Φιλοσοφική προσέγγιση των μεθόδων εκπαίδευσης

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
μολις το θηραμα αφησει την τελευταια του πνοη...
ο σκυλος θα αφησει.. ;p

γιαννη η ερωτηση σου αν
ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ πρεπει να γνωριζει όλες τις εκπαιδευτικες μεθοδους την θεωρω ρητορική...
αλλοιως δεν μιλαμε για επαγγελματια εκπαιδευτη...
αλλα ερασιτεχνη..
που θα αρχισει να επιλεγει πελατεια, σκυλια και προβληματα συμπεριφορας ή εκπαιδευση βασικης υπακοης κλπ...

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Παρολο που ειπα ότι δεν θα ξαναμιλησω με τον μαυρο λυκο ως παραδειγμα, θα το τολμησω με ηπιο τρόπο για να δωσω άλλη μια πνοη σε αυτό το δυσκολο θεμα.

Πιο πολύ δενεσαι με τον σκυλο με τον οποίο εισαι αγκαλια στον καναπε ολη μερα ή με τον σκυλο με τον οποίο δουλευεις?
Θεμα σκυλου? Ισως οχι μονο.
Αυτό δεν το ξέρω... γιατί δεν ανήκω σε καμία από τις δύο κατηγορίες... βρίσκομαι κάπου ενδιάμεσα και αυτό πιστεύω ότι βοηθάει (αργότερα)και προς την κατεύθυνση της "δουλειάς" με το σκύλο...

7) Θέμα σκύλου, σε κάθε περίπτωση (ομάδα, φυλή, άτομο) και όχι μόνο... είναι σαφώς και θέμα ανθρώπου, καθώς και συγκυριών, όπως πολύ σωστά είπες...
Εγω ανηκω κατα καποιο τροπο και στις δυο καπως "ακραιες" κατηγοριες.

Η Ζηνα (μινι πινσερ) ειναι της αγκαλιας, παρολο που ταυτοχρονα "δουλευει" απο μονη της σαν εκκωφαντικός συναγερμος.
Η σκυλιτσα ειχε μια παρατεταμενη παιδικη ηλικια εξαιτιας μου. Και υπηρχαν διάφοροι λογοι γι αυτό, όπως οι πολλες και εντονες φοβιες, που με πολλη δουλεια και με την «δυναμη της αγαπης», που λεει και ο Κοκονης, ξεπεραστηκαν σε πολύ μεγαλο βαθμο.

Η Ηρα ειναι της δουλειας, γιατι ανατραφηκε ετσι, και ανατραφηκε ετσι γιατι εχει την ταση, και ταυτοχρονα είναι της συντροφιας.

Δεν μπορω ομως να βγαλω ασφαλες συμπερασμα γιατι οι δυο σκυλες μου ανηκουν σε τελειως διαφορετικες φυλες απο καθε σχεδον αποψη, και διαφερουν και στην εκδηλωση συναισθηματων.

Αν το παραβλεψουμε αυτο, κατι που αποτελει πολυ βαρεια "παραδοχή", δεν μπορω να πω με σιγουρια και αβιαστα με ποια ειμαι περισσοτερο δεμενος ή ποια αισθανεται πιο δεμενη μαζι μου.

Η Ηρα θα επρεπε ισως, με μια προχειρη εκτιμηση, να αισθανεται λιγοτερο δεμενη ή αδικημενη, γιατι παιρνει πολύ λιγοτερα χαδια, ειμαι λιγοτερο γλυκος μαζι της και της κανω (φαινομενικα) λιγοτερα χατηρια.

Την Ηρα ηθελα να την ωριμασω και να την κανω να ψηθει από νωρις.
Συμμετεχει όμως πολύ περισσοτερο και ενεργα σε πολλες δραστηριοτητες μου. Δεν είναι μονο παθητικος θεατης.

