Φροντίδα στα αδέσποτα, πότε κάνει καλό και πότε κακο?

vasiliki68

Well-Known Member
2 Μαρτίου 2010
526
2
Αμαλιάδα
Με αφορμή την ιστορία της Ρόξυ, μου γεννήθηκε αυτός ο προβληματισμός.
Τη φρόντισα μια εβδομάδα, για να καταλήξει να περιφέρεται στους δρόμους με ένα κολάρο που ευτυχώς πρόλαβα και χαλάρωσα, αλλά μεγαλώνοντας θα αρχίσει να σφίγγει το λαιμό της.
Τελικά αν την άφηνα στην τύχη της μληπως ήταν και καλύτερα?
Μήπως η φροντίδα που πήρε από εμένα την έκανε στόχο για διωγμό τελικά από τη γειτονιά?
Μήπως η στοργή που πήρε από εμένα και τον κύριο Νίκο μείωσε τελικά τις αμυνές της απέναντι σε κάποιους που ίσως θελήσουν να τη βλάψουν?
Εγώ σ΄ αυτό που κατέληξα από την εμπειρία μου με τη Ρόξυ είναι πως αν δε μπορώ να προσφέρω ασφαλές κατάλυμμα για το σκυλί δεν υπάρχει περίπτωση να του δώσω φαγητό.
Ανοσοποίηση ναι.
Αποπαρασίτωση ναι.
Στείρωση εαν υπάρχει δυνατότητα ναι.
Φαγητό και χαδάκια αν δεν το πάρω σπίτι μου, όχι σε καμία περίπτωση.

Elli

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
3.885
193
50
Αθήνα
Μεγάλο θέμα αυτό Βασιλική μου! Και με ερωτήματα που μάλλον απάντηση δεν έχουν! Πρόσκαιρη αγάπη, φροντίδα μιας και δεν υπάρχει δυνατότητα για κάτι περίσσοτερο? Καλό ή κακό? Γυρνάμε το κεφάλι και ας μας πονάει αυτό που βλέπουμε μιας και δεν υπάρχει δυνατότητα για κάτι περισσότερο? Καλό ή κακό? Παροχή ιατρικής φροντίδας μόνο? Χωρίς καν ένα χάδι? Θα μπορούσες να το κάνεις? Από ότι έχω καταλάβει απο τα γραφόμενά σου δεν θα μπορούσες είσαι ευαίσθητος άνθρωπος! Φτάνει μόνο ένα χάδι για να πονέσεις για μια ψυχούλα? Νομίζω πως αρκεί.... Δεν ξέρω σκέψεις μου βγήκαν.....

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
Βασιλική, σέβομαι την γνώμη σου αλλά πιστεύω ότι και ένα σου χάδι δεν θα το χαλάσει το σκυλί, αντιθέτως θα του δώσει δυνάμεις για να συνεχίζει να σκέφτετε θετικά προς τους ανθρώπους και όχι να τους φοβάται και να τους μησεί όλους και να θέλει να ζήσει για ένα σου ακόμα χάδι ή ίσως και ένα σου βλέμα. Εγώ πιστεύω σε αυτό που λένε "one good deed will go a long way". Να σου φέρω ένα παράδειγμα. Έχουμε ένα σκυλάκι αδέσποτο στην γειτονια, μάλαμα σκυλί. Την πρώτη φορα που τον πέτυχα ήταν φοβισμένος, αλλά πήγα κοντά τον χάιδεψα, του έδωσα και λίγο φαγάκι (που είχα μαζί μου), άλλη φορά που τον ξανασυνάντησα τον πήρα μέχρι το γκαράζ μας όπου του έδωσα νερό και τροφή. Τώρα όποτε με βλέπει δεν ξέρω πώς την έχει δει, αλλά την έχει δει να με προστατεύει και να με προσέχει σαν να είναι ο φύλακας άγγελος μου και μην τυχόν πάθω τίποτα, μιλάμε κολάει στο γόνατο μου (ενώ βγάζω βόλτα την Ζήβα) και δεν ξεκολάει μέχρι να πάω σπίτι. Όπου ξέρει ότι μόλις φτάσουμε στο γκαράζ κάτι θα του δώσω (γιατί πάντα έχω τροφή στο αμάξι μου).

Kirki - Amirah

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
1.202
2
Βασιλική, σέβομαι την γνώμη σου αλλά πιστεύω ότι και ένα σου χάδι δεν θα το χαλάσει το σκυλί, αντιθέτως θα του δώσει δυνάμεις για να συνεχίζει να σκέφτετε θετικά προς τους ανθρώπους και όχι να τους φοβάται και να τους μησεί όλους και να θέλει να ζήσει για ένα σου ακόμα χάδι ή ίσως και ένα σου βλέμα. Εγώ πιστεύω σε αυτό που λένε "one good deed will go a long way". Να σου φέρω ένα παράδειγμα. Έχουμε ένα σκυλάκι αδέσποτο στην γειτονια, μάλαμα σκυλί. Την πρώτη φορα που τον πέτυχα ήταν φοβισμένος, αλλά πήγα κοντά τον χάιδεψα, του έδωσα και λίγο φαγάκι (που είχα μαζί μου), άλλη φορά που τον ξανασυνάντησα τον πήρα μέχρι το γκαράζ μας όπου του έδωσα νερό και τροφή. Τώρα όποτε με βλέπει δεν ξέρω πώς την έχει δει, αλλά την έχει δει να με προστατεύει και να με προσέχει σαν να είναι ο φύλακας άγγελος μου και μην τυχόν πάθω τίποτα, μιλάμε κολάει στο γόνατο μου (ενώ βγάζω βόλτα την Ζήβα) και δεν ξεκολάει μέχρι να πάω σπίτι. Όπου ξέρει ότι μόλις φτάσουμε στο γκαράζ κάτι θα του δώσω (γιατί πάντα έχω τροφή στο αμάξι μου).

Αυτος ξερει ομως , και θα επρεπε να ξερεις και εσυ μιας και ασχολεισαι με την εκπαιδευση.......

Ανεξαρτητα απο αυτο τωρα, τα αδεσποτα - είτε σκυλια ειναι, ειτε γατια - εφοσων ζουν σε αγρια ή ημιαγρια κατασταση πρεπει να παραμεινουν ετσι. Συμφωνω με vasiliki68 στο "οχι φαγητο και χαδια" 100%! Και τελος παντων, αν ειναι στειρωμενα τα σκυλια - κατι παει και ερχεται.... Με τα γατια ομως, που αναπαραγονται ανεξελεγκτα καθε 2-3 μηνες, και γεμιζει ο τοπος κατσουλια και τα ταιζουν και απο πανω ! ..ε νομιζω οτι ξεφευγει απο τη ζωοφιλια και παει στη βλακεια η δραστηριοτητα...

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Σοβαρό το θέμα και η απάντηση δύσκολη. Κάπου μάλιστα το είχαμε ξανασυζητήσει.... αν βρω το νήμα θα το παραθέσω..... είχαν ακουστει πολλές καλές απόψεις...

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
Αυτος ξερει ομως , και θα επρεπε να ξερεις και εσυ μιας και ασχολεισαι με την εκπαιδευση.......

Ανεξαρτητα απο αυτο τωρα, τα αδεσποτα - είτε σκυλια ειναι, ειτε γατια - εφοσων ζουν σε αγρια ή ημιαγρια κατασταση πρεπει να παραμεινουν ετσι. Συμφωνω με vasiliki68 στο "οχι φαγητο και χαδια" 100%! Και τελος παντων, αν ειναι στειρωμενα τα σκυλια - κατι παει και ερχεται.... Με τα γατια ομως, που αναπαραγονται ανεξελεγκτα καθε 2-3 μηνες, και γεμιζει ο τοπος κατσουλια και τα ταιζουν και απο πανω ! ..ε νομιζω οτι ξεφευγει απο τη ζωοφιλια και παει στη βλακεια η δραστηριοτητα...
Ξέρω ότι το σκυλάκι με το ενδιαφέρον μου ξαφνικά δέθηκε μαζί μου και έχει συνδιάσει το φαγητό με εμένα δεν είμαι κανας ανίδεος όπως νομίζεις, αλλά αυτό δεν αποδυκνυει γιατί είναι τόσο προστατευτικός μαζί μου. Και άλλα σκυλάκια ταίζω και δεν κάνουν έτσι. Ίσως έτσι είναι ο χαρακτήρας του, δεν μπορείς να ξέρεις αν δεν περάσεις αρκετό χρόνο με το σκυλί.Αλλά κάτι παραπάνω δεν μπορώ να κάνω πέρα απο ότι ήδη κάνω, δηλαδή να τον ταίζω όποτε τον συναντάω. Έχω πάρει πολλές φορες μαζί μου την φωτωγραφική αν τον πετύχω να τον φωτογραφίσω να τον βάλω σε κανα site μήπως ενδιαφερθεί κάποιος, αλλά δεν έχει τύχει μέχρι στιγμής, δεν τον βλέπω κάθε μέρα.

Εννοείτε ότι ο καθένας έχει την γνώμη του για το θέμα αυτό. Δεν το είπα για να αλλάξω την γνώμη κανενός, απλά λέω την γνώμη μου.

Last edited:

Kirki - Amirah

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
1.202
2
Τωρα λες οτι ξερεις, γιατι λιγο πριν ελεγες οτι δεν ξερεις πως την εχει δει.... Το υπερπροστατευτικος δεν καταλαβαινω πως το εννοεις, αλλα 2 περιπτωσεις υπαρχουν. Η να γαυγιζει σε αλλα σκυλια ή πιθανους εχθρους (σε σχεση με το φαγητο που θα παρει απο εσενα εχθρους......) ή απλα να βλεπεις καποια προστασια εσυ που μαλλον δεν υπαρχει.. Σε καθε περιπτωση το σκυλακι (οπως και καθε σκυλακι) σε γουσταρει γιατι του προσφερεις κατι - φαγητο στην συγκεκριμενη περιπτωση. Ασχετα ολα αυτα με το θεμα - και αυτα που θα συνεχιζα να γραφω.......... το κοβουμε καλυτερα - αμα θες το συζηταμε αλλου.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Και αυτό και είναι κι ενα άλλο με την περιβόητη λίστα της Ροττιε, που αναφερόταν στις υποχρεώσεις που έχει κανείς αν θέλει πραγματικά να βοηθήσει ενα αδέσποτο..... είχε γίνει πολλή συζήτηση τότε, γιατι ενώ η λίστα ήταν απόλυτα ολοκληρωμένη και σωστή, ήταν μάλλον αδύνατον να γίνει απο κάποιον που δεν θα μπορούσε να πάρει το σκύλο σπίτι του.....είχαμε συζητήσει τότε αν θα ήταν καλύτερο να μην κάνεις απολύτως τίποτα ή να κάνεις κάποια απο τα "βήματα". Φυσικά συμφωνούσαμε όλοι οτι η ολοκληρωμένη περίθαλψη του ζώου θα ήταν το ιδανικό, αλλά μιλάγαμε για περιπτώσεις οπου αυτό δε γίνεται.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.793
20.103
Με αφορμή την ιστορία της Ρόξυ, μου γεννήθηκε αυτός ο προβληματισμός.
Τη φρόντισα μια εβδομάδα, για να καταλήξει να περιφέρεται στους δρόμους με ένα κολάρο που ευτυχώς πρόλαβα και χαλάρωσα, αλλά μεγαλώνοντας θα αρχίσει να σφίγγει το λαιμό της.
Βασιλική εμένα απ' όλα, αυτό με τρομοκρατεί περισσότερο.
Και σαν μοναδικό σχόλιο αυτή την στιγμή, θα μου επιτρέψεις να σου ξαναπαραθέσω απάντησή μου, στο άλλο σου θέμα:

Να ξέρεις όμως ότι υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πολύ εύκολο να "ξαναχαθεί" και την επόμενη ίσως οριστικά. Η προφυλάξτε την ή πάρτο απόφαση για να μην στενοχωριέσαι κάθε φορά που θα εξαφανίζεται.
Αρα, η συγκεκριμένη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σου, ήταν αναμενόμενη.
Εμένα όλη αυτή η ιστορία, πρέπει να πω, ότι μου αφήνει αυτή την πικρή γεύση.

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.767
4.042
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Τα σκυλιά ψάχνουν για γειτονιές όπου κάποιος θα βρεθεί να τα ταΐζει. Οταν βρουν τέτοια γειτονιά, μένουν εκεί.
Αυτά έχω παρατηρήσει.

vasiliki68

Well-Known Member
2 Μαρτίου 2010
526
2
Αμαλιάδα
Προσπάθησα πραγματικά να την προφυλάξω και ήθελα να βρει ένα καλό σπίτι όπου θα την αγαπούν όπως της άξιζε. Δεν ήταν στο χέρι μου να την πάρω στο σπίτι, γιατί θα ερχόμουν σε σοβαρή ρήξη με την οικογένειά μου.
Δυστυχώς δεν τα κατάφερα.
Το κολάρο της το είχα βάλει για να έχει μια "ταυτότητα", να δείξω στους άλλους πως ανήκει κάπου (είχα στο μυαλό μου πως θα την κρατούσε ο κύριος Νίκος τότε).
Τέλος πάντων, για να απαντήσω και στην Eli και στον Darkpaladin, η ευαισθητοποίηση πρέπει να είναι απαλλαγμένη από ενθουσιασμούς που μπορεί να οδηγήσουν σε αποτελέσματα όπως αυτό και να έχει σύμμαχο την ψυχρή λογική, για να φέρει και αποτελέσματα που θα ωφελήσουν πραγματικά.
Μαρία την ίδια πικρίλα έχω κι εγώ στο στόμα στην καρδιά και στο στομάχι.

Elli

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
3.885
193
50
Αθήνα
Βασιλική, συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λες! Απόλυτα! Απλά εξέφρασα την σκέψη κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει! Κρίνοντας από τον εαυτό μου πάντα! Το ξέρω πως εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα ολοκληρωμένης βοήθειας το καλύτερο είναι να βάλεις το συναίσθημα στην άκρη και να κάνεις ότι μπορείς αποστασιοποιημένος συναισθηματικά, με την λογική να υπερισχύει. Υπάρχει πάντα όμως ένα αλλά και αυτό το "αλλά" είναι το συναίσθημα στην πράξη.

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
vasiliki όπως είπα και παραπάνω δεν προσπαθώ να αλλάξω κανενός την γνώμη, η γνώμη που εξέφρασα είναι αποκλειστικά δικιά μου για το θέμα αυτό. Εγώ πρωσοπικά γνωρίζοντας τον εαυτό μου και βλέποντας ένα σκυλάκι στο δρόμο σε χάλια κατάσταση (πεινάει, διψάει, πονάει) θα κάνω σίγουρα κάτι για αυτό την στιγμή που το βλέπω, δηλαδή αν έχω μαζί μου φαγητό/νερό θα δώσω, αν έχω το αμάξι μαζί μου και δώ χτυπημένο σκυλί θα το πάρω και θα το πάω αμέσως σε κάποιο κτηνίατρο, δεν είναι θέμα "συναισθήματος" μόνο είναι κάτι που χτυπάει μέσα μου και λειτουργεί αυτόματα. Δεν το βρίσκω λογικό να δώ ένα τέτοιο θέαμα και να μείνω άπραγος μόνο και μόνο γιατί δεν μπορώ να του προσφέρω κάτι παραπάνω απο αυτά που ανέφερα. That's all.

vasiliki68

Well-Known Member
2 Μαρτίου 2010
526
2
Αμαλιάδα
vasiliki όπως είπα και παραπάνω δεν προσπαθώ να αλλάξω κανενός την γνώμη, η γνώμη που εξέφρασα είναι αποκλειστικά δικιά μου για το θέμα αυτό. Εγώ πρωσοπικά γνωρίζοντας τον εαυτό μου και βλέποντας ένα σκυλάκι στο δρόμο σε χάλια κατάσταση (πεινάει, διψάει, πονάει) θα κάνω σίγουρα κάτι για αυτό την στιγμή που το βλέπω, δηλαδή αν έχω μαζί μου φαγητό/νερό θα δώσω, αν έχω το αμάξι μαζί μου και δώ χτυπημένο σκυλί θα το πάρω και θα το πάω αμέσως σε κάποιο κτηνίατρο, δεν είναι θέμα "συναισθήματος" μόνο είναι κάτι που χτυπάει μέσα μου και λειτουργεί αυτόματα. Δεν το βρίσκω λογικό να δώ ένα τέτοιο θέαμα και να μείνω άπραγος μόνο και μόνο γιατί δεν μπορώ να του προσφέρω κάτι παραπάνω απο αυτά που ανέφερα. That's all.
Συγγνώμη που άργησα να απαντήσω, αλλά δεν είχα τη διάθεση με όσα έγιναν, ευτυχώς τέλος καλό όλα καλά.:)
Η εμπειρία που είχα με τη Ρόξυ μου δίδαξε το εξής:
Όταν σώζεις κάποιον έχεις και την ευθύνη του, όταν λοιπόν θα πάς το ζωάκι που βρήκες χτυπήμένο, άρρωστο στον κτηνίατρο, μετά? Το ξαναφήνεις για να βρεθεί πάλι χτυπημένο, άρρωστο, πεινασμένο?
Όταν το ταΐζεις συστηματικά, το κάνεις στόχο για κλωτσιές φόλες κλπ κλπ κλπ
Ψάχνοντας στους δρόμους για τη Ρόξυ, είδα ένα σωρό αδέσποτα να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό κι ένιωσα πως έκανα μια τρύπα στο νερό, αλήθεια όση διάθεση και να έχω δε μπορώ να προσφέρω φαγητό σε όλα αυτά τα σκυλάκια.
Αν μπορώ να προσφέρω ανοσοποίηση έστω και σε ένα από αυτά
α) του προσφέρω μια στοιχειωδώς καλύτερη ποιότητα ζωής και ίσως να προφυλάξω και μερικά ακόμα που θα μετέδιδε το νόσημά του.
β) αν το στειρώσω, το προφυλάσω (αν είναι θυληκό) από το να γεννήσει αβοήθητο, μειώνω κατά 3-4 τουλάχιστον τα αδέσποτα που μελλοντικά θα κυκλοφορούν στους δρόμους με τα ίδια ακριβώς προβλήματα.
γ) αν προσφέρω βοήθεια στους φορείς (φιλοζωικά σωματεία) που υπάρχουν στην περιοχή μου (ανύπαρκτα στην Αμαλιάδα), συμβάλλω ουσιαστικά στο πρόβλημα.
Νομίζω πως οι βόλτες που έβγαλες τα σκυλάκια από το καταφύγιο ήταν σημαντική εμπειρία για σένα και ειδικά με το επάγγελμα που θέλεις να ακολουθήσεις και σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση του προβλήματος γενικότερα.

Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές και αυτός είναι και ο λογος ύπαρξης ενός forum.:)

iGeorge

Well-Known Member
2 Μαϊου 2010
143
3
41
Αθήνα
Με τα γατια ομως, που αναπαραγονται ανεξελεγκτα καθε 2-3 μηνες, και γεμιζει ο τοπος κατσουλια και τα ταιζουν και απο πανω ! ..ε νομιζω οτι ξεφευγει απο τη ζωοφιλια και παει στη βλακεια η δραστηριοτητα...
Συγνώμη είμαστε σοβαροί; Είναι δήλωση τώρα αυτή σε φόρουμ φιλόζωων; Εκτός κι αν είσαι κυνόφιλος μόνο. Ειλικρινά δεν κατάλαβα ποτέ αυτό το διαχωρισμό μεταξύ γάτας και σκύλου, όπως και να΄χει δικαίωμα σου είναι, αλλά αυτή τη στιγμή με λες βλάκα που ταίζω τις γάτες της γειτονιάς μου; Δηλαδή έπρεπε να τα κλωτσάμε και να τα φολιάζουμε; Μια φορά ήταν ένα γατάκι έξω απο την πόρτα μου με σπασμένο σαγόνι, πιθανότατα απο κλωτσιά. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι το πήγα στον κτηνίατρο, παρόλο που δεν έζησε τελικά και ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι θα ταίσω ένα ζώο που θα δώ μπροστά μου και θα αφήσω ένα μπολάκι με νερό έξω απο την πόρτα μου για κάποιο ζώο που διψάει.
Καλό είναι να προσέχουμε τι λέμε γενικότερα και να μην τα πετάμε έτσι ανεξέλεγκτα. Είναι επιλογή του καθένα να δίνει όση αγάπη θέλει στα ζώα, αδέσποτα και μη με όποιο τρόπο θέλει, είτε να τα πάρει σπίτι του, είτε να εμβολιάσει, είτε να τα ταίσει. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για αυτά τα πλάσματα. Το να λες οτι είσαι φιλόζωος είναι πανέυκολο, στην πράξη τα πράγματα είναι αλλιώς όμως!

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Φροντίδα στα αδέσποτα, πότε κάνει καλό και πότε κακο?
Κάνει καλό όταν το ή τα άτομα που έχουν αναλάβει τη φροντίδα του/των αδέσποτων είναι έτοιμοι και ικανοί να φτάσουν το έργο τους μέχρι τέλος.
Δηλαδή, το/τα αδέσποτα να πάψουν να είναι αδέσποτα και να έχουν ένα καλό σπίτι και έναν άνθρωπο να είναι υπεύθυνος για κάθε τους ανάγκη και κάθε τους ενέργεια για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Αυτό είναι υπεύθυνη κυνοφιλία/ζωοφιλία.

Κάνει κακό όταν κάνεις μισά πράγματα και με λάθος τρόπο (π.χ. μόνο φαϊ και νερό, μόνο άσυλο, κλπ.).
Όταν δεν έχεις υπολογίσει τις δυνατότητες σου και οι καταστάσεις σε ξεπερνούν.

Σε αυτές τις περιπτώσεις τα ζώα, αλλά και οι εμπλεκόμενοι άνθρωποι λειτουργούν αρνητικά στην εικόνα των ζωόφιλων και της ζωοφιλίας, γίνονται άλλο ένα μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

Συχνά προβλήματα είναι ζώα που δημιουργούν αγέλες και διεκδικούν την περιοχή τους και τα κεκτημένα τους (φαγητό, νερό, χώρο), ζώα που γεννούν ανεξέλεγκτα και πεθαίνουν πατημένα από αυτοκίνητα και μηχανές, σπίτια που έχουν γίνει άσυλα και εστίες μόλυνσης και άλλα πολλά.

Είμαστε υπεύθυνοι για ότι έχουμε εξημερώσει, είχε πεί κάποιος και αυτή οι ευθύνη απαιτεί και σκληρές αποφάσεις και πράξεις για το κοινό καλό του σκοπού, αλλά και όλων.

Με μια χούφτα φαϊ, "γλύκες" και λέγοντας την λέξη "αγάπη" ανα 3-4 λέξεις δεν λύνονται προβλήματα πολλών ετών.

