Φροντίδα στα αδέσποτα, πότε κάνει καλό και πότε κακο?

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
Επίσης, να ξέρεις πως απαιτούν πολλά περισσότερα από το να στείλουμε μια κούτα ΝΟΥΝΟΥ και τα παλιά μας ρούχα...θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος ζωής μας.
Ναι, αλλά παρόλα αυτά με τα λεγόμενα σου λες ότι το σωστό στα σκυλιά είναι να τα υιοθετούμε ή να βρίσκουμε κάποιον/α να τα υιοθετήσει για να γίνει παντελός σωστά η πράξη μας. Τότε μήπως να πούμε και στην UNICEF να μην στέλνουμε ρούχα/φαγητά/φαρμακα στα παιδιά/ανθρώπους τους 3ου κόσμου και να τους υιοθετήσουμε και αυτούς και να τους στιρόσουμε ώστε να πάψουν να αναπαράγονται και να μην μεγαλώνει το πρόβλημα?

Το έχω σκεφτεί πολύ αυτό που λές και ξέρω ότι δεν είναι "απόλυτα" σωστό το να ταίζουμε τα αδέσποτα και τέλος, αλλά όταν ο χρόνος, το χρήμα, ο χόρος σου δεν μπορεί να σε καλύψει να κάνεις κάτι παραπάνο τότε τι? απλά αδιαφορία? Αν αυτή είναι λύση, με το μπαρντόν αλλά να την βράσω.

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Καταρχήν να ξεχωρίσουμε τον άνθρωπο από τον σκύλο...

Δεν θα πρότεινα εκπαίδευση με "μεζεδάκια" και κλίκερ στα σχολεία, ούτε πλαστικές επεμβάσεις στο 1-2 ετών παιδί σου, ούτε την χρήση crate για να μη σου κάνει ζημιές στο σπίτι η 8χρονη κόρη σου και βέβαια όχι στείρωση για να μη γεμίζει ο τόπος φτωχούς ή για να "κάθονται ήσυχα" οι έφηβοι στις 5ήμερες.

Στους ανθρώπους οι κοινωνίες και οι κυβερνήσεις/διοικήσεις χρησιμοποιούν άλλα μέσα (βλ. δικτατορίες, "εθνικούς καθαρισμούς", εμφύλιους πολέμους, πολυεθνικές, spreads κ.α.) χειραγώγησης, κατεύθυνσης και πληθυσμιακού ελέγχου.

Άρα, άλλες και οι λύσεις...δεν είναι του παρόντος.

Στα σκυλιά τώρα, το βασικό τους πρόβλημα δεν είναι το φαγητό ή το νερό ή...είναι ο άνθρωπος και η "αναθεματισμένη" εξημέρωση με τα παρελκόμενα της.

Αντί λοιπόν να καταναλώνεις χρόνο και όσο χρήμα για να μοιράζεις 20 κιλά ξηράς τροφής στα γύρω στενά, μπορείς να καταναλώσεις χρόνο, ενέργεια και ότι άλλο στο να πληροφορήσεις, να φέρεις κοντά σου όλο και περισσότερο κόσμο, να δελεάσεις ακόμα και τον απαθή δείχνοντας του ότι θα οφεληθεί και αυτός αν βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα (και όχι αν σου δώσει 15 ευρώ ετήσια συνδρομή για να πάρεις κονσέρβες), να έχεις πλάνο, σχεδιασμό και να μην υπερεκτιμήσεις τις δυνατότητες σου.

Καλύτερα 2 σκυλιά που κατέληξαν σε καλά σπίτια παρά 20 σκυλιά που έφαγαν 10 φορές και τα 8 πέθαναν από φόλα και τα 2 μαζί με τα κουτάβια τους, από διερχόμενα αυτοκίνητα.

Ένα βήμα την φορά προς τα εμπρός και όχι 40 βήματα σε φαύλο κύκλο.

