Χαρακτήρας Rough Collie

tomsitas

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2011
783
48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Ίσως το colley που ήξερες να ήταν. Με ποιο τρόπο έγινε γνωρίζεις;

Γιατί νομίζω πως είναι μεγάλη γενίκευση αυτή η τοποθέτηση.
Υπαρχει μεγαλη διαφορα αναμεσα στον "ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ" σκυλο (DEFENTER) και τον σκυλο φυλακα
Οσοι ξερουν απο σκυλια γνωριζουν καλα και την διαφορα .
Η αυτοθυσια δεν ειναι χαρακτηριστικο ΜΟΝΟ του "¨αγριου¨" ,"επιθετικου" η του "εκπαιδευμενου σκυλου.
Διαφωνεις λοιπον οτι το collie ειναι προστατευτικο ...?
Εγω που εζησα 14 χρονια με ενα Collie σε διαβεβαιωνω οτι ειναι ΥΠΕΡ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ
Το ερωτημα λοιπον που τεθηκε ειναι αν θα θυσιαστει και οχι αν θα καταφερει να δαγωσει σωστα με η χωρις εκπαιδευση

Τωρα στο " δια ταυτα " .... μην υποτιμας ενα σκυλο λογω γλυκου παρουσιαστικου .....
Θα εκπλαγεις ποσο ΔΙΑΒΟΛΙΚΟ μοιαζει οταν αγρειεψει πραγματικα ..

Last edited:

mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
Defender θα πει υπερασπιστής, πράγμα που κάνει ένας σκύλος όταν νιώθει ότι απειλείται κάτι δικό του. Υπερασπιστής μπορεί να είναι και ένας εκπαιδευμένος και ένας ανεκπαίδευτος σκύλος.

Επίσης, γιατί συγχέεις τις έννοιες άγριος-επιθετικός-εκπαιδευμένος; Ένας άγριος/επιθετικός σκύλος θα το κάνει όχι για να προστατέψει, αλλά επειδή έτσι έχει μάθει να κάνει, κι ακόμα κι αν του λες φτάνει θα σε γράφει και θα κατασπαράζει τον άνθρωπο που σε πλησιάσε είτε για καλό είτε για καό. Ένας εκπαιδευμένος σκύλος όμως θα εκτιμήσει την κατάσταση και στο πρώτο άους θα αφήσει το "θύμα".

Επί του θέματος, δε διαφωνώ ότι το κόλει είναι προστατευτικό, αλλά προσθέτω πως κάθε σκυλί είναι προστατευτικό. Το θέμα είναι πώς εκφράζεται αυτή η προστατευτικότητα. Γι' αυτό, επειδή απ'οτι κατάλαβα ο Tolis θέλει να υπάρχει και το στοιχείο της αυτοθυσίας για την οικογένειά του, δε νομίζω να του το εγγυηθεί κάποιος για τη συγκεκριμένη φυλή. Και σίγουρα δε μπορεί να του το εγγυηθεί κάποιος για σκύλο οποιασδήποτε φυλής που δεν έχει εκπαιδευτεί στο να αυτοθυσιάζεται.

ΥΓ. Ποτέ δεν υποτίμησα το colley ή οποιονδήποτε άλλο σκύλο. Δεν ξέρω γιατί μου αναφέρεις το γλυκό παρουσιαστικό..

Tolis94

Well-Known Member
21 Δεκεμβρίου 2012
45
0
Defender θα πει υπερασπιστής, πράγμα που κάνει ένας σκύλος όταν νιώθει ότι απειλείται κάτι δικό του. Υπερασπιστής μπορεί να είναι και ένας εκπαιδευμένος και ένας ανεκπαίδευτος σκύλος.

