Εγώ κ το σκέτο το τσόφλι (δλδ που μου μένει όταν σπάω αυγά για να φτιάξω κάτι για μένα) το περνάω ένα καλό ζεμάτισμα. Κ το αυγό γενικά το δίνω βρασμένο για το φόβο της σαλμονέλας. Αλλά πολλοί τα δίνουν ωμά.
Κ πολλοί άνθρωποι "πίνουν” κ ωμό αυγό
Είναι θέμα απλής λογικής κ πόσο φοβάσαι/εμποστοσύνη έχεις μωρέ για το υλικό. Το ότι ό,τι μαγειρεύεις κ όσο πιο πολύ το μαγειρεύεις χάνει θρεπτικά στοιχεία είναι γενικός κανόνας για τα φαγητά, άσχετα από το "είδος" που τα καταναλώνει.
Για τη σαλμονέλα ειδικά, η μορφή του πεπτικού των σκυλιών λένε έχει πολύ μεγαλύτερη "ανοχή". Όχι ότι δεν παθαίνουν ποτέ όμως.
Τα λαχανικά (ειδικα τα φυλλώδη) κ τα φρούτα να τα εισάγεις σιγά σιγά, πολλά σκυλιά έχουν ευαισθησίες σε διάφορα, όπως της Νόνης στην κολοκύθα.
Το ρύζι να είναι
αποκλειστικά λαπάς. Εγώ το αποφεύγω γενικά, υπάρχει λόγος, αλλά παραείναι πολλή πληροφορία για τώρα. Παρακολούθα το λίγο πώς θα πάει.
Ζυμαρικά (που είπες για τραχανά) πολύ με μέτρο. Πάλι υπάρχει λόγος.
Γαλακτοκομικά, εντόσθια, συκώτι προκαλούν μαλακά κακά. Μην ανησυχήσεις.
Η πολλή πρωτεΐνη (πχ κρέατα) χωρίς αντίστοιχο ασβέστιο πάλι προκαλεί μαλακά κακά. Μην ανησυχήσεις - αλλά ξαναδες το με την ισορροπία του ασβεστίου. Πρέπει να ισορροπούν.
Μην αναμίξεις ξηρά με φρέσκο στο ίδιο γεύμα. Έχουν διαφορετικούς χρόνους πέψης κ ζορίζεται το πεπτικό.
Μείνε στην ξηρά μέχρι να βρεις μερικές συνταγές κ να αρχίσεις να παίρνεις το κολάι.
Ξεκίνα απελπιστικά απλά. Ένα κρέας, μία "βάση" (ρύζι/άμυλο) κ τσόφλι. Κ δοκίμαζε ένα ένα ένα από λαχανικά κ εντόσθια όπως στα λέει η Νόνη. Γενικά, δοκίμαζε (κ τα βασικά ακόμα - ούτε όλα τα κρέατα κάθονται καλά σε όλα τα σκυλια) κ δες ανταπόκριση στα κακά. Μην τρελαίνεσαι με τις ποσότητες, με το μάτι, όπως σου φαίνεται λογικό με τις αναλογίες που σου δωσαν - από λογική σε εμπιστεύομαι
Μην τρελαθείς να τα αλλάζεις όλα κ να τα δοκιμασεις όλα σε μικρό χρονικό διάστημα, ή να εισάγεις όλα μαζί, θα πάθει καμια κολίτιδα κ θα μας κυνηγάς