αχ αυτο το θεμα με τα σαρ-πει....
θα ηθελα κ γω να τοποθετηθω αλλα θα παρει σελιδες ολοκληρες να το αναλυσουμε..στην αρχη πιστευα πως φταινε οι κριτες που ζητανε τον υπερτυπισμο της φυλης, που παραβλεπουν τα θολα ματια,τα εγχειρησμενα κ ''μαζεμενα'' βλεφαρα των σκυλων στις εκθεσεις κ τους αξιολογουν με ''εξαιρετος'' κ τους κανουν πρωταθλητες.
μετα ομως συνηδιτοποιησα αυτο που λετε ολοι, οτι δηλαδη φταινε ως επι το πλειστον οι εκτροφεις που δεν πατανε ποδι κ δεν κανουν κατι να αλλαξουν το πρωτυπο.
μα πως να αλλαξουν κατι οταν οι ιδιοι το χουν φερει σε αυτη την κατασταση εν γνωση τους απ την αρχη ...
τα σαρ-πει καταντησαν ετσι γιατι καποιοι θελησαν να πλουτησουν απο τα αξιοπεριεργα κ σπανια τοτε κουταβια...οσο πιο πολυ ζαρα τοσο πιο ακριβο κ πολυτιμο..κ δυστιχως το ιδιο ισχυει κ σημερα..
οταν προσφατα μπηκα σε ενα site της φυλης κ προσπαθησα να πω την γνωμη μου στο forum πεσαν ολοι οι σαρ-πεδαδες να με φανε , γιατι υποστιριζω την αρχεγονη καθαρα κινεζικη φυλη κ οχι το σημερινο αμερικανικο οπως το αποκαλω εκτρωμα...
οταν λοιπον το ιδιο το αγοραστικο κοινο που ενδιαφερεται για την αποκτηση ενος τετοιου σκυλου , αλλα κ οσοι ηδη εχουν , ενστερνιζονται αυτη την τοσο λαθος για μενα αποψη του ογκωδη, υπερζαροτου, τυφλου σκυλου, οι εκτροφεις τι να κανουν....?
πως να αλλαξεις την νοοτροποια τοσων χρονων οταν για ολους το συνωνυμο του σαρ-πει ειναι ενας πολυ ζαρωτος σκυλος...?
κ σκεφτειτε μονο αυτο.γιατι καποιος αγοραζει σαρ-πει???
θα σας απαντησω εγω. δεν εχει ιδεα γιατι το αγοραζει!απλα ειναι γλυκουλικο!
εναν εργασιακο σκυλο τον εχουν καταντησει του σαλονιου.απορω πως δεν εχει μπει ακομη στην κατηγορια ''σκυλοι παιχνιδια''...
εγω δεν εχω βλεψεις να βελτιωσω την φυλη στην ελλαδα, γιατι αυτο ειναι λιγο πολυ ουτοποιια, εγω θελω απλα να μαθω στον κοσμο την χρισημοτητα αυτου του σκυλου κ τις υπεραριθμες ικανοτητες του.
αλλα κ κει βρισκω δυσκολιες μεσα ακριβως απο τον κυνολογικο χωρο.
γιατι οταν πιανω τους εκπαιδευτες εναν εναν κ τους παρακαλαω κυριολεκτικα να με βοηθησουν να εκπαιδευσω τα σκυλια μου σε καθηκοντα ασφαλειας, IPO, agility κ αλλα παρομοια με κοιτανε με απορεια που μετα μετατρεπεται σε ειρωνια....''τι να εκπαιδευσεις μωρε, αυτο?''
κ εχω καταντησει να τα εκπαιδευω μονη μου ( μεχρι κ στολες κ μασκες βαζω σε καλοθελητες φιλους μου για να υποδηθουν τον ''κακο''
), σε ολα τα κυναθληματα κ τις δραστηριοτητες που με ενδιαφερουν...ομως ετσι δεν θα δει ποτε ο κοσμος τι μπορει ενα σαρ-πει να κανει..
αν ειχα επαγγελματικη βοηθεια θα κατεβαινα σε εκθεσεις εργασιας κ θα περνα μερος σε εκδηλωσεις κυναθληματων στις εκθεσεις...
εγω εχω εμπιστοσυνη στα σκυλια μου, γιατι δεν εχουν κ καποιοι εκπαιδευτες στις ικανοτητες τους?
κ δεν θελω να θιξω με αυτο τους εκπαιδευτες, δεν φταινε αυτοι, ισως φταιει η ολη εικονα που εχουν διαμορφωσει τα σαρ-πει...
εχω εναν αρσενικο, αστερι, ο οποιος βεβαια αμα κατεβει σε εκθεση , οχι κυπελο αλλα ουτε κουβαδακι για την αμμο δεν θα παρει, μονο κ μονο γιατι δεν εχει τον υπερτυπισμο..
κ ομως αυτο το σκυλι ειναι πιο σαρ-πει απο πολλους πρωταθλητες.τοσο στο ταπεραμεντο του ( το οποιο κατα την γνωμη μου εχει σχεδον εκλειψει στη φυλη) οσο κ στην μακροζωια κ υγεια του, αλλα κ τις ικανοτητες του.
γιατι τετοια σκυλια δεν εκτιμουνται???
γιατι κανεις δεν κοιταει τα πεντακαθαρα ματια του, που οχι εντροπιο αλλα ουτε καν δακρυ δεν εχω δει ποτε να τρεχει, κ κοιταει το στεγνο του κεφαλι. που κ αυτο ακομη ειναι μεσα στο κινεζικο προτυπο ( bone mouth).γιατι οι κριτες προτιμουν τα ιπποποταμισια προβληματικα ρυγχη απο το κλασικο οστεινο?γιατι δεν δινουν σημασια στο ταπεραμεντο αλλα στο ποσο γυριζει η ουρα, αφου υπαρχουν 3 τυποι ουρας.
πολλα τετοια ερωτηματα, αλλα ξερω απο μονη μου την απαντηση...''γιατι αυτα πουλανε...τα αλλα οχι'' οπως μου χε πει μεγαλη ξενη εκτροφεας..της ειχα ζητησει κουταβι κ δεν μου δωσε για να μην το ζευγαρωσω με τον δικο μου κ της χαλασω τα αιματα( που δικιο ειχε δεν λεω, οτι ο αλλος κοπιαζει χρονια δεν μπορω εγω να του το καταστρεψω). κ οταν της ανεφερα οτι εχω κανονισει γεννα με τον συγκεκριμενο αρσενικο μου απαντησε..''τσσσσ, τετοια ειναι γεματα η κινα( εννοουσε τον σκυλο μου), δεν θα βρισκεις να δωσεις ουτε ενα κουταβι!κανεις δεν τα θελει αυτα!
αυτο λοιπον ειναι το σκεπτικο των μεγαλων εκτροφεων?τι πουλαει?που πηγε το..''θα σωσουμε την φυλη''? ετσι βοηθιεται μια φυλη?γιατι ολοι σνομπαρουν την γεννετηρα χωρα του σαρ-πει κ τα ιδια τα σκυλια της που καμια σχεδον σχεση δεν εχουν με τα τωρινα?
γιατι εγω πρεπει συνεχως να ρχομαι σε αντιπαραθεση με ολους αυτους κ να προσπαθω να αποδειξω το αυτονοητο?
αχ, αμηρα σαρ-πει μου........
aja1:
aja1:
σας ευχαριστω πολυ για το χρονο κ τον χωρο σας!