Ασχολουμαι μαζι της για σοβαρα πραγματα, εστω κι αν αυτά την πιεζουν, και αυτη τη σοβαροτητα την εισπραττει.

Το κυριοτερο όμως είναι ότι ξερει πλεον πολύ καλα ότι πανω της βασιζομαι σε μεγαλο βαθμο.
Και επιβραβευεται πλουσιοπαροχα γι αυτό, εστω κι αν η ανταμοιβη συχνα είναι μια αναγνωριση που εκφραζεται με ένα βλεμμα. Αλλά αυτό το βλεμμα είναι γεματο νοημα, αποδοχη, συναινεση (και συνενοχη), θαυμασμο.
Την θελει αυτή την αναγνωριση, ζει γι αυτή. Κι εδώ ερχεται το θεμα φυλης, που λεγαμε.

Θελει να νοιωθει χρησιμη και θελει να δουλευει. Για την ακριβεια το καραγουσταρει και το διασκεδαζει (υπερ του δεοντος καποιες φορες), και αυτό φαινεται. Και εγω της δινω την ευκαιρια να εκφράζεται σε καποια λογικα πλαισια.

Με δυο λογια, η μικρη είναι το μωρο, η τετραποδη «κορουλα», και η μεγαλη είναι η συντροφος και συνεργατης, και ολοι είναι χαρουμενοι με αυτο.
Τελικα, ποια ιδιοτητα σε δενει περισσοτερο?

takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.038
Αθήνα
Εσένα;
Και οι δύο, όσο και αν προσπαθείς να μας πείσεις για το αντίθετο με τα συνεχή post σου μόνο για την Ήρα.:D:p
(Στον διαγωνισμό φωτογραφίας όμως, με την Ζήνα ήσουν);):D

Keep on going! :)

Είστε τυχεροί όσοι έχετε δύο (ή και παραπάνω) σκυλιά:)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Δεν ξερω. Η καθεμια ικανοποιει διαφορετικη μου αναγκη. Αλλά η Ηρα με ολοκληρωνει περισσοτερο.

Ομως Δημητρη παμε παλι στην φιλοσοφικη θεωρηση, που ειναι και το θεμα.

Μπορεις να τα εχεις όλα? Ένα σκυλι με ενστικτα, απολυτα καλομαθημενο, να το εχεις σαν μωρο, να μην το αφηνεις να ερθει αντιμετωπο με τιποτα αρνητικο για να μην σπασει, να μην το αφηνεις να ψηθει, να μην πιεζεται ποτέ ώστε να μαθει να λειτουργει υπο πιεση?

Αυτό το σκυλι θα δουλεψει όπως πρεπει όταν χρειαστει σε μια δυσκολη, αγχωτικη, ξαφνικη, επικινδυνη και βιαιη κατασταση?

Οι ερωτησεις μπορει να είναι απειρες, αλλά δεν θελω να τραβηξω το θεμα από τα μαλλια αν δεν τραβαει από μονο του επειδη είναι δυσκολο ή αδιαφορο.

takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.038
Αθήνα
Δεν ξερω. Η καθεμια ικανοποιει διαφορετικη μου αναγκη. Αλλά η Ηρα με ολοκληρωνει περισσοτερο.

Ομως Δημητρη παμε παλι στην φιλοσοφικη θεωρηση, που ειναι και το θεμα.

Μπορεις να τα εχεις όλα? Ένα σκυλι με ενστικτα, απολυτα καλομαθημενο, να το εχεις σαν μωρο, να μην το αφηνεις να ερθει αντιμετωπο με τιποτα αρνητικο για να μην σπασει, να μην το αφηνεις να ψηθει, να μην πιεζεται ποτέ ώστε να μαθει να λειτουργει υπο πιεση?

Αυτό το σκυλι θα δουλεψει όπως πρεπει όταν χρειαστει σε μια δυσκολη, αγχωτικη, ξαφνικη, επικινδυνη και βιαιη κατασταση?

