1. Και αλήθεια, αφού η ξηρά τροφή είναι τόσο φανταστική ανακάλυψη, τι λες γιατί δεν έφτιαξαν κάτι παρόμοιο για τον άνθρωπο; Λέω εγώ τώρα, μιας και πολλοί από εμάς δεν έχουμε χρόνο να μαγειρεύουμε. Πλήρης ισσοροπημένη τροφή λέμε, όχι άντε άντε!
Τι θες να πεις ότι δεν έφτιαξαν κάτι παρόμοιο για τον άνθρωπο; Ένα σωρό επεξεργασμένες και συσκευασμένες τροφές κυκλοφορούν! Το δύσκολο είναι να τραφούμε με ωμές τροφές πλέον. Συγκρίνεις συνεχώς, όμως, άνθρωπο και σκύλο στο θέμα της διατροφής και δεν είναι καλό. Ο σκύλος είναι
κατοικίδιο. Οι περισσότεροι προσπαθούν να τον μεγαλώσουν όσο το δυνατόν οικονομικότερα, γιατί αλλιώς δε βγαίνει ούτε το δικό τους φαγητό. Τόσα χρόνια τα τσοπανόσκυλα του παππού μου δεν είχαν δει ποτέ κρέας από το αφεντικό τους. Την έβγαζαν με ξεροκούμματα από ψωμί. Το ότι φτάσαμε να ταΐζουμε ξηρά είναι
μεγάλη πρόοδος. Τώρα αν εσύ θες να το πας ένα βήμα παραπέρα και να ταΐζεις prey model, κάντο, αν έχεις τα λεφτά και τις γνώσεις. Μην αχρηστεύεις, όμως, όλα τα υπόλοιπα μοντέλα διατροφής στην πορεία.
2. Κοίτα, ο σκύλος μου επί 6 χρόνια έτρωγε τις ακριβότερες ξηρές τροφές και πίστευα πως πήγαινε φανταστικά, τι διάολο, αφού τα λένε οι έρευνες και οι κτηνίατροι, αυτοί θα ξέρουν. Ενα χρόνο πλέον που τρώει πραγματικό κρέας, και όχι κροκετούλες, είδα φανταστική αλλαγή προς το καλύτερο. Αν μου το λέγανε δεν θα το πίστευα. Γιατί άραγε; Αφού η κροκέτα είναι πλήρης και φυσικότατη; Γιατί ο σκύλος μου δεν είχε μυική μάζα, γιατί είχε θέμα με τις αρθρόσεις, γιατί βρομοκοπούσε το στόμα του, γιατί είχε ωτήτιδες; Οσο για τις έρευνες που λες, τι λες, ποιος τις πληρώνει; Γιατί δεν υπάρχουν τόσες σχετικές έρευνες για την μπαρφ και το μαγειρευτό; Γιατί παίζει πολύ χρήμα με τις πολυεθνικές και οι έρευνες δεν είναι τσάμπα, γι' αυτό. Αλλά ειλικρινά πιστεύω πως αυτό σιγά σιγά θα αλλάξει.
Good for you. Αλλά δείγμα ενός σκύλου δε φτάνει για να αναιρέσει όλα τα υπόλοιπα σκυλιά που τα πάνε μια χαρά με καλή ξηρά τροφή και δεν παρουσιάζουν κανένα από τα προβλήματα που αναφέρεις.
MY PROBLEM IS, αυτό που λες πως οι καλές ξηρές είναι απόλυτα φυσικές, λοιπόν ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, και καμία ξηρά δεν μπορεί να είναι. Ακόμα και αυτή η βιταμίνη Ε που κόλλησες δεν είναι φυσική βιταμίνη Ε, την έχουν φτιάξει σε εργαστήριο, και όχι, δεν μπορεί να είναι το ίδιο με τη φυσική βιταμίνη Ε. Δεν υπάρχει ΠΛΗΡΗΣ, δεν υπάρχει ΦΥΣΙΚΗ, δεν υπάρχει ΚΑΛΗ ξηρά τροφή, όλα είναι μάρκετινγκ.
Εδώ διαφωνούμε κάθετα, οριζόντια, διαγώνια, σε βάθος και σε μήκος. Φυσική τροφή με την έννοια ότι τη βρίσκεις στη φύση δεν είναι. Επεξεργασμένη τροφή είναι από
φυσικά συστατικά, όμως. Η βιταμίνη Ε στην Orijen είναι
φυσική βιταμίνη Ε και όχι συνθετική. Υπάρχουν οι φυσικές και οι τεχνητές τοκοφερόλες. Και τα δύο είδη μπορούμε να τα προσθέσουμε σε τρόφιμα. Και κολλάω στη βιταμίνη Ε, γιατί είναι η μόνη ουσία που συντηρεί τα λίπη στην Orijen! Τα υπόλοιπα συστατικά δε χρειάζονται κάποια συντήρηση σε τόσο χαμηλή υγρασία.
Synthetic Dog Food Preservatives Could Be Toxic to Your Pet
Τα μόνα που στέκουν στην επίθεση που κάνεις στην Orijen είναι το μέρος των συστατικών που χάνεται κατά το μαγείρεμα και η προσθήκη συμπληρωμάτων (αν και έχω δει πολλούς της ωμής διατροφής να προσθέτουν προβιοτικά και βιταμίνες στο κρέας και δεν το θεωρούν αρνητικό). Και πάλι είναι πολύ πιο θρεπτική από τα ξεροκούμματα που τάιζε ο παππούς μου καθώς και από τα κάθε λογής αποφάγια που έδινε το υπόλοιπο χωριό.
Και επαναλαμβάνω. Αν έχεις τις γνώσεις, το χρόνο και το χρήμα, καλά κάνεις και ταΐζεις ωμά. Δικαίωμά σου. Δικός σου ο σκύλος, δικά σου και τα λεφτά. Αλλά, δεν μπορείς να εκμηδενίζεις έτσι όλες τις υπόλοιπες σκυλοτροφές, απλά και μόνο για να επιβεβαιώσεις την επιλογή σου. Δεν δέχεσαι ότι υπάρχουν καλές και κακές ξηρές τροφές. Τις θεωρείς όλες σκουπίδια. Λογικό είναι να προκαλέσεις αντιδράσεις όταν είσαι τόσο απόλυτη.