Η αλλαγή στο ταμπεραμέντο κατά τη γνώμη μου πάντα, προήλθε λόγω του προγραμματισμού εκτροφής με κύριο, κριτήριο τον φαινότυπο και τον εκθεσιακό στίβο.
Είναι λογικό όταν μια φυλή εργασίας εκτρέφεται αποκλειστικά για τον εκθεσιακό στίβο, με ότι αυτό περιλαμβάνει (ηπιότερο ταμπεραμέντο, κλπ.) να επέλθουν αλλαγές στον χαρακτήρα. Αν για παράδειγμα ξεκινήσει εκτροφικό ρεύμα το οποίο θα παράγει εκθεσιακά Μαλινουά χωρίς να ρίχνεται βάρος στο εργασιακό προφίλ της φυλής, σε μια δεκαετία θα έχουμε δείγματα της φυλής με διαφορετικό ταμπεραμέντο από ότι τα σημερινά εργασιακά ζώα.
Από 'κει και πέρα τα προβλήματα υγείας είναι και αυτά, κατά τη γνώμη μου, αποτέλεσμα εκτροφικού προγραμματισμού προσανατολισμένου γύρω από τους εκθεσιακούς στίβους. Τα κλεισίματα(αιμομικτικά ζευγαρώματα) με σκοπό την αυστηρή σταθεροποίηση του φαινότυπου, καθώς και η έλλειψη αντικειμένου εργασίας επιφέρουν και αυτά την ανάδειξη περισσότερων κληρονομικών παθήσεων και αυτό συμβαίνει διότι το κύριο μέλημα του εκτροφέα είναι η "φωτογραφία", δηλαδή η εξωτερική εμφάνιση. Η ελαχιστοποίηση των μορφολογικών ελαττωμάτων και η ομορφιά, πρακτική που έχει το κόστος της στην υγεία των παραγόμενων ζώων, λόγω της εμπορευματοποίησης του όλου εγχειρήματος.
Φαινόμενα όπως σκύλοι πρωταθλητές των εκθεσιακών στίβων με σοβαρά κληρονομικά προβλήματα που αποκρύπτονται, κλπ.
Υπάρχει σε άλλο νήμα και το σχετικό βίντεο με ρεπορτάζ σε σχέση με τον εκθεσιακό στίβο και τα καθαρόαιμα, όπου μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για τις πρακτικές και τα αποτελέσματα.