Τα κοκόνια ανά την Ελλάδα


Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Πριν αρχίσω με τις παρατηρήσεις, θα ήθελα να θέσω κάποια disclaimers (ας μου επιτραπεί ο αγγλικός όρος)

  • Οι παρατηρήσεις αυτές είναι προφανώς δικές μου και σε καμία περίπτωση δεν απεικονίζουν απόλυτα την πραγματικότητα, μιας και οι συναντήσεις είναι τυχαίες και δεν αφορούν το σύνολο των σκύλων της Ελλάδας ούλης...
  • Δεν είμαι ειδήμων, μελετώ τα κοκόνια από όταν μπήκαν στην ζωή μου 7 χρόνια πριν, μια λάτρης της φυλής με ένα υποτυπώδες (ελλιπές θα έλεγα) αρχείο.
  • Θα αναφερθεί πολλές φορές η λέξη "κοκόνι", είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσω πως θα χρησιμοποιήσω τον όρο για τον σκύλο τύπου κοκόνι, που δεν είναι απαραίτητα απόλυτα εντός προτύπου, μιας και συμπεριλαμβάνοντας σκύλους "τύπου", μπορούμε να συζητήσουμε εκτενέστερα για δείγματα ανά την Ελλάδα και τις όποιες παραλλαγές τους.
  • Θεωρώ περιττή την έννοια "ημίαιμο κοκόνι" στην παρούσα φάση, μιας και δεν τίθεται τόσο θέμα καθαροαιμίας στην φυλή αυτή, αλλά η μορφολογία και ο χαρακτήρας που το χαρακτηρίζουν προτυπικό ή μη...
  • Στις αναφορές δεν συμπεριλαμβάνω την φυλή Αλωπεκίς, είναι ορθόωτη και πρόκειται για διαφορετική φυλή, πολύ εύκολη να την διαχωρίσει ακόμα και το πιο αρχάριο μάτι.
  • Δυστυχώς, φωτογραφικό υλικό θα μπορέσω να προσθέσω αργότερα, μόλις φτιάξω τον σκληρό μου (σνιφ)

Οι συναντήσεις βαρύνουσας σημασίας για εμένα, ήταν εκείνες των χωριών, ειδικά εκείνων που απέχουν αρκετά από τις πόλεις, μιας και εκεί υπάρχει μικρότερη ανθρώπινη παρέμβαση και η αναπαραγωγή γίνεται με τα κριτήρια της...φύσης, όποια και να είναι αυτά.

Πλέον δεν αποτελεί καμία έκπληξη ότι οι συναντήσεις όλο και πληθαίνουν στις πόλεις, λίγο το πιο έμπειρο μάτι, λίγο το ότι ανέβηκε η δημοτικότητα, λίγο το ότι είναι εξαιρετικός σκύλος συντροφιάς; Όπως και να 'χει, πλέον συναντώ κοκόνια πολύ συχνά σε σχέση με παλαιότερα. Για μένα (και όχι μόνο), αυτό που κάνει ένα μικρόσωμο μακρόστενο τριχωτό σκύλο κοκόνι, είναι κατά κύριο λόγο ο χαρακτήρας τους και κατά τι λιγότερο η μορφολογία η οποία είναι σαφώς σημαντική αλλά υπάρχουν ανεκτές αποκλίσεις.

Για ένα περίεργο (στα μάτια μου) λόγο, τα κοκόνια που έχω συναντήσει σε ορεινές περιοχές είναι λίγο μικρότερα σε μέγεθος από εκείνα των αγροτικών περιοχών της πεδιάδας. Είναι σαφώς και λιγότερα σε αριθμό, στα ορεινά οι συνθήκες είναι δυσκολότερες και οι σκύλοι εργασίας πολύ πιο απαραίτητοι, αφήνοντας ενδεχομένως λιγότερο χώρο για σκύλους συντροφιάς. Θα έλεγα πως τα περισσότερα ορεινά κοκονοειδή που συνάντησα κυμαίνονταν στα: ως 5,5 κιλά τα θηλυκά και 6,5 τα αρσενικά. Του κάμπου από την άλλη όπως και στα περίχωρα των πόλεων ανέρχονται μέχρι και 8-9 (10 κάποιες φορές), κιλά. Εκείνα που ζουν στις πόλεις, ανήκουν σε όλο το φάσμα, δεν μπορώ εύκολα να τα κατηγοριοποιήσω.

