ανθρωποκεντρικα σκυλια

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Αρη δεν ειπα οτι ειναι θεμα ρατσας,το Γ.Π. καποτε ειχε εκτραφει με αλλα κριτηρια,και σημερα με αλλα,ο τροπος εκπαιδευσης για φυλακες σημερα βασιζεται στην Γερμανικη σχολη καλως η κακως,ειναι ομως για Γερμανικες ρατσες περισσοτερο,αν πας να τα κανεις αυτα σε ενα Φιλα θα βρεις τον μπελα σου,επιμενουν ομως πολλοι εκπαιδευτες και λενε και το ξερεις οτι ολα τα σκυλια ειναι σκυλια με μικρες διαφορες,εγω λεω με μεγαλες διαφορες.
Δεν ειπα ολα,ειπα ποια ειναι η γραμμη,εχω δει τον διασημο Ντικ Γ.Π στην γεφυρα του Νεστου(παπαδες)ο οποιος ηξερε οταν του ελεγε το αφεντικο του να παει να φερει τα αγελαδια,ανοιγε την πορτα την εκλεινε πισω του,σηκωνε τα αλλα σκυλια,πηγαιναν 5-6χλμ.και εφερνε τα αγελαδια πισω,γυριζε ανοιγε την πορτα εμπαινε μεσα και ξαπλωνε,μπορουσες να κανεις μαζι του τα παντα,αλλα αν εδινε εντολη ο Λακης αλλαζε το σκηνικο,αυτος ηταν ενας ανθρωποκεντρικος σκυλος,εκανε την δουλεια και γυριζε παλι εκει οπου ανηκε.
ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΙΠΟΤΑ?
δεν ειναι οι κολιτσιδες ανθρωποκεντρικα σκυλιαααααααααααααααααααααααααααα,
αυτα εχουν ελειψη αυτοπεποιθησης και αισθανονται ανασφαλεια.
Ανθρωποκεντρικο σκυλι ειναι αυτο που εχει το αφεντικο του σαν το κεντρο του κοσμου του.
Το αλλο τωρα με την φιλελευθερη εκπαιδευση,εγω εχω κανει το πειραμα,παλαιοτερα εβλεπα γερους με σκυλο οι οποιοι δεν εκπαιδευαν τον σκυλο,αλλα ο τροπος που του μιλουσαν εκανε τον σκυλο να καταλαβει(το ειδα και στον Πατερα μου αυτο,οταν εφερα το Ντομπι που ειχα 2 χρονων στο σπιτι τον ακουγε λες και τον ηξερε χρονια,και τον εμπιστευοταν,απο την πρωτη μερα)στο χωριο βλεπω παλι μερικους πως μιλανε σε προβατα αγελαδια και αλλα ζωα και αυτα ακουνε και καταλαβαινουν,τωρα πως ορισμενοι εχουν προβλημα στην εκπαιδευση ενος Γ.Π. και ξεκινανε με εκπαιδευση που γραφουν τα βιβλια,αφηνοντας τις ιδιαιτεροτητες του καθε σκυλου στην ακρη,αυτο δεν μπορω να κατανοησω,τα κριτηρια για εμενα ειναι διαφορετικα απο σκυλο σε σκυλο,και για αυτο στα 100 σκυλια θα γινουν 5-10 αριστα και αν,τα υπολοιπα μαθητες του 10-12?
Τα προτερηματα της εκπαιδευσης τα βλεπουν ολοι,σηκω πανω κατσε κατω,ποσοι εχουν δει ομως ελατωμματα απο την εκπαιδευση?φταει ο
σκυλος λενε ολοι,η τα ριχνουν στον εκπαιδευτη,αλλα ποτε στην εκπαιδευση.
Φυσικα αφου αυτη ειναι δοκιμασμενη,με αυτην την λογικη ολα τα παιδια στο σχολειο μαθαινουν το ιδιο,και φταιει το παιδι η ο δασκαλος αν δεν μαθει το παιδι ,αλλα οχι το συστημα εκπαιδευσης?
Στα σκυλια οι Γερμανοι εχουν ενα συστημα και μια γραμμη στην εκπαιδευση,στα παιδια εχουν πολλα διαφορετικα σχολεια και τροπους μαθησης,αναλογα με τον χαρακτηρα.

