Η σύσταση του γάλακτος
Είδος / % γραμ. Νερό Πρωτεΐνη Λίπη Λακτόζη Τέφρα
Αγελάδα ..........86,2.....3,8......4,4.....4,9.......0,7
Πρόβατο...........82,9.....5,4.......6,2....4,3.......0,9
Κατσίκα............87,1......3,7......4,1....4,2.......0,8
Σκύλα.............79,0......7,5......8,5....3,7.....1,2
Γυναίκα............87,0......1,6......4,2....7,0.......0,2
Η ενέργεια του γάλακτος 100/ml
Είδος Θερμίδες/100ml
Σκύλα.........124,3
Πρόβατο........94,6
Αγελάδα.......74,4
Γυναίκα.........72,2
Κατσίκα.........68,5
Σε κάθε περίπτωση το κουτάβι από την 40η-45η ημέρα (ίσως και νωρίτερα), δεν έχει ανάγκη από γάλα. Κανενός είδους γάλα. Αυτό που χρειάζεται το κουτάβι είναι υψηλής ποιότητας διατροφή. Υπάρχει ακόμα και ξηρή τροφή για τα κουτάβια, λιγότερο σκληρή, πιο εύθρυπτη απ’ ότι η τροφή για τα ενήλικα. Μπορεί βέβαια κάποιος να καταφύγει σε κονσέρβες ή σε μαγειρεμένο φαγητό, αλλά οι λύσεις αυτές είναι διατροφικά υποδεέστερες σε σχέση με την ξηρά τροφή. Αν συνεχίσει κάποιος να χορηγεί γάλα στο κουτάβι, υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί σοβαρή γαστρεντερίτιδα. Το γάλα όπως γνωρίζετε είναι ένα ευαλλοίωτο προϊόν, ένα προϊόν δηλαδή που χαλάει εύκολα. Αν το σερβίρετε σε ένα κουτάβι και δεν καταναλωθεί άμεσα, τότε μολύνεται με κοινά μικρόβια του περιβάλλοντος, τα οποία πολλαπλασιαζόμενα μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα. Επίσης το γάλα των μηρυκαστικών (αγελάδα, κατσίκα, πρόβατο) είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες (ζάχαρα). Αντίθετα, το γάλα της σκύλας είναι μάλλον φτωχό στις ουσίες αυτές και το κουτάβι δεν έχει τη δυνατότητα να τις χωνέψει. Το πλεόνασμα λοιπόν των ζαχάρων ερεθίζει το έντερο και προκαλεί διάρροια. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται δυσανεξία λακτόζης.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που επιβάλλεται ή έστω ενδείκνυται η χορήγηση γάλακτος. Όταν η μητέρα δεν έχει γάλα (αγαλαξία) , όταν η μητέρα πεθάνει κατά τον τοκετό ή τις επιπλοκές του ή τέλος όταν η σκύλα είναι κακή μητέρα και επιτίθεται στα κουτάβια της και αυτά πρέπει να απομακρυνθούν, τότε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις πρέπει αναγκαστικά να χορηγήσουμε εμείς γάλα. Τι είδους γάλα; Μα φυσικά γάλα ειδικό για κουτάβια, το οποίο θα το προμηθευτούμε από το εμπόριο. Το προϊόν αυτό είναι φτιαγμένο και κατασκευασμένο και μελετημένο ώστε να είναι περίπου όμοιο με το γάλα της σκύλας. Έχει τη μορφή υδατοδιαλυτής σκόνης, η οποία εύκολα διαλύεται σε χλιαρό νερό και χορηγείται στα κουτάβια με ειδικό μπιμπερό. Η μοναδική δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι τα μικρά έχουν ανάγκη από πολλά γεύματα ημερησίως.
Τα άλλα γάλατα είναι ακατάλληλα για τους λόγους που περιγράψαμε πιο πάνω. Επαναλαμβάνουμε εδώ το γεγονός ότι τα ορφανά νεογέννητα, σαν αποκλειστική διατροφή θα έχουν το γάλα που εμείς τους δίνουμε. Αν η χημική του σύσταση δεν είναι αυτή που πρέπει, προκύπτουν διάφορες δυσλειτουργίες με κυριότερες την εμφάνιση διάρροιας, ή – το χειρότερο - εμφάνιση οξείας δυσκοιλιότητας (ειλεός).
Συμπερασματικά: δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να δίνετε γάλα σε κουτάβια τα οποία έχουν συμπληρώσει την 40η ημέρα της ζωής τους. Δεν το έχουν πια ανάγκη και ίσως να είναι και επικίνδυνο. Όπου χρειάζεται να χορηγηθεί γάλα, τότε αυτό θα πρέπει να είναι ειδικό προϊόν εμπορίου και όχι γάλατα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.
. Του Γιώργου Ι. Ρόζου: Κτηνιάτρου