Φροντίδα στα αδέσποτα, πότε κάνει καλό και πότε κακο?

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Με το χέρι στην καρδιά για πες μου ένα πράγμα μόνο.
Συναντάς στο δρόμο σου ένα κοκαλιάρικο σκυλάκι που παιθαίνει απο πείνα (φαίνετε, κάνει μπαμ), δεν έχεις ας πούμε την δυνατότητα να το υιοθετήσεις ή να το φιλοξενήσεις για παρα πολύ χρόνο, αλλά μπορείς να το πας σε ένα γιατρό, να το ταίσεις, να το προσέξεις έστω για λίγες μέρες. Πιστεύεις ειλικρινά ότι δεν θα το κάνεις και θα γυρίσεις το κεφάλι απο την άλλη μερια και θα φύγεις?

Γιατί το λίγο που σε γνώρισα ειλικρινά δεν σε έχω για τέτοιο άτομο. :)
Eγω θα το επαιρνα μπορω δε μπορω.. και θα δεσμευομουν μεχρι να του βρω ενα σπιτι.... οσο χρονο και αν απαιτει... Δεν ειναι ευκολο ... αλλα ειπαμε ειναι δυστυχια να εισαι ζωοφιλος στην Ελλαδα.

ATREAS

Well-Known Member
8 Νοεμβρίου 2009
874
2
Mesogeia - Attiki
πολύ μεγάλο δίλημμα θέτει αυτό το θέμα...

προσωπικά μένω σε μια γειτονιά που οι μισοι έχουμε σκυλιά και οι άλλοι μισοί έχουν κάποια αδέσποτα που την αράζουν έξω από την πόρτα τους, δεν φεύγουν ποτέ από το στενό τους και τους δίνουν καθημερινά τροφή και νερό. Από όλα αυτά τα πιο δυστυχισμένα είναι όσα είναι δεμένα στην αυλή. Τα άλλα που γυρνάνε γύρω γύρω είναι μονίμως μέσα στην καλή χαρά (για εμάς που τα έχουμε στο σπίτι δεν το συζητάω). Βέβαια μιλάμε για μια κοινότητα 30 σπιτιών και όχι για το χάος της Αθήνας, οπότε αν δωθεί φόλα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να βρούμε τον ένοχο και επίσης τα αυτοκίνητα είναι και αυτά μετρημένα.

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Θοδωρη και στη Λουτσα που μενουν οι γονεις μου καπως ετσι ειναι ... αλλα εχει ξεψυχησει 40 κιλα σκυλος απο φολα εξω απο την γκαραζοπορτα μας.. Μεχρι να κατεβουμε κατω να δουμε γιατι ουρλιαζει ο Μπλακ ο σκυλος ειχε ξεψυχησει....

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Με το χέρι στην καρδιά για πες μου ένα πράγμα μόνο.
Συναντάς στο δρόμο σου ένα κοκαλιάρικο σκυλάκι που παιθαίνει απο πείνα (φαίνετε, κάνει μπαμ), δεν έχεις ας πούμε την δυνατότητα να το υιοθετήσεις ή να το φιλοξενήσεις για παρα πολύ χρόνο, αλλά μπορείς να το πας σε ένα γιατρό, να το ταίσεις, να το προσέξεις έστω για λίγες μέρες. Πιστεύεις ειλικρινά ότι δεν θα το κάνεις και θα γυρίσεις το κεφάλι απο την άλλη μερια και θα φύγεις?

Γιατί το λίγο που σε γνώρισα ειλικρινά δεν σε έχω για τέτοιο άτομο. :)
Kαταρχήν δεν έχει νόημα να συζητάμε σε προσωπικό επίπεδο. Ο καθένας κάνει ότι μπορεί κι οτι νομίζει οτι είναι καλύτερο. Αυτό που προσπαθούμενα βγάλουμε σ'αυτό το νήμα, είναι το τι ακριβώς είναι το καλύτερο.

Ειπα και παραπάνω οτι η επειγουσα ιατρική περιθαλψη, ναι είναι προτεραιότητα (κατα τη γνώμη μου). Το θέμα που συζητάμε εδω δεν είναι αυτό. Συζητάμε αν θα πρεπει να ταϊζουμε και να χαϊδεύουμε το κάθε αδέσποτο που είναι έξω απο το σπίτι μας και ΥΠΟ ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
Eγω θα το επαιρνα μπορω δε μπορω.. και θα δεσμευομουν μεχρι να του βρω ενα σπιτι.... οσο χρονο και αν απαιτει... Δεν ειναι ευκολο ... αλλα ειπαμε ειναι δυστυχια να εισαι ζωοφιλος στην Ελλαδα.
Ναι, αλλά το θέμα είναι αν για κάποιον λόγο (απερίγραπτο) δεν μπορείς με τίποτα μα τίποτα να τον πάρειςμ δεν είναι εν ολίγης στο χέρι σου να τον πάρεις στο σπίτι σου, τότε τι κάνεις? Αδιαφορείς?