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
δεν ειναι οι κολιτσιδες ανθρωποκεντρικα σκυλιαααααααααααααααααααααααααααα,
αυτα εχουν ελειψη αυτοπεποιθησης και αισθανονται ανασφαλεια.
μάλλον πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε με ανθρωποκεντρικά σκυλιά,
εγώ το καταλαβαίνω σαν χαρακτηριστικό φυλής π.χ. τα ριτρίβερ έπρεπε να είναι ανθρωποκεντρικά λόγω του είδους της εργασίας τους, αντίθετα τα ποιμενικά έπρεπε να είναι ανεξάρτητα.
Τα σκυλιά φύλακες έπρεπε να δένονται με την οικογένεια ή με άτομο - αυτό δεν τα κάνει ανθρωποκεντρικά - το αντίθετο μάλλον.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ηλια, καποιοι άνθρωποι εχουν χαρισμα και φυσικο ταλεντο, το οποιο βεβαια ενισχυθηκε επειδη γεννηθηκαν σε σπιτι με ζωα και μεγαλωσαν με αυτά. Εμαθαν με φυσικο τροπο να επικοινωνουν με αυτά, εμαθαν την γλωσσα τους. Εμαθε κι ο σκυλος εκ της παρακολουθησεως και οσο του επετρεπε η νοημοσυνη του να μαθει.

Βεβαια, οσο κι αν αυτά ακουγονται γοητευτικα, ας μην ξεχναμε ότι παλια, και ειδικά σε αγροτικες κοινωνιες, τα ζωα αντιμετωπίζονταν σαν ζωα με την κακη εννοια, με πολλη πίεση (πέρα ότι ψωμολυσσάγανε), ο ανθρωπος ηταν γι αυτά το εισητηριο για την επιβίωση και αυτό βοηθαει πολύ στην υπακοη.

Σημερα, που πολλα απο τα παραπανω τεινουν να εκλειψουν, πρεπει να βρεθει μια δίοδος επικοινωνιας με τον σκυλο, γιατι πλεον δεν μλαμε την ιδια γλωσσα ουτε στο ελαχιστο.

Ο σκυλος δεν ζει στο παλιο του περιβαλλον, δεν εχει δουλεια να κανει, συχνα καλοπερναει και δεν σέβεται όπως παλια τον ανθρωπο. Ισως να είναι κι ο ιδιος μπερδεμενος και ψαχνει να βρει τη θεση του στην ανθρωποκοινωνια με την οποια εμπλεξε.

Κι εδώ ερχεται η εκπαιδευση που δεν είναι τιποτα άλλο από μια δίοδο επικοινωνιας. Οι σκυλοι με δυναμισμο, παλιες καταβολές και ενστικτα αντιστεκονται (ισως και επειδη δεν καταλαβαινουν το νοημα ολου αυτου του θεάτρου ή διαφωνουν με αυτο) και χρειαζονται πιεση, οι μαλακοι ή οι επιλεκτικα εκτρεφόμενοι ή οι αλλοτριωμένοι σκυλοι/φυλές ακολουθουν σαν αρνακια όπως τον παλιο καλο καιρο. Αυτό που καποτε εκανε η σκληρη ζωη, τωρα το κανει η εκτροφη.

Ετσι πολύ απλοϊκα και πιθανοτατα λαθος το αντιλαμβανομαι εγω.

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Xωρίς πλάκα, στην περίπτωση τη δική μας θεωρώ το δέσιμο υπερβολικό και ναι, θα ήθελα να τον κάνω πιο ανεξάρτητο αν γίνεται.

Γίνεται.
Αν όντως έχει υπερβολική ανάγκη την παρέα σου (σε βαθμό που αγχώνεται αρκετά αν τον αφήσεις κάπου για λίγο) υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να "κόψεις τον λώρο".

Ζεις με κάποιον; Συγνώμη που ρωτάω για τα προσωπικά σου (δεν σου την πέφτω) αλλά αν ζούσες με κάποιον, θα έκανε καλό στον σκύλο να τον υοθετίσει ο "κάποιος" για λίγο καιρό (1 μήνα). Να τον βγάζει πάντα αυτός βόλτα, να τον ταίζει κι εσύ να τον χαιδεύεις ελάχιστα κάθε μέρα.

