Ενταξει λοιπον ειμαι πλεον βεβαιος οτι εφτασε η ωρα του κατα JohnK “αγνωστου αναγνωστη’’ για το υπ. αριθ. 1 μηνυμα στο αξιοπιστο, οπως συνεχιζω να πιστευω Dogforum. Σας διαβαζω αρκετο καιρο. Αν και κατοχος καποιων σκυλων, ποτε δεν μπηκα στη διαδικασια βαθυτερης μελετης. Δεν υπηρξε ποτε χρονος να ασχοληθω διεξοδικα. Καριερα, παιδια με στοχευση, ανελιξη κατα το δυνατο. Μεχρι εκει. Και στη συνεχεια πτωση.
Προοδευτικα, η εκτιμησή μου προς τα μελη του φορουμ was accelerated. Ειχα δε αποφασει, ως κατοχος τριων απαιτητικων σκυλων, να ζητησω τις αποψεις εμπειρων ιδιοκτητων αφου οπως φαινεται ανακυπτει πλεον βασικο θεμα διαχειρισής τους εκ μερους μου. Κινδυνευω δε να αποχωριστω τη συζυγό μου, η κορη μου, η οποια θα μπορουσε να με στηριξει φευγει σε μια εβδομαδα στο εξωτερικο για μεταπτυχιακες, ο γυιος μου επισης στο εξωτερικο ως μηχανικος αυτοματοποιησης , και εγω ως μπαμπας (σε τετοια ηλικια, τι το ηθελα) δυο κουταβιων, ενος presa 7 μηνων και ενος Bandogge, μιας εβδομαδας μεγαλυτερου, – ως τετοιο το απεκτησα, αλλα μαλλον δεν ειναι- καθως και ως παππους ενος πολυαιμου πιτμπουλινου ιδιοκτησιας της κορης μου, σε μια πολυεπιπεδη κατοικια χωρις ιχνος χωματος και πρασινου, με 125 σκαλια, που ατενιζει τη θαλασσα, προσπαθω να διατηρησω ισορροπιες. Φοβαμαι οτι ματαιος κοπος, αν δεν μπει σε εφαρμογη το worst case scenarioγια μετακατοικιση απο Νοτια Αθηνα σε εξοχικο Δυτικης Πελοποννησου.
Διαβαζοντας τις 5-6 πρωτες σελιδες του θεματος, αναρωτιεμαι εαν ο θεματοδοτης ηταν στημενος να απομυθοποιησει την αξιοπιστια του Forum. Σιγουρα αθελά του. Ως τριτος παρατηρητης επιτρεψτε μου να επισημανω τα εξής:
Ο θεματοδοτης – ιδεα δεν εχω ποιος ειναι , οπως και για κανεναν απο τους συμμετεχοντες - δεν ειχε σκοπο αν καταλαβαινω καλα, να κανει διαγωνισμο μεταξυ των καλυτερων ιδιοκτητων – χειριστων. Αναφεροταν απλα σε σκυλους και τη διασυνδεσιμοτητα της συμπεριφορας τους με τον ανθρωπινο παραγοντα.
Τι σχεση εχουν οι φυλες, τα κιλα, η υποταγη, η εξουσια, η πειθω,η αρχηγια, η μεταξελιξη, μεταμορφωση της ανθρωπινης συμπεριφορας σε επιπεδο ζωου, κλπ.
Καθε σκυλος ειναι διαφορετικος και ως τετοιος πρεπει να αντιμετωπισθει. Ανεξαρτητως μεθοδολογιας, εκ του αποτελεσματος προκυπτει η επιτυχια. Επειδη εχω μπει κατεπαναληψη στη διαδιακσια να σκεφτομαι οτι εχει φτασει πλεον η ωρα να χαρισω τους σκυλους μου , με εξαιρεση τον πιτμπουλινο της κορης μου, τον οποιο θα της τον στειλω πακετο στο εξωτερικο, σε εκεινον που με την καρδια μου θα τον εδινα, θα ηταν πιθανοτητα ο
east49, παρα το οτι πιστευω οτι οι αποψεις του JohnK,
@GRDANE, κλπ – λυπαμαι που δεν εχω ολοκληρωμερνη εικονα για τους υπολοιπους - ειναι ορθοτερες. Ομως αν δεν κατεβεις στο επιπεδο του σκυλου δεν εχεις τυχη. Ποτε δεν πιστεψα σε σκυλους απολυτα ελεγχομενους. Οτι και να γινει το ενστικτο θα βρει διεξοδο στο ξεφωτο.
Οι δικοι μου σκυλοι μου, δυο στο παρελθον και τρεις τωρα ( ο ενας .........συνιδιοκτησια με την κορη μου), εχουν αρπαξει τις σφαλιαρες τους, με εξαιρεση το βελγικό μου
Tervuren 20 χρονια πριν, που τελικα ανγκαστηκα να του κανω ευθανασια επειδη ειχε μετατραπει σε αυθεντικο λυκο – ζουσε με τη μητερα μου στο εξοχικο, πληρωσα εκατονταδες χιλιαδες δραχμες σε αποζημιωσεις -. Αποτελεσμα κανενα. Θα την κανουν οποτε τους δοθει ευκαιρια.