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
Μα εγώ δεν μιλάω για το θέμα εκπαίδευσης ή φροντίδας, μιλάω για το θέμα ΚΑΛΟ και ΚΑΚΟ (όπως λέει και το θέμα της ενότητας) χωρίς κανένα διαχωρισμό ανθρώπου, ζώου, θυλαστικού, κλπ κλπ.

Άρα αν είναι ΚΑΚΟ να ταίζουμε τα αδέσποτα είναι τότε επίσης ΚΑΚΟ να ταίζεις τριτοκοσμικές χώρες και να επιτρέπεις να πλυθαίνουν. Όπως ένα σκυλί που θα ταίσεις πιθανότατα θα το βρείς νεκρό την επόμενη μερα το ίδιο μπορεί να γίνει και σε ένα παιδάκι στην τριτοκοσμική χώρα όπου οι γονείς θα το πουλήσουν για φαγητό σε κάποιον "ανώμαλο" και θα το βρούμε κακοποιημένο και σκοτωμένο.

Ξανα επαναλαμβάνω λοιπόν, το ξέρουμε όλοι μας ότι μόνο ένα τάισμα αδεσποτων δεν βοηθάει στο πρόβλημα, αλλά πιθανότατα να το μεγαλώνει, αλλά το ίδιο ισχύει και σε πολλά άλλα πράγματα σαν αυτό που σου ανέφερα με τους τριτοκοσμικούς λαούς. Όπως τόσα χρόνια υπάρχουν αδέσποτα και λύση δεν έχει βρεθεί έτσι και τόσα χρόνια υπάρχει και η φτώχια σε κάποιες χώρες και έτσι υπάρχουν και άλλα πολλά προβλήματα και έτσι υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που άλλοι μέν έχουν τα μέσα να κάνουν πολλά παραπάνω (όπως υιοθεσίες, καταφύγια, κλπ κλπ) και άλλοι που δεν έχουν αυτά τα μέσα αλλά απο τα βάθη της καρδιάς τους προσπαθούν και κάνουν ότι μπωρούν.

Μακάρι να λύνονταν όλα τα προβλήματα του πλανήτη αλλά αυτό είναι ένα όνειρο θερινής νυκτός (χε χε χε χε) όσα βήματα μπροστά και αν κάνουμε πάντα θα υπάρχει κάποιος που μόνος του θα μας πάει περισσότερα βήματα πίσω.

Άρα το να λέμε ότι η αδιαφορία στα αδέσποτα είναι η καλύτερη λύση μήπως τότε να λέγαμε να γίνει αυτό και σε όλα τα άλλα τα προβλήματα του πλανήτη? WELCOME DOOMSDAY τότε. χε χε χε χε

Last edited:

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Συμφωνώ μέχρι ενός σημείου με τον djdoctor..... κάποτε η Rottie είχε αναρτήσει μια λίστα με τα βήματα που απαιτεί η ολοκληρωμένη περίθαλψη ενός ζώου.... στην ουσία η λίστα αυτή απαιτούσε μόνιμη υιοθεσία του ζωου σε περίπτωση που δεν βρισκόταν ανάδοχος (και που είναι πολύ πιθανόν οταν μιλάμε για ενήλικα, μεγάλου μεγέθους, λάθος χρώματος ημίαιμα σκυλιά). Είχα πει τότε οτι ναι, αν μπορείς να κάνεις όλα τα βήματα της λίστας (ιατρική περίθαλψη, εμβολιασμός, αποπαρασίτωση, φιλοξενία, εκπαίδευση, προώθησή, και φυσικά τροφή και νερό)τοτε αυτό είναι το ιδανικό.
ΑΝ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να κάνεις όλο το πακέτο, υπάρχουν κατα τη γνώμη μου κάποια πράγματα που μπορείς να κάνει μεμονωμένα, χωρις να βλάψεις το σκύλο. Αναφέρομαι στην ιατρική περίθαλψη αν το ζωο είναι χτυπημένο, τον εμβολιασμό, την αποπαρασίτωση, τη στείρωση και την προώθηση.

