ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.769
4.045
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Εγώ δεν νομίζω πως το πρόβλημα είναι αν ο σκύλος έχει ή δεν έχει ταυτότητα. Τα σκυλιά χάνονται γιατί 1. ζουν σε αυλές και βρίσκουν μια τρύπα και την κοπανάνε, ή κάποιος ξεχνάει την πόρτα ανοιχτή και 2. τα αφήνουν ελεύθερα χωρίς λουρί και βασική εκπαίδευση. Και στις δύο περιπτώσεις μιλάμε για ανευθυνότητα, επομένως η έλλειψη ταυτότητας είναι το λιγότερο. Δεν υπάρχει "κακιά στιγμή", δεν φταίει σε τίποτα η στιγμή, ο ιδιοκτήτης φταίει.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.918
Εγώ κοινοποιώ τα πάντα. Δεν με νοιάζει αν ήταν επιπόλαιος και το έχασε. Με νοιάζει να το βρει και να μην καταλήξει αδέσποτο και σκοτωμένο.
Όχι ότι δεν με εξοργίζουν τα πάσης φύσης δίποδα που κυκλοφορούν με τον σκύλο λυτό ή τον αφήνουν ελεύθερο να κάνει τις βόλτες του. Αν είχα τρόπο θα τους τα έπαιρνα και αστους να τα ψάχνουν.

dnassib

Well-Known Member
10 Μαϊου 2013
1.469
1.077
Παγκράτιους exoticus
Αγαπητέ και μεγαλόκαρδε Ghostdoc σ' ευχαριστώ για την απάντησή σου, η οποία - αν την καλοσκεφτείς - συμφωνεί κατ' ουσία με όλα όσα προείπα!

Κατ' αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι και η δική μου αρχική τοποθέτηση ήταν ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή λυπάμαι "για το σκυλάκι" και οργίζομαι ακριβώς επειδή εκείνο "πληρώνει τη νύφη", όπως λες και εσύ!, λόγω της επιπολαιότητας/call-it-what-you-wish του 'ιδιοκτήτη'/'φροντιστή' ο οποίος δεν έκανε τα πάντα ούτως ώστε να του δώσει μια καλύτερη ευκαιρία να 'βρεθεί' αν χαθεί. Επίσης, εγώ προσωπικά, δεν είπα ποτέ ότι δε θα προσπαθήσω βοηθήσω το σκυλάκι που βρήκα χαμένο χωρίς ταυτότητα (άραγε πως ακριβώς....) ή δε θα προωθήσω αγγελία - είπα ότι ΟΡΓΙΖΟΜΑΙ για αυτούς που δεν έβαλαν ταυτότητα και, παρόλα τα παραδείγματά σου, επιμένω να πιστεύω ότι περί επιπολαιότητας ουσιαστικά πρόκειται, ακόμα και όταν συντρέχουν οι λόγοι που παραθέτεις ως παραδείγματα.

Δεν έχω σκοπό να παίξουμε με τις λέξεις και να μπούμε σε εννοιολογικές συζητήσεις και αντιλογία - άλλωστε δεν είναι, πιστεύω, το ζήτημα σε αυτό το thread - αν και δεν έχω κανένα πρόβλημα να το κάνω, άλλωστε στην εκτός forum ζωή μου πληρώνομαι γι' αυτό! :cool: Επέτρεψέ μου όμως ένα σύντομο σχόλιο πάνω σε αυτά που είπες:

α) Όταν προσέχεις το σκύλο σου, το παίρνεις χαμπάρι: είναι τόσο απλό! Έχω διαβάσει πως μιλάς για τα σκυλιά σου και διαισθάνομαι ότι και τους φοράς ταυτότητα, και θα το έπαιρνες χαμπάρι, αν όχι αμέσως, εντός διλέπτου όταν θα ξανακοιτάξεις το σκυλί σου στη βόλτα. Αν σου σπάσει/χαθεί στη βόλτα, σε επαφή με άλλα σκυλάκια κτλ - οκ, μπορεί να συμβεί - τον παίρνεις και πας σπίτι, αντικαθιστώντας την ταυτότητα. Τώρα, αν όντως έχει γίνει έτσι το πράγμα, την έχασε/έσπασε στη βόλτα, το είδες, και ενώ πάτε πάλι σπίτι με το ΛΟΥΡΙ το σκυλί καταφέρνεις και το χάνεις, σου φεύγει, κτλ, οκ, πάω πάσο! Στατιστικά, πόσες λες είναι αυτές οι περιπτώσεις; 1 στις 1000; Οκ, το δέχομαι -- 1 στις 1000 είναι η ύστατη γκαντεμιά, οι άλλες 10 είναι ότι έφυγε η ταυτότητα και δε το είδες και ΕΙΧΕΣ και το σκύλο χωρίς λουρί --> επιπολαιότητα.
β) Δε με νοιάζει ο πνίχτης, να βάλεις το κρικάκι της ταυτότητας στους κρίκους σύνδεσης, να την βάλεις στο λουρί, να βρεις έναν τρόπο. Δεν είναι σοβαρή δικαιολογία αυτή.
γ) Βάζεις την ταυτότητα στο κολάρο και όχι στο σκάλιμπορ φυσικά (!;) -- εκτός και αν μου λες ότι ο κτηνίατρος σου συνέστησε να μη φοράει το σκυλί κολάρο καθόλου και να το βγάζεις βόλτα χύμα χωρίς λουρί! Σε αυτή την περίπτωση έχουμε επιπολαιότητα - για να μην πω τίποτε άλλο - εις διπλούν.

Εν πάσει περιπτώσει, όπως σου είπα και πριν, δεν είμαστε σε τουρνουά debate (27-30 Μαρτίου στο Κολέγιο Αθηνών, όσοι πιστοί προσέλθετε!). Και επειδή, όπως λες, με συμπάθησες, φαντάζομαι θα μου επιτρέπεις και να οργίζομαι και να στεναχωριέμαι και να μιλάω για αυτά μου τα συναισθήματα που έχουν να κάνουν με τόσα σκυλιά που βρίσκονται κάπου τρομαγμένα και μόνα τους, συχνά ανίκανα να επιβιώσουν, επειδή κάποιος που υποτίθεται ότι ήταν εκεί για να τα φροντίσει αμέλησε να τους παράσχει ένα βασικό και πάμφθηνο 'αξεσουάρ' ή ένιωσε πολύ μάγκας και ικανός και σίγουρος ότι δε θα χαθούν. Τα υπόλοιπα είναι απλά μέρος ελάχιστης στατιστικής πιθανότητας...

dnassib

Well-Known Member
10 Μαϊου 2013
1.469
1.077
Παγκράτιους exoticus
Berna και I. Kyveli συμφωνώ απόλυτα και με τις δύο τοποθετήσεις σας -- εννοείται! -- και φυσικά το ένα δεν αποκλείει το άλλο (δηλαδή, το ότι εξοργίζομαι δε σημαίνει απαραίτητα και δεν κοινοποιώ/δεν προσπαθώ να κάνω κάτι, αυτό είναι προσωπική επιλογή του καθενός μας και δε θα το κρίνω, ειλικρινά). Όσο για το πως 'χάνονται'.... αφήστε, ας ανοίξει κανένας άλλος αυτή τη συζήτηση (πάλι), γιατί μερικών από εμάς οι γλώσσες έχουν γίνει περμανάντ αλλά θεωρούμαστε γραφικοί και υπερβολικοί... ΜΕΧΡΙ, βεβαίως βεβαίως, να το φολιάσουν το σκυλάκι στην αυλή οι 'καλοί γείτονες' που 'έχουν και αυτοί σκυλιά και τ' αγαπάνε', να πηδήξει από τη μάντρα και να χαθεί, να πιαστεί από το λουρί/σκοινί/αλυσίδα που είναι δεμένο και να πνιγεί, να βγει από την πόρτα που άφησε ανοιχτή κατά λάθος αυτή και μόνο τη μοναδική μοναδικότατη φορά η αδερφή/φίλη/κουμπάρα κ.ο.κ -- αφήστε τα!!!

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.918
Εκτός από την ανευθυνότητα υπάρχει όντως και η ατυχία σε σπάνιες περιπτώσεις όπως τότε που άνοιξε το κλιπ του λουριού χωρίς κανένα λόγο και είδα ξαφνικά τον Τζιμάκο να προπορεύετε.. ή τότε που κόπηκε το λουρί και κυνηγούσα την Τάρα σε όλη την γειτονιά.
Δεν τα έχασα καθαρά από τύχη τότε.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.801
20.122
α) Γράφεις στην αγγελία: "....φόραγε ταυτότητα αλλά δυστυχώς είχε σπάσει/χαθεί και δεν πρόλαβα να την αντικαταστήσω...".

β) Ο δικός μου εκπαιδευόμενος σκύλος, άσχετα με τι άλλο φοράει πάνω του, έχει σίγουρα και πάντα, το κολλάρο στο οποίο κρέμεται η ταυτότητά του. Και συνήθως, καταλήγει με 2 και 3 διαφορετικά περιλαίμια.

γ) Γι'αυτό πριν και πάνω απ'όλα, υπάρχει το τσιπ.

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Μια ατυχή στιγμή μπορεί να συμβεί στον καθέναν. Και εγώ μια φορά νόμιζα ότι είχε κλείσει η πόρτα αλλά δεν είχε και την κοπάνησε ο σκύλος και ευτυχώς τον πρόλαβα. Τώρα για τις περιπτώσεις που χάνεται ο σκύλος κατ' εξακολούθηση (ας μην αναφέρω παράδειγμα καλύτερα ) και βγαίνει συνέχεια το άτομο με αγγελίες τύπου βοηθείστε μας πάλι χάθηκε ε...σόρι δλδ, αυτό το σκυλί πιο πολλές φορές την κοπανούσε παρά ήταν μέσα.

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.769
4.045
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Εκτός από την ανευθυνότητα υπάρχει όντως και η ατυχία σε σπάνιες περιπτώσεις όπως τότε που άνοιξε το κλιπ του λουριού χωρίς κανένα λόγο και είδα ξαφνικά τον Τζιμάκο να προπορεύετε.. ή τότε που κόπηκε το λουρί και κυνηγούσα την Τάρα σε όλη την γειτονιά.
Δεν τα έχασα καθαρά από τύχη τότε.
Αυτά τα περιλαίμια με κλιπ είναι άλλο πράγμα... σίγουρα όχι για ενεργητικά - δυνατά σκυλιά που τραβάνε στη βόλτα. Επίσης μου έτυχε να φαρδύνουν από μόνα τους και να περνάνε πάνω απ' το κεφάλι του σκύλου, οπότε αν σου μείνει το λουρί με το περιλαίμιο στο χέρι τί να την κάνεις και την ταυτότητα. Γι' αυτό προτιμάω τα λουριά που είναι σαν ζώνη.

Μην σας πω και πόσες ταυτότητες χάσαμε... κάπου έπεσαν, έσπασε ή άνοιξε ο κρίκος, και, και, και...

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.918
Κι εμείς χάσαμε την ταυτότητα της Λούσης και περιμένουμε την καινούρια.
Π.χ. η Λούση είναι ένας σκύλος που αποκλείεται να χαθεί. Πολλοί επαφύονται σε αυτό και σε τέτοια σκυλιά δεν βάζουν ταυτότητες αλλά καμιά φορά συμβαίνει και το απρόσμενο.

συλβοσκυλο

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2013
2.036
294
Για μένα η μόνη δικαιολογία για να μην φοράει ο σκύλος ταυτότητα ή να είναι τσιπαρισμένος είναι η άγνοια. Απο αυτη την άγνοια μου λίγα χρόνια πριν χάσαμε σκύλο. Ουτε τσίπ δεν είχε ουτε ταυτότητα. Και λογικότατα ήταν απίθανο να βρεθει.

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Στον καθένα μπορεί να συμβεί στραβή. Μια φορά στο πάρκο τον είχα αφήσει ελεύθερο, κάτι έγινε και τον έδεσα βιαστικά και αντί να πιάσω το κλιπ του λουριού στον κρίκο του πνίχτη, το έπιασα στον κρίκο της ταυτότητας, έκανε μια απότομη κίνηση και έσπασε και χώθηκε η ταυτότητα μέσα σε κάτι θάμνους, βράδυ, και να είμαι με τον φακό και να ψάχνω. Αν ήταν άλλος σκύλος ή άλλες οι συνθήκες θα μπορούσε να είχε φύγει και να μην έχει ταυτότητα γιατί έγινε η στραβή εκείνη την ώρα.

DOOM_NX

Well-Known Member
8 Οκτωβρίου 2011
906
6
Καρδίτσα
Για πες βρε Ghostdoc, γιατί θέλω να γίνω κι εγώ, έτσι, καλύτερος και λιγότερο επικριτικός άνθρωπος, ΠΟΙΟΥΣ χ/ψ λόγους σκέφτεσαι εσύ που θα δικαιολογούσαν στο μυαλό σου να ΜΗΝ έχει ταυτότητα, έστω των 50cent, ένα σκυλάκι, οι οποίοι δε θα εμπίπτουν στην κατηγορία 'είναι επιπόλαιος/αδιάφορος/*@#()*()@# ο ιδιοκτήτης'; Δε λέω, λάθη και παραλείψεις ΟΛΟΙ κάνουμε στη ζωή, και το μέλος doom_nx π.χ. ανέφερε ότι πρώτα έχασε το σκυλάκο του και μετά έμαθε και έβαλε ταυτότητα -- αλλά ακόμα και αυτό, η παράλειψη, θεωρητικά, λόγω απειρίας δηλαδή, δεν εμπίπτει στην επιπολαιότητα; (no offence -- δεν τον ξέρω τον άνθρωπο, αλλά είμαι σίγουρη ότι και ο ίδιος ο doom_nx το μετάνιωσε, χτύπαγε το κεφάλι του και έλεγε ΜΑ ΤΙ Μ)(@#)_(@ ΗΜΟΥΝ όταν έχασε το σκυλί και 'πέθανε' μέχρι να το βρει!!) Όταν παίρνεις σκύλο, ψάχνεις ράτσες, τροφές, εκπαιδεύσεις, γωνιώσεις (!!), σπιτάκια, σκ@τάκια, φατάκια, την ταυτότητα - το πιο προφανές - δε τη σκέφτεσαι;;;;; Και αν δε τη σκέφτεσαι, δεν είσαι επιπόλαιος;;
Yeap. Το σκυλί είχε τσιπάκι, αλλά δεν είχε κάτι που θα μπορούσε να τσεκαριστεί άμεσα και να με ειδοποιήσουν αν το έβρισκαν. Και να πω την αλήθεια δεν περίμενα από τους Κοζανίτες να το τσεκάρουν για τσιπάκι. Ήταν καθαρά θέμα αμέλειας. Δεν πίστευα ότι δε θα μπορούσε να γυρίσει σπίτι. Τον υπερεκτίμησα και δεν είχα ψαχτεί με το θέμα των dogtags. Όταν τον βρήκα, το πρώτο που έκανα ήταν να πάω να χτυπήσω μια σκαλιστή ταυτότητα με το κινητό μου πάνω. Δυστυχώς ήμουν (και είμαι?) δείγμα ανωριμότητας στα 22. Και το ότι δεν έβγαζα δικά μου λεφτά για να του πάρω ό,τι σκυλίσιο κυκλοφορεί έκανε τη θέση μου χειρότερη. Πριν από αυτό δεν ξαναείχα σκύλο μες στο σπίτι και δεν μου είχε ξανατύχει. Έπαθα και έμαθα, αλλά ήταν μεγάλο το ρίσκο. Θα μπορούσε να ήμουν χωρίς τον Τζονάκο τώρα.

Ghostdoc

Well-Known Member
25 Νοεμβρίου 2013
1.623
793
Ghostlands
dnassib με καλυψες απολυτα στη δευτερολογία σου :) το ιδιο πραγμα λεμε, διαφερουμε ελαφρως στο θεμα των πιθανων αιτιων αλλα στην ουσια οχι.
Επεσες και μεσα στο θεμα της ταυτοτητας των σκυλων μου, ναι βεβαιως εχουν ,εστω και αν ειδικα ο Κουλης ειναι απιθανο των απιθανων να αναπτυξει ταχυτητα καταλληλη ωστε να μου ξεφυγει :)
Η δε Χανα εχει ειδικη χαραγμενη και πολυ ψαγμενη, με κρικο παχυ παχυ για να μη σπαει με τιποτα :)

IrAr

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2012
208
5
Εγώ του φοράω άλλο λουράκι για την ταυτότητα (μια μικρή αλυσίδα που του δίνει κ στυλ) πάνω στο οποίο κρέμεται με χοντρό κρικάκι η ταυτότητα στην οποία είναι χαραγμένο όνομα κ τηλέφωνο. Το περιλαίμιο που δένει το λουρί είναι διαφορετικό. Ο λόγος είναι οτι έχω ακούσει τόσες ιστορίες που το περιλαίμιο έσπασε, βγήκε, χάλασε, χαλάρωσε που θεωρώ χαζό να έχω την ταυτότητα στο περιλαίμιο που δένει το λουρί.

Επίσης πιστεύω οτι οι ταυτότητες τύπου βαρελάκι δεν είναι καθόλου καλές. Αρχικά γιατί εύκολα χαλαρώνει και μπορεί να ανοίξει και να χαθεί και επίσης είναι πιθανό κάποιος άπειρος με το θέμα σκύλος να μη ξέρει τι είναι. Επίσης έχω ακούσει ιστορία οπού έχει χαθεί σκύλος που έφερε τέτοιου τύπου ταυτότητα και ο ιδιοκτήτης δέχτηκε τηλ απο κάποιον που του είπε οτι ναι μεν βρήκε το σκύλο του, ανοιξε το βαρελάκι βρήκε το τηλ αλλά μέχρι να πάρει ο σκύλος του ξέφυγε οπότε τώρα τρυγυρνάει χωρίς τηλέφωνο πάνω του.

Καλό και απαραίτητο το τσιπ αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν τι κάνει και ακόμη λιγότεροι μπαίνουν στη διαδικασία να πάνε ένα σκύλο για έλεγχο.

avapimou

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2014
176
24
νικαια
οντως μια ταυτοτητα ειναι βασικη δε μπορω να καταλαβω γιατι να μην του βαλεις μια απ την αρχη που τον πηρες δεν ειναι κ πολυ λογικο.... και μονο στην ιδεα οτι μπορει να φυγει απο το λουρι και να αρχισει να τρεχει προς αγνωστη κατευθυνση προσωπικα τρεμω!