Στις αγροτικές περιοχές, κάθε δρόμος έχει και το κοκόνι του. Τα "αλεπουδόσκυλα" όπως κάποιοι αποκαλούν, είναι τα σκυλάκια του...πατακίου! Σε κάποια χωριά του Θεσσαλικού κάμπου, κυριολεκτικά το καλοκαίρι βλέπεις ανά 5 πατάκια και ένα κοκόνι να την αράζει, που μόλις ακούσει αμάξι να περνά, αρχίζει το τρέξιμο και τις φωνές, για να προστατέψει την ιδιοκτησία του.

Παρ' όλο που θεωρείται σκύλος-φύλακας μικρών οικόσιτων ζώων, δεν έχω δει ποτέ κοκόνι εν ώρα εργασίας... Ούτε έχω ακούσει κάποιον να τα χρησιμοποιεί έτσι. Εκτός αν στην εργασία συμπεριλάβουμε τα πολλά κοκόνια που βλέπω πάνω στα τρακτέρ με το αφεντικό, τα οποία ξέρουν πως να μπουν και πως να βγουν, περιμένουν καρτερικά την σπορά η όποια άλλη εργασία να τελειώσει, για να ξαναμπούν μέσα ώστε να επιστρέψουν σπίτι. Σαφώς η "φύλαξη" είναι το ατού τους, σκύλος συναγερμός με τα όλα του (μόνο τηλέφωνο την αστυνομία που δεν παίρνει), κάτι που προσωπικά θεωρώ απαραίτητο χαρακτηριστικό για ένα κοκόνι, όμως οι περισσότεροι στην επαρχία θα διαφωνούσαν, δεν βλέπουν έναν σκύλο που εκτελεί χρέη εργασίας, μα ένα φασαριόζικο κοντό μάγκα.

Και μιας και είπα φασαριόζικο, τα "καμπίσια" (ας μου επιτραπεί και αυτή η έκφραση) που συνάντησα είναι πολύ πιο loud, από τα ορεινά. Τα ορεινά που συνάντησα, θα έλεγα πως κρατούν στάση προειδοποίησης του στόχου, λοκάρισμα, γρύλισμα σήκωμα τρίχας και δείχνουν δόντια. Εκείνα της πεδιάδας, κάνουν πραγματικά σαματά. Τρέχουν πάνω κάτω γαβγίζοντας δυνατά και χωρίς σταματημό. Σαν να φωνάζουν "Μήηηηηηηηητσο, ξύπνα ρε Μήτσο, ήρθαν οι κακοί, βγες να τους σκίσεις". Σε κάποιες περιπτώσεις είδα και σήκωμα τρίχας, πάντως κρατούν μια στάση περισσότερο συναγερμός παρά φύλακας.

Το τρίχωμα τώρα, είναι κάτι που μου κάνει εξίσου εντύπωση. Όλα τα δείγματα που συνάντησα, είχαν σαν κοινό στοιχείο τον διπλό μανδύα και το κατά τόπους μακρύτερο τρίχωμα (ουρά, λαιμός, κοιλιά κλπ). Όμως, σαν γενική παρατήρηση, θα μπορούσα πολύ χοντρικά να χωρίσω αυτόν τον τύπο σκύλου, σε δύο υποκατηγορίες (ακόμα και αν δεν συμφωνεί αυτό με το πρότυπο), τα κοντότριχα και τα μακρύτριχα. Η επικρατέστερη εκδοχή, είναι ακριβώς στην μέση, μεσαίο θα έλεγα τρίχωμα με κατά τόπους πιο φουντωτό και μακρύ τρίχωμα. Όμως, έχω συναντήσει κάμποσα με αρκετά πιο κοντό τρίχωμα, διατηρώντας παράλληλα το κατά τόπους μακρύτερο. Τα ελάχιστα δείγματα Αλωπεκίδας που συνάντησα στην Θεσσαλία, 4 στο σύνολο, τα 3 είχαν το τρίχωμα που περιγράφω, μόνο 1 είχε λίγο μακρύτερο τρίχωμα σαν κοκόνι. Πιθανώς κάποια μίξη; Δεν γνωρίζω.

