Ενα rottweiler 50 και 55 κιλών δεν νομίζω ότι δεν ανταποκρίνεται στο πρότυπο. Είναι αντίθετο άκρο να πηγαίνουμε σε έναν αθλητικό σκύλο 40 κιλών...
Άλλωστε και στο πρότυπο αναφέρονται ενδεικτικά τα 50 kg για έναν αρσενικό 65εκ και τα 42 kg για ένα θηλυκό 60 εκατοστών. Ως εκ τούτου τυπολατρικά και μόνο και με υπολογισμό της μάζας θα έπρεπε να περιορίσεις το βάρος σε ένα φάσμα μεταξύ 47 και 53 kg για τα αρσενικά και 40 και 45 kg για τα θηλυκά.
Το θέμα είναι πως άσχετα από το πόσο υπεραπλουστευμένα κι αν το δει κανείς, το να μιλάς για κιλά είναι μάλλον ουτοπικό γιατί εγώ διαβάζω ότι μου λέει το μάτι μου, άρα δεν είναι θέμα κιλών, αλλά περισσότερο αρμονικού παρουσιαστικού.
Παντως εμενα δεν με πειραζει ο σκυλος να εχει μερικα κιλα παραπανω (5-6 κιλα) αρκει να εχει και το αντιστοιχα δυνατο σκελετο και δυνατη κατασκευη για να μπορει να τα υποστηριξει αυτα τα κιλα.
Αυτο που δεν μπορω με τιποτα ειναι να δω παραπανισια κιλα σε εναν σκυλο με ελαφρια κατασκευη.Εκει υπαρχει προβλημα.
και το Μαστίνο έχει σκελετό που μπορεί να στηρίξει τα κιλά του!
Θέλω να πω πως πρέπει να αναλογιστούμε τις όποιες συνέπειες μιας τάσης προς το βαρύ! Πάντα απορούσα πως είναι δυνατόν οι κριτές να υποβιβάζουνστην αξιολόγισή τους, σωστά ενδεχομένως, ΡοτβαΪλερ ελαφριάς κατασκευής και να κλείνουν τα μάτια σε Ρότβαϊλερ βαριάς κατασκευής.
"Γενική Εμφάνιση
Το Ροτβαϊλερ είναι ένας στιβαρός σκύλος μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους, που δεν είναι ούτε βαρύς, ούτε ελαφρύς, δεν είναι ψηλοπόδαρος ούτε αέρινος. Η, στις σωτές αναλογίες, στιβαρή και δυνατή κατασκευή του δημιουργεί την εντύπωση μεγάλης δύναμης, ευελιξίας κι αντοχής."
F.C.I.-Standard Nr. 147 / 19.06.2000 / D