Νομίζω μπορω να βοηθήσω
Υπάρχουν διαφορές και στα εξωτερικά χαρακτηριστικά και στον χαρακτήρα.
Τα τσεχοσλοβάκικα (csw) ξεκίνησαν το 1955 και αναγνωρίστηκαν το 1982 ενώ τα saarloos το 1932 και αναγνωρίστηκαν το 1975.
Και οι δύο φυλές προέρχονται από διαστάυρωση λύκου και γερ. ποιμενικού όμως στα πρώτα ζευγαρώματα χρησιμοποιήθηκαν και διαφορετικοί λύκοι (στα csw ευρωπαϊκοί λύκοι των καρπαθίων ενώ στα άλλα της β. Αμερικής αν και είναι λίγο θολό..) και αρκετά διαφορετικές γραμμές γερμανικών ποιμενικών (όντως ήταν αλλιώς τα alsatian το '32 και αλλιώς το '55).
Τα saarloos έχουν διάφορα χρώματα στο τρίχωμα(από πιο σπάνια άσπρο μέχρι καφετί/κόκκινο και wolfgray) και στα μάτια ενώ τα csw είναι όλα το ίδιο (με πολύ μικρές διαφορές στις αποχρώσεις).
Επίσης πολλοί εκτροφείς που έχουν και τα δύο προτείνουν τα saarloos στους πιο "πρωτάρηδες" υπονοώντας ότι είναι πιο εύκολα εκπαιδεύσιμα. Από όσο ξέρω και από όσο έχω μιλήσει όντως τα csw είναι πιο ζόρικα μέχρι να ωριμάσουν αλλά και τα 2 έχουν το χαρακτηριστικό της σχετικής διστακτικότητας με άλλους ανθρώπους και της ανεξαρτησίας. Αν κάποιος τα προσεγγίσει άγαρμπα και πολύ απότομα έχουν την τάση να δειλιάσουν και να φύγουν και μόνο αν δεν μπορούν ούτε να διαφύγουν μπορεί να αγριέψουν.
Τα csw γαυγίζουν από καθόλου εώς ελάχιστα και δεν κάνουν για φύλακες περιοχών, όμως έχει αναφερθεί πολλές φορές να προστατεύουν τον άνθρωπό τους και χωρίς εκπαίδευση καθώς δένονται υπερβολικά (και αυτό δεν αντιφάσκει με την ανεξαρτησία). Για τα saarloos δεν ξέρω κάτι.
Τέλος γνωρίζω μετά από πολύ ψάξιμο μόνο ένα περιστατικό παγκοσμίως επίθεσης σε παιδί (το οποίο σκυλί δεν είναι σίγουρο αν ήταν csw ή υβρίδιο) όπου ο ίδιος ο πατέρας είπε ως αυτόπτης ότι το παιδί πήδηξε από τον καναπέ και πάτησε τον σκύλο που κοιμόταν από κάτω. Ακόμα περιπτώσεις ιδιοκτητών που δυστυχώς δεν ακολούθησαν θετική εκπαίδευση αλλά ξύλο/πνίχτες κτλ. και πάλι δεν κατέληξαν τόσο σε επιθετικά σκυλιά αλλά σε φοβικά/ντροπαλά.
Πέρα από τα τελευταία όμως που συνηγορούν υπέρ των csw, ισχύει κατά την άποψή μου ότι όπως και με π.χ. τα malamute/husky αλλά και άλλες ράτσες είναι καλό εώς απαραίτητο ο ιδοκτήτης να έχει εμπειρία γιατί μέχρι την ενηλικίωση (που στα csw αργεί στα 2 με 3 χρόνια!!) μπορεί εύκολα να χάσει την υπομονή του και ή να παρατήσει τον σκύλο ή να τον κάνει προβληματικό... Εγώ δηλ. αν δεν είχα ζήσει πρώτα το άλλο μου σκυλί που ως πρώην αδέσποτο ήταν πολύ δύσκολο, μπορεί και να είχα απηυδήσει με τις ζαβολιές/ζημιές/ζωηράδα/επίμονο δάγκωμα κτλ.
Και τέλος, μια σωστή συμβουλή που δέχτηκα και εγώ όταν αναζητούσα husky, αν κάποιος είναι ΚΑΙ πρωτάρης ΚΑΙ "έχει τυφλωθεί" μόνο και μόνο από την ομορφιά των csw και έχει αγνοήσει όλα τα υπόλοιπα (δεν αναφέρομαι σε κάποιον στο forum), θα πρότεινα όχι μόνο να προτιμήσει τα saarloos αλλά περισσότερο άλλες ράτσες που δεν έχουν καθόλου λύκο μέσα αλλά είναι το ίδιο όμορφες και "λυκίσιες" όπως tamaskan, utonogan, northern inuit (game of thrones εε!..). Θα είναι καλύτερο και για τον ίδιο και για τη ράτσα που δεν θα δυσφημείται επειδή κάποιος τέτοιος ιδιοκτήτης τα βρήκε σκούρα και "έφτιαξε" σκύλο με κακή συμπεριφορά. Προσωπικά κατέληξα από τα husky στα csw όχι λόγω ομορφιάς (αφού τα θεωρώ το ίδιο όμορφα και ίσως τα husky ακόμα περισσότερο), αλλά επειδή διαβάζοντας είδα πολλά κοινά που με "τράβαγαν" στα husky εκτός των τάσεων φυγής και αναζήτησης (ξαναλέω διαβάζοντας γιατί στην πράξη μπορεί να μην ισχύει και να τα αδικώ). Έχω ήδη ένα σκύλο που χωρίς λουρί χάνεται και ήθελα μια φορά να απολαύσω αυτό που για άλλους είναι αυτονόητο: Βόλτα με σκύλο ελεύθερο και να μην φεύγει! (σε συγκεκριμένους χώρους βέβαια)