Επίσης μπορείς να τον αφήσεις σε κάποιον φίλο, αλλά θα ήταν απαραίτητη προυπόθεση ο φίλος να ασχολείται ΠΟΛΥ μαζί του κάθε μέρα (πάντα θετικά, με παιχνίδια, αγάπες κλπ). Σ' αυτήν την περίπτωση, τον αφήνεις για λίγο και 4, 5 φορές (πχ τα Σαββατοκύριακα ή πολλές μονοήμερες επισκέψεις).

Μετά θα δεις που δεν θα αγχώνεται τόσο εύκολα μακριά σου.

Αν από την άλλη όμως, ΔΕΝ έχει άγχος ο σκύλος κι είναι απλά πολύ στοργικός μαζί σου, αυτό δεν πρόκειται ν΄ αλλάξει. Σόρυ, αλλά σου έτυχε πολύ καλό ζώο, με μεγάλη τρυφερή καρδιά κι μπόλικη αφοσίωση!

Last edited:

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Μηπως τοτε Αρη θα πρεπει να αναρωτηθουμε ισως οτι ενταξει παλια τα ειχαν τα σκυλια και ψωμολυσσαγανε,εμας τι μας κανει να πιστευουμε οτι κανουμε το καλυτερο για τον σκυλο μας?
Το οτι τον ταιζουμε καλα?ποιος μας λεει οτι ειναι καλα ολα αυτα που δινουμε η διναμε στα σκυλια μας?οταν ακομη και η δικη μας τροφη ειναι σκουπιδια?
Το οτι τα εκπαιδευουμε?και ορισμενοι(παρα πολλοι)ξεπερνανε τα ορια?με στοχο το τι θα πουν οι κριτες η οι αλλοι?
Η εκτροφη που εχει σκοπο το χρημα?και οχι τον σκυλο?
Ολα τα χημικα που του βαζουμε για το καλο του?
Ζει αραγε καλυτερα ενα σκυλι με 10 ωρες κρατε απο ενα δεμενο στο χωριο?
Ειναι καλο να του κανουμε καθε εβδομαδα μπανιο?
Ειναι πιστευω και σημερα τα πραγματα οχι τοσο ροδινα για τον σκυλο,ισως οχι οπως παλια εδω στην Ελλαδα,αλλα τοτε εβλεπα πολλα γερικα σκυλια σημερα κατα εναν παραξενο τροπο και με τοσους ιδιοκτητες μαλλον ειναι λιγοτερα.
Και για να μην σβηστει λογω οφ τοπικ,να πω και παλι οτι ειναι προτερημα το να ειναι ενα σκυλι ανθρωποκεντρικο.

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Είναι προτέρημα για οικογένειες που θέλουν σκύλο ανθρωποκεντρικό. Για σκύλους που θέλεις να σκέφτονται μόνοι τους με ευκολία κι άνεση (για κάποια δουλειά) προτιμώ άλλο "στυλ". Με εκπαίδευση, οι "άλλου στυλ" μια χαρά συμπεριφέρονται και σαν καλοί σύντροφοί (ανάμεσα σε κόσμο με πολλά χάδια) και μοιάζουν ανθρωποκεντρικοί. Αλλά δεν είναι στην ουσία. Εγώ πάντα προτιμούσα τους ανεξάρτητους σκύλους (κι ας μου κάνουν την ζωή πιο δύσκολη ώρες, ώρες). Είναι και το τι θέλει ο καθένας. Μου αρέσει που ο σκύλος μου μου λέει "όχι" μερικές φορές. Μου αρέσει που θέλει να είναι κοντά στην πόρτα (κι όχι μαζί μου). Και ΔΕΝ το κάνει από εκπαίδευση αυτό, κι ούτε από "υπερκινητικότητα" (είναι πολύ ήρεμος σκύλος). Το κάνει από ένστικτο προστασίας.