Το ζήτημα που μπορεί να είναι επικίνδυνο για τη ζωή του σκύλου είναι η τροφή/νερό και το δέσιμο μαζί του αν δεν είμαστε σε θέση να τον φιλοξενήσουμε. Εδώ τα πράγματα πρεπει να είναι ΠΟΛΥ ζυγισμένα..... πρεπει να γίνονται ΜΟΝΟ σε εξαιρετικές περιπτώσεις οπου είμαστε σίγουροι οτι ο σκύλος δεν θα περάσει δρόμο για να μας ακολουθήσει, δεν υπάρχουν γείτονες γύρω που να ενοχληθουν απο τη μόνιμη παρουσία του ή τα τυχον σκουπίδια, οτι δεν θα εμφανίσει επιθετική συμπεριφορά σε άλλους προκειμένου να μας προστατέψει. Αν δεν είμαστε σίγουροι καλύτερα να τον αφήσουμε στην ησυχία του.

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
Μα korpiti δεν μιλάμε για αδέσποτα που είναι σε καλή κατάσταση απο θέμα τροφής, περιοχής και που έχουν βρεί τρόπο επιβίωσης. Μιλάμε για σκυλιά που βλέπουμε ότι είναι κοκαλιάρικα, ή σκυλιά με σπασμένα πόδια, ή με εμφανή δερματικά προβλήματα όπου εκεί βοηθάμε δίνοντας τροφή, πηγαίνοντας τα στον κτηνίατρο και βοηθόντας όσο μπωρούμε, χωρίς όμος να μπορούμε να τα υιοθετήσουμε (κάτι που το βλέπουμε καθημερινά απο τις αγγελείες απο άτομα που απλά "προσπαθούν"). Άρα θεωρείς σωστό επειδή δεν μπορώ ή δεν μπορούν αυτά τα άτομα να υιοθετήσουν ένα σκυλί και κανείς άλλος δεν θέλει να το υιοθετήσει να το αφήσουμε στην μοίρα του? Εγώ αυτό το θεωρώ άκαρδο και παντελός αναισθησία σε όποιον το κάνει.

Last edited:

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Διονύση, είπα πολύ συγκεκριμένα πράγματα παραπάνω, αλλά δεν τα πρόσεξες και μου απαντάς γενικά.... :)

Να σου δώσω δυο παράδειγματα:
1. το να ταίζεις συστηματικά ένα σκύλο σε περιοχή που δεν τον θέλουν, θα έχει ως αποτέλεσμα να τον φολιάσουν. Τον βοηθάς με το να τον ταϊσεις?
2. Το να κάνεις αγάπες μ'εναν αδέσποτο σκύλο και να χτίσεις σχέση μαζί του, μπορεί να εχει ως αποτέλεσμα να σε ακολουθήσει οπως γυρνάς στο αυτοκίνητο σου, με αποτέλεσμα να τον πατήσει αυτοκίνητο. Τον βοηθάς??

Γι'αυτό είπα οτι είναι συγκεκριμένοι οι τρόποι να βοηθήσεις ένα σκύλο, χωρίς να του προκαλέσεις κακό. Αυτοί κατα τη γνώμη μου είναι: η στείρωση, ο εμβολιασμός, η αποπαρασίτωση, η προώθηση και η επείγουσα ιατρική βοηθεια αν ο σκύλος είναι σε πολύ κακή κατάσταση.

Τα υπόλοιπα (χάδια, τροφή, νερό αδιακριτα) μάλλον εμάς βοηθάνε να αισθανόμαστε καλύτερα (εχοντας την αυταπάτη οτι βοηθάμε) και όχι το σκύλο.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Πολύ δύσκολο θέμα.

