Φωτογραφίζοντας τα σκυλιά μας! (Tips & συμβουλές)

Νταβίνα

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2011
1.579
688
Βύρωνας-Καρέα
www.facebook.com
Τα προγραμματα που χρησιμοποιω ειναι το Capture Nx της Nikon στο οποιο παιρνω το Raw και παιζοντας με τις βασικες ρυθμισεις φωτεινοτητα - Contrast - Χρωμα το κανω export σε tiff και μετα η υπολοιπη δουλεια στο photoshop.Tωρα το πως τις επεξεργαζομαι δεν υπαρχει κατι στανταρ να σου πω.Εαν θες να μιλησουμε για την συγκεκριμενη φωτογραφια η για καποια αλλη ευχαριστως.
η συγκεκριμενη με ενδιαφερει :) tnx

paulshark

Well-Known Member
11 Μαϊου 2011
97
0
www.harisphoto.com
Δεν εχει γινει καποια ιδιαιτερη επεξεργασια,απλα crop σε καθετο καδρο ανεβασα λιγο φως χρωμα οξυτητα.

Ακομα μια προταση εδω στο θεμα καδρο

DSC_3902..jpg

Last edited:

paulshark

Well-Known Member
11 Μαϊου 2011
97
0
www.harisphoto.com
Παντα κανω συνδυασμο και των 2 προγραμματων.Το Nx το χρησιμοποιω επειδη εχω μηχανη Νikon και ειναι προγραμμα της nikon.Moυ προσφερει καλυτερη ποιοτητα γι αυτο και το χρησιμοποιω.

Καλυτερα δες εδω γιατι οταν ανεβασω στο φορουμ λογο συμπιεσης χανει αρκετα

http://imageshack.us/f/718/dsc3902o.jpg/

Last edited:

Νταβίνα

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2011
1.579
688
Βύρωνας-Καρέα
www.facebook.com
καταλαβα.(καλα εχεις και καλη μηχανη αποτι καταλαβα :p εγω την βγαζω με μια απλη ψηφιακη των 6 megapixel -.-) ωραια ηταν οσο ειχα την μηχανη του σχολειου :p.

ευχαριστω πολυυ :D πολυ ωραιες φωτο εχεις :D

Rooby

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
359
0
Να κάνω δύο ερωτήσεις στα βασικά ...

Θα ήθελα αν γίνεται να μας πείτε πολύ χοντρυκά αν θα πρέπει να έχουμε υψηλό iso ,χαμηλό iso ,ταχύτητα κλείστρου υψηλά κλπ στις παρακάτω περιπτώσεις :

1.Ήλιος πίσω μας και ηλιόλουστη μέρα
2.Ήλιος αλλά και σκιές και εστιάζουμε σε μία από τις σκιές ή σε σκουρόχρωμο αντικείμενο .
3.Ελαφρύς χαμηλός φωτισμός αλλά χωρίς φλάς .
4.Ήλιος πίσω από το αντικείμενο που τραβάμε .

paulshark

Well-Known Member
11 Μαϊου 2011
97
0
www.harisphoto.com
Να κάνω δύο ερωτήσεις στα βασικά ...

Θα ήθελα αν γίνεται να μας πείτε πολύ χοντρυκά αν θα πρέπει να έχουμε υψηλό iso ,χαμηλό iso ,ταχύτητα κλείστρου υψηλά κλπ στις παρακάτω περιπτώσεις :

1.Ήλιος πίσω μας και ηλιόλουστη μέρα
2.Ήλιος αλλά και σκιές και εστιάζουμε σε μία από τις σκιές ή σε σκουρόχρωμο αντικείμενο .
3.Ελαφρύς χαμηλός φωτισμός αλλά χωρίς φλάς .
4.Ήλιος πίσω από το αντικείμενο που τραβάμε .
Το iso το χρησιμοποιουμε οταν δεν υπαρχει αρκετο φως η οταν θελουμε να κερδισουμε ταχυτητα.Η χρηση του υψηλου iso εχει σαν μειονεκτημα την δημιουργια θορυβου η οποια ειναι εμφανεις στα σκοτεινα.Οποτε για τις περιπτωσεις που αναφερεις στην 3 σιγουρα θα ανεβαζα iso,Στην περιπτωση 1 δεν βρισκω το λογο να το κανεις γιατι υπαρχει καλο φως εκτος κ εαν βεβαια θες να τραβηξεις κατι το οποιο κινειται κ η ταχυτητα που σου δινει η μηχανη δεν ειναι αρκετη για να παγωσεις το θεμα σου,οποτε ανεβαζεις το iso και ταυτοχρονα κ ταχυτητα...Στην περιπτωση 4 δεν θα ανεβαζα iso γιατι φαντασου οτι βαζοντας αυτη την επιλογη φωτιζει ακομα περισσοτερο το backround,εδω μπορεις να παιξεις και με το φλας.Στην 2 περιπτωση πιθανον να ανεβαζα iso αλλα ολα αυτα ειναι θεωρητικα...Οσο για την ταχυτητα κλειστρου την ανεβοκατεβαζεις σε ολες τις περιπτωσεις,Σιγουρα στις περιπτωσεις που εχεις εντονο φως θα πρεπει να εχεις κ μεγαλη ταχυτητα για να μην καψεις το θεμα σου και στις περιπτωσεις που εχει χαμηλο φωτισμο να κατεβασεις ταχυτητα για να μην βγουν σκοτεινες.

Εαν εχεις DSLR θα σου προτεινα να ενεργοποιησεις την επιλογη highlights...τι κανει αυτο???Μετα απο καθε ληψη κοιτοντας στο display εαν η φωτογραφια σου ειναι καμενη σε καποια σημεια θα δεις οτι θα αναβοσβηνει στα σημεια που ειναι υπερφωτισμενη-καμενη.

Last edited:

paulshark

Well-Known Member
11 Μαϊου 2011
97
0
www.harisphoto.com
Εαν ενεργοποιουσα την επιλογη highlights στην μηχανη και μετα την ληψη της φωτογραφιας κοιταζα στο display να δω εαν ειναι ενταξει τοτε λοιπον θα μου αναβοσβηνε το σημειο που ειναι λευκο στην δευτερη φωτογραφια,δηλωνοντας μου οτι εκει ειναι υπερφωτισμενο,αλλα οκ στην συγκεκριμενη φωτογραφια δεν ειναι κ τοσο μεγαλη ζημια δεν ενοχλει

Untitled-122..jpg

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Οπότε στην περίπτωση αυτή, τι κάνεις? Αν δηλαδή το θέμα σου είαν σωστά φωτισμένο, αλλά υπάρχουν σημεία (καμιά φορά και ευμεγέθη) στη φωτογραφία που είναι υπερφωτισμένα.... (εννοώ τι κάνεις όταν παίρνεις τη φωτο... όχι μετά στην επεξεργασία)

Εχω παρατηρήσει οτι η δικια μου συχνά φωτομετρεί "λάθος" και οι φωτό βγαίνουν συνολικά καμμένες (ασπριδερές) ειδικά σε καλοκαιρινες μέρες με πολύ φώς. Κατόπιν συμβουλής της xotikouli, εχω ρυθμίσει τη μηχανή να τραβάει δυο τρεις σκάλες "υπο" (με μια ρύθμιση που δε θυμάμαι πως λέγεται... +- λεει το κουμπί) και σε συνθήκες ημιαυτοματοποίησης (όχι τελειως manual) αυτό έχει λύσει το θέμα, αλλά μου κάνει εντύπωση γιατί σε default συνθήκες δε φωτομετρεί σωστά.....

paulshark

Well-Known Member
11 Μαϊου 2011
97
0
www.harisphoto.com
Kοιτα εαν εχει υπερφωτιστει η φωτογραφια σου σε καποιο σημειο δεν ειναι κ τοσο τραγικο οπως εχει υπερφωτιστει η δικη μου στο εδαφος.Θα με απασχολουσε εαν ο σκυλος ηταν καμενος η εαν ενα πολυ μεγαλο κομματι του εδαφους η του background ηταν καμενο.Εαν ηθελα να διορθωσω - βελτιωσω την συγκεκριμενη φωτογραφια (αφου δεν εχω την επιλογη να ξαναστησω τον σκυλο στο ιδιο σημειο με το ενα ποδι ορθιο)θα μπορουσα απο το φωτοσοπ με την χρηση του shadow/highlights να μειωσω το φως στο υπερφωτισμενο κομματι κ να μην χτυπαει πολυ στο ματι,η μεσω του capture nx να επιλεξω την συγκεκριμενη περιοχη και να την υποφωτισω.Προυποθεση για να γινουν αυτα ειναι το RAW γιατι οταν τραβαμε σε Raw εχουμε την πολυτελεια να βελτιωνουμε τις φωτογραφιες μας περισσοτερο απο οτι σε jpg.Τωρα εαν μπορουσα να ξαναστησω τον σκυλο στο ιδιο σημειο θα ανεβαζα λιγο ταχυτητα η θα επαιζα με το +/- και απο +5 που την ειχα θα την εριχνα +4 φυσικα χρησιμοποιουμε φωτομετρηση spot και οχι matrix η οποια χρησιμοποιειται για τοπια.Oσο για την μηχανη σου εαν σου βγαινουν υπερφωτισμενες χρησιμοποιεις λαθος ρυθμισεις εκτος κ εαν τραβας με κοντρα τον ηλιο που εκει λογικο το βρισκω δεν μπορεις να χεις κ πολυ καλο αποτελεσμα...Αλλα δες που εχεις βαλει τον δεικτη φωτομετρησης ειναι σημαντικο :)))

Last edited:

paulshark

Well-Known Member
11 Μαϊου 2011
97
0
www.harisphoto.com
Οπότε στην περίπτωση αυτή, τι κάνεις? Αν δηλαδή το θέμα σου είαν σωστά φωτισμένο, αλλά υπάρχουν σημεία (καμιά φορά και ευμεγέθη) στη φωτογραφία που είναι υπερφωτισμένα.... (εννοώ τι κάνεις όταν παίρνεις τη φωτο... όχι μετά στην επεξεργασία)

Εχω παρατηρήσει οτι η δικια μου συχνά φωτομετρεί "λάθος" και οι φωτό βγαίνουν συνολικά καμμένες (ασπριδερές) ειδικά σε καλοκαιρινες μέρες με πολύ φώς. Κατόπιν συμβουλής της xotikouli, εχω ρυθμίσει τη μηχανή να τραβάει δυο τρεις σκάλες "υπο" (με μια ρύθμιση που δε θυμάμαι πως λέγεται... +- λεει το κουμπί) και σε συνθήκες ημιαυτοματοποίησης (όχι τελειως manual) αυτό έχει λύσει το θέμα, αλλά μου κάνει εντύπωση γιατί σε default συνθήκες δε φωτομετρεί σωστά.....
Eαν δεν σε πειραζει ανεβασε μια φωτογραφια απο αυτες να δω τι εννοεις.

Rooby

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
359
0
Μ'αρεσει πολύ αυτή με το αλεπουδάκι .Το χρώμα του φόντου που συνοδεύει πολύ ωραία το κεντρικό πρόσωπο ,χωρίς να τραβά πολύ την προσοχή σου .Και το φως όπως πεύτει διαγώνια κολακεύει και την κίνηση και αναδικνυει την γούνα χωρίς να χαλάει το πρόσωπο .Το υπερφωτισμένο σημείο ,βρίσκεται σε καλή θέση γιατί δεν σου τραβάει το μάτι αλλού και χαρίζει κάτι το φυσικό .

Rooby

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
359
0
Σε αυτή παράδειγμα με το ημίαιμο λυκόσκυλο θα ήθελα μονόχρωμο φόντο γιατί ήδη το μάτι χάνεται στα δύσχρωμα μπαλώματα που έχει το σκυλούδι .Νομίζω θα το αναδείκνυε περισσότερο .

Στην απο πάνω θάμπωσες την περιοχή όλη γύρω από το πρόσωπο?

paulshark

Well-Known Member
11 Μαϊου 2011
97
0
www.harisphoto.com
Στην φωτογραφια με το λυκο εχω κανει κακο καδραρισμα απλα μου αρεσει γιατι φαινομαι στo ματι του :)Θα ανεβασω και μια να σας δειξω που τον βρηκα να ρεμβαζει :) Στην απο κατω δεν εχω θαμπωσει τιποτα αυτο ειναι αποτελεσμα του F/2.8 και ηταν κατι που ηθελα.Εχω εστιασει στο ματι του σκυλου

Iσως του επεσε τιποτα κ το εψαχνε :p

Last edited:

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Settings, settings βάζε, paulshark! :) (Πχ μ'ενδιαφέρει τι διάφραγμα χρησιμοποίησες στην #397 για να είναι και τα βαρκάκια νεταρισμένα... επίσης ποιό είανι το νησί! ;) ).

Για την ερωτηση σου σε μένα πιο πάνω, θα βρώ καποια στιγμή και θα σου βάλω μια υπερφωτισμένη, αλλά θελει ψάξιμο, γιατί τις έχω σε άλλο υπολογιστή.....