σκυλος σωματοφυλακας

panosbourg

Well-Known Member
16 Μαρτίου 2010
103
1
zakynthos,greece
Kαλησπερα υστερα απο πολυ διαβασμα περι της εκπαιδευσης σκυλων για σωματοφυλακες θελω αμα γινεται να κατηγοριοποιησουμε τα θετικα και αρνητικα της εκπαιδευσης...ή μαλλον καλθτερα τα θετικα και τα αρνητικα αφου ο σκυλος εκπαιδευτει σε τετοια καθηκοντα προστασιας... σας ρωτω επειδη προκειται να εκπαιδευσω τον σκυλο μου σε τετοια καθηκοντα αλλα ακομα δεν ειμαι σιγουρος και θελω να κατηγοριοποιησω στο μυαλο μου τα θετικα και αρνητικα μιας τετοιας εκπαιδευσης ετσι ωστε να παρω την σωστη αποφαση για το αν τελικα θα τον εκπαιδευσω ή οχι.

Σας ευχαριστω εκ των πρωτερων... :):)

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Εκτος απο το να το θελεις εσυ.. πρεπει να κανει και ο σκυλος σου.
Αν θυμαμαι καλα rotie εχεις ε? Τι ηλικιας? ΒΥ εχει κανει?

panosbourg

Well-Known Member
16 Μαρτίου 2010
103
1
zakynthos,greece
σωστο αυτο που λες απλως επειδη μου χουν πει και ο ιδιος πιστευω οτι κανει γι αυτο ρωταω.
ναι πραγματι rott εχω ειναι 17μηνων και βασικη υπακοη εχει κανει...

Last edited:

DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
σου ειναι απαραιτητη η σωματοφυλακη?η απλα σου αρεσει και θες να προχωρησεται εκει?
θα πρεπει να ξερει τελεια την βασικη.

του εντεινεις πολυ τα ενστικτα ετσι,θα χασεις πολλες χαρες μετα αν κατι δεν παει τελεια.θελει αρκετη προσοχη και καλο εκπαιδευτη.
θα σκεφτεσαι να τον λυνεις στο παρκο.θα φοβασαι οταν ενας φιλος παει να σου δωσει το χερι(μην το χασει) θα θα θα
εχει και τα καλα του βεβαια αλλα δεν θα τα πω:D

σκεφτομουν και εγω ενα σπορ μου περασε και αυτο απο το μυαλο αλλα κατεληξα σε κατι στυλ agility.

panosbourg

Well-Known Member
16 Μαρτίου 2010
103
1
zakynthos,greece
απαραιτητη δεν μπορω να πω οτι μου ειναι μιας και δεν εχω να φοβηθω καποιον ή κατι...την βασικη την κανει μια χαρα αν και παντα κοιτω να βελτιωνομαστε...βελτιονομαστε λεω γιατι πολλες φορεσ δεν δινουμε σωστα τις εντολες κι εχουμε την απαιτηση ο σκυλος να τις εκτελεσει....στο παρκο ετσι κι αλλιως δεν τον λυνω και γενικα εκτος σπιτιου δεν τον λυνω επειδη σεβομαι και καποιονα λλον που ειτε τους φοβαται ειτε εχει καποια κακια εμπειρια...(δεν τον λεω αυτο για να πω οτι εσεις δεν σεβεστε αλλα ειναι η νοοτροπια μου αυτη ισως επειδη εχω μεγαλο περιφραγμενο χωρο για να τρεχει κι ολα αυτα.).πραγματι μετα απο μια εκπαιδευση τετοιου ειδους αλλαζει ο σκυλος και ο ιδιοκτητης αφου ο σκυλος βρισκεται σε καχυποψια και ο ιδιοκτητης σε επιφυλακη μηπως γινει κατι λαθος απο τον σκυλο και γενικα μηπως υπαρξει καποιο προβλημα.
εγω θελω να του κανω εκπαιδευση σωματοφυλακης οχι επειδη χρειαζομαι σωματοφυλακα σκυλο αλλα για να μαθει καποια εξτρα πραγματα....σε ενα χρονο θα του κανω και ατζιλιτι και γενικα εχω σκοπο να εκπαιδευτει αυτο το σκυλι σ αρκετα πραγματα...βεβαια [ριν κανω οτιδηποτε θελ να ξερω τα θετικα και τ αρνητικα γι αυτο τον λογο ρωταω οχι μονο τα θετικα αλλα και τα αρνητικα....φιλε dog.crime πες και τα θετικα@@@!!!!!! :) :) :D

DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
τα θετικα δεν τα ειπα γιατι τα ξερεις,αυτα ειναι και ο λογος που θες να προχωρησεις σε τετοια εκπαιδευση.

εγω προσωπικα δεν τα την εκανα αν δεν μου ηταν απαραιτητη.
βεβαια με αυτο δεν σημαινει πως 'χαλαει' ο σκυλος αλλα το ρισκαρεις λιγο.
εχω δει σκυλους που εχουν κανει εκπαιδευση σωματοφυλακης και κανουν μπαμ απο μακρυα,
και αλλους που αν δεν στο πουν δε το καταλαβαινεις.
θελω να σου πω πως ολα εξαρτονται απο τον εκπαιδευτη και κατοπιν εσενα, γιαυτο και θα πρεπει να εισαι ιδιετερα προσεκτικος στην επιλογη εκπειδευτη αλλα και στην συμπεριφορα σου!

DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
αφου ο σκυλος σου ειναι 17 μηνων θα πρεπει να ειναι κατι παραπανω απο το κοινωνικοποιημενος.
για μενα εκει παιζονται ολα!

panosbourg

Well-Known Member
16 Μαρτίου 2010
103
1
zakynthos,greece
με τους ανθρωπους ειναι κοινωνικοποιημενος με τα αλαλ ζωα ειναι λιγο επιλεκτικος... :p αμα μπορεις πες και τα θετικα γιατι μπορει κατι απ αυτα να μην το ξερω ή να μην τπ εχω ως θετικο... σ ευχαριστω παντως για το ενδιαφερον που δειχνεις :)

panosbourg

Well-Known Member
16 Μαρτίου 2010
103
1
zakynthos,greece
βασικα με τους ανθρωπους ειναι πολυ καλα κοινωνικοποιησμενος και δεν το λεω για να καυχηθω(εσι πρεπει να λεγεται απο το καυχιεμαι... χεχ) αλλα επειδη πραγματι ετσι ειναι...

DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
θετικά
εξασκείς την κίση του σκύλου
δένεσαι περισσότερο μαζί του
νιώθεις μεγαλύτερη ασφάλεια στο δρόμο
φοβάσαι λιγότερο τους κλέφτες όταν είναι σπίτι
μαθαίνεις να ψυχολογείς καλύτερα τον σκύλο σου
ειίναι πιο υπάκουος(αφου τελειοποιεις την βασική )
.................

γιατι όχι??

Η εκπαίδευση σωματοφυλακής είναι δύσκολη, επικίνδυνη και απαιτεί εξαιρετική ακρίβεια και τέλειο σχεδιασμό. Πρέπει να εφαρμόζεται σε υψηλά επίπεδα για όλη τη ζωή του σκυλιού. Ακόμη και οι πιο επιμελείς και ταλαντούχοι ιδιοκτήτες σκύλων μετά από κάποια μαθήματα ξεφουσκώνουν και βαριoύνται να κάνουν ακόμη και τα πιο βασικά. Η εκπαίδευση πρέπει να γενικεύεται δηλ. να κάνουμε προπόνηση σε πολλά και διαφορετικά σημεία και με συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες οι οποίες θα είναι όσο πιο αληθινές γίνεται (πράγμα ρεαλιστικά αδύνατον).

Ο χειριστής ,ιδιοκτήτης σκύλου θα πρέπει να είναι πολύ έμπειρος και με σωστή φιλοσοφία. Το ίδιο ισχύει και για τον εκπαιδευτή. Το σκυλί πρέπει να είναι αστέρι (περίπου το 5% περνά τα τεστ στην Γερμανία)
Γενικώς απαιτούνται περίπου ιδανικές συνθήκες εργασίας , σκύλου και λοιπών εμπλεκομένων, κάτι που κατά τι γνώμη μου είναι σπάνιο και συνεπώςτα λάθη είναι πολύ συχνά. Σε εβδομαδιαία βάση γινόμαστε μάρτυρες τραγικών λαθών με θύματα αθώους, άγνωστους και μη, ενήλικες και παιδιά.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Διαβασε και μερικα απο τα πολυ ενδιαφεροντα που μου ειχε πει η Dr Zhivago σε ερωτηση αντιστοιχη με την δικια σου:

Μπορείς μόνο να επικεντροθείς στην βασική υπακοή και την σωστή κοινωνικοποίηση και άσκηση του σκύλου σου και να το συνεχίζεις εφ' όρου ζωής αυτό.

Οι "μισές δουλειές" δεν βγαίνουν σε καλό.

…..

Η εκπαίδευση προστασίας δεν είναι για όλους.

Μάλιστα, οι περισσότεροι που δηλώνουν "θαυμαστές" μετά από μιά αρχηκή εισαγωγή στο τι ακριβώς συμπεριλαμβάνει (και τα αρνητικά της υπόθεσης) αποφασίζουν πως ούτε χρειάζονται, ούτε θέλουν, και ούτε έχουν όρεξη και χρόνο να συντηρήσουν τέτοιο σκύλο.

Καλύτερα δεν είναι να ενημερωθεί ο καθένας, ΠΡΙΝ χαλάσει τον σκύλο του (ή φάει και καμιά μήνυση) ;

……

Μέχρι τότε (που θα είναι η σκύλα το λιγότερο 18 μηνών), η ΒΥ είναι το πιο σημαντικό πράγμα (και σε όλη της τη ζωή).

Συχνά, απλά ωριμάζοντας με καλή ΒΥ, ο σκύλος φτάνει 18 - 24 μηνών και ο ιδιοκτήτης βλέπει πως είναι ΗΔΗ ο τέλειος σκύλος για την δική του περίπτωση (κάνει ΑΚΡΙΒΩΣ τη φύλαξη που επιζητά, από ένστικτο και σωστή ανατροφή μόνο). Πολλοί εκπαιδεύουν τον σκύλο τους να γαυγίζει με εντολή (και να υπακούει άψογα) και είναι υπερ-ευχαριστημένοι.

Καλό είναι να σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά (με σωστή αυτοκριτική) για το ΤΙ ακριβώς σκύλο θέλουμε να έχουμε όταν είναι 3ων - 4ων ετών.

Να έχουμε μιά απολύτως ξεκάθαρη εικόνα, έτσι ώστε α) να καθοδηγούμε τον σκύλο στη σωστή κατεύθυνση και β) το συμαντικότερο, να μπορούμε να αναγνωρίσουμε το ότι φτάσαμε τον στόχο μας!

…..

Τέλος, οι σκύλοι που έχουν εκπαιδευτεί στην προστασία, δεν πρέπει να λύνονται (πόσο μάλλον στην Ελλάδα, όπου ο κόσμος δεν ξέρει από σκύλους). Δεν μιλάω νομικά (μιλάω ως υπεύθυνη εκπαιδεύτρια).
Νομικά, κανένας σκύλος δεν πρέπει να λύνεται.

Αυτό είναι ένα μεγάλο μειωνέκτημα (το οποίο όμως επιβάλλεται να το δεχτείς, αν έχεις σκύλο που του έμαθες να μην διστάζει να δαγκώσει).
Θα πρέπει να ζει την ζωή του ακόμη πιο "σούζα", για λόγους ασφαλείας, και φυσικά να έχει την ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΒΥ από όλους τους υπόλοιπους σκύλους.

….

Μια συμαντική διευκρίνηση (για να μην παρεξηγηθώ):

Δεν κάνουν όλοι οι σκύλοι για εκπαίδευση προστασίας.
Ούτε καν όλοι οι σκύλοι που είναι από φυλές φύλαξης, ούτε καν όλοι οι σκύλοι που "το έχουν στο αίμα τους".

Είναι δύσκολη εκπαίδευση (πάρα πολύ κουραστική σωματικά αλλά ακόμη περισσότερο ψυχικά) και αν ο σκύλος δεν έχει τον απαιτούμενο σταθερό χαρακτήρα με πολύ γερά νεύρα (= αυτοσυγκράτηση, θάρρος και σθένος) είναι ΠΟΛΥ επικίνδυνο για όλους.

Ο σκύλος αν κουραστεί ή τρομάξει με την εκπαίδευση αυτή (συχνό φαινόμενο με τους εκπαιδευτές που ξεκινούν πριν ο σκύλος είναι αρκετά ώριμος, ή απλά με ΛΑΘΟΣ σκύλο) ενδέχετε να επιτίθεται μόνο σε αδύναμους εχθρούς (πχ. γριούλες και παιδάκια) γιατί είναι δειλός.

Ο κάθε σκύλος (όσα όνειρα και διάθεση να έχει ο ιδιοκτήτης) πρέπει ΠΡΩΤΑ να εξεταστεί από ειδικό, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε εκπαίδευση που συμπεριλαμβάνει δαγκώματα.

Δεν πρέπει μόνο να έχει καλό DNA, αλλά πρέπει να έχει και καλή ανατροφή, και σωστό κι υπεύθυνο ιδιοκτήτη και καλή σχέση με αυτόν.

Οι γνώστες λένε: "Η Βασική Υπακοή δηλώνει την ποιότητα του ιδιοκτήτη, ενώ η εργασία την ποιότητα του σκύλου."