...Πριν από 6 χρόνια, η μικρή μας κόρη βρήκε την ημίαιμη σκυλίτσα μας, στα χιόνια - έξω από το σχολείο της, σε ηλικία 1 μηνός περίπου. Αδύναμη και άρρωστη.
Την υιοθετήσαμε και μου άλλαξε όλο το mindset (τη δομή σκέψης - μιάς και τα συναισθήματα, φαντάζομαι, υπήρχαν εκεί, σε ύπνωση) γύρω από τα αδέσποτα ζώα και τα σκυλιά-γάτες γενικότερα.
Με το σκυλί αυτό, πήγαμε την ιστορία μέχρι τέλους. Θεραπεύτηκε, έγινε το 5ο παιδί μας, μας "ξεμυάλισε" (ίσως θα μπορούσα να πω ότι έγινε ο ουσιαστικός αρχηγός της αγέλης μας), μας "έβγαλε" όλα τα λάθη μας, για να γίνουμε ...σοφότεροι, ταξίδεψε υπέροχα μαζί μας, όσπου (πέρισυ) αρρώστησε. Κάναμε τα πάντα, όπως θα κάναμε στο παιδί μας. Πολύς χρόνος (και εργασιακός χρόνος - κάθε μέρα) και πολύ χρήμα. Δεν νικήσαμε αυτή τη φορά και η σκυλίτσα μας κοιμήθηκε τα περασμένα Χριστούγεννα...
Το 2006 (στη διάρκεια του mundial, καλή ώρα - τη βραδυά που ο Ζιντάν έκοψε το ποδόσφαιρο), ένας υπέροχος αρσενικός σκύλος (μίξη Labrador με κάτι μεγαλύτερο και ισχυρότερο) μπήκε ...απρόσκλητος στον κήπο του εστιατορίου που έτρωγα με τη γυναίκα μου και, παρότι ο κήπος ήταν γεμάτος, ήρθε και ξάπλωσε δίπλα μας, μισοπεθαμένος από την κούραση, την πείνα και τη δίψα (και την ερλίχια, όπως μάθαμε κατόπιν). Οπως καταλαβαίνετε, ονομάστηκε Ζιντάν! Για να μη σας κουράζω, πάλι γιατροί κλπ., θεραπείες και φιλοξενία στο σπίτι μας. Εμεινε μαζί μας 3 μήνες, μέχρι να βρούμε μία κατάλληλη οικογένεια που τον αγάπησε και τώρα ζει μαζί τους. Τον παρακολουθώ ακόμα, που και που. Τότε ήταν που συνειδητοποίησα το ποιόν (πολλών) ανεύθυνων ανθρώπων που βλέπουν ένα όμορφο και δυνατό σκυλί και το ζητάνε, χωρίς να ξέρουν τι θα το ...κάνουν. Επειδή δεν είχαμε εμπειρία με τέτοια θέματα (υιοθεσιών κλπ.) ο Θεός μας φώτισε, κυριολεκτικά και πέσαμε σε σωστούς ανθρώπους που είναι σωστοί μέχρι σήμερα. Την εποχή εκείνη, για χάρη του σκύλου, ήρθα και στις πρώτες μου επαφές με φιλοζωϊκά σωματεία και, κυρίως, καταφύγια. Με κάποια συνδέθηκα πολύ, στο βαθμό και με τον τρόπο που μπορούσα να προσφέρω. Ετσι, όταν η σκυλίτσα μου έφυγε για το μεγάλο της ταξίδι, το κορμάκι της αναπαύθηκε στη γωνίτσα ενός καταφυγίου, γεγονός που το θεωρώ εξαιρετική τιμή, τη μέγιστη για ένα άνθρωπο που λατρεύει τα σκυλιά.
Πέρισυ, σε κάποια θεραπεία της σκύλας μας στον κτηνίατρο, έφεραν ένα μικρό γατάκο, με το πίσω πόδι του σακατεμένο. Τη συνέχεια την μαντεύετε... Τώρα πιά, έχω εκτείνει τις μελέτες μου (και τα αντίστοιχα κόστη και χρόνο), όχι μόνο στη συμπεριφορά του σκύλου, αλλά και στη συμβίωση των δύο... Ομως μας αρέσει!

