Το αλάτι στη διατροφή του σκύλου

fotis1960

Well-Known Member
4 Μαρτίου 2008
365
68
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Επειδη ισως να κανω και λαθος,
και αν ναι να το κοψω.
Υπαρχει επιστημονικη εξηγηση αν χρειαζονται τα σκυλια
αλατι η οχι;
Τους κανει καλο η κακο;
Επισης οι κονσερβες και η ξηρα τροφη που δινουν πολλοι ,περιεχουν αλατι;

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Στη φύση πάντως δεν βάζουν εξτρα αλάτι πέραν αυτού που περιέχεται ήδη στις τροφές. Εγώ δε βλέπω γιατι να το προσθέσει κανείς.

tinanef

Well-Known Member
31 Αυγούστου 2009
246
0
Θεσσαλονίκη
η μαμά μου που μαγείρευε στον σκύλο που ειχαμε παλια,έριχνε και λίγο αλάτι πάντα.λίγο όμως.ήταν πάντοτε υγιέστατος .:)

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Κι εμένα τα σκυλιά που είχαμε παλιά τρώγανε μαγειρεμένα κόκαλα, ρύζι, μακαρόνια, γάλα, γεμιστά, ρεβίθια και χωριάτικη... :shock: Και ήταν υγιέστατα (μέχρι που δεν ήταν πια και πέθαναν, στην ουσία χωρίς να ξέρουμε από τι-θεωρητικά "γεράματα"?).

Πιο υπερβολικό παράδειγμα, αλλά το λέω για να εξηγήσω ότι μιλάμε για το τι είναι ιδανικό σε σχέση με τον οργανισμό και τις ανάγκες του σκύλου.
Άλλο το τι αντέχουν και άλλο το τι χρειάζονται :)

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
ας φέρουμε στο νού μας τον λύκο...
...έχει πιάσει το θήραμα του...
αλλά...
δεν το τρώει...
μα γιατί?????

Πάλι ξέχασε το αλάτι
:lol:

αν το είχε μαζί
θα έτρωγε το θήραμα του σαν κύριος
και μετά θα πήγαινε για παγωτό με έξτρα αμυγδαλάκι
:lol:

:)

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Eγώ γενικά είμαι υστερική με τα αλάτια και προσωπικά αν δώσω μαγειρευτό δεν βάζω ..
Έχοντας όμως στο νου μου τα ωφελοι που προσφέρει στον άνθρωπο..

Είναι απαραίτητη μια μικρή ποσότητα από αυτό να λαμβάνεται καθημερινά με τις τροφές. Υπάρχουν, βέβαια, περιπτώσεις που απαγορεύεται εντελώς, όπως σε παθήσεις νεφρών και σε περιπτώσεις υπέρτασης. Όταν βρίσκεται μέσα στον οργανισμό διευκολύνει την πέψη, ανοίγει την όρεξη, συντελεί στην έκκριση των γαστρικών υγρών, εμποδίζει τις ζυμώσεις στο στομάχι και στα έντερα, αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα και βοηθάει τον μεταβολισμό των τροφών που περιέχουν πρωτεΐνες. Είναι, επίσης, ωφέλιμο σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις, γιατί εμποδίζει την αιμόπτυση, δρα σαν καθαρτικό κλπ. Το αλάτι συντελεί στην αύξηση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τα βοηθά να προσλαμβάνουν ευκολότερα το οξυγόνο. Έτσι, το αίμα αποκτά λαμπρότερο χρώμα.

http://el.wikipedia.org/wiki/Αλάτι

θεωρώ επειδή δεν διαφέρουν τραγικά οι δυο ο οργανισμοί πως το λίγο αλάτι κάνει καλο εκτός και αν υπάρχει πρόβλημα υγείας που το απαγορεύει και ρυθμίζουν και τους ηλεκτρολύτες στον οργανισμό..
Ισως κάποιος ιατρός μας έλυνε το μυστήριο..
Προσωπικά επειδή ξέρω ότι στο μέλλον πιθανόν θα αναγκαστούμε να το κόψουμε .. αν δώσω μαγειρευτό δεν βάζω..

p.s. Αν θεωρήσουμε πως όντως κάνει καλό το λίγο αλάτι..όταν λέμε λίγο εννοούμε λίγο και όχι το λίγο που ίσως μας φανεί εμάς λίγο ανάλατο..

