Διαφωνώ κάθετα με τα όσα λες φίλε
@Kotzak .
Το τσιπάκι για εμένα διατηρεί μια ελπίδα (έστω και μικρή) ότι ένας χαμένος σκύλος θα επιστρέψει στα χέρια του ιδιοκτήτη του. Σε έναν κόσμο με ποικιλία διαφορετικών ερεθισμάτων που παίζουν καταλυτικό ρόλο στις αντιδράσεις ενός σκύλου, με βάση τι επιχειρηματολογείς εσύ ενάντια στο τσιπ; Την εξέλιξη του σε τσιπάρισμα των ανθρώπων;
Ας πάμε βάση πλειοψηφίας: άνθρωποι που κατοικούν σε αστικά κέντρα με τους σκύλους τους και καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με πληθώρα ερεθισμάτων(λεωφόροι, παιδιά, αυτοκίνητα, κρότοι κλπ.). Τι αποτέλεσμα έχει αυτό; Φυσικά, δραματικά αυξημένο κίνδυνο να φρικάρει ένας σκύλος και ξάφνου, να αρχίσει να τρέχει πανικόβλητος. Όχι βάση πλειοψηφίας; Ας μιλήσουμε για την ύπαιθρο όπου επικρατεί χαμός από αδέσποτους σκύλους και ένα δεσποζόμενο σκυλί μπορεί π.χ. να ξεσηκωθεί από τα γαβγίσματα μιας αγέλης ή να μυρίσει μια θηλυκιά σε οίστρο.
Σε κάθε μια από τις δύο περιπτώσεις τα ερεθίσματα διαφέρουν στον βαθμό που παρουσιάζονται και παράλληλα, υπάρχουν και διαφορετικά είδη. Μπορούν όμως όλα κάλλιστα να 'προκαλέσουν' έναν σκύλο και να τον τρέψουν σε φυγή. Ακόμη και ένας εκπαιδευμένος σκύλος που υπακούει σε εντολές και οδηγίες του ιδιοκτήτη του, κατά την άποψη μου, δεν μπορεί ποτέ τα τεθεί υπό πλήρη έλεγχο μιας και μιλάμε για ζώο με ένστικτα που ανά πάσα ώρα και στιγμή αναμένονται να 'ξυπνήσουν' και να το οδηγήσουν σε απρόβλεπτες ενέργειες.
Τα αποτελέσματα των ατσιπάριστων σκύλων τα βλέπουμε όλοι μας καθημερινα άλλωστε. Ή ακόμη και των ακαταχώρητων τσιπ. Εκατοντάδες σκύλοι χάνονται και ακόμη και αν βρεθούν οι λίγοι που θα μεταφέρουν κάποιους από αυτούς στον κτηνίατρο για έλεγχο τσιπ, τα χέρια τους παραμένουν δεμένα όταν αποδεικνύεται ότι ο σκύλος δεν ανήκει σε καποιον...ακόμη και αν στην πραγματικότητα ανήκει. Δεν γίνονται μαντέματα όμως. Χωρίς την καταχώρηση του ονόματος του ιδιοκτήτη στο τσιπ, πως θα επιστρέψει το ζώο στο σπίτι του; Ίσως να κοινοποιηθεί π.χ. στο facebook ότι βρέθηκε χαμένο ζώο ή να κολληθούν αφίσες στην περιοχή. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση όμως ότι οι προσπάθειες θα καρποφορήσουν. Και το ζώο που θα βρίκσεται όσο καιρό αναζητείται ο ιδιοκτήτης; Μήπως του εξασφαλίζει κανείς φιλοξενία; Όχι φυσικά! Και τι γίνεται μετά; + ένα σοκαρισμένο θύμα με ελάχιστες (αν όχι καθόλου) προοπτικές επιστροφής στον 'ιδιοκτήτη' του.
Να μην αναφερθώ στο γεγονός ότι με το υποχρεωτικό τσιπάρισμα μπορούν κάπως να ελέγχονται οι πληθυσμοί τσοπανόσκυλων και κυνηγόσκυλων υπό την κατοχή βοσκών και κυνηγών, αφού έχει παρατηρηθεί έντονα το φαινόμενο εγκατάλειψης τους την στιγμή που παύουν πλέον να είναι χρήσιμα ως σκύλοι- εργαλεία και αντικαθιστόνται από νέα σκυλιά που επιτελούν τους στόχους αυτών των μισάνθρωπων.
