Χρώματα και χαρακτήρας

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Εμένα πάλι αν με ενδιέφερε να πάρω τέτοιο σκύλο, αν μου τα έλεγε αυτά ο εκτροφέας μου θα τον άκουγα. Ακόμα κ αν είναι βάσει δικών του γνώσεων κ παρατηρήσεων, αν του είχα εμπιστοσύνη, θα τον άκουγα ακόμα κ χωρίς ακλόνητες αποδείξεις.

Αυτό δν λέμε ότι προσφέρει ο καλός εκτροφέας? Γνώση κ αγάπη για την φυλή του -κ ακόμα περισσότερο για τις γραμμές που έχει επιλέξει να αναπαράγει.
Δεν έχεις κι άδικο, αλλά δεν συμφωνώ ακριβώς. Πολλοί εκτροφείς και εμπειρικά και επειδή έχουν μελετήσει τη φυλή τους, ξέρουν πολύ περισσότερα από το μέσο κυνόφιλο... εννοείται.
Απ' την άλλη αυτά που λένε δεν είναι θέσφατα.

Για παράδειγμα θα σου έλεγε ο εκτροφέας, τάισε την τάδε τροφή γιατί μ' αυτή το ξεκίνησα και εκεί, βέβαια, θα τον ακούσεις (προσωπικά έχω ακούσει την εκτροφέα του Φλόιντ σε πάρα πολλά και έχω αναθεωρήσει κιόλας σε ένα-δυο πράγματα απ' αυτά που πίστευα).
Όμως δεν ξέρω αν θα άκουγα ένα/μια εκτροφέα που θα μου έλεγε "πάρε το μαύρο αντί του apricot επειδή αυτά έχουν τον καλύτερο χαρακτήρα". Μάλλον όχι. :D

giorgos kriti

Well-Known Member
24 Σεπτεμβρίου 2008
584
0
Μια φραση μου ειχαν πει καποτε...

οταν ειχα πει σε εναν που ειχε παλια 2 καυκασια και σημερα ενα dop που ειχε βρει στο δρομο
οτι η Luna μου εχει εναν καπως "μαλακο" χαρακτηρα(συνειδητα την μεγαλωσα προς αυτη την οδο)

και μου απανταει "ασπρο σκυλι δεν ηθελες? ετσι ειναι αυτα"

το ειπε σαν να το ειχε και αυτος κανονα στο νου του
αλλα δεν ξερω αν τελικα

ειναι οπτικο το τρυκ των χρωμματων η αν ειναι οντως γενετικο το θεμα και εχει σχεση με τη μελανινη

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
:D
Ναι αλλά κοίτα που εδώ έχουμε ανατροπή.
Μέχρι τώρα "ξέραμε" ότι τα μαυρόσκυλα ήταν πολύ κακά και πάρα πολύ επικίνδυνα.
Και πάνε τώρα να μας βγούνε τα καλύτερα παιδιά.

ChilliJRT

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2011
1.970
139
Πάτρα
Μια φραση μου ειχαν πει καποτε...

οταν ειχα πει σε εναν που ειχε παλια 2 καυκασια και σημερα ενα dop που ειχε βρει στο δρομο
οτι η Luna μου εχει εναν καπως "μαλακο" χαρακτηρα(συνειδητα την μεγαλωσα προς αυτη την οδο)

και μου απανταει "ασπρο σκυλι δεν ηθελες? ετσι ειναι αυτα"

το ειπε σαν να το ειχε και αυτος κανονα στο νου του
αλλα δεν ξερω αν τελικα

ειναι οπτικο το τρυκ των χρωμματων η αν ειναι οντως γενετικο το θεμα και εχει σχεση με τη μελανινη
Τώρα που το λες... Αυτός 888..jpg είναι ο Πέπε. Ενα τέρας κάπου 45-50 κιλών πραγματικά αγαθός γίγαντας... Συγκατοικεί με ένα Τσιουάουα 2,5 κιλών που όχι απλά τον κάνει καλά... Του έχει πάρει εντελώς τον αέρα! Σχεδόν 6 χρονών κ είναι ακόμα χαζοκούταβο... :D

:D
Ναι αλλά κοίτα που εδώ έχουμε ανατροπή.
Μέχρι τώρα "ξέραμε" ότι τα μαυρόσκυλα ήταν πολύ κακά και πάρα πολύ επικίνδυνα.
Και πάνε τώρα να μας βγούνε τα καλύτερα παιδιά.
Μπα! Απλώς θέμα εικόνας. Αλλο να δεις ένα κατάμαυρο Βέλγο κ άλλο ένα χιονάτο Σαμογέντ. Γι'αυτό λένε ότι 90% της προστασίας που προσφέρει ένας σκύλος είναι η πρώτη εντύπωση

Last edited:

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Πάντως οι θιασώτες άγριων μαύρων σκυλιών που λένε ότι τα λευκά είναι φλώρια, πρέπει να γνωρίσουν μερικούς Ορεινοποιμένες λευκούς είτε Ευρωπαικής καταγωγής, είτε Κεντρικοασιατικής...και θα αναθεωρήσουν.....