Ταυτόχρονα και εδώ θέλω να καταλήξω, τα τελευταία 6 χρόνια, από την πρώτη μέρα που είχαμε μετακομίσει στο σπίτι μας, στη γειτονιά υπήρχε μία αγέλη 4 αδέσποτων, μεγάλης ηλικίας. 2 θηλυκά και 2 αρσενικά. Το πρώτο αρσενικό, κάποια μέρα εξαφανίστηκε, ως δια μαγείας. Το 2 αρσενικό, υπέργηρο και άρρωστο (καρκίνος στο σαγόνι), νομίζω ότι πρόλαβε να ξαπλώσει ανάσκελα και να το χαϊδέψω το τελευταίο βράδυ της ζωής του. Ετσι, τουλάχιστον 4-5 οικογένειες στη γειτονιά, "πέσαμε πάνω" στις 2 ηλικιωμένες σκυλίτσες που απέμειναν. Σε συνεχή συνεννόηση τις ταϊζουμε (ακόμα και το κρέας φροντίζουμε να είναι μαλακό και ψιλοκομένο, μιάς και δεν μπορούν να μασήσουν καλά) και τις ποτίζουμε. Μία από τις κυρίες τις πηγαίνει 2-3 φορές το χρόνο για grooming. Μία άλλη κυρία έχει αναλάβει να τις πηγαίνει σε πανσιόν κάθε Αύγουστο που λείπουμε. Εγώ έχω αναλάβει να τις πηγαίνω στον κτηνίατρο. Κάθε μέρα (τουλάχιστον 2-3 φορές) όλοι μας τις φωνάζουμε, τις χαϊδεύουμε, τους μιλάμε, παίζουν με τα σκυλιά μας (αυτές μάλλον, προτιμούν να παίζουν με εμάς). Το χειμώνα, κάποια κρύα βράδια, τις έχω φωνάξει μέσα για να ζεσταθούν, αλλά έρχονται μέχρι την πόρτα, κάνουν τρελλές χαρές, παίζουμε, αλλά δεν μπαίνουν. Αρνούνται. Κάνουν "φύλαξη" στη γειτονιά "τους", χαίρεται να τις βλέπει κανείς, κολημένες η μία στην άλλη (κα, έτσι, δείχνουν μεγαλύτερες - συμπαγής μάζα) να διώχνουν ξένα σκυλιά, μεγαλύτερα και επιθετικότερα.
Εχω προβληματιστεί πολλές φορές με τις 2 αυτές σκύλες. Τι θα ήταν καλύτερο? Να τις φυλακίσουμε με το ζόρι, ολοκληρώνοντας τη συμβολή μας προς αυτές? Να τις αφήνουμε να χαίρονται τη ζωή τους που θα την αποκαλούσα "προστατευόμενη φυσική ζωή"? Δεν ξέρω, αλλά συνεχίζω να είμαι "εκεί" γι' αυτές και νομίζω ότι είναι ευτυχισμένες. Και, ταυτόχρονα, συνεχίζω να έχω την αγωνία για το κτήνος που μπορεί να μη τις θέλει ζωντανές και να τις βάλει στο μάτι... Το σίγουρο που νιώθω και το έχω ξεκαθαρίσει ήδη στη γυναίκα μου, είναι ότι αν η μία πάθει "κάτι" θα προσπαθήσω να πάρω την άλλη στο σπίτι (αν μπορέσω να την ...πείσω να μπει).