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
Αυτό είναι υπεύθυνη κυνοφιλία/ζωοφιλία.
Και τι θεωρείτε η παντελός απάθεια προς όλα αυτά τα πεινασμένα ζωάκια? Είναι Υπευθηνη κυνοφιλία/Ζωοφιλία αυτό? Αν είναι έτσι τότε και με τα παιδακια που πεινάνε σε ξένες χώρες δεν πρέπει απλά να στέλνουμε ρουχα, φαγητα, πράγματα πρώτης ανάγκης γιατί έτσι κάνουμε χειρότερο το πρόβλημα. Πως? Απλά αφήνεις φτοχούς ανθρώπους να αναπαράγονται και να μεγαλώνει το πρόβλημα. Μα σοβαρολογούμαι τώρα? Είναι δυνατόν να λέμε ότι το να βοήθησουμε λίγο ένα σκυλάκι είναι κάτι κακό? και ότι το μόνο που κάνει είναι να μεγαλώνει το πρόβλημα?

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Και τι θεωρείτε η παντελός απάθεια προς όλα αυτά τα πεινασμένα ζωάκια?
Θεωρείται έλλειψη ενδιαφέροντος, αποστασιοποίηση ή απάθεια όπως το λες κι εσύ.
Δεν με ενδιαφέρει δεν ασχολούμαι.

Είναι Υπευθηνη κυνοφιλία/Ζωοφιλία αυτό?
Όχι βέβαια!...Είναι αυτά που έγραψα πιο πάνω.
Είναι σαν να μη σε ενδιαφέρει το ότι θανατώνονται ζώα για να φας, το ότι αποψιλώνονται δάση για να έχεις δρόμους, το ότι καταστρέφονται οικοσυστήματα για να έχεις βενζίνη και πολλά άλλα.

Αν είναι έτσι τότε και με τα παιδακια που πεινάνε σε ξένες χώρες δεν πρέπει απλά να στέλνουμε ρουχα, φαγητα, πράγματα πρώτης ανάγκης γιατί έτσι κάνουμε χειρότερο το πρόβλημα. Πως?
Την περίοδο της μεγάλης εξέγερσης στην Ρουάντα οι ανθρωπιστικές βοήθειες που έφταναν εως εκεί (γιατί πολλές ποτέ δεν έφτασαν, δεν υπήρξαν καν...έμειναν σε αποθήκες και κατέληξαν σε τοπικά παζάρια των χωρών που έγιναν οι έρανοι) γινόντουσαν αφορμή για σφαγές και πηγή κέρδους από τους Τούτσι.

Άρα, ακόμα και μια πολύ απλή πράξη "αγάπης" αν δεν γίνει σωστά και με σχεδιασμό θα καταλήξει σε τραγωδία.

Τρόποι για να βοήθησεις εσύ κι εγώ χώρες του 3ου κόσμου υπάρχουν, αλλά δεν είναι της ώρας.

Επίσης, να ξέρεις πως απαιτούν πολλά περισσότερα από το να στείλουμε μια κούτα ΝΟΥΝΟΥ και τα παλιά μας ρούχα...θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος ζωής μας.

Δώσε λίγο χρόνο παραπάνω να σκεφτείς και εσύ, αλλά και όλοι μας, πόσο βοηθά να βάλω φαϊ στα σκαλιά της πολυκατοικίας μου για τα αδέσποτα (και μόνο αυτό) και όταν ο, όχι τόσο "φιλόζωος", γείτονας μου πατήσει τα κόπρανα του όταν πάει τα παιδιά του σχολείο ή τον δαγκώσει ο σκύλος (γιατί υπερασπίζετε τον χώρο του πια) ή τον ρίξει από την μηχανή...αποφασισεί να τον δηλητηριάσει...έχω έναν νεκρό σκύλο.

Πόσο τον βοήθησα;...Τι καλό έκανα;