Απ' ότι βλέπεις τα υπερ υπερτερούν των 'κατά' που αναφέρεις. Δεν λέω πως όλοι δείχνουν τέτοια ευαισθησία που θα σπεύσουν στον κτηνίατρο για το κάθε αδέσποτο που βρίσκουν στον δρόμο τους, όμως είναι εγκληματικό από πλευράς του ιδιοκτήτη να μην τσιπάρει το σκύλο του (ακόμη και να μην έχει καρτελάκι με όνομα και τηλ. στο κολάρο του αν και αυτό συνήθως χάνεται μετά από καιρό) ώστε να εξαντλήσει κάθε δυνατό μέτρο που μπορεί να παρθεί ώστε να υπάρχουν ελπίδες να σωθεί το ζώο σε περίπτωση μιας 'στραβής' (έξω και μακριά).
Εφόσον όμως εσύ αγνοείς ή απορρίπτεις όλα αυτά, να μας προτείνεις κιόλας εναλλακτικούς τρόπους εντοπισμού του ιδιοκήτη ενός χαμένου ζώου. Διότι δεν αρκεί να καταδικάζουμε μόνο μια μέθοδο που εφαρμόζεται αλλά να 'φέρνουμε στο τραπέζι' εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν κάλλιστα να καλύψουν το πρόβλημα εξίσου (ή να έχουν ακόμη και καλύτερα αποτελέσματα).
Επειδή κατά τις δικές μου απόψεις, η θεωρία σου θα μπορούσε να έχει, ας πούμε, μια βάση αποκλειστικά και μόνο σε μια περίπτωση εκπαιδευμένου σκύλου υπό μόνιμη επίβλεψη ιδιοκτήτη που κατοικούν σε απομονωμένο μέρος άρα ελάχιστα ερεθίσματα (αμελητέας επίδρασης) και ως αποτέλεσμα, no risk of being lost. Αλλά μιας και αυτό το παράδειγμα ανταποκρίνεται στο 1/1000 των περιπτώσεων, για εμένα δεν χρήζει σοβαρής σκέψης.
Εφόσον στην παρούσα φάση έχουμε τεράστιο θέμα με αδέσποτα εκ των οποίων πολλά είναι (πλέον) πρώην δεσποζόμενα που δεν έχουν επιστραφεί ποτέ, αξίζει να δώσουμε εκεί την προσοχή μας και όχι να χαρακτηρίζουμε μια μέθοδο ως ''αχρείαστη'' & ''ανούσια'' εξαιτίας μιας θεωρίας. Το σκεπτικό ότι ''το τσιπάρισμα των σκύλων αποτελεί προπομπό για την εφαρμογή του σε εμάς'' αποτελεί καθαρά δική σου θεωρία/άποψη/ιδέα χωρίς πηγές για να διασταυρωθεί (όπως λες και στην πρόταση σου ''είμαι αντίθετος γιατί
θεωρώ πως...'') και δεν είναι σωστό να συγχέεται με την λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του τσιπ γενικότερα (''της είπα να ασχοληθεί με τίποτα σημαντικότερο από το τσιπάρισμα''). Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα....
Υ.Γ. Στα παραδείγματα που ανέφερα παραπάνω, τα ερεθίσματα του ενός φυσικά και ισχύουν και για το άλλο απλά πιθανότατα με διαφορετικό βαθμό έντασης και συχνότητας εμφάνισης στην κάθε περίπτωση. Φαντάσου δηλαδή με τι έχουμε να κάνουμε
Και ξέχασα μέσα σ'όλα να αναφέρω και την ευκαιρία που έχει ο καθένας κάθε ώρα και στιγμή να πετάξει το ζώο του στο δρόμο αφού χωρίς τσιπ δεν υπάρχει δυνατότητα εύρεσης και τιμωρίας.
[Ολόψυχα σορρυ για το σεντονάκι παιδιά
]