Αναφέρω όλα αυτά, μιάς και πιστεύω πως ότι μπορείς να κάνεις για ένα ζώο, πρέπει να το κάνεις, έστω και για λίγο. Του δίνεις δύναμη. Αυτό έχει τα ένστικτά του που δεν το αφήνουν να "αποκοιμηθεί", θα βρει το δρόμο του μετά. Θα είναι πιό περιποιημένο, πιό προσεγγίσιμο, με αποτέλεσμα ο επόμενος "καλός" άνθρωπος να μπορεί πιό εύκολα να το συμπαθήσει και να βοηθήσει και εκείνος...

Υ.Γ. Δεν ξέρω, αλλά ίσως κάτι μου λέει ότι είμαι off-topic?

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Και κάτι ακόμα, η συζήτηση είναι γενική, οχι μονο για πολύ αρρωστα σκυλιά. ΕΠίσης η μεγάλη πλειοψηφία των σκυλιών στις αγγελίες (απο μέλη του φόρουμ ή απο καταφύγια τα οποία βοηθάνε), αναφέρονται σε σκυλιά που ΔΕΝ είανι στο δρόμο, αλλά φιλοξενουνται.

iGeorge

Well-Known Member
2 Μαϊου 2010
143
3
41
Αθήνα
Darkpaladin συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, σε όλα. Δηλαδή μετά την υιοθεσία το επόμενο που έρχεται είναι η παντελής αδιαφορία; Δε νομίζω.

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Δυστυχως σε αρκετες περιπτωσης εαν δε τον αφησεις στη μοιρα του, του προδιαγραφεις μια ασχημη μοιρα.
Εγω ειμαι της αποψης οταν αποφασιζει καποιος να φροντισει ενα αδεσποτο πρεπει να ειναι διατεθιμενος να κανει ολο το πακετο.

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
Τα υπόλοιπα (χάδια, τροφή, νερό αδιακριτα) μάλλον εμάς βοηθάνε να αισθανόμαστε καλύτερα (εχοντας την αυταπάτη οτι βοηθάμε) και όχι το σκύλο.
Άρα με όσα ανέφερα παραπάνω με το παράδειγμα μου για τις τριτοκοσμικές χώρες πάλι αυτά που κάνουμε είναι για να αισθανθούμε εμείς καλά και όχι για να βοηθήσουμε? Άρα και εκεί το πρόβλημα το μεγαλώνουμε και δεν το επιλύνουμε? Αυτό μου λές? :)

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Άρα με όσα ανέφερα παραπάνω με το παράδειγμα μου για τις τριτοκοσμικές χώρες πάλι αυτά που κάνουμε είναι για να αισθανθούμε εμείς καλά και όχι για να βοηθήσουμε? Άρα και εκεί το πρόβλημα το μεγαλώνουμε και δεν το επιλύνουμε? Αυτό μου λές? :)
Θα προτιμούσα να εστιάσουμε στα σκυλιά. Δεν θεωρώ οτι συγκρίνονται τα δυο.... Απάντησε μου αν θέλεις με επιχειρήματα στα όσα είπα παραπάνω για τους τροπους βοηθειας.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Επίσης, εγώ δεν είμαι απόλυτη για το θέμα του φαγητού και του νερού..... στην κατάληλη γειτονιά, ένας σκύλος μπορεί να ζήσει πολλά χρόνια με τη βοήθεια των κατοίκων. Απλά λέω οτι θα πρεπει να το σκέφτούμε πάρα πολύ καλά και να είμαστε σίγουροι οτι δεν του κάνουμε περισσότερο κακό παρά καλό ταϊζοντας τον στο λάθος μέρος.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Επίσης, εγώ δεν είμαι απόλυτη για το θέμα του φαγητού και του νερού..... στην κατάληλη γειτονιά, ένας σκύλος μπορεί να ζήσει πολλά χρόνια με τη βοήθεια των κατοίκων. Απλά λέω οτι θα πρεπει να το σκέφτούμε πάρα πολύ καλά και να είμαστε σίγουροι οτι δεν του κάνουμε περισσότερο κακό παρά καλό ταϊζοντας τον στο λάθος μέρος.
Πιστεύω ότι έχεις δίκιο. Απλά, χρειάζεται εμπειρία να αναγνωρίζει κανείς καλά τις συνθήκες και να διαθέτει και τη σχετική ...αυτοσυγκράτηση