giorgos kriti

Well-Known Member
24 Σεπτεμβρίου 2008
584
0
Τώρα που το λες... Αυτός View attachment 30970 είναι ο Πέπε. Ενα τέρας κάπου 45-50 κιλών πραγματικά αγαθός γίγαντας... Συγκατοικεί με ένα Τσιουάουα 2,5 κιλών που όχι απλά τον κάνει καλά... Του έχει πάρει εντελώς τον αέρα! Σχεδόν 6 χρονών κ είναι ακόμα χαζοκούταβο... :D
αυτο που ειπε ο φοιβος ηθελα να πω
μονο που ειχα στο νου μου τους μολοσσους των πυριναιων
οντως... αντε πεστο αυτο σε αυτα τα σκυλια χαχαχαχα

για αυτο δεν ειμαι λοιπον πεπισμενος οτι το χρωμα εχει να κανει τοσο με το χαρακτηρα
παρα μονο με εικονες που φτιαχνει ο νους μας καθως βλεπουμε ενα χρωμα

giorgos kriti

Well-Known Member
24 Σεπτεμβρίου 2008
584
0
Οριστε 2 πχ

[video=youtube;F3UI__X-GYw]http://www.youtube.com/watch?v=F3UI__X-GYw[/video]

[video=youtube;zWMFpX4gbX4]http://www.youtube.com/watch?v=zWMFpX4gbX4&feature=related[/video]

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Το πισω μερος του δευτερο σκυλου...ειναι...ασε που δε μοιαζει με καυκασιο...

Και για τα bullterier λεγεται οτι ισχυει κατι παρομοιο με τα χρωματα κ τους χαρακτηρες.

Last edited:

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.744
7.892
Bρήκα το θέμα ψάχνοντας κάτι άλλο και θυμήθηκα ένα ντοκυμαντέρ που είδα πρόσφατα (secret life of a dog) στο οποίο ανάμεσα σε άλλα αναφερόταν και σε ένα πείραμα που έλαβε χώρα στην Ρωσσία και συνεχίζεται ακόμη σχετικά με την εξημέρωση.
Το πείραμα το οποίο έχει αναφερθεί σε άλλο θρεντ χρησιμοποιούσε μόνο τις ήρεμες αλεπούδες ενός πληθυσμού για αναπαραγωγή και μετά από πάρα πολλές γεννιές κατάφεραν και δημιούργησαν εξημερωμένες ήρεμες αλεπούδες. Αυτό που είδαν με ενδιαφέρον ήταν ότι το χρώμα των αλεπούδων όσο προχωρούσε το πείραμα άλλαζε και γινόταν άσπρο-ασημί, μετά από πολλές γέννες εξημερωμένων αλεπούδων.
Νομίζω ότι το χρώμα παίζει ρόλο.
Στα λαμπ έχω ακούσει ότι τα μαύρα είναι τα πιο δυναμικά , ζόρικα με πιο έντονη προσωπικότητα.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Στο συγκεκριμένο πείραμα με τις αλεπούδες, ο Γιάννης Γιαννίκας αναφέρεται σε αυτό το θέμα.
Αναφέρει χαρακτηριστικά :

"Είναι γνωστό ότι τα γενετικά συστήµατα που ελέγχουν το σχηµατισµό του χρώµατος, σχετίζονται µε την νευροενδοκρινική λειτουργία. Επίσης η ορµόνη που διεγείρει τα µελανοκύτταρα και ρυθµίζει τη σύνθεση της µελανίνης, δεν εµφανίζεται µόνο στα µελανοκύτταρα, αλλά και σε εγκεφαλικούς ιστούς οι οποίοι σχετίζονται µε την εξερευνητική και την συναισθηµατική συµπεριφορά. Έχοντας αυτό υπόψη µας, δεν είναι καθόλου περίεργο που η επιλογή για τη συµπεριφορά, αύξησε κυρίως τις αλλαγές στο χρώµα."

http://minois.net/arthra/domestication.pdf

Πολύ ενδιαφέρον θέμα. Με μία πρόχειρη αναζήτηση βρήκα και αυτό σχετικά με τα cocker spaniel

Does Your Dog's Coat Color Tell You About His Personality? | Dogster

Η μελέτη που αναφέρεται είναι αυτη :
http://s3.amazonaws.com/publication...ref-7/Heritability of dominant aggressive.pdf

Lumpie

Well-Known Member
25 Απριλίου 2009
404
3
Χαλάνδρι
Και εγώ θα συμφωνήσω, ότι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο χαρακτήρα το χρώμα. Καλό είναι να διαλέφουμε το αρχικό της κάθε φυλής. Και στα Αγγλικά Σέττερ ισχύει κάτι αντίστοιχο. Αυτά είναι Ασπρα με χρωματιστές βούλες (μαύρες, συκωτί, πορτοκαλί). Αυτά που έχουν πολύ χρώμα πάνω τους πάνω από ενα ελάχιστο ποσοστό και κυρίως μαύρο ή συκωτί έχουν πιθανότατα τον τυπικό χαρακτήρα της φυλής. Τα πολύ άσπρα ξεφεύγουν από τον τυπικό χαρακτήρα και μπορεί να έχουν ελαττώματα.
Σε αυτό κολάει αρκετά και ένα ερώτημα (δημοσκόπηση) για το χρώμα του ουρανίσκου.