Η κάθε χώρα είχε δικαίωμα να εφαρμόσει ή όχι, πλήρως ή μερικώς την συγκεκριμένη οδηγία της ΕΕ.
Όχι, εδώ κάνεις τελείως λάθος. Νομικά εξαρτάται από το τι είναι αυτή η "οδηγία" που λες. Διότι υπάρχουν διάφορες αποφάσεις της ΕΕ, μερικές από τις οποίες έχουν δικαίωμα να αποφασίσουν οι χώρες αν θέλουν να τις εφαρμόσουν και άλλες δεν έχουν απολύτως κανένα δικαίωμα να πούνε όχι διότι θα υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις. Συγκεκριμένα υπάρχουν:
1) Οδηγίες: αν η απόφαση αυτή είναι οδηγία, τότε πρόκειται για νομοθετική πράξη και δεν μπορείτε να κάνετε απολύτως τίποτα που να χτυπηθείτε χάμω. Τις οδηγίες τις εκδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δίνει καιρό στις χώρες-μέλη να τις εφαρμόσουνε. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην τις εφαρμόσουνε διότι τότε πέφτουνε πρόστιμα και μετά σοβαρές κυρώσεις.
Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τη συνθήκη ένταξης κάθε χώρας στην ΕΕ και ανεξάρτητα από διαπραγματεύσεις, το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερέχει του εθνικού. Αν λοιπόν πει η Επιτροπή ότι ορίστε, υπάρχει οδηγία ότι οι ουρές δεν κόβονται, οι ουρές δεν κόβονται και τελείωσε.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και μόνο μια δύναμη: να ψηφίζει προϋπολογισμό και να εκβιάζει την ΕΕ να κάνει μεταρρυθμίσεις φοβερίζοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό. Τώρα αν εσείς μαζέψετε υπογραφές για να ανατρέψετε οδηγία (αν πρόκειται όντως για οδηγία), ακόμα κι αν το Ε.Κ. ταχθεί με το μέρος σας μετά από συζήτηση (που αποκλείεται διότι θα πέσουν να καταψηφίσουν το όλον οι Σκανδιναβοί, Γερμανοί και Άγγλοι τουλάχιστον), δεν πρόκειται να πάει στην Επιτροπή και να πει ή αφήνετε τον κόσμο να κόβει ουρές ή δεν ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό. Το κάνει για σοβαρότερα πράγματα, π.χ. την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι λόμπυ στην Επιτροπή για να καταργήσει την οδηγία, αλλά το βλέπω χλωμό.
2) Κανονισμοί: αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε κανονισμό (είναι συγκεκριμένοι αυτοί οι όροι) για τις ουρές, τότε αφήνει την κάθε χώρα-μέλος να εντάξει τον κανονισμό στη νομοθεσία της μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα. Πρέπει να τον εντάξει όμως και αν αρνηθεί ή ολιγωρήσει, θα πέσουνε πάλι τα πρόστιμα και οι κυρώσεις.
3) Συστάσεις: εδώ πρόκειται για απλές συστάσεις της Επιτροπής τις οποίες έχει δικαίωμα η κάθε χώρα-μέλος να δεχτεί ή να αρνηθεί να εφαρμόσει.
4) Γνώμες: αυτές επίσης δεν είναι binding.
Τώρα το ζήτημα των ουρών εμένα μου φαίνεται ότι είναι κανονισμός, γι' αυτό και οι διάφορες χώρες τον εντάσσουν σταδιακά στη νομοθεσία τους. Αν επρόκειτο για οδηγία θα είχαν σταματήσει σε όλη την ΕΕ, αλλιώς θα κυνηγούσαν πολλούς. Για σύσταση δε μου ακούγεται, αλλιώς δε θα καθόσασταν να μαζεύετε υπογραφές.
Τα παραπάνω είναι νομικά ζητήματα και έχουν ακριβώς έτσι. Συστήνω να διαβάσετε κανένα βιβλίο περί του πώς λειτουργεί η ΕΕ αν δεν το έχετε ήδη κάνει. Αυτή την εποχή πάντως στα θέματα ζώων επικρατούν οι απόψεις των Σκανδιναβών.