Σωστό περπάτημα σε λουρί

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
ΟΚ. Θα καταβάλω μεγαλύτερη προσπάθεια τις επόμενες μέρες και θα σας πω.... Χτες το βράδυ δοκίμασα αυτό που είπες, να μην περιμένω να φτάσει στην άκρη του κοντου λουριου για να αλλάξω κατεύθυνση, αλλά να το κάνω μόλις με προσπεράσει... δουλεψε αρκετά καλά, αλλά ήταν σχεδον ήδη στη φάση "βαριουλης". Θα δούμε σήμερα το πρωί που είναι πιο ενεργητικός..... το μεγάλο προβλημα είναι μετά τη βολτα off leash όπου για να γυρίσουμε σπίτι με το λουρί με ταλαιπωρεί, γιατι δε συνειδητοποιεί αμέσως ότι δεν μπορει να τρέχει από δω κι από κει. Ισως κρατήσω το φλεξι λιγο ακόμα για αυτή την περίπτωση.

Thank you!!!

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Ερώτηση: Γιατί παίρνετε τα flexi για βόλτα? Πάντα είχα αυτήν την απορία για τα flexi (και τα στηθολουρα)…

Αν ο σκύλος δεν είχε μάθει σε flexi αλλά σε κανονικό οδηγό 1,5m από την αρχή, δεν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα (όχι ότι θεωρώ ότι έχεις πρόβλημα. Αντιθέτως πιστεύω πως αν δουλέψεις σωστά με τον τρόπο που σου είπαν τα παιδιά μέσα σε μια εβδομάδα -το πολύ- ο σκύλος θα περπατάει τέλεια. :))

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
.... το μεγάλο προβλημα είναι μετά τη βολτα off leash όπου για να γυρίσουμε σπίτι με το λουρί με ταλαιπωρεί, γιατι δε συνειδητοποιεί αμέσως ότι δεν μπορει να τρέχει από δω κι από κει. Ισως κρατήσω το φλεξι λιγο ακόμα για αυτή την περίπτωση.

Thank you!!!
ΟΧΙ. Να κάνεις στροφές εκείνες τις στιγμές (και επιβράβευση) για να του κόψεις τη "φόρα".

Έχει δίκιο η Ρόττι. Το flexi στην βόλτα μαθαίνει τον σκύλο ΝΑ ΤΡΑΒΑΕΙ.
Λογικό δεν είναι; Αν δεν ήθελες να τραβήξει γιατί του το έβαλες;

Φύλαξέ το σου λέω για το επόμενο κουτάβι σου και μόνο για να του μάθεις το "Έλα" και το "μέινε" ή για να έχει λίγο ελευθερία για την ώρα το W.C..
ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ.

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Ερώτηση: Γιατί παίρνετε τα flexi για βόλτα? Πάντα είχα αυτήν την απορία για τα flexi (και τα στηθολουρα)…

Αν ο σκύλος δεν είχε μάθει σε flexi αλλά σε κανονικό οδηγό 1,5m από την αρχή, δεν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα (όχι ότι θεωρώ ότι έχεις πρόβλημα. Αντιθέτως πιστεύω πως αν δουλέψεις σωστά με τον τρόπο που σου είπαν τα παιδιά μέσα σε μια εβδομάδα -το πολύ- ο σκύλος θα περπατάει τέλεια. :))
Συμφωνώ, στη βόλτα είναι άχρηστο και μαθαίνει το σκύλο να τραβάει.
Μονο για την εκμάθηση του apport ίσως να χρησιμοποιούσα flexi

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
To σκεπτικό το δικό μου για το φλεξι ήταν (είναι;) οτι δεν μπορώ να τρέχω όσο γρήγορα χρειάζεται ο σκύλος για την ασκηση του, οπότε οι επιλογές είναι off leash ή φλέξι (οπου πάει μπρος πίσω γύρω μου). Οταν τον πάω στο βουνό είναι off leash. Στο δρόμο φλέξι....

Τελος πάντων, οταν το πήρα είχα την εμπειρία του προηγούμενου σεττερακίου.... ο τωρινός είναι πολύ πιο ηρεμος και νομίζω του φτάνουν τα off leash + σκυλοπάρκο για την άσκηση του.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Αν δεν ήθελες να τραβήξει γιατί του το έβαλες;
Δεν καταλαβαίνω την ερώτηση.... προφανώς δε θέλω πάντα να είναι δίπλα μου. Μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, κατοπιν εντολής. Σε αυτές, δεν έχει σημασία αν είναι οff lease, σε φλεξι ή στο κοντό λουρι (ιδανικά, λεμε τώρα)..... χωρίς εντολή, ας πηγαίνει οπου θέλει.

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Απλώς επισημάνω πως το φλέξι είναι για να κάνει ο σκύλος ότι θέλει. Δεν του μαθαίνει κάτι. Αν θέλεις όταν γυρνάτε σπίτι να κάνει ότι θέλει βάλε το. Το "λίγο ακόμα" που κολλάει δεν κατάλαβα. Πάντα θα τραβάει με το φλέξι...

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Γιατί όταν έχει τη μία 1μ και την άλλη 10μ, δεν δίνει καμία σημασία σε σένα. Στα 3-4μ το πολύ, ήδη έχεις χάσει την προσοχή του τελείως και κάνει (όπως είπε ο φίλος μας) "ότι θέλει".

Γι'αυτό κι όταν κάνουμε ιχνηλασία το χρησημοποιούμε (αν και εγώ προτιμώ ιμάντα) με σαμαράκι. Για να μην του αποσπάσουμε την προσοχή, για να κάνει ότι θέλει...

Αν δεν ήταν έτσι, για πιο λόγο τον συμβουλεύσαμε τον άνθρωπο να βάζει φλέξι για το W.C