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
Θα προτιμούσα να εστιάσουμε στα σκυλιά. Δεν θεωρώ οτι συγκρίνονται τα δυο....
Γιατί δεν συγκρίνονται? Δεν αναφέρομαι στο "είδος" αναφέρομαι πάλι στο θέμα μας αν οι πράξεις μας έιναι ΚΑΛΕΣ ή ΚΑΚΕΣ στο μεγάλο πρόβλημα.

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Δεν έχω και πολλά να προσθέσω και φυσικά είναι θεμιτό να μην συμφωνούμε όλοι, αλλά δεν είπα πουθενά το απόλυτο "Υιοθεσία ή αδιαφορία!".

Έγραψα, πρόχειρα και γρήγορα, αυτά:

Αντί λοιπόν να καταναλώνεις χρόνο και όσο χρήμα για να μοιράζεις 20 κιλά ξηράς τροφής στα γύρω στενά, μπορείς να καταναλώσεις χρόνο, ενέργεια και ότι άλλο στο να πληροφορήσεις, να φέρεις κοντά σου όλο και περισσότερο κόσμο, να δελεάσεις ακόμα και τον απαθή δείχνοντας του ότι θα οφεληθεί και αυτός αν βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα (και όχι αν σου δώσει 15 ευρώ ετήσια συνδρομή για να πάρεις κονσέρβες), να έχεις πλάνο, σχεδιασμό και να μην υπερεκτιμήσεις τις δυνατότητες σου.
...και δεν θα τα έλεγες και αδιαφορία.

Τέλος πάντων, ο καθένας είναι ελεύθερος να πράττει και να πιστεύει όπως νομίζει καλύτερα...αλλά είναι εύκολο να κάνεις το προφανές "καλό" με μια ελάχιστης δυσκολίας πράξη και πολύ επίπονο και φαινομενικά "σκληρό" να προσπαθείς να βρείς ουσιαστική λύση.

Όλοι εδώ τουλάχιστον έχουμε καλές προθέσεις...(ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με τέτοιες είπε κάποιος...).

Άρα με όσα ανέφερα παραπάνω με το παράδειγμα μου για τις τριτοκοσμικές χώρες πάλι αυτά που κάνουμε είναι για να αισθανθούμε εμείς καλά και όχι για να βοηθήσουμε? Άρα και εκεί το πρόβλημα το μεγαλώνουμε και δεν το επιλύνουμε? Αυτό μου λές?
Ακριβώς!

Αν θέλαμε να κάνουμε κάτι δεν θα ανεχόμασταν να εκμεταλεύετε και να μολύνει τον Νίγηρα η πολυεθνική B.P. σκοτώνοντας του ιθαγενείς από καρκίνο, καταδικάζοντας τους στην φτώχια και αφήνωντας τους στο σκοτάδι (αφού δεν τους δίνει πετρέλαιο ούτε για τις γεννήτριες τους).

Δεν θα επιτρέπαμε στους εαυτούς μας να νιώθουν μειονεκτικά και αδικημένοι που δεν πιάνουν 24 στα 24Mbs ταχύτητα στο internet, ενώ 2.000.000.000 δεν έχουν ρεύμα.

Δεν θα ανεχόμασταν να συζητάμε σε ένα φόρουμ για την πείνα και τα σκυλιά ξέροντας ότι κάθε 35 δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει.

Δεν είμαστε διατεθημένοι να χάσουμε τα κεκτημένα μας, της ανέσεις μας...απλά, κάποιοι από εμάς θέλουν ή μπορούν να διαθέσουν το περίσσευμα τους.

Ο λόγος;...και αυτός ιδιοτελής..για να νιώσουμε πως κάτι κάνουμε..."Ε, ότι μπορώ κάνω!".