Είναι αλήθεια, αλλά δεν είναι τόσο απλό. Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ σκύλος (της καλύτερης "ποιότητας") γίνεται πολύ εύκολα ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ σε λάθος χέρια.

Αυτό συμπεριλαμβάνει και στα χέρια κακού εκπαιδευτή.... θέλει μεγάλη προσοχή η επιλογή. Και σε αντίθεση με την ΒΥ (που σχεδόν ο καθένας μπορεί να την κάνει μόνος), η προστασία απαιτεί όχι μόνο παραπάνω γνώσεις από τον ιδιοκτήτη ΚΑΙ τον εκπαιδευτή, αλλά και ταλαντούχο ερεθιστή!

Δυστυχώς έχω δει αρκετούς σκύλους που ήταν πολύ καλύτεροι (σαν οικογενειακοί φύλακες + ισορρποιημένοι σύντροφοι) ΠΡΙΝ κάνουν την εκπαίδευση, παρά μετά.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι έτσι απλό το θέμα.

Τέλος, από όλα είδη εργασίας, η φύλαξη της οικογένειας είναι η πιο δύσκολη. Απαιτεί περισσότερο καλή κρίση από ΟΛΕΣ τις άλλες δουλειές. Γι' αυτό και είναι τόσο πολύ συμαντική η σωστή κοινωνικοποίηση από νωρίς (πιο συμαντική από ότι σε όλες τις άλλες δουλειές που μπορεί να κάνει ένα σκύλος).

sfinas

Well-Known Member
13 Ιουνίου 2010
306
0
Ε οπότε.... Σχεδον κανενας σκυλος δεν κανει για φυλακας.... Γιατι ακομα και καλός να ειναι ο σκυλος, μπορει να ειναι κακος ο ιδιοκτήτης, ή και ο εκπαιδευτης....

DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
Ε οπότε.... Σχεδον κανενας σκυλος δεν κανει για φυλακας.... Γιατι ακομα και καλός να ειναι ο σκυλος, μπορει να ειναι κακος ο ιδιοκτήτης, ή και ο εκπαιδευτης....
απλα εδω στην ελλαδα ενας σκυλος για να κανει εκπαιδευση σωματοφυλακης περναει τα ''τεστ'' με συνοπτικες διαδικασιες.ειναι λιγοι οι σκυλοι που μπορουν και ειναι αξιοι για αυτην την εκπαιδευση.
για ενα καλο αποτλεσμα χρειαζεται ενας καλος συνδιασμος σκυλου-εκπειδευτη-ιδιοκτητη.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ναι. Σκυλος από σοβαρη επιλογη, εμπειρος ψυχραιμος και σοβαρος ιδιοκτητης με βοηθεια από σοβαροτατο εκπαιδευτη.

Γιατι εγω λες δεν προχωρησα? Σκυλα από byb (κι ας εχει πολλα ενστικτα), αρχαριος ιδιοκτητης, ελλειψη εκπαιδευτη.
Την αφηνω να εξελισσει τα ενστικτα της οσο μεγαλωνει, κανω συνεχεια ΒΥ και προσπαθώ να ελεγχω και να κατευθυνω αυτά τα ενστικτα οσο μπορω.

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Αυτη ειναι μια μεγαλη αληθεια... ο σκυλος μπορει να το "εχει" αλλα αν δε το δουλεψουν οι καταληλλοι ανθρωποι.... αλλα λογια να αγαπιομαστε!

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Το προβλημα δεν ειναι οτι δεν θα γινει σωστη δουλεια αλλά το οτι θα δημιουργηθει μια πολυ επικινδυνη κατασταση.

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
αρνητικα
ένας σκύλος σωματοφυλακής έχει φοβερή αυτοπεποιθηση κι αναπτυγμενο ένστικτο κρισης και πρωτοβουλίας ληψης αποφασεων...
τα ανωτερω σε συνδιασμο, τον καθιστουν επικίνδυνο, παραδειγμα να παρερμηνευσει ανά πασα στιγμή εκδήλωση από άλλο άτομο ακομα κι απλό εναγκαλισμό ώς μορφή απειλής και να δαγκωσει...
τελικό αποτελεσμα... σκυλος σωματοφυλακας ισον εργαλείο δουλιας και μονο, έτσι αντιμετωπίζεται, ξεχνας την συντροφικοτητα που έχεις με απλό σκυλί ή σκυλί σουτσχουντ, τα οποία σου προσφερει όλα τα ανωτέρω που αναφερθηκαν νωριτερα ως θετικα...

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97