Όσο για τους γέρικους σκύλους, βλέπω πολλούς στην δουλειά μου. Απλά πολλές φορές δεν μοιάζουν γέρικοι (πρέπει να ρωτήσεις ηλικία, αλλιώς δεν το μαντεύεις με τίποτα)! Παλιά ένας σκύλος 9 ετών ΦΑΙΝΟΤΑΝ μεγάλος. Τώρα όχι απαραίτητα. Για μένα το συμαντικότερο είναι η διατροφή (κι αμέσως μετά η άσκηση).

Ο σκύλος έχει "ανέβει" πολύ τα τελευταία 20-30 χρόνια. Έχει πια "βασιλική" θέση στην οικογένεια. Οι ημίαιμοι σκύλοι που παλιά ήταν μόνο "προτέρημα των φτωχών" τώρα είναι και στα πλουσιότερα σπίτια.

Μου λένε όλοι οι γνωστοί μου πως είμαι σκύλος. Σαν σκύλος, αν με ρώταγες πως θα ήθελα να ζω, θα σου έλεγα μαζί με κάποιο αξιόλογο άνθρωπο για να φροντίζει και να με διασκεδάζει καθημερινά. Σε καμία περίπτωση δεν θα προτιμούσα να ζω σε μεγάλο οικόπεδο με άλλους σκύλους για παρέα. Θα βαριόμουν του θανατά!

Last edited:

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Γίνεται.
Αν όντως έχει υπερβολική ανάγκη την παρέα σου (σε βαθμό που αγχώνεται αρκετά αν τον αφήσεις κάπου για λίγο) υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να "κόψεις τον λώρο".

Ζεις με κάποιον; Συγνώμη που ρωτάω για τα προσωπικά σου (δεν σου την πέφτω) αλλά αν ζούσες με κάποιον, θα έκανε καλό στον σκύλο να τον υοθετίσει ο "κάποιος" για λίγο καιρό (1 μήνα). Να τον βγάζει πάντα αυτός βόλτα, να τον ταίζει κι εσύ να τον χαιδεύεις ελάχιστα κάθε μέρα.

Επίσης μπορείς να τον αφήσεις σε κάποιον φίλο, αλλά θα ήταν απαραίτητη προυπόθεση ο φίλος να ασχολείται ΠΟΛΥ μαζί του κάθε μέρα (πάντα θετικά, με παιχνίδια, αγάπες κλπ). Σ' αυτήν την περίπτωση, τον αφήνεις για λίγο και 4, 5 φορές (πχ τα Σαββατοκύριακα ή πολλές μονοήμερες επισκέψεις).

Μετά θα δεις που δεν θα αγχώνεται τόσο εύκολα μακριά σου.

Αν από την άλλη όμως, ΔΕΝ έχει άγχος ο σκύλος κι είναι απλά πολύ στοργικός μαζί σου, αυτό δεν πρόκειται ν΄ αλλάξει. Σόρυ, αλλά σου έτυχε πολύ καλό ζώο, με μεγάλη τρυφερή καρδιά κι μπόλικη αφοσίωση!
Kαταρχήν, ναι αγχώνεται, δεν είναι απλώς "πολύ στοργικός". Εχει μάθει να μένει σπίτι μόνος χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα και επίσης είναι καλά και στο σκυλοπάρκο, αλλά σε άλλες συνθήκες (που δεν ξέρει το περιβάλλον) αγχώνεται πολύ.

"Αλλος" δε μένει μαζί μου ωστε να κάνω το α. που προτείνεις (και γενικά ας μήν ξεχνάμε οτι τη φοβία με τους άντρες ακόμα δεν την έχει ξεπεράσει οπότε θέλει πολύυυυυ καιρό για να συνιθήσει καινούριο άντρα). Οσο για το β. εχω μια τάση να μη θέλω να φορτώνομαι στον κόσμο, οπότε όταν χρειάζεται να λείψω τον αφήνω στο πάρκο. Επίσης μένει εκεί και αρκέτα συχνά ημερισίως. Τα παιδιά του πάρκου τα αγαπαει πολύ, αλλά σίγουρα δεν άσχολούνται ολη μέρα μαζί του.... οπότε αυτό δε μας βοηθάει. Θα το έχω υπόψη μου πάντως να τον αφήνω όσο πιο συχνά γίνεται σε φίλους (αν και θέλει ειδικούς φίλους που να εχουν χρόνο και να ξέρουν πέντε πράγματα ωστε να ασχοληθούν σωστά μαζί του).

