Το Betadin σε ολόκληρο το σκύλο δεν θα το έβαζα - δεν θα έκανα καν η ίδια μπάνιο με Betadin, καθώς μπορεί να κάνει το σκυλόδερμα ακόμη πιο ευπαθές. Ανθρωπογιατρός μάλιστα με είχε αποτρέψει από συνεχή χρήση σαπουνιού Betadin μετά φρίκης...
Σχετικά με τα εκζέματα/κύστες ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Έχω μακρά εμπειρία από τον προηγούμενο σκύλο που έβγαζε συνέχεια. Οι κύστες αυτές έβγαιναν ανάμεσα στα δάχτυλα και όταν παραφούσκωναν είχαν μέσα υγρό.
Η αποδοτική αντιμετώπιση ήταν τοπική πλύση με το φαρμακευτικό σκυλοσαμπουάν (τοπικής χρήσης) ...Hexοchlorido-κάτι που δεν θυμάμαι το όνομά του και δεν είμαι και σπίτι τώρα για να το δώ. Την τοπική πλύση δεν την έκανα κάθε μέρα αλλά γύρω στις 3-4 φορές την εβδομάδα. Μετά καλό σκούπισμα ("τουπάρισμα") ανάμεσα στα δάχτυλα με χαρτί κουζίνας για να πάρει την υγρασία. Γενικά πάντως από την πρώτη/δεύτερη τοπική πλύση έβλεπα αποτελέσματα.
Η κατάσταση στον προηγούμενο είχε καλυτερέψει κάπως με την μετάβαση σε διατροφή barf, με την έννοια ότι μειώθηκε κάπως η συχνότητα, αλλά το πρόβλημα δεν εξαλείφθηκε ποτέ.
Το γιατί βγαίνουν αυτές οι κύστες/εκζέματα δεν το ξέρω. Ο προηγούμενος σκύλος μου έβγαζε συνέχεια. Η νυν σκύλα ,μου δεν έχει βγάλει ποτέ. Μιλάμε επομένως για 2 σκυλιά ίδιας ράτσας και με τις ίδιες συνθήκες διαβίωσης, βόλτας, πατωμάτων, υγρασίας στα πόδια, διατροφής κλπ. Μία διαφορά τους πάντως είναι ότι ο προηγούμενος είχε λίγο "πόδια πάπιας", δηλαδή ανοιχτά δάχτυλα - αλλά δεν ξέρω αν σχετίζεται με αυτό.