Επίσης, γιατί συγχέεις τις έννοιες άγριος-επιθετικός-εκπαιδευμένος; Ένας άγριος/επιθετικός σκύλος θα το κάνει όχι για να προστατέψει, αλλά επειδή έτσι έχει μάθει να κάνει, κι ακόμα κι αν του λες φτάνει θα σε γράφει και θα κατασπαράζει τον άνθρωπο που σε πλησιάσε είτε για καλό είτε για καό. Ένας εκπαιδευμένος σκύλος όμως θα εκτιμήσει την κατάσταση και στο πρώτο άους θα αφήσει το "θύμα".

Επί του θέματος, δε διαφωνώ ότι το κόλει είναι προστατευτικό, αλλά προσθέτω πως κάθε σκυλί είναι προστατευτικό. Το θέμα είναι πώς εκφράζεται αυτή η προστατευτικότητα. Γι' αυτό, επειδή απ'οτι κατάλαβα ο Tolis θέλει να υπάρχει και το στοιχείο της αυτοθυσίας για την οικογένειά του, δε νομίζω να του το εγγυηθεί κάποιος για τη συγκεκριμένη φυλή. Και σίγουρα δε μπορεί να του το εγγυηθεί κάποιος για σκύλο οποιασδήποτε φυλής που δεν έχει εκπαιδευτεί στο να αυτοθυσιάζεται.

ΥΓ. Ποτέ δεν υποτίμησα το colley ή οποιονδήποτε άλλο σκύλο. Δεν ξέρω γιατί μου αναφέρεις το γλυκό παρουσιαστικό..

Αν λοιπόν συμφωνείς ότι είναι προστατευτικό τότε σίγουρα θα αντιδράσει στον κίνδυνο.Τα κόλει χρησιμοποιούνταν και για να προστατεύουν κοπάδια χωρίς να τα εκπαιδεύσει κανένας για αυτό.
Άποψή μου επίσης είναι πως ένας σκύλος είναι ζώο.Και τα ζώα δρουν βάση ενστίκτου και όχι βάση ελεύθερης βούλησης όπως εμείς οι άνθρωποι.Οπότε αν υπάρχει το ένστικτο προστασίας τότε πιστεύω πως ναι θα θυσιαστεί.
Για να μην είμαι απόλυτος πάντως γιατί δεν είναι σωστό,θα επικοινωνήσω με εκτροφέα της φυλής πάνω στο ζήτημα που έθεσα.

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Και σίγουρα δε μπορεί να του το εγγυηθεί κάποιος για σκύλο οποιασδήποτε φυλής που δεν έχει εκπαιδευτεί στο να αυτοθυσιάζεται.
Υπαρχει τετοιου ειδους εκπαιδευση ?

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Εννοώ τη σωματοφυλακή. Επειδή αναφέρθηκε έτσι χρησιμοποίησα την ίδια λέξη.
Η αυτοθυσια ενος σκυλου δεν εχει καμια απολυτως σχεση με τη σωματοφυλακη, τη φυλαξη, τα αους κλπ
Αντιθετως, ειναι καθαρα εξαρτομενη απο το dna.
Τελικα ποιο ειναι το θεμα γιατι εγω δεν εχω καταλαβει... αν το κολευ θα αντιδρασει στον κινδυνο? Αν θα τον αντιληφθει? Αν θα ειναι αποτελεσματικο ? Αν ξερει πως να δαγκωνει? Αν κανει φυλαξη χωρου?

Tolis94

Well-Known Member
21 Δεκεμβρίου 2012
45
0
Η αυτοθυσια ενος σκυλου δεν εχει καμια απολυτως σχεση με τη σωματοφυλακη, τη φυλαξη, τα αους κλπ
Αντιθετως, ειναι καθαρα εξαρτομενη απο το dna.
Τελικα ποιο ειναι το θεμα γιατι εγω δεν εχω καταλαβει... αν το κολευ θα αντιδρασει στον κινδυνο? Αν θα τον αντιληφθει? Αν θα ειναι αποτελεσματικο ? Αν ξερει πως να δαγκωνει? Αν κανει φυλαξη χωρου?

Αν θα αντιδράσει βάσει ενστίκτου στον κίνδυνο.Αυτό ρώτησα από την αρχή!