Αν κανας συμφορουμίτης θέλει να συνδράμει, πείτε μου και θα ξεπληρώσω σε είδος (σας φυλάω τα δικά σας για όσο θέλετε αν χρειαστεί να λείψετε! ;) ).

Και για να σχολιάσω και ως προς το αρχικό ερώτημα της skylakos, ο συγκεκριμένος σκύλος εζησε ενάμιση χρόνο με αποκλειστικά σκυλίσια παρέα, την οποία αποχωρίστηκε μετα δακρύων οταν τον πήρα και στην οποία επιστρέφει ακόμα και σήμερα με χαρά οταν την επισκέπτεται (δεν είναι απο τα σκυλιά που μισούν το καταφύγιο). Παρόλα αυτά δέθηκε μαζί μου απο την πρώτη βδομάδα κι όλας σε βαθμό μεγαλύτερο απ'αυτόν που δέθηκε με την αγέλη του καταφυγίου. Απο την αρχή οταν του δινόταν η επιλογή "Παρέα καταφυγίου" ή τη "μαμά" του, διάλεγε χωρίς εξαίρεση τη "μαμά" του.

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
@ omarock
Ηλια, ο σκυλος ακολουθει την δικια μας «εξελιξη». Τρωει ορμονες όπως κι εμεις. Είναι κλεισμενος στο κουτι-διαμερισμα όπως κι εμεις. Πλενεται όταν χρειαζεται γιατι ζει μεσα στο σαλονι μαζι μας και καθεται στο καθισμα του αυτοκινητου και όχι στην καροτσα του κάρου ή του αγροτικου. Δεν γινεται να βρωμοκοπαει όπως παλια που πλενοταν μονο όταν εβρεχε. Εκπαιδευεται γιατι χωρις κανονες δεν μπορει να ζει μαζι μας όπως ζουμε σημερα. Εχει ψυχολογικα και καταθλιψη όπως κι εμεις. Βγαλανε και ηρεμιστικα για σκυλους.

Σου το εχω ξαναπει σε παλια συζητηση. Η δικα μου στο διαμερισμα ζει μονιμως με κανονες που την καταπιεζουν. Στο κτημα το ιδιο σκυλι με τον ιδιο ιδιοκτητη δεν εχει σχεδον κανεναν κανονα, κάνει την δουλεια του όπως εκεινο ξερει και θελει και ακομα και ακομα και ενας τυφλος βλεπει ότι είναι ευτυχισμενο. Σε φυσικο περιβαλλον, με ελαχιστους στοιχειωδεις νόμους και ΜΑΖΙ με τον ιδιοκτητη. Στο διαμέρισμα πρεπει να κανω κατι για να εχει απασχοληση, να την βγαζω καποιες ωρες σε πλατειες και βουνα κάθε μερα και παλι δεν φτανει. Στο κτημα την ξεχναω.

Θα μου πεις γι αυτό υπαρχουν και σκυλια πιο καταλληλα για διαμερισμα, εγω θα πω τι να κανουμε που θελουμε και φυλαξη, άλλοι θα πουν ότι σχεδον οποιοδηποτε σκυλι κανει για διαμερισμα και το μονο που ζητά είναι να ειναι κοντα στον ιδιοκτητη και όλα τα άλλα είναι μυθος, εγω θα απαντησω ότι τα δυναμικα, για να μην πω ημιάγρια σκυλια που οι προγονοι τους ζουσαν αλλιως, τα πλακωνουν οι 4 τοιχοι, και παει λεγοντας.

Η εκτροφη και η εκπαιδευση εχουν κανει θαυματα στην εξημερωση αλλά η εξημερωση είναι βιαιη διαδικασια. Αλλά πώς αλλιως θα μπορουσα εγω που ειμαι πανάσχετος και πιθανον λιλιπούτειος να ζω με ένα λυκο ή μαστιφ 40- 60 κιλων? Η εκτροφη θα κοψει τα μισα ένστικτα και δυναμισμο, η εκπαιδευση θα ελεγξει και συχνα θα πνιξει τα άλλα μισα που μεινανε και ετοιμη η Πόρσε με μηχανη σκαραβαίου για τον κάθε λατρη. Ο πραγματικος όμως λατρης δεν κοιταζει μονο τις καμπύλες της πορσε, κοιταει και τα γκαζια και ξερει και να τα δουλευει.