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
Kαταρχήν δεν έχει νόημα να συζητάμε σε προσωπικό επίπεδο. Ο καθένας κάνει ότι μπορεί κι οτι νομίζει οτι είναι καλύτερο. Αυτό που προσπαθούμενα βγάλουμε σ'αυτό το νήμα, είναι το τι ακριβώς είναι το καλύτερο.

Ειπα και παραπάνω οτι η επειγουσα ιατρική περιθαλψη, ναι είναι προτεραιότητα (κατα τη γνώμη μου). Το θέμα που συζητάμε εδω δεν είναι αυτό. Συζητάμε αν θα πρεπει να ταϊζουμε και να χαϊδεύουμε το κάθε αδέσποτο που είναι έξω απο το σπίτι μας και ΥΠΟ ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αποφευγεις την ερώτηση. Αλλά δεν έχω λόγο να πιέσω νομίζω την απάντηση μου ήδη την πήρα. :)

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Eγω προσωπικά έχω γυρισει την πλάτη σε πολύ περισσότερα αδέσποτα απ'οσα έχω βοηθήσει. Αν κάποιος εδω μπορεί να ισχυριστεί το αντιθετο, είναι κατα τη γνώμη μου πολύ τυχερός (ή δε βγαίνει ποτέ απο το σπίτι του). :)

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
Προς θεού, κανείς δεν λέει ότι όλα τα αδέσποτα που έχουμε δει αυτόματα τα ταίζουμε/περιποιώμαστε, τότε θα πρέπει να είμασταν εκατομυριούχοι. Και εγώ έχω δεί πολλά αδέσποτα και δεν έχω δώσει σημασία, αλλά όπως είπα, ήταν στα μάτια μου, καλά στην υγεία τους. Όσα όμως είδα να είναι σε κάποια άσχημη κατάσταση και είχα την δυνατότητα να βοηθήσω ΕΣΤΩ και λίγο θα το έκανα.

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Θα πληρωνα μια πανσιον... μεχρι να του βρω ενα σπιτι.
Οπως ειπε και η Κοπριτης η ιατρικη περιθαλψη ειναι το πιο σημαντικο... Αλλα απεχει πολυ απο το "ειδα ενα αδεσποτο εξω απο το σπιτι μου και το ταιζω, του βαζω νερο, ερχεται βολτες μαζι μας κλπ αλλα ζει στο δρομο".. στις περισσοτερες των περιπτωσεων εχουν ασχημο τελος αυτα...
Ασε που σκεφτομαι οτι ετσι του στερω και την τελευταια ελπιδα να το δει καποιος σε μια αλλη γειτονια που μπορει να το υιοθετησει και να του δωσει ολο το πακετο..

Eγω προσωπικά έχω γυρισει την πλάτη σε πολύ περισσότερα αδέσποτα απ'οσα έχω βοηθήσει. Αν κάποιος εδω μπορεί να ισχυριστεί το αντιθετο, είναι κατα τη γνώμη μου πολύ τυχερός (ή δε βγαίνει ποτέ απο το σπίτι του). :)
Εγω καθημερινα γυριζω την πλατη μου δυστυχως:(

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
Εντάξει, δεν θέλω να ξεφύγω άλλο απο το θέμα. Παραμένω στην γνώμη μου και ο καθένας στην δικιά του. Καλό είναι να έχουμε όλοι μας διαφορετική άποψη.

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Αντί λοιπόν να καταναλώνεις χρόνο και όσο χρήμα για να μοιράζεις 20 κιλά ξηράς τροφής στα γύρω στενά, μπορείς να καταναλώσεις χρόνο, ενέργεια και ότι άλλο στο να πληροφορήσεις, να φέρεις κοντά σου όλο και περισσότερο κόσμο, να δελεάσεις ακόμα και τον απαθή δείχνοντας του ότι θα οφεληθεί και αυτός αν βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα (και όχι αν σου δώσει 15 ευρώ ετήσια συνδρομή για να πάρεις κονσέρβες), να έχεις πλάνο, σχεδιασμό και να μην υπερεκτιμήσεις τις δυνατότητες σου.

Καλύτερα 2 σκυλιά που κατέληξαν σε καλά σπίτια παρά 20 σκυλιά που έφαγαν 10 φορές και τα 8 πέθαναν από φόλα και τα 2 μαζί με τα κουτάβια τους, από διερχόμενα αυτοκίνητα.