Τώρα για αυτά που αναφέρω ως μακρύτριχα, που είναι και τα πιο σπάνια θα έλεγα, είχαν πραγματικά μακρύ τρίχωμα. Σε όσα κοκόνια είχα, το τρίχωμα πάντα γινόταν πιο φουντωτό τον Χειμώνα, αλλά εδώ δεν εννοώ αυτό. Αναφέρομαι σε σκύλους με μακρύ και πολύ τρίχωμα, σαν αυτό του Volpino Italiano (το οποίο εικάζεται πως είναι συγγενική φυλή, αν όχι η ίδια που μεταφέρθηκε από την Ελλάδα στην Σικελία και Ιταλία, ή αντίστροφα), με την διαφορά ότι δεν στέκεται όρθια η τρίχα. Θα αναρωτηθεί κάποιος μήπως πρόκειται για κάποια μίξη φυλών που έμοιαζε με κοκόνι. Δύσκολα, θα απαντήσω μια και είδα τέτοιον σκύλο, σε λίγο πιο "αποκομμένη" περιοχή που αμφιβάλλω πως κάποιος είχε σκυλάκι ράτσας και το ζευγάρωσε με μικρόσωμο κοκόνι. Μπορεί να είναι και έτσι, βέβαια. Δεν θα επεκταθώ παραπάνω, γιατί τα δείγματα είναι λίγα. Δίπλα στο σπίτι μου ζει ένα τέτοιο μακρύτριχο πρώην αδεσποτάκι, θα το φωτογραφήσω για μια πιο πλήρη εικόνα.

(Συνεχίζεται...)
 




Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
περιμένουμε την συνέχεια, ή σχολιάζουμε? :cautious:
Σχολιάζετε ελεύθερα, η συνέχεια θα έρθει μόλις έχω χρόνο για αναλύσεις. Απλά έβαλα το συνεχίζεται, μιας και έχω κι άλλα να προσθέσω ;)
 
  • Like
Reactions: sea-mol


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Ενδιαφέρουσες και χρήσιμες οι παρατηρήσεις, μακάρι και οι ανάδοιχοι άλλων ελληνικών φυλών να είχαν το μεράκι σου.
Όσο αφορά στο:
Για ένα περίεργο (στα μάτια μου) λόγο, τα κοκόνια που έχω συναντήσει σε ορεινές περιοχές είναι λίγο μικρότερα σε μέγεθος από εκείνα των αγροτικών περιοχών της πεδιάδας. Είναι σαφώς και λιγότερα σε αριθμό, στα ορεινά οι συνθήκες είναι δυσκολότερες και οι σκύλοι εργασίας πολύ πιο απαραίτητοι, αφήνοντας ενδεχομένως λιγότερο χώρο για σκύλους συντροφιάς. Θα έλεγα πως τα περισσότερα ορεινά κοκονοειδή που συνάντησα κυμαίνονταν στα: ως 5,5 κιλά τα θηλυκά και 6,5 τα αρσενικά. Του κάμπου από την άλλη όπως και στα περίχωρα των πόλεων ανέρχονται μέχρι και 8-9 (10 κάποιες φορές), κιλά.
ΑΝ τα κοκόνια των βουνών δεν είναι στο σύνολο μικρότερα σε όγκο, αλλά με μικρότερα σκέλη, τότε ο περίεργος (στα μάτια σου) λόγος, δεν είναι περίεργος, λέγεται κανόνας του Allen και ορίζει ότι είδη που εξελίσονται σε ψυχρότερα κλίματα έχουν κατά κανόνα μικρότερα σκέλη και πιο "κόμπακτ" μορφή, για να αποφεύγουν την απώλεια θερμότητας, μεσω της μεγιστοποίησης του λόγου όγκος/επιφάνεια.

