Δε το καταλαβαίνω αυτό...Ισως να μην θέλουν να υπάρχουν δυνατοί όμιλοι..
Promitheas said:Καλησπέρα, βρήκα το θέμα ενδιαφέρον και είπα να ποστάρω κι εγώ κάποιες προσωπικές απόψεις και κάποια δεδομένα (είδα φως και μπήκα δηλαδή).
1. Γαλάζια μάτια σε Ντόγκο Αρτζεντίνο ηλικίας μεγαλύτερης των τεσσάρων μηνών αποτελούν σφάλμα αποκλεισμου από την εκτροφή και κατά συνέπεια κι από την έκθεση.
2. Το Ντόγκο Αρτζεντίνο δεν είναι Μολοσσοειδής σκύλος, παρά την κατάταξη της ΔΚΟ (FCI) στην συγκεκριμένη υποομάδα της ομάδας 2. Το να συζητήσουμε το "γιατί" είναι ένα θέμα που θα πυροδοτήσει τόσες συζητήσεις και διαλόγους που μάλλον θα χρειαστούν ειδική ενότητα.
3. Ο Ελληνικός Όμιλος Ντόγκο Αρτζεντίνο πράγματι είχε ξεκινήσει φιλόδοξα το 1999 με καταπληκτικές φιλοδοξιες, αλλά όπως συμβαίνει συνήθως και οι καλύτερες παρέες χαλάνε. Ο Ο.ΦΙ.Ρ.Ε. (Ρότβαϊλερ) π.χ. μάζευε κάποτε 150 συμμετοχές σε εκθέσεις και όσοι είχαμε την τύχη να "πάιξουμε" τότε, σήμερα απλά νοσταλγούμε εκείνες τις στιγμές.
Το ίδιο συνέβη κατά πάσα πιθανότητα στον Όμιλο Ντόγκο όταν η διάθεση των φίλών έπαψε να είναι πια τόσο μεγάλη.
Πάντως φίλε Κυριάκο, οι πληροφορίες λένε πως ο Ε.Ο.Ν.Α. επαναδραστηριοποιείται με έκθεση τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη και με επανέκδοση του "ΤΑ ΝΤΟΓΚΟ ΜΑΣ" μέχρι το τέλος του χρόνου!Fileiro said:ο Όμιλος είναι παρελθόν παιδιά.Κρίμα γιατί είχαν αρχίσει πολύ σοβαρα, μέ έκδοση εντύπου και συναντήσεις.
Δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω στις μολοσσοειδείς φυλές (εντάξει..όχι σε όλες)....
Για να δούμε...
Παρακαλώ γι'αυτό ζούμεΤο να συζητήσουμε το "γιατί" είναι ένα θέμα που θα πυροδοτήσει τόσες συζητήσεις και διαλόγους που μάλλον θα χρειαστούν ειδική ενότητα.
Promitheas said:Όσο μαζοχιστική κι αν βρίσκω την προτροπή (κι αυτό επειδή εμβαθύνει μάλλον σε ενδότερα κυνοτεχνικά θέματα που οι περισσότεροι θα θεωρήσουν βαρετά) δεν θα μπορέσω να αντισταθώ στον πειρασμό...
:twisted:
Το Dogo Argentino περιγράφεται τόσο στο παλιό (του Agustin Nores Martinez) όσο και στο καινούργιο πρότυπο σαν σκύλος "μεσόμορφος". Ένας μεσόμορφος σκύλος έχει το κέντρο βάρους του ακριβώς στην μέση της σπονδυλικής του στήλης. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα των μολοσσοειδών είναι το μέγεθος του κεφαλιού που τα εμφανίζει μπροστόβαρα, δηλαδή με το κέντρο βάρους τους στο μπροστινό τμήμα της σπονδυλικής στήλης, άλλωτε λιγότερο μπροστά (Γερμανικός Μολοσσός) κι άλλοτε στον σβέρκο (Αγγλικό Μπουλντόγκ). Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο το Ντόγκο Αρτζεντίνο ήταν αρχικά – στο παλιό σύστημα κατάταξης της ΔΚΟ (FCI ) με τις 6 ομάδες - ταξινομημένο στην ομάδα των κυνηγόσκυλων μαζί με το Ροδεζιανό Ρίτζμπακ.
