κυριαρχικο...
Δεν ξερω αν με πιανετε...και συνεχιζω
το ιδιο σκυλι θεωρητικα αν το υιοθετουσα θα εξαφανιζε οποιο ιχνος κυριαρχικοτητας διοτι θα αλλαζανε τα μελη της αγελης και θα ηταν το λιγοτερο κυριαρχικο στην αγελη...
με ακουλουθειτε;
καταληγω λοιπον στο οτι κυριαρχικο βαφτιζουμε υποκειμενικα εναν σκυλο ο οποιος με τη συμπεριφορα του στο περιβαλλον που του εχουμε ορισει να ζει αλλα και με τα μελη της οικογενειας του διποδα ή τετραποδα, του επιτρεπουμε, ή και οχι, να συμπεριφερεται με κυριαρχικη συμπεριφορα, συμφωνα παντα με το αν την κυριαρχια "της αγελης" την εχουμε εμεις ή οχι...
Να το παμε και αναποδα, ειμαι κατοχος ενος σκυλου δυναμικης φυλης οπου ο σκυλος μου δεν δειχνει ιχνος κυριαρχικοτητας(τρου στορι), αν αυριο μεθαυριο τον πεταξω στο δρομο γιατι τον βαρεθηκα και θα παρω χελωνακι που τρωει και λιγοτερο και τον υιοθετησει μια αλλη οικογενεια απειρη και χωρις γνωση της φυλης, το πιθανοτερο ειναι οτι θα το βρουνε τερμα κυριαρχικο ζωο,
κατανοητο; παμε και στην κατακλειδα
με δυο κουβεντες πανω κατω
Αν ειμαι εγω κυριαρχικος δεν θα ειναι ο σκυλος μου
αν δεν ειμαι εγω, θα ειναι ο σκυλος μου
αν δεν ειναι κανενας απο τους δυο μας, θα ειναι η γυναικα μου
(bingo!!)