https://en.wikipedia.org/wiki/Allen's_rule

Οι διαφορές αυτές μπορεί να παρατηρηθούν ακόμα και στο ίδιο είδος ή/και στην ίδια φυλή, ακόμα και για απογόνους ίδιας τοκετοομάδας που αναπτύσσονται σε ακραία διαφορετικές συνθήκες, λόγω του φαινομένου της "φαινοτυπικής πλαστικότητας"

https://en.wikipedia.org/wiki/Phenotypic_plasticity

Συνεπώς, κοίτα να βρεις τις φωτογραφίες για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, ή να διαψεύσουμε τους κανόνες :D
 
Last edited:


Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
@sea-mol πολύ ενδιαφέρον, ομολογώ πως δεν είχα σκεφτεί κάτι τέτοιο. Θα το ψάξω περαιτέρω. Φανταζόμουν πως έχει να κάνει με το κλίμα ή και την ύπαρξη περισσότερων απειλών (αν και δεν βλέπω συσχέτιση, πέραν του να "κρύβονται" πιο εύκολα από εχθρούς).

Το ίδιο σκέφτηκα και σαν μια ίσως άποψη για το ότι δεν κάνουν τόσο...σαματά.
Ίσως, εάν υποθέσουμε πως στα βουνά, υπήρχαν τσακάλια ή λύκοι ή ότι άλλο που θα μπορούσαν σχετικά εύκολα να σκοτώσουν έναν μικρόσωμο σκύλο, πιθανώς να μην ήθελαν να τραβούν την προσοχή τόσο εύκολα ή να προδίδουν την τοποθεσία τους, στον εχθρό. Εξ'ου και το γρύλισμα και τρίχα κάγκελο σε αντίθεση με την ανελέητη σειρήνα των πεδινών. Βέβαια εικασία και αυτό, πιθανώς να υπάρχει και άλλη εξήγηση, που δυστυχώς ίσως και να μην μάθουμε ποτέ (εάν και εφόσον δεχτούμε πως ισχύει κάτι τέτοιο και δεν είναι μόνο δική μου παρατήρηση).
 


Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
@sea-mol πολύ ενδιαφέρον, ομολογώ πως δεν είχα σκεφτεί κάτι τέτοιο. Θα το ψάξω περαιτέρω. Φανταζόμουν πως έχει να κάνει με το κλίμα ή και την ύπαρξη περισσότερων απειλών (αν και δεν βλέπω συσχέτιση, πέραν του να "κρύβονται" πιο εύκολα από εχθρούς).

Το ίδιο σκέφτηκα και σαν μια ενδεχόμενη εξήγηση για το ότι δεν κάνουν τόσο...σαματά.
Ίσως, εάν υποθέσουμε πως στα βουνά, υπήρχαν τσακάλια ή λύκοι ή ότι άλλο που θα μπορούσε σχετικά εύκολα να σκοτώσει έναν μικρόσωμο σκύλο, πιθανώς να μην ήθελαν να τραβούν την προσοχή τόσο εύκολα ή να προδίδουν την τοποθεσία τους, στον εχθρό. Εξ'ου και το γρύλισμα και τρίχα κάγκελο σε αντίθεση με την ανελέητη σειρήνα των πεδινών. Βέβαια εικασία και αυτό, πιθανώς να υπάρχει και άλλη εξήγηση, που -δυστυχώς- ίσως και να μην μάθουμε ποτέ (εάν και εφόσον δεχτούμε πως ισχύει κάτι τέτοιο και δεν είναι μόνο δική μου παρατήρηση).
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Το ίδιο σκέφτηκα και σαν μια ίσως άποψη για το ότι δεν κάνουν τόσο...σαματά.
Τι να σου πω, δεν έχω βρει κάτι για τον σαματά. Μπορεί να σκεφτόμουν και το θέμα οξυγόνο-θερμοκρασία-θερμορύθμιση σε αναλογία με τις διαφορές των νορδικών και των τροπικών ανθρωπογλωσσών, αλλά μάλλον είναι τραβηγμένο απ τα μαλλιά.
Για το σώμα και την θερμοκρασία το είχα βρει ψάχνοντας για διαφορές ορεινών και πεδινών ζώων (με το σαράκι για τις διαφορές "trully" ορεινών ποιμενικών και "πεδινών" ορεινών ποιμενικών). Αντίστοιχες διαφορές υπάρχουν και σε ζώα όπως το άλογο της Πίνδου η και οι κότες ορεινών περιοχών.
Στην φαινοτυπική πλαστικότητα εντάσσονται και διαφορές στο μήκος τριχωματος στο ίδιο είδος ανάλογα με την περιοχή-κλίμα. Ίσως θα μπορούσαμε να δούμε κι αυτό με βάση τις φωτογραφίες.
 