Ο πιτμπουλινος της κορης μου. Πολυαιμος 3,5 ετων, ψηλος, 30+ κιλα, τουλαχιστον 15 καυγαδες χωρις δικη του υπαιτιοτητα – οποιος σκυλος τον πλησιασει τον σκοτωνει, ενω αν καποιος ανθρωπος δεν τον χαϊδεψει πεφτει σε καταθλιψη. Οποιοσδηποτε μπορει να τον πιασει απο το λουρι και να τον παει περιπατο. Εμπιστευεται τους παντες. Εξαιρεση, αστεγοι και εγχρωμοι.
Εχει φαει προσφατα τις σφαλιαρες της ζωης του. Ολη μερα καβαλα με το αρσενικο κουταβι το Presa και οχι το θηκυκο Bandog. Τοσο βλακας. To Πρεσα τον βλεπει σαν θεο. Για ποσο ομως???????? Ειναι πλεον σχεδον διπλασιο. 63 εκατ., 45+ κιλα.
Το Presa. Επιθεση σε μικρα παιδια με ποδηλατα, πηδωντας μαντρα που μου εφευγε η μεση να τον κατεβασω. Εριξε το ενα κατω. Τι να του κανω???? Δεν καταλαβαινει τιποτα. Δεν φοβαται τιποτα. Εξαιρεση???? Σκιες, τρεχουμενα νερα, ανεμοδαρμενα δενδρα. Τακτικα ξυλο στον ποπο γιατι κανει ασχημο bulling στο θυληκο Bandog.
Το Bandog. Προβλημα με ανθρωπους. Γινεται πολυ επιθετική αν και κατρουλιτσα. Δεν σταματαει να χανει τσισα οταν χαιρεται και οταν τη μαλωνω. Σπουδαιο Bandog απεκτησα!?. 7 μηνων + 1 εβδομαδα, < 30 κιλα, 55 εκατ.. Ξυλο στον ποπο γιατι ακουει εντολες οποτε θελει. Μπορει να καταστρεψει τα παντα. Εχει φαει μετρα γωνιακους τοιχους, μεταλικα μπωλ και δεν μιλαμε για πλαστικους σωληνες και λαστιχα νερου. Εχω αλλαξει 15 στρωματα. Σταματησα πλεον να αγοραζω. Κοιμαται με το Presa πανω σε τσιμεντο και πλακακια. Δεν της αρεσει το σκυλοσπιτο. Δεν μπορω να την αφησω μονη σε καποιο διαμερισμα γιαπι. Μπορει να τρυπισει τους χαλκοσωληνες. Δεν μιλαμε για την εξωτερική τους επενδυση.
Τι σημαινουν τα πιο πανω???? Κατα την αποψή μου κανεις σκύλος δεν ειναι προβλεψιμος και κατα συνεπεια πληρως ελεγχομενος. Το να προσπαθησει καποιος να επιβληθει, ανεξαρτητως τροπου, το μονο που θα πετυχει ειναι να του στερει βαθμους ελευθεριας απο πλευρας εκδηλωσης στοιχειων της κατοικιδιοποιημενης προσωπικοτητάς του, των ενστικτων του και της χαρας της ζωης στο μικρο αυτο ταξιδι στη γη. Γιατι λοιπον να αποκτησει καποιος σκυλο, εαν προκειται να τον κανει ρομποτ ??????? Ο.Κ. Για σκοπους συντροφιας και φυλαξης. Αλλα αξιζει ο κοπος. Υπαρχουν κοντα μου γειτονικες κατοικιες με ολοημερη φυλαξη σε αλεξισφαιρα γυαλινα φυλακια. Μαλλον στοιχιζουν περισσοτερο απο τους 3 σκυλους μου, αλλα σιγουρα πολυ λιγοτερο εαν ειχαν μονο συνδεση με σεκιουριταδες, οπως ολοι οι υπολοιποι.
Επομενως δεν υιοθετεις το σκυλο για φυλαξη, αφου στοιχιζει πολλαπλασια απο απο την απευθειας αγορα υπηρεσιων φυλαξης. Τον εχεις γιατι ετσι σου αρεσει και δεν τον καταπιεζεις σαν να ειναι σκλαβος. Τον αφηνεις να ζει μες στην καλη χαρα, ποτε δεν τον βλεπεις με καχυποψια, και αν σου επιτεθει σιγουρα θα το κανει απο λαθος.
Ο πιτμπουλινος της κορης μου με εχει δαγκωσει τουλαχιστον 5 φορες –ευτυχως οχι πολυ βαθια- μεχρι να καταλαβει ποιος ειμαι, και 2-3 φορες το Presa οταν του τραβηξα δυνατα τα αυτια επειδη ειχε επιτεθει στο Bandog. Ο μικρος τις αρπαξε κανονικα. Και τι εγινε???? Σε δευτερολεπτα παλι παιγνιδι και η ζωη συνεχιζεται χωρις να αλλαζει τιποτα.
Ευχαριστωντας για τη φιλοξενια, θα προτεινα να παραμερισθει κατα το δυνατο, ο διαγωνισμος του καλυτερου ιδιοκτητη- χειριστη. Ειναι σαφως πιο παραγωγικο να ασχοληθουν οι πραγματικα εξαιρετικοι γνωστες της σκυλισιας συμπεριφορας – και αν καταλαβαινω καλα υπαρχουν αρκετα πολλοι σε συτο το φορουμ-, με το κατα ποσο ενδεικνυται να αποκτησει καποιος σκυλο που θα ζει υπο συνθηκες καταπιεσης και αυστηρων περιορισμων εκδηλωσης των προτιμησεών του.