Οι ερωτησεις μπορει να είναι απειρες, αλλά δεν θελω να τραβηξω το θεμα από τα μαλλια αν δεν τραβαει από μονο του επειδη είναι δυσκολο ή αδιαφορο.
Είναι φανερό ότι η Ήρα σε εκφράζει (λόγω τρόπου και συνθηκών ζωής νομίζω), αλλά η Ζήνα ολοκληρώνει και γεμίζει τα κενά:)

Δεν μπορώ λόγω γνώσεων να πάρω θέση για τα υπόλοιπα ερωτήματα που θέτεις, αλλά ο Bigbilly νομίζω ότι με το σημερινό του post έδωσε κάποιες απαντήσεις

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Αν ηταν ομως πιο δυσκολη φαση και οχι με φιλικο και στον κοσμο του μεθυσμενο, τον οποιο αξιολογησε ο σκυλος ως μικρη απειλη, η καταληξη μπορει να ηταν τελειως διαφορετικη.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
1) ...Μπορεις να τα εχεις όλα? Ένα σκυλι με ενστικτα, απολυτα καλομαθημενο, να το εχεις σαν μωρο, να μην το αφηνεις να ερθει αντιμετωπο με τιποτα αρνητικο για να μην σπασει, να μην το αφηνεις να ψηθει, να μην πιεζεται ποτέ ώστε να μαθει να λειτουργει υπο πιεση?

2) Οι ερωτησεις μπορει να είναι απειρες, αλλά δεν θελω να τραβηξω το θεμα από τα μαλλια αν δεν τραβαει από μονο του επειδη είναι δυσκολο ή αδιαφορο.
1) Σίγουρα, δεν μπορείς να τα έχεις όλα...
Ειδικά αν στηριχτούμε στην περιγραφή που κάνεις, στον υπερθετικό βαθμό!

Αν, όμως, "χαλαρώσεις" λιγάκι τον "βαθμό ελευθερίας" της ερώτησής σου... "φιλοσοφικά", πάντα, μιλώντας... και πεις:

Ενα σκυλί:
- με ένστικτα...
- αρκετά καλομαθημένο (και πολύ κοινωνικοποιημένο)...
- που δεν το έχεις σα μωρό (αλλά, σαν αγαπημένο σύντροφο και, ίσως, "συνοδηγό")...
- που δεν το αφήνεις τυχαία και πολύ νωρίς (και στις δύσκολες περιόδους της ζωής του) να έρθει αντιμέτωπο με οτιδήποτε αρνητικό, για να μη σπάσει (ή, για να μην αλλοιωθεί ο βασικός του χαρακτήρας - ταμπαραμέντο)...
- που θα το αφήνεις, σταδιακά και ελεγχόμενα (βάσει σχεδίου) να ψηθεί...
- που το βάζεις να πιέζεται μόνο από την ηλικία που πρέπει και πέρα (αν είναι ιδιαίτερα "ευαίσθητη" φυλή)...

Ναι, μπορείς να έχεις το σωστό αποτέλεσμα...

Δεν ξέρω αν θα "δουλέψει", αλλά (με μεγάλη στατιστική πιθανότητα) θα "καθαρίσει" για σένα, σε μιά δύσκολη, αγχωτική, ξαφνική, επικίνδυνη και βίαιη κατάσταση... ή θα πεθάνει προσπαθώντας...

2) Είναι δύσκολο θέμα!