Ένα βήμα την φορά προς τα εμπρός και όχι 40 βήματα σε φαύλο κύκλο.
Θα συμφωνήσω κ θα προσθέσω ότι βασικά θέλει τρόπο κ όχι κόπο σε τέτοιες καταστάσεις. Με μία "άλφα|" οργάνωση όλα θα ήταν πολύ πιο εύκολα (σκεφτείτε μόνο να υπήρχε ενημέρωση για τις στειρώσεις πόσο πολύ πιο εύκολα θα' ταν τα πράγματα....).
Δυστυχώς, δεν είναι κ γι' αυτό ''κυκλοφορεί'' εδώ στην Ελλάδα η ατάκα ότι "η φιλοζωία είναι δυστυχία" που μόνο το αντίθετο θα έπρεπε να λέγεταιι.

Δύσκολα ξεκουνάει ο καθένας από τη βόλεψή του γενικά, αλλά κ αυτό να γίνει βάζει, δυστυχώς, μόνο ένα μικρό λιθαράκι σε κάτι που ο κρατικός μηχανισμός θα μπορούσε να φτιάξει το ίδιο το Σινικό Τείχος.
Γι'αυτό, εγώ προσωπικά, έχω αυτές τις κατευθύνσεις μπας κ καταφέρουμε κάποια στιγμή να πετύχουμε τα αυτονόητα κ να ζουν κ αυτά όπως τα άλλα 4ποδα στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες (με επιστολές, κινήσεις προς τους αρμόδιους φορείς με παραδείγματα από το εξωτερικό κλπ).
Έως τότε, να' ναι καλά τα καταφύγια που χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια μπορούμε να προσφέρουμε εμείς οι φιλόζωοι.

Δυστυχώς, για να ''σώσεις'' ό,τι βρίσκεται σε κίνδυνο τη σήμερον ημέρα (από ανθρώπους έως την καρέτα καρέτα κλπ) θα 'πρεπε κάποιος να είναι παντοδύναμος... :-(

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Xμμ.ωραίο θέμα!!:)
Συμφωνώ σε όλα με τον dj doctor!!!

και επί την ευκαιρία θυμήθηκα μια περίπτωση..
Κάποτε μίλαγα με μια γνωστη μου η οποια είχε 4 ημίαιμα και ένα καθαρόαιμο..

και τα 4 ημίαιμα το κάθε ένα με την ιστορία του που το έσωσε η συγκεκριμένη κοπέλα.
Την ρωτάω σε κάποια φάση..αλήθεια πως τα βγάζεις βόλτα..?
Μου λέει δεν τα βγάζω.. έχουν κήπο..και εντάξει ..έχουν όλες τις ανέσεις τους, το φαγητό τους και την αγάπη τους..

Της λέω πως μπορεί να είναι ένα σκυλί ευτυχισμένο χωρίς να πηγαίνει καθόλου βόλτα..?
Μου απαντάει.. μα δεν μπορώ να βγάλω 5 σκυλιά βόλτα με δυο χέρια..

Αν δεν μπορείς να έχεις όπως πρέπει τότε δεν παίρνεις..
Η κοπέλα νομίζοντας πως βοηθάει.. ήταν έτοιμη να βοηθήσει παίρνοντας έκτο..
Δεν της πέρασε ποτε από το μυαλό πως δεν φτάνει να θέλεις ..πρέπει και να μπορείς..

Τέτοιοι άνθρωποι καταλήγουν σαν τους συλλέκτες με 10 και 15 ζώα ..πλέον σε ένα οικόπεδο σαν κυνοκομείο.., έχοντας εξασφαλίσει την ιατρική τους περίθλαψη και το φαγητό τους αλλά μέχρι εκεί..

Και όμως ξέρω πολλά αδέσποτα πολύ πιο ευτυχισμένα από αυτά τα δεσποζόμενα στο παράδειγμα.

Βοηθάμε αν μπορούμε..
Δεν υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας.., δεν ταΐζουμε ανεξέλεκτα τα ζώα.., δεν υιοθετούμε σκυλιά κάτω στην πιλοτή μας..τοποθετώντας εκεί ένα πιάτο νερό και φαΐ..
Αν θέλουμε να βοηθήσουμε μπορούμε να πάμε να καθαρίσουμε τους χώρους των καταφυγίων.., να βγάλουμε τα σκυλιά τους βόλτα και να τους προσφέρουμε λίγη ξηρά..

Μπορούμε να προωθούμε υπεύθυνα τις υιοθεσίες μέσα από τα καταφύγια βοηθώντας σκυλάκια να βρούν σπίτι.., αν και πολλές φορες η επιλογή γίνεται με λάθος κριτήρια παρασυρόμενοι από την αγωνια να βρεθεί κάποιος.

Και όμως με λάθος επιλογή κάθε σκυλί θα βρεθεί πάλι αδέσποτο..

Επίσης δεν αποφασίζουμε για την τύχη τους..αν δεν μπορούμε να βοηθήσουμε..κανείς δεν μας ανάγκασε.. δεν μας έχρισε ..θεούς.

Last edited: