οση εκπαιδευση και να φαει ενας σκυλος,οσο και να εχει ανεβει σε επιπεδο αυτο το κομματι,αν δεν υπαρχει ψυχη απο την πλευρα του σκυλου δεν γινετε τιποτα
απαιτει 2 κομματια σε συνδιασμο,ψυχη και εκπαιδευση,αν κατι λειπει τελος οποτε......
Συμφωνώ 100%. Αν ο σκύλος δεν έχει ψυχή, δεν ξέρω αν έχει νόημα να προσπαθήσεις καν με εκπαίδευση. Αν κάνεις την υπέρβαση και πας για εκπαίδευση πιθανότατα να καταλήξεις με σκύλο οχι πνευματικά υγιή καθώς με το παραμικρό ερέθισμα θα νοιώθει οτι κάτι πρέπει να κάνει και αυτό θα τον στρεσάρει.
Από την άλλη αν ο σκύλος έχει ψυχή, ένστικτο και καλή σχέση με τον ιδιοκτήτη, θα σου δείξει απο νωρίς τι σκέφτεται, χωρίς περιττές παραστάσεις και θέαμα.
Παρατηρώ το δικό μου σκυλί το οποίο, λίγες ημέρες αφού ήρθε σπίτι και μας συνήθισε, κοιμήθηκε, έφαγε κλπ έδειξε σημάδια φύλαξης. Στον περαστικό δεν έκανε τίποτα, στον γείτονα που σκούπιζε το δρόμο γάβγιζε, σε αυτόν που άνοιξε την αυλόπορτα όρμηξε.
Πως όμως φτάσαμε εκεί ?
Ακριβώς επειδή δεν έκανε κάποια επίδειξη αγριάδας δεν την είχαμε πάρει στα σοβαρά. Συνάμα τις 2-3 πρώτες ημέρες ουρούσε υποτακτικά κάθε πρωί που μας έβλεπε. Δεν δάγκωνε κανένα παιχνίδι, με το ζόρι δάγκωνε το φαγητό της. Έτσι είχα βγάλει απο νωρίς το συμπέρασμα οτι το σκυλάκι δεν κάνει φύλαξη και σε μερικά σκόρπια γκρρρ δεν έδωσα καν σημασία.
Ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν πάρα πολύ οταν ένα βράδυ που πηγαίναμε βόλτα οι 3 μας, συναντήσαμε έναν προκλητικό τύπο μες τη μέση του δρόμου με ένα φτυάρι στα χέρια να μας κοιτάει. Σταματήσαμε και αναρωτιόμασταν τι γίνεται, μόλις αυτός κινήθηκε το σκυλί άφρισε.
Έπειτα ακολούθησαν ρεαλιστικά τεστ του σκύλου απο ειδικό, δαγκώματα κλπ που δεν έχει νόημα ν΄αναπτύξω.
Σκύλος φύλακας
Νομίζω οτι συμφωνούμε όλοι για τις πολλές ερμηνείες που υπάρχουν για τον όρο αυτό.
Ωστόσο ο πραγματικός ρόλος του σκύλος φύλακα ενός σπιτιού - διαμερίσματος είναι σαφής. Πρέπει ν΄αποτρέψει κάποιον να μπει μέσα και σε περίπτωση που μπει να τον κάνει να φύγει.
@Allendog είναι σίγουρο οτι θα δυσκολέψει η ζωή σου όταν το bm βγάλει φύλαξη. Αλλά εξαρτάται απο ποια μεριά το βλέπεις. Αν ονειρευόσουν να κάνεις βόλτες με το bm όπως τις κάνεις με το άλλο σου σκύλο να θα ναι δύσκολα και επικίνδυνα. Αν μελετώντας τον σκύλο σου δεις τι ανέχεται και τι οχι και συ μετά με την σειρά σου δεν επιτρέπεις να συμβαίνουν αυτά που δεν πρέπει θα είναι ζάχαρη.
Ο cygor μου χε πει παλιά οτι τα μαθήματα φύλαξης θα δώσουν στον σκύλο αυτοπεποίθηση, σιγουριά και ηρεμία. Συν του οτι αν ποτέ γίνει το κακό είσαι πιο σίγουρος οτι ο σκύλος θα προσπαθήσει να αποτρέψει τον εισβολέα. Ηταν δύσκολο να το καταλάβω τότε. Τώρα το βλέπω καθημερινά και επιβεβαιώνω. Ο σκύλος δεν έγινε πιο επιθετικός, ίσα ίσα που ηρέμησε και σχεδόν δεν αντιδρά στα μικροερεθίσματα. Ωστόσο μπροστά στο δίλημμα αν είμαι διατεθειμένος να έχω ένα σκύλο φύλακα αναρωτήθηκα το εξής : Αν ποτέ παραβιάσει κανείς το σπίτι μου, στο οποίο είναι μέσα η οικογένειά μου τι θα ήθελα να κάνει ο σκύλος ?