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Αν θα αντιδράσει βάσει ενστίκτου στον κίνδυνο.Αυτό ρώτησα από την αρχή!
Ολα τα ζωα αντιδρουν στον κινδυνο... με το δικο του τροπο το καθενα ομως :)

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.787
20.091
Ολα τα ζωα αντιδρουν στον κινδυνο... με το δικο του τροπο το καθενα ομως :)
αχαχαχαχ....νέος κύκλος συζητήσεων...για πάμε...:D

Tolis94

Well-Known Member
21 Δεκεμβρίου 2012
45
0
Τα κόλει είναι δύσκολο να είναι αποτελεσματικά στη σωματοφυλακή γιατί τους λείπει η δύναμη.Όμως δεν τους λείπει το κίνητρο ούτε το ένστικτο!Τα ζώα δεν είναι άνθρωποι για να χρειάζονται πρότυπα τα οποία πρέπει να μιμηθούν ή για να δράσουν κατόπιν βαθιάς περισυλλογής.Έχουν ένστικτα!Αυτά υπερβαίνουν το καθετί στα ζώα.Για παράδειγμα τα σκυλιά είναι πιστά στον άνθρωπο όχι γιατί το επιλέγουν.Δεν είπε κάποιος σκύλος ποτέ:εμένα το αφεντικό μου δεν μου συμπεριφέρεται όπως θέλω άρα φεύγω να βρω άλλο.Όχι,το ένστικτο αγέλης που έχουν μέσα τους τους υπαγορεύει τους ισχυρούς δεσμούς αγέλης που έχουν!
Άρα ναι πιστεύω πως αυτό το ένστικτο προστασίας υπάρχει σε ένα κόλει.Θα μιλήσω με εκτροφέα όμως γιατί ίσως κάνω λάθος.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.787
20.091
...το ένστικτο αγέλης που έχουν μέσα τους τους υπαγορεύει τους ισχυρούς δεσμούς αγέλης που έχουν!...
Sorry...αλλά...θέλω να γελάσω τρανταχτά, χωρίς να παρεξηγηθείς. Μπορώ;
Μου φαίνεται, ότι σου έχει καρφωθεί στο κεφάλι, ότι η μόνη αντίδραση που μπορεί να έχει ένας σκύλος, εμπρός στον κίνδυνο, είναι να...επιτεθεί.
Δεν θέλω να σου χαλάσω το όνειρο, αλλά αν στηριχθείς μόνο σ'αυτό το ένστικτο, μάλλον θα βρεθείς προ άσχημης [για σένα] εκπλήξεως.

Tolis94

Well-Known Member
21 Δεκεμβρίου 2012
45
0
Sorry...αλλά...θέλω να γελάσω τρανταχτά, χωρίς να παρεξηγηθείς. Μπορώ;
Μου φαίνεται, ότι σου έχει καρφωθεί στο κεφάλι, ότι η μόνη αντίδραση που μπορεί να έχει ένας σκύλος, εμπρός στον κίνδυνο, είναι να...επιτεθεί.
Δεν θέλω να σου χαλάσω το όνειρο, αλλά αν στηριχθείς μόνο σ'αυτό το ένστικτο, μάλλον θα βρεθείς προ άσχημης [για σένα] εκπλήξεως.
Μπορείς να αντιδράσεις όπως θες δεν με απασχολεί!Κακό στον εαυτό σου κάνεις όχι σε εμένα.Εγώ στο κάτω κάτω να μάθω πέντε πράγματα μπήκα.Εσύ είσαι πιο παλιό μέλος και κακό στον εαυτό σου κάνεις με αυτή την συμπεριφορά.Δεν νομίζω πάντως πως ένας άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του και τα ζώα με τα οποία ασχολείται θα συμπεριφερόταν με αυτό τον τρόπο.Σου ξεκαθάρισα πως σέβομαι τις απόψεις σου λόγω της εμπειρίας σου.Δεν έχω να πω τίποτα παραπάνω ούτε μπορώ να σου υπαγορεύσω το πως θα αντιδράσεις.Μπορώ όμως να σου πω πως δεν θα παρεξηγηθώ.:)

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.787
20.091
Ρε συ Αποστόλη, σαν πολλά δεν έχεις αρχίσει να μου τα λες από χθες;
Για πάτα και λίγο φρένο, μη σ'αρχίσω και στα Γαλλικά, που τα μιλάω και φαρσί.

