Τραγικό
Προσωπικά θα ήθελα και την γνώμη σου για το:
ποιά η διαφορά μεταξύ
σκύλου που υποφέρει επειδή εκτρέφεται για την μορφολογία του η οποία τυγχάνει και καταλήγει να είναι ενάντια σε κάθε λογική και νόμο της φυσικής επιλογής
και
σκύλου που υποφέρει επειδή εκτρέφεται να διατηρεί χαρακτήρα άκρως επιθετικό πρός τους ομοίους του ο οποίος επίσης τυγχάνει ή καταλήγει να είναι ενάντια σε κάθε λογική και νόμο της φύσης
καμια. οταν λεμε εργασια ενοουμε τα σπορ και ολλα αυτα. εσυ απ' οτι καταλαβα μιλας για μαχες. αυτα ειναι πραγματα του παρελθοντος μαν.
εσυ οταν λες εργασια για τα ροτ τι ενοεις? μεταφορα βοοειδων?
εκθέσεις εργασιακών σκύλων (προφανώς μορφολογίας)
Γνωρίζεις την συσχέτιση μεταξύ μορφολογίας (της όποιας) και της δυνατότητας εργασίας του σκύλου ?
oxi δεν την γνωριζω. περιμενω εσενα να μου πεις πως ενα-δυο ποντοι μεγαλυτερη ουρα η μισος ποντος μεγαλυτερο τριχωμα 5 χιλιοστα μακρυτερο τριχωμα θα επιρεασουν την εργασιακη ικανοτητα του σκυλου.
επίσης
Και τα δύο (μορφολογία και ικανότητα εργασίας) διέπονται από νόμους του ανθρώπου σύμφωνα με τα προσωπικά του ωφέλη και γούστα - ανάλογα την εποχή. Ρυθμίζονται επίσης από αυτόν με επιλεκτική αναπαραγωγή.
+1
Αρα
ΗΘΙΚΑ που διαφέρει η εκτροφή σκύλων με γνώμονα την εργασία και η εκτροφή σκύλων με γνώμονα την μορφολογία? Εάν η μορφολογία είναι απαραίτητο στοιχείο της ικανότητας εργασίας πώς αυτή θα ελέγχεται αν όχι με την διαδικασία της αξιολόγησης?
εδω σε εχασα λιγο. για ποια μορφολογια ακιβως μιλας τωρα? αν παρουμε τον ΓΠ για παραδειγμα, αν μιλας για τη μορφολογια του εργασιακου τυπου τοτε οκ. αν μιλας για αυτα των εκθεσεων, η 'σωστη' τους μορφολογια οχι απλα δεν ειναι απαραιτητη για την εργασια, αλλα την εμποδιζει κι ολας. μαζι με τα προβληματα υγειας σε μεγαλυτερες ηλικιες.
αν παρουμε την εργασιακη μορφολογια, ναι ειναι απαραιτητη εντος οριων, αλλα δεν ειναι ικανη απο μονη της...
Τέλος
Αν εγώ έχω τα οικονομικά μου λυμένα και θέλω να ασχοληθώ μόνο με την εκτροφή και την εκπαίδευση των σκύλων μου, ποιός και γιατί θα μου το απαγορεύσει, και τί σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν πρέπει να υπάρχει ένας θεσμός ή δραστηριότητα ή ό,τι άλλο θές αν δεν είναι κτήμα της πλειοψηφίας ?
νομιζω εδω με παρεξιγησες η εγω δεν το ειπα καλα. μακαρι να τα εχεις λυμενα και να μπορεις να κατεβαινεις και σε αγωνες εργασιας και εδω και εξω και να σκιζεις!
αυτο που ειπα ειναι οτι δικαιολογω τους εκτροφεις ειδικα εδω στην ελλαδα που πανε σε εκθεσεις μορφολογιας, αντι διαγωνισμους εργασιας, γιατι οι περισοτεροι κανουν και αλλη δουλια, οποτε δεν εχουν το χρονο, οποτε αναγκαζονται να πανε με εργασιακα σκυλια σε εκθεσεις μορφολογιας μονο. εκει καποιος μπορει να εχει ενα σκυλι που να μην ειναι τελειο μορφολογικα, αλλα αν ειχε την ευκαιρια να μπει σε εργασια να ηταν σπιρτο. και μην μου πεις οτι δεν εχεις δει τελεια σκυλια μορφολιγικα που να ειναι κουτσουρα γενικοτερα.
btw, δεν εχω καμια ορεξη να μπω σε κουβεντα τυπου pitbull-antipitbull κλπ...
αυτο που λεω, και επιμενω, ειναι οτι μια ρατσα δεν χρειαζεται την αναγνωριση του ΚΟΕ και του καθε αλλου φορεα για να υπαρξει. Τα πιτ ειχαν χαρτια και pedigrees οταν εδω υπηρχαν μονο τσοπανοσκυλα για να φυλανε τα γιδια. ο λογος που δεν γινεται λοιπον προσπαθεια αναγνωρισης ειναι νομιζω οτι κανενας ιδιοκτητης πιτ δεν αισθανεται την αναγκη να του αναγνωρισει ο KOE το σκυλο.