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
γαστρεντερικά όμως δεν μοιάζουμε και τόσο
ας πούμε δημητριακά και γάλα είναι εντελώς άλλο πράγμα για τον σκύλο
δεν έχει καν τα κατάλληλα ένζυμα(που έχει ο άνθρωπος) για την πέψη αυτών
επίσης αν φάω σάπιο κρέας δεν με βλέπω καθόλου καλά-κάτι που δεν ισχύει για τον σκύλο

εδώ μας χρειάζεται επιστήμονας είναι η αλήθεια...

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Πάντως, θεωρητικά για έναν υγιή άνθρωπο η ποσότητα αλατιού που περιέχουν οι τροφές που αντιστοιχούν σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, από μόνες τους επαρκούν για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες του.....

Στα σκυλιά δεν έχω ιδέα....

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
εδώ μας χρειάζεται επιστήμονας είναι η αλήθεια...
Nαι..και η πλακα είναι πως ποτε δεν βάζω και ποτε δεν έχω ρωτήσει τον κτηνίατρο μου..
Aν όμως με ρωτούσε κανεις τι πρέπει να κάνει το σωστό θεωρούσα πως είναι να δίνουμε λίγο..(εμένα μου έχει μείνει να μην βάζω και επειδή το σκυλάκι μου έφυγε από καρδιοπάθεια και είχε μεγάλο πρόβλημα με τα ανάλατα φαγητά μετά επειδή είχε συνηθίσει στα αλατισμένα..) έτσι πάντα η αντικειμενική μου άποψη ήταν πως πρέπει να βάζει λίγο ..και στην δική μου υποκειμενική άποψη να μην βάζω.
Σίγουρα πρέπει να απαντηθεί από έναν επιστήμονα.

:)

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
χλωριούχο κάλιο χλωριούχο νάτριο
αν τρώει χορταρικά και φρούτα αποκλείεται να χρειάζεται αλάτι στο φαί του
σε αντίθετη περίπτωση ίσως και ναι

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Επιστήμονας δεν είμαι σε καμία περίπτωση... Απλά γράφω τι έχω καταλάβει.
Ο οργανισμός χρειάζεται νάτριο το οποίο όμως δεν είναι απαραίτητο να παίρνει μέσω προσθήκης αλατιού στην τροφή.
Αν λοιπόν παρέχονται τροφές πλούσιες σε νάτριο, δεν χρειάζεται έξτρα αλάτι.

Το νάτριο περιέχεται σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά αλλά και κρέας, αυγά & γιαούρτι.

Επίσης ενώ η ύπαρξη του νατρίου στη διατροφή κάνει όντως καλό και είναι απαραίτητη, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας...

Όπου υπερβολική, υποθέτω ότι είναι οποιαδήποτε παραπάνω από αυτή που έχουν οι τροφές από μόνες τους? :confused:

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Το αλάτι είναι αναγκαίο για την υγεία σκύλου:

• για την διατήρηση και ισορροπία υγρών
  • ελέγχει την κίνηση των υγρών με θρεπτικές ουσίες στα κύτταρα
  • αποβολή αχρήστων ουσιών (μειώνει το ρίσκο πέτρας στα νεφρά)
  • nevre impulses
  • χαλάρωση μυών
  • ...

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Eμείς προσωπικά όταν είναι να μαγειρέψουμε πχ κοτόπουλο βάζουμε λίγο σε μια κατσαρόλα μόνο για τη μικρή και απλά το βράζουμε,χωρίς αλάτια χωρίς τίποτα,και το απολαμβάνει ιδιαίτερα μπορώ να πω

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
και τα άγρια ζώα που το βρίσκουν?
Μέσα στις φυσικές τροφές. Ολες οι τροφές έχουν μια ποσότητα τέτοιων ηλεκτρολυτων (οχι μόνο τα λαχανικά που αναφέρθηκαν παραπάνω,αλλά και το κρέας)