Όχι!...Δεν κάνεις ότι μπορείς...Κάνεις ότι θες...Θα μπορούσες πολλά περισσότερα αλλά δε θες...δε σε συμφέρει.

...και σε όλη αυτή την "αγάπη", την "απλοχεριά" και την "ανιδιοτέλεια" που σου προσφέρουν δημόσιοι έρανοι κυβερνήσεων, μη κυβερνητικές οργανώσεις, σύλλογοι...μόνο με ένα πάτημα κουμπιού, στέλνωντας απλά ένα sms (μη σε κουράσουν κιόλας)...έχουν διπλό κέρδος...και εσένα ήσυχο και σε "λήθαργο", αφού το έκανες το καλό και τα συμφέροντα τους σε πλήρη ανάπτυξη.

Άντε...Δεν ήθελα να γράψω, αλλά μόλις συνέταξα την επόμενη προκύρηξη του Επαναστατικού Αγώνα...άλλος επαναστάτης κι εγώ....φαγωμένος, με το air condition μου και το pc μου...

Να ζήσει το αντάρτικο!

:D

Last edited:

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Γιατί δεν συγκρίνονται? Δεν αναφέρομαι στο "είδος" αναφέρομαι πάλι στο θέμα μας αν οι πράξεις μας έιναι ΚΑΛΕΣ ή ΚΑΚΕΣ στο μεγάλο πρόβλημα.
Αν σου απαντήσω, θα βγούμε εκτός θέματος, και θα είναι κρίμα. Εδώ μιλάμε για τη φροντίδα στα αδέσποτα και ποτε αυτή τα βοηθάει ή όχι. Αυτό είναι το θέμα μας.
Αν θες μου απαντάς με βάση αυτά που είπα παραπάνω, συγκεκριμένα.

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
Όλοι εδώ τουλάχιστον έχουμε καλές προθέσεις...(ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με τέτοιες είπε κάποιος...).
Μα καλά, δεν χαλάμε τις καρδιές μας έτσι και αλλιώς συζήτηση κάνουμε, για αυτό υπάρχει το φόρουμ. Έτσι και αλλιώς όλοι στην κόλαση θα πάμε στο τέλος άρα τι το ψάχνουμε? χε χε χε χε :)

Last edited:

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Πιστεύω ότι έχεις δίκιο. Απλά, χρειάζεται εμπειρία να αναγνωρίζει κανείς καλά τις συνθήκες και να διαθέτει και τη σχετική ...αυτοσυγκράτηση
Ετσι είναι.

Για κάθε κίνηση που κάνουμε, πρεπει να ρωτάμε τον εαυτό μας "είναι καλό αυτό που κάνω για το σκύλο ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ?"

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
Αν σου απαντήσω, θα βγούμε εκτός θέματος, και θα είναι κρίμα. Εδώ μιλάμε για τη φροντίδα στα αδέσποτα και ποτε αυτή τα βοηθάει ή όχι. Αυτό είναι το θέμα μας.
Αν θες μου απαντάς με βάση αυτά που είπα παραπάνω, συγκεκριμένα.
Με το χέρι στην καρδιά για πες μου ένα πράγμα μόνο.
Συναντάς στο δρόμο σου ένα κοκαλιάρικο σκυλάκι που παιθαίνει απο πείνα (φαίνετε, κάνει μπαμ), δεν έχεις ας πούμε την δυνατότητα να το υιοθετήσεις ή να το φιλοξενήσεις για παρα πολύ χρόνο, αλλά μπορείς να το πας σε ένα γιατρό, να το ταίσεις, να το προσέξεις έστω για λίγες μέρες. Πιστεύεις ειλικρινά ότι δεν θα το κάνεις και θα γυρίσεις το κεφάλι απο την άλλη μερια και θα φύγεις?

Γιατί το λίγο που σε γνώρισα ειλικρινά δεν σε έχω για τέτοιο άτομο. :)