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
kopritis,Το δικο σου θεμα με τους αντρες(του σκυλου σου εννοω:D) θα λυνοταν με το που γνωριζε ο μικρουλης τον αντρα μου.Τον λατρευουν ολα τα σκυλια οσο και να φοβουνται τους αντρες...
Αντε,αμα ζοριστουμε θα τα ανταλλαξουμε αεροπορικως,οπως στελνουν οι γονεις τα παιδια στο παππου και στη γιαγια για καλοκαιρι:D:D:D:DΛες και Χριστουγεννα και Πασχα;

Last edited:

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Αρη η ερωτηση ηταν
Αυτο που γινοταν παλια λεμε οτι ηταν λαθος.
Αυτο που κανουμε σημερα ειναι σωστο?ασχετα γιατι και πως,και ειναι για το καλο του η για το καλο μας?

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ηλια, ξερω ποια ηταν η ερωτηση. Για να δοθει όμως απαντηση, δεν πρεπει πρωτα να σκεφτουμε και τους λογους? Από οσα ειπα νομιζω φαινεται ποια είναι η γνωμη μου.

Allegro

Well-Known Member
30 Σεπτεμβρίου 2009
878
10
Maroussi
Καταλαβαίνω το νόημα της συζήτησης και συμφωνώ με Dr.Zhivago σε όσα έχει γράψει.
Ζώντας κι εγώ με έναν λιγότερο "ανθρωποκεντρικό" σκύλο μπορώ να πω οτι η δόκτορ το έχει πιάσει σωστά το θέμα.

Όπως έχω πει και άλλες φορές όμως, κατά τη γνώμη μου είναι λάθος να κρίνουμε τα ζώα με ανθρώποκεντρικα κριτήρια ή να τους δίνουμε ανθρώπινα χαρακτηριστικά.
Άρη και Ηλία νομίζω οτι έχετε πέσει άθελά σας σε αυτή την παγίδα (απολύτως λογικό αφού δεν είστε σκύλοι :D ) και τελικά δε θα καταλήξετε κάπου. :)

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Omarock, δεν έχει κανένα νόημα να γενικοποιούμε. Και παλιά υπήρχαν άτομα που φρόντιζαν άψογα τους σκύλους τους (σωστή διατροφή, πολύ άσκηση, άπλετη στοργή) και άτομα που τα κακομεταχειρήζονταν.

Η μεγάλη διαφορά είναι πως σήμερα ξέρουμε ΠΟΛΛΑ παραπάνω γι' αυτό το ζώο, και άρα είναι πολύ πιο εύκολο να μάθει κάποιος που ενδιαφέρεται να το φροντίζει καλύτερα.

Δηλαδή, παλιά ίσως να είχες δικαιολογία αν δεν φρόντιζες καλά τον σκύλο σου (γιατί είχες μόνο τις συμβουλές του παππού) ενώ τώρα είσαι για μένα αδικαιολόγητος.

Όπως το αμάξι είναι. Αμα δεν αλλάζεις λάδι ποτέ και σου καεί η μηχανή (γιατί δεν ήξερες), ΠΑΛΙ ΦΤΑΙΣ. Ας ρώταγες, ας διάβαζες, ας "σέρφαρες".

Βαρέθηκα πχ. να βλέπω τεμπέληδες που δεν βγάζουν ποτέ τον σκύλο βόλτα, επειδή "είναι μικρό, είναι κυνηγόσκυλο", ή "είναι σε μεγάλο κήπο και δεν χρειάζεται". Το θεωρώ κακοποίηση, ίδια με το να μην έχει αρκετό νερό ή φαγητό.

Πόσοι θέλουν να εκπαιδεύσω τον σκύλο τους να κάθεται ακίνητος όλη μέρα, και να μην θέλει βόλτες;;;
"Δεν θέλετε να τον εκπαιδεύσετε" τους λέω, "Λοβοτομή θέλετε να του κάνετε."