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
αρη ολα ειναι θεμα χειριστη κ θεμα φυλης κ σκυλου.
επειδη και οι δυο βαδιζουμε καπου καπου σε ιδιο μονοπατι.λογω της ομοιοτητας καταστασεων των σκυλων μας.
πχ.ενα του καναπε ενα πιο εργασιακο.
ενα με πιο πολυγουτσου γουτσου κ ενα με ποιο πολυ αυστηροτητα.κτλ.
το δεσιμο πιστευω οτι εχει να κανει πολυ με το καθε σκυλο ξεχωριστα.
παραδειγμα ο μπαμπης ειναι πολυ δεμενος μαζι μου παρολο που δεν εχω ασχοληθει μαζι του οσο εχω ασχοληθει με την αουρα,τωρα η αουρα θελω να πιστευω οτι ειναι καψουρα μαζι μου(ετσι πιστευω)τουλαχιστον,αλλα οσο περναει ο καιρος βλεπω οτι τοδεσιμο μεγαλωνει.
αυτο εχει να κανει και με τη φυλη βεβεα μιας κ αν με την αουρα ειχα την ιδια μεταχειριση με το μπαμπη σιγουρα θα με ειχε γραμμενο κανονικα.
αλλα περα απο τη φυλη το θεμα χαρακτηρα ειναι πολυ σημαντικο γιατι ο ενας ειναι τρομπας και η αλλη βαρεμενη.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Γιαννη,

Χρησιμοποιω υπερβολη για να δειξω το μετρο, οπως ξερεις (κλεμμενη ατακα απο τον Προμηθεα).

Πιστευω οτι καποια στιγμη πρεπει ο σκυλος να δειξει τι και ποιος πραγματικα ειναι.
Εκει, ή θα σπασει (προς στιγμην, εφοσον εχει ξεπερασει την ευαισθητη ηλικια) ή θα ξερεις με σιγουρια οτι εχεις Σκυλο.

Βεβαια, το εχουμε ριξει παλι στις εργασιακες φυλές. Ισως ειναι και φυσικο.

Καποιοι πρωταθλητες στο ρινγκ πιεζουν αφορητα ορδες απο κουταβια και οποιο λυγισει απορριπτεται. Παλι χρησιμοποιω υπερβολη για τον ιδιο λογο.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Βασιλη, με εκφραζεις απολυτα (αναμενομενο).
Ειδικα με αυτο:

η αουρα θελω να πιστευω οτι ειναι καψουρα μαζι μου(ετσι πιστευω)τουλαχιστον,αλλα οσο περναει ο καιρος βλεπω οτι τοδεσιμο μεγαλωνει.
αυτο εχει να κανει και με τη φυλη βεβεα μιας κ αν με την αουρα ειχα την ιδια μεταχειριση με το μπαμπη σιγουρα θα με ειχε γραμμενο κανονικα.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Βεβαια, το εχουμε ριξει παλι στις εργασιακες φυλές. Ισως ειναι και φυσικο....
Ολες οι φυλές (που έχουμε και οι δύο - και όχι μόνο - στο μυαλό μας) είναι "εργασιακές"...

Εσύ, απλά, "το έχεις ρίξει" στις εργασιακές φυλές της Ομάδας 1 (Γερμανικά, Malinois κλπ.), που είναι πιο "εκπαιδεύσιμες"...

Παρότι είσαι πολύ ενημερωμένος, αγνοείς συστηματικά (στο γραπτό λόγο σου) τους, πάσης φύσεως, "φυσικούς φύλακες"... (*)

(*) Μου έρχεται, αυθόρμητα στο μυαλό ο Serhan... για ρώτα τη yasemin, πόσο τον έχει "ψήσει", πιέσει κλπ. και τι αναμένει να γίνει (δηλαδή, αν θα "δουλέψει" ο Serhan), αν και όταν χρειαστεί...

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Γιαννη, απολογουμαι … εχεις δικιο.

Αληθεια, οι φυσικοι φύλακες δεν χαλανε? Ότι με το τσακισμα χαλανε, το θεωρω σιγουρο. Με το μαμάκιασμα ομως?