lostresam

Well-Known Member
12 Σεπτεμβρίου 2016
428
422
30
Εδω το αγριοσκυλο, η Ριτα, 1μιση ετους υιοθετημενη απο φιλοζωικη της Πατρας
Αν ειχε λιγο μακρυτερο τριχωμα νομιζω θα ηταν 100% κοκκονι
Σαν χαρακτηρας πολυ ενεργητικο κ φωνακλαδικο

20161002_163632_HDR-1.jpg 20161002_163636_HDR-1.jpg
 


Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
@lostresam το κοντύτερο τρίχωμα -in my book- είναι αποδεκτό, εάν όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά είναι εντός προτύπου.

Παράδειγμα
View media item 841Ο συγκεκριμένος σκύλος, είναι μακρύτριχος και φουντωτός, με την χαρακτηριστική ουρά κλπ, στην συγκεκριμένη λήψη, θα έλεγε κανείς πως πρόκειται για κοκόνι. Όμως, εάν τον δεις συνολικά αποκλίνει αρκετά από το πρότυπο.

Η Ρίτα από την άλλη, έχει κοντό τρίχωμα, αλλά διατηρεί τις μακρύτερες περιοχές, κοιλιά λαιμό. Δεν μπορώ να καταλάβω και πολλά, εάν δεν την δω en face, οι χρωματισμοί της, με μπερδεύουν λίγο. Βάλε περισσότερες φωτογραφίες, αν θέλεις (y)
 


lostresam

Well-Known Member
12 Σεπτεμβρίου 2016
428
422
30
Αν με ρωτουσες θα σου ελεγα οτι ημιαιμο κοκονακι με κατι αλλο
Παντως οσο μποι της λειπει αλλο τοσο εχει σε ενεργεια κ φωνη :p
Διαολι κανονικο μιλαμε αλλα τη γουσταρω :LOL:
 

Attachments



Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Ναι, σίγουρα έχει και άλλες μίξεις. Στις δύο πρώτες θα έλεγα πως διακρίνω και κάτι από mini pincher, αυτό θα εξηγούσε και τους ιδιαίτερους χρωματισμούς.

Έχει κουρευτεί ποτέ ο σκύλος με μηχανή;

Στην τρίτη και τέταρτη φώτο, φέρνει πολύ περισσότερο σε κοκόνι, πάντως.
 


lostresam

Well-Known Member
12 Σεπτεμβρίου 2016
428
422
30
oχι ποτε.
Δεν νομιζω οτι το χρωμα παιζει τοσο ρολο στη φυλη (και αν ναι δεν θα πρεπε)
Για πινσερ που λες,το μονο στοιχειο που φερνει ειναι το σχημα του κεφαλιου,ολα τα υπολοιπα δεν προσδιδουν πινσερ (ουρα,ποδια,σωμα)
 


Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Όχι, οι χρωματισμοί δεν παίζουν κανένα ρόλο στα κοκόνια, απλά τα περισσότερα δείγματα που έχω συναντήσει έχουν ένα συγκεκριμένο pattern, είναι είτε μονόχρωμα με λίγο άσπρο σε λαιμό και πατούσες, είτε δίχρωμα. Η δική σου, έχει ιδιαίτερους χρωματισμούς, αν στα αίματα της υπάρχει πινσερ (στο κεφάλι το είδα και εγώ, για αυτό είπα στις 2 πρώτες μόνο φωτογραφίες που φαίνεται μόνο το κεφάλι), αυτό εξηγεί και τον ιδιαίτερο -πιθανώς- χρωματισμό.