Η απάντηση που έδωσα είναι : να υπερασπιστεί την οικογένεια του, όπως ακριβώς θα κάνω και γω τόσο γι αυτόν όσο και για κείνους. Και με την ζωή μου αν χρειαστεί.
Άρα ήταν εύκολο το συμπέρασμα οτι πρέπει να κάνω υποχωρήσεις στην ζωή μου για να διατηρήσω έναν σκύλο με τέτοιες ιδιότητες. Και αυτό κάνω.
Που θέλω να καταλήξω : οτι σήμερα λες οτι θέλω ν΄αποτρέπει με το παρουσιαστικό του, αύριο που θα έχεις να προστατέψεις και άλλους θα θες βοήθεια και απο το σκύλο.
Κεφάλαιο βόλτα
Εκτός αστικού ιστού πού θα δεις απο κανένα έως 2 ανθρώπους σε μια μισάωρη βόλτα είναι όλα καλά.
Εντός αστικού ιστού είναι άλλη ιστορία. Προσωπικά δεν θα κυκλοφορούσα με τον σκύλο μου χωρίς φίμωτρο και ακόμα κ με αυτό ξέρω ότι δεν θ' απολαμβάναμε ούτε 1 βόλτα. Ο βασικότερος λόγος είναι γι' αυτή τη 1 στις 100 που θα θέλει να δαγκώσει ο σκύλος όταν : πεταχτεί κάποιος - κάτι ξαφνικά πάνω σου, το πιτσιρίκι που θα έρθει με το ποδήλατο πάνω σου από περιέργεια ή και μαγκιά να δει τι θα κάνει ο σκύλος κλπ άλλα απρόοπτα. Γενικά είναι όλα πολύ στριμωχτά, δεν υπάρχουν μεγάλα πεζοδρόμια ή μέρη να κινηθείς και αναπόφευκτα ένας τέτοιος σκύλος (ή τουλάχιστον ο δικός μου) θα έκανε λάθος κινήσεις.
Βέβαια κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και αντιλαμβάνεται διαφορετικά το κάθε ερέθισμα. Είναι σημαντικό ο ιδιοκτήτης να προσπαθήσει να βρει τα κουμπιά του σκύλου του και να προσαρμόζεται αυτός πάνω στον σκύλο.
πχ αν ο σκύλος δεν θέλει να μας πλησιάζει τίποτα στα 2m φροντίζουμε να μην πλησιάσει τίποτα. Προσωπικά αυτό κάνω. Γι αυτό θυσιάζω παραπάνω χρόνο στη βόλτα για να φύγω πολύ μακριά απο τα σπίτια, γι αυτό επέλεξα να μείνω σε αραιοκατοικημένη περιοχή και γενικότερα αρκετές θυσίες προς όφελος του σκύλου και κατ επέκταση προς όφελος της δικής μου ηρεμίας.
Τόπος διαμονής
Άλλο το αστικό άλλο το ημιαστικό και άλλο το ερημικό τοπίο. Σ ένα μικρό διαμέρισμα μπορεί ένας καλός σκύλος να ναι αρκετός, εφόσον ο σκύλος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον χώρο υπέρ του. Στο ερημικό τοπίο στο οποίο μπορεί οι δράστες να είναι αρκετοί, να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αρκετό θόρυβο χωρίς να τους καταλάβει κανείς κλπ.. εκεί νομίζω θες πάνω απο 3 σκυλιά τοποθετημένα σε διαφορετικά σημεία. Σε συνδυασμό με άλλα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας κάτι γίνεται.
Δεν ξέρω σχεδόν τίποτα και δεν μπορώ να σχολιάσω για σκυλιά που φυλάνε μάντρες οικόπεδα και ζώα. Συμφωνώ όμως οτι ο ρόλος του σκύλου φύλακα έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν. Κυρίως γιατί έχει αλλάξει ο εισβολέας άρα οι απαιτήσεις της φύλαξης είναι διαφορετικές και κατά δεύτερο λόγω του περιβάλλοντος που ζουν τα σκυλιά.