Καλο θα ηταν η yasemin, την οποία σεβομαι απεριορισμα, να τιμησει με την παρουσια της το θεμα. Η εμπειρια της με τοσο πολλες διαφορετικες φυλες θα ηταν πολυτιμη.
(δεν θελω βεβαια να την πιεσω εστω και εμμεσα…)

yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
Για βοηθηστε λιγο ,τι εννοειτε τσακισμα,γιατι μπορει να εχω διαφορετικο πραγμα στο μυαλο μου.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Καλως την! Σαν το καλο πνευμα! :)

Με το τσακισμα εννοω την υπερμετρη πιεση και την υπερ του δεοντος σκληρη διορθωση. Κατι που φυσικα διαφερει από σκυλο σε σκυλο.

Ο Αρης! Ο Αρης να σου πει!!!:D:p
smartass ...

yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
Οκ καταλαβα

Ειναι διαφορετικα τα πραγματα οταν εχεις να κανεις με αγελη και μαλιστα μεγαλη.
Εκει τηνδουλεια την κανει ο Α σκυλος,που πρεπει να ειναι ισορροπημενος και με πολυ γερα νευρα.
Με αυτον τον σκυλο λοιπον δουλευω περισσοτερο και αυτος μετα δουλευει για μενα.

Πχ εχω σκυλια που αγαπουν τις γατες και σκυλια που ειναι γατοφονιαδες.Ειναι λοπον πολυ φυσικο να εχουμε επεισοδια,και να βλεπεις ξαφνικα 3 σκυλια να φευγουν σφαιρα να πιασουν το γατι η και να το πιανουν.
Εκει λοιπον ερχονται τα κανγκαλ ο ενας πιανει το γατι και το απομακρυνει και ο αλλος διορθωνει πολυ αυστηρα χωρις να τραυματιζει.

Τωρα ,σεβομενη απολυτα την καθε φυλη και τις ιδιαιτεροτητες της πιεζω μεχρι εκει που νιωθω οτι δεν γινομαι αδικη.
Πχ αν ο σκυλος δεν θελει συναναστροφες με αλλα ζωα συνεχιζω κανονικα,αν δεν θελει χαδια απο καποιον που επιμενει να τον χαιδεψει δεν θελει και τελος.
Και κατι τελευταιο για να μην σας κουραζω..ο εκπαιδευτης εχει μεγαλο ρολο αρκει να ειμαστε σε θεση να εκτιμησουμε αν η μεθοδος που ακολουθει κουμπωνει πανω σε εμας και το σκυλο μας.

yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
Παντως Αρη αν θεωρεις δυσκολη την κουκλα σου δεν εχεις δει τον Ικαρο το Briard!!
Πολυ δυνατες διορθωσεις και δεν σπαει με τιποτα ο ατιμος.

Ενα σκυλι που το εχει δεν σπαει ουτε ετσι ουτε αν κοιμασαι αγκαλια μαζι του...γνωμη μου.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Παντως Αρη αν θεωρεις δυσκολη την κουκλα σου δεν εχεις δει τον Ικαρο το Briard!!
Πολυ δυνατες διορθωσεις και δεν σπαει με τιποτα ο ατιμος.
Την θεωρω δυσκολη για τα δικα μου επιπεδα γνωσης και εμπειριας.
Ότι ειναι σκληρο καρυδι, είναι.

Ενα σκυλι που το εχει δεν σπαει ουτε ετσι ουτε αν κοιμασαι αγκαλια μαζι του...γνωμη μου.
Κι εγω ετσι πιστευω.
Απλά φοβαμαι οτι με με την πολυ "αγκαλια" μπορει να παρει πολυ αερα και να μην ειναι πλεον ελεγξιμος, οπως λεγαμε πριν με τον Σουπερμαν.

yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
Ξερουν τα σκυλια....
Υπαρχουν ωρες με τις αγκαλιες και τα χαδια και ωρες που δουλευουμε.

Πχ ο Ικαρος ξερει πολυ καλα οτι αν ξεφυγει θα ερθουν τα Κανγκαλ και μαζευεται,δεν σπαει εκεινη την ωρα απλα υπακουει.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97