Όμως αυτοί υπήρχαν και παλιά. Και πιστεύω πως ήταν περισσότεροι παλιά. Ο κόσμος έχει "γνωρίσει" τον σκύλο καλύτερα, τον νιώθει πιο κοντά του και έτσι ενδιαφέρεται περισσότερο και για το πως νιώθει.

Κάποιοι τουλάχιστον.

Λυπάμαι που με έβγαλες και εμένα από το θέμα τελείως... ώρες, ώρες όμως κολλάς σε κάποια πράγματα!
Κι έχει δίκιο ο Άρης. Στα περισσότερα ποστ, είναι σαν να προσπαθείς να αποδείξεις πως μόνο οι δικοί σου σκύλοι είναι καλοί, και καλά.
Εμένα πάντως όταν κάποιος επιμένει ΠΟΛΥ να με πείσει για κάτι, με πείθει για το αντίθετο ακριβώς.
Υποπτεύομαι πως στην ουσία, τον εαυτό του θέλει να πείσει, κι όχι εμένα.

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Διαλογο δεν κανουμε?
Δεν προσπαθω να πεισω κανεναν,στο θεμα ανθρωποκεντρικο σκυλι εχω πει την γνωμη μου,κανενας αλλος δεν την ειπε ξεκαθαρα,τι ειναι δηλαδη ανθρωποκεντρικο σκυλι.
Οσο για το αλλο θεμα,σκυλος παλια και σημερα,πιστευω οτι σημερα και το πιστευω ακραδαντα,οτι οι σκυλοι κακοποιουνται περισσοτερο τι δεν καταλαβατε?

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Κοίτα δεν γίνεται να κακοποιούνται περισσότερο. Ζω στα Χανιά όπου ο μέσος ιδιοκτήτης σκύλου είναι 40-100 χρόνια πίσω στην νοοτροπία και φροντίδα για το ζώο του. Νιώθω πως έχω ταξιδέψει πίσω στον χρόνο κανονικά. Δεν ζω στο 2010!

Τα δυστυχισμένα ζώα που βλέπω (και ΔΕΝ μιλάω για τ' αδέσποτα) είναι περισσότερα από σε οποιαδήποτε άλλη πόλη έχω επισκευτεί (μέσα και η Αθήνα). Είναι τρομαχτικό το πόσοι δεν κάνουν καν αποπαρασίτωση στα ζώα τους (είναι τίγκα στους ψύλλους/τσιμπούργια για χρόνια ο σκύλος).
Είναι σοκαριστικό το πόσοι λίγοι βγάζουν τους σκύλους βόλτα... είναι σοκαριστικό το πόσοι δεν επιτρέπουν στον σκύλο τους να μπει μέσα στο σπίτι τους, έστω για επίσκεψη. Θλιβερό το πόσοι (αμέτρητοι πραγματικά) σκύλοι ζουν δεμένοι σε δέντρο για ΟΛΗ τους τη ζωή.

Σαν τον "παλιό καλό καιρό" ήθελες; Έλα Χανιά να το δεις από κοντά.
Μαθαίνει όμως ο κόσμος. Προοδεύει (το βλέπω κι αυτό καθημερινά) και οι σκύλοι κάποιον γίνονται πολύ πιο χαρούμενοι καθώς πλησιάζουν το 2010 σε τρόπο ζωής.

Όσο για τον "ανθρωποκεντρικό σκύλο" είπα ξεκάθαρα την γνώμη μου με ΠΟΛΛΑ παραδείγματα και περιγραφές. ΠΟΛΥ πιο ξεκάθαρα από εσένα (εσύ απλά περιέγραψες δικούς σου σκύλους, που δεν έδειξαν καν "ανθρωποκεντρικοί"). Το πρόβλημά σου είναι πως τα βλέπεις όλα "άσπρο ή μαύρο". Η έννοια "ανθρωποκεντρικός σκύλος" είναι γκρίζα εξ' ορισμού (και αυτό το εξήγησα 4 φορές).

Είναι φανερό πως δεν μπαίνεις στον κόπο να διαβάζεις τι γράφουν οι άλλοι.
Ο τρόπος που (δεν) κάνεις διάλογο, κουράζει πολύ.

Last edited:

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97