Το σώμα της από την άλλη, προδίδει κοκόνι καραμπινάτο. Η φωτογραφία όμως που για μένα φωνάζει "ΕΙΜΑΙ ΚΟΚΟΝΙ" είναι η πρώτη. Σηκωμένη τρίχα στη πλάτη, τεντωμένο σώμα, γαυγίζω και φωνάζω, so so typical :LOL::love: Κοιτώντας την φώτο, νομίζω πως την ακούω να γαυγίζει κιόλας :p
 


lia_24

New Member
26 Ιανουαρίου 2018
4
3
Καλησπέρα παιδιά είμαι νέο μέλος και επίσης νέα σκυλο μαμά... Ο Ερμης είναι αι 2 μηνών και οι γονείς τους είναι μάλλον ημιαιμα κοκκονια. Αν θέλετε να βοηθήσετε στην αναγνώριση των χαρακτηριστικών θα το εκτιμούσα...
 




Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Καλησπέρα @lia_24

Ο Ερμής σου, απ' όσο βλέπω από το avatar σου, είναι ίδιος με την δικιά μου όταν ήταν κουτάβα.
Για διευκόλυνση όλων, πες μας βάρος και περιοχή;
Μερικές φωτογραφίες επίσης. (drag and drop στο παράθυρο που γράφεις).

Με σιγουριά μπορούν να σου απαντήσουν μόνο σε έκθεση του Κ.Ο.Ε. όπου κρίνουν κατά πόσο είναι προτυπικός και σου δίνουν και χαρτί ΒΕΑ1

Για εμένα σαν Σοφία (δεν σημαίνει ότι έτσι είναι) τα κοκόνια κάνουν μπαμ από χαρακτήρα.
Ο δικός σου είναι πολύ μωρό για να κρίνουμε χαρακτήρα.

Να σου ζήσει
 
Last edited:


Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Παρακάτω και οι φωτογραφίες
Υπέροχος, να σου ζήσει.

Βλέπω κατά τόπους μακρύτερη τρίχα.
Χρώμα σύνηθες.
Περιοχή δεν μας είπες.

Η ουρά πως στέκεται στην πλάτη του;
Μπορείς να ανεβάσεις φώτο κάποια στιγμή που να φαίνεται
 


lia_24

New Member
26 Ιανουαρίου 2018
4
3
Υπέροχος, να σου ζήσει.

Βλέπω κατά τόπους μακρύτερη τρίχα.
Χρώμα σύνηθες.
Περιοχή δεν μας είπες.

Η ουρά πως στέκεται στην πλάτη του;
Μπορείς να ανεβάσεις φώτο κάποια στιγμή που να φαίνεται
Καταγωγή από Κατερίνη ειναι 25Εκ σε υψος και 3 κιλά.... Όσον αφορά το χαρακτήρα πολύ πιστός ενέργεια φουλ λίγο φωνακλας και τρελενεται για μικρά παιδάκια!
 
  • Like
Reactions: Sofouli




Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Σούπερ ουρίτσα αν και είμαι και ολίγων γκαβάδι :D

Φωνακλάδες, είναι τα περισσότερα.
Μάθε να το ελέγχεις από μικρό, έχουν την τάση να γίνονται φασαριόζικα.
Και ξεροκέφαλα θα έλεγα εγώ αρκετά, αλλά παράλληλα πανεύκολα εκπαιδεύσιμα.

Μήπως έχεις φωτογραφίες των γονιών;
Πως βρέθηκε στα χέρια σου το μοντελάκι;