Αυτός ακριβώς ο χαρακτηρισμός του "μολοσσοειδούς" έστρεψε την - ευρωπαϊκή κυρίως - εκτροφή του Dogo Argentino στα μέσα της δεκαετίας του 1990 προς αναζήτηση ενός βαρύτερου τύπου. Ευτυχώς πολύ σύντομα – ιδιαίτερα στην πατρίδα της φυλής – αντιλήφθηκαν πως αυτός ο βαρύτερος τύπος δεν μπορούσε να κυνηγήσει σωστά το θήραμα. Κι έτσι φτάσαμε να έχουμε σήμερα πάλι όμορφα και ισορροπημένα Dogo Argentino.
Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.
8)
Promitheas said::lol: :lol:denis said:Ο μαζοχισμός δεν έχει όρια απ'ότι βλέπεις :lol: :lol: 8)
και να που βγήκαμε off-topic!
Νικος said:αυτο γαι τους πολεμικους σκυλους το εχω απορια καιρο.
ολοι μιλουν για αρχαια μαστιφ μεγαλου ως πολυ μαγαλου μεγεθους που ηταν πολεμικοι σκυλοι αλλα τα μεγαλα μαστιφ δεν μπορουν να κουνηθουν καλα καλα αν εχει λιγη ζεστη απο την αλλη ενας πολυ μεγαλος σκυλος ειναι πολυ ευαλωτος καθως ειναι πιο δυσκυνητος και κουραζεται αρκετα ευκολα.
αρα τα μαστιφ παλια δεν ηταν και τοσο μαστιφ οπως τα γνωριζουμε σημερα(λεω)
Promitheas said:Φίλε Νίκο, μιλάμε για την εξέλιξη της πρωτόγονης μορφής αυτών των σκύλων που προφανώς έχει ξεφύγει προ πολλού απ’ τα όρια της ουσιαστικής χρήσης του. Έτσι οι Ιταλοί ισχυρίζονται πως οι πολεμικοί σκύλοι των Ρωμαίων ήταν πιο κοντά στο Cane Corso απ’ ότι στο Mastino Napoletano. Και λέω πιο κοντά γιατί προφανώς τα σκυλιά των Ρωμαίων ήταν ακόμη πιο ελαφριές κατασκευές. Το Θιβετιανό Μαστίφ λίγη σχέση έχει με το σκυλί που υπήρχε στην περιοχή την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το Αγγλικό Μπουλντόγκ του σήμερα μοιάζει ελάχιστα στον πρόγονό του, που αντιμετώπιζε ταύρους.
Η παγίδα της μορφολογίας στην απόλυτη μορφή της και σε αντιδιαστολή με την χρήση (αφού δεν χρειάζεται να πολεμάει ο σκύλος σήμερα γιατί να μην επικεντρωθούμε στην εμφάνιση), εύκολα ξέφυγε από το μέτρο.
(Και για να μην είμαστε off-topic):
Για την φυλή για την οποία συζητάμε είχε γίνει ολόκληρη μάχη στην πατρίδα της. Υπήρχαν απ’ την μία πλευρά εκείνοι που υποστήριζαν πως το Dogo Argentino θα έπρεπε να είναι ένας σκύλος πιο μικρόσωμος κι ευκίνητος (58 με 63 εκ.) και οι άλλοι που έλεγαν πως σήμερα δεν υπάρχει πια η ανάγκη ενός σκύλου καθαρόαιμου κυνηγού δηλαδή ενός σκύλου με αρετές αρπαχτικού – άρα ας τον κάνουμε εντυπωσιακό. Αυτές οι δύο πλευρές χωρίστηκαν και για μια κρίσιμη, αλλά ευτυχώς σύντομη εποχή είχαμε τα σκυλιά της επαρχίας της Αργεντινής και τα σκυλιά του "Μπουένος Άιρες".