Εχεις δηλώσει από την αρχή άσχετος, ζητάς προσωπικές απόψεις, όχι επιστημονικά συγγράματα, αλλά θέλεις συγχρόνως να ακούσεις αυτό το συγκεκριμένο που θέλεις εσύ.

ok

Μπορείς να έχεις όποια ρομαντική ιδέα θέλεις στο κεφάλι σου. Δεν στο απαγορεύει κανείς.

Αυτό που πρέπει ντε και καλά, να συμφωνούν άπαντες, γιατί πρέπει να είναι κακό για τους άλλους; Δεν κατάλαβα. Μάλλον κάποια φουρτούνα εξελίσσεται στο κεφάλι σου, γιατί τουλάχιστον αναφερόμενος σε μένα, φάσκεις και αντιφάσκεις. Σέβεσαι την εμπειρία που νομίζεις ότι έχω και τις απόψεις μου [που τις ζήτησες άλλωστε μόνος σου-δεν σου χτύπησα το κουδούνι να στις επιβάλλω] αλλά πρέπει οπωσδήποτε να είναι ίδιες με τις δικές σου, γιατί αλλιώς κάνω κακό στον εαυτό μου; :eyecrazy::flip:

Είσαι με τα καλά σου; ](*,)

Για άρχισε να προσέχεις λίγο τι λες και να σκέφτεσαι δυό και τρεις φορές, τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς που ξεστομίζεις. Συνεννοηθήκαμε; Αλλιώς...ας μην άνοιγες θέμα. Ασε που δεν με νοιάζει και αν θα παρεξηγηθείς...:rolleyes:

Tolis94

Well-Known Member
21 Δεκεμβρίου 2012
45
0
Ρε συ Αποστόλη, σαν πολλά δεν έχεις αρχίσει να μου τα λες από χθες;
Για πάτα και λίγο φρένο, μη σ'αρχίσω και στα Γαλλικά, που τα μιλάω και φαρσί.

Εχεις δηλώσει από την αρχή άσχετος, ζητάς προσωπικές απόψεις, όχι επιστημονικά συγγράματα, αλλά θέλεις συγχρόνως να ακούσεις αυτό το συγκεκριμένο που θέλεις εσύ.

ok

Μπορείς να έχεις όποια ρομαντική ιδέα θέλεις στο κεφάλι σου. Δεν στο απαγορεύει κανείς.

Αυτό που πρέπει ντε και καλά, να συμφωνούν άπαντες, γιατί πρέπει να είναι κακό για τους άλλους; Δεν κατάλαβα. Μάλλον κάποια φουρτούνα εξελίσσεται στο κεφάλι σου, γιατί τουλάχιστον αναφερόμενος σε μένα, φάσκεις και αντιφάσκεις. Σέβεσαι την εμπειρία που νομίζεις ότι έχω και τις απόψεις μου [που τις ζήτησες άλλωστε μόνος σου-δεν σου χτύπησα το κουδούνι να στις επιβάλλω] αλλά πρέπει οπωσδήποτε να είναι ίδιες με τις δικές σου, γιατί αλλιώς κάνω κακό στον εαυτό μου; :eyecrazy::flip:

Είσαι με τα καλά σου; ](*,)

Για άρχισε να προσέχεις λίγο τι λες και να σκέφτεσαι δυό και τρεις φορές, τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς που ξεστομίζεις. Συνεννοηθήκαμε; Αλλιώς...ας μην άνοιγες θέμα. Ασε που δεν με νοιάζει και αν θα παρεξηγηθείς...:rolleyes:
Με ειρωνεύεσαι γι'αυτό απάντησα έτσι.Επίσης πουθενά δεν μίλησα με άπρεπο τρόπο.

Όταν άτομα με κόλει πιστεύουν πως ένα κόλει θα θυσιαστεί για την οικογένειά του συνειδητά και εσύ το αμφισβητείς συνεχώς εγώ τι να πω;;;

Δεν με ενδιαφέρει αν μιλάς τα Γαλλικά φαρσί αλλά εγώ δεν σου μίλησα με τέτοιον τρόπο!

Σου εύχομαι από καρδιάς να έχεις μια καλή μέρα και σε παρακαλώ ας μη συνεχιστεί η κουβέντα μεταξύ μας.Ας λήξει εδώ.Ευχαριστώ.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.787
20.091
Τι εννοείς;
Οτι δεν έχω δικαίωμα να αμφισβητώ επειδή δεν έχω την ίδια ράτσα;
Εσύ γιατί έχεις το δικαίωμα να επιμένεις, όταν δεν έχεις καμμία ράτσα;

Και στην τελική...την συζήτηση γιατί την ξεκίνησες; Για να συμφωνούν όλοι μαζί σου;
Η για να μεταφράζεις την διαφωνία ως ειρωνία;

Το πότε θα λήξει η μεταξύ μας κουβέντα, εξαρτάται και από τους δύο, δεν νομίζεις;

Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.210
927
Καναδάς
Με αλλα λογια αυτο που ρωτας δεν μπορει να στο απαντησει κανεις. Ο καθε σκυλος μπορει να το κανει αυτο που αναφερουν τα βιβλια για τα κολι και μπορει και να το βαλει στα ποδια. Παιζουν ρολο 1.000.000 διαφορετικα πραγματα.

Επισης ολα τα ατομα μεσα στη φυλη διαφερουν μεταξυ τους ως χαρακτηρες. Μην παιρνεις κατα γραμμα κατι που γραφουν 2-3-5 βιβλια εφοσον δεν μιλαμε για το βασικο χαρακτηριστικο μιας φυλης, στην προκειμενη το να οδηγουν το κοπαδι.

Εχουμε 2 σκυλια, ενα ΓΠ (πρωην αδεσποτο) κι ενα γκολντεν μεγαλωμενο απο κουταβι με την οικογενεια. Για το γκολντεν πιστευω οτι θα της φας τη δαγκωνια σου αν σηκωσεις χερι πανω μας. Για τον ΓΠ που ειναι και φυλη που "το 'χει" ισως το θεμα παραπανω νομιζω πως θα το βαλει στα ποδια αν ειναι ελευθερος κι εσυ μου επιτεθεις. Αν τον εχω στο λουρι ισως και να επιτεθει. Αλλα γιατι θα φοβηθει για τον εαυτο του, οχι για να σωσει εμενα. Βεβαια δεν τον εχω δει ποτε να εχει παρει αναποδες οποτε δεν βαζω το χερι μου στη φωτια γι αυτον τον σκυλο οτι θα πραξει ετσι.

Ποτε δεν μπορεις να ξερεις γι αυτο που ρωτας. Θεωρω οτι κινεισαι σε λαθος βαση εαν σε ενδιαφερουν πραγματικα τα κολι. 10 σελιδες το θεμα και φαινεται οτι σε αποσχολει αρκετα το αν θα επιτιθει ενα κολι αν δεχθεις εσυ επιθεση. Σιγουρα προσανατολιζεσαι προς τη σωστη φυλη?

tomsitas

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2011
783
48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
.....
Το πότε θα λήξει η μεταξύ μας κουβέντα, εξαρτάται και από τους δύο, δεν νομίζεις;
ΧΙΟΥΜΟΡ ....αυτο ισχυει λογω θεσης... Moderator ....να υποθεσω ???
γιατι υπο normal συνθηκες καποια post θα επρεπε κατα την γνωμη μου να διαγραφουν.....
το ενα δικο σου .-