@basiliki
το βασικότερο όλων στην ενασχόληση με τα σκυλιά είναι να μπορείς έστω στο ελάχιστο να σκέφτεσαι όπως ο σκύλος. Ας τα πάμε λοιπόν όπως τα αντιλαμβάνομαι εγώ και θα μπορούσα βεβαίως να πέφτω έξω.
Στην περίπτωση της φύλαξης χώρου ζητάμε από τον σκύλο να λειτουργήσει αυτόνομα και εν απουσία μας με τρόπο τέτοιο που θα αποτρέψει ή θα εξουδετερώσει τον κίνδυνο. Αντιθέτως στην περίπτωση της σωματοφυλακής ζητάμε από τον σκύλο να λειτουργήσει περισσότερο ελεγχόμενα και να αυτονομηθεί μόνο όταν δεν είμαστε σε θέση να τον ελέγξουμε ή όταν έχει διαβάσει έντονη απειλή.
Πάμε λοιπόν στην θέση που ανέπτυξες στην ανάρτησή σου:
εγω το 3 το βλεπω ως ελειψη κοινωνικοποιησης ο σκυλος μου σωματοφυλακας δεν πρεπει να μπερδευει τον καθε κακο με το παιδακια που κοπανε τα ξυλα τους παιζουντας με το γεροντακι με το μπαστουνι η με τον απογονο του γκρινιαρη και του σκουντουφλη.
Ο κύριος σκοπός της κοινωνικοποίησης είναι να εισάγουμε τον σκύλο στην δική μας καθημερινότητα, να τον κάνουμε να αντιλαμβάνεται τα καθημερινά ερεθίσματα με τρόπο παρόμοιο με τον οποίο τα αντιλαμβανόμαστε εμείς σαν άνθρωποι! Για να γίνω πιο σαφής θα σου αναφέρω πως ένας σκύλος σε άγριο περιβάλλον θα αντιλαμβανόταν από μόνος του οποιοδήποτε ον το πλησιάζει με ανορθωμένο το ανάστημα σαν απειλή και θα αντιδρούσε ανάλογα. Άρα ένας σκύλος που στερείται κοινωνικοποίησης θα αντιδρούσε με γρύλισμα (προειδοποίηση) ή δάγκωμα (άμυνα) σε οποιονδήποτε πλησίαζε το μέλος της αγέλης του με διαθέσεις που μπορεί να
φαίνονται απειλητικές αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα. Ένας σκύλος που θα αντιδράσει
άμεσα μετά από απειλή, χωρίς να υπάρχει σωματική επαφή, με ένα γρύλισμα δεν στερείται κοινωνικοποίησης, διότι διαβάζει την απειλή πριν γίνει ουσιαστική και προειδοποιεί. Άρα το Πίνσερ του παραδείγματος δεν αντέδρασε στο πέρασμα, αλλά μόνο όταν διάβασε πως υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος και πιθανότητα εμπλοκής.
...επισης στο 4 ο σκυλος πρεπει να προειδοποιει ειτε φυλαει χωρο ειτε προσωπο γιατι το θεμα ειναι να αποτρεψει με οσο το δυνατον λιγοτερες βλαβες.
Ένας σκύλος που λειτουργεί αυτόνομα θα χρησιμοποιήσει τους δικούς του διαύλους επικοινωνίας. Τι σημαίνει αυτό! Ο σκύλος θα γαβγίσει εφόσον δεν μπορεί να φτάσει τον εισβολέα, όπως π.χ. όταν βρίσκεται ανάμεσά τους ένας φράχτης ("μην τολμήσεις, εγώ είμαι εδώ"). Ο σκύλος με το γάβγισμα δηλώνει λοιπόν την παρουσία του. Σε άγριο περιβάλλον ο σκύλος δεν θα γάβγιζε ποτέ στην απειλή εφόσον θα είχε οπτική επαφή μαζί της κι εφόσον οι πιθανότητες εμπλοκής θα ήταν μεγάλες. Τι θα έκανε; ή θα γρύλισε πρώτα (προειδοποίηση που πολύ συχνά συνδέεται με δισταγμό που έχει σαν σκοπό το ζύγισμα των πιθανοτήτων) και στην συνέχεια θα εμπλεκόταν ή θα εμπλεκόταν απευθείας. Εδώ λοιπόν ζητάς από τον σκύλο να λειτουργήσει από μόνος του σαν άνθρωπος, δηλαδή να προειδοποιήσει με γαβγισμα (να πει "ρε καραγκιόζη θα σε σκίσω τώρα που μπήκες") ενώ δεν είναι αυτός ο δικός του δίαυλος επικοινωνίας. Όταν λοιπόν υπάρχει παραβίαση του χώρου και δεν υπάρχει εμπόδιο (φράχτης, λουρί, ο Θεός ο ίδιος) ανάμεσα στην απειλή και τον σκύλο ο σκύλος που έχει αυτοπεποίθηση πολύ απλά θα εμπλακεί.
Τι θέλω λοιπόν να πω; Πολύ απλά πως αν υπάρξει παραβίαση του χώρου (απρόσκλητη είσοδος στον κήπο) και ο σκύλος πλησιάσει γαβγίζοντας τον εισβολέα, τότε -
κατά την ταπεινή μου άποψη - κάτι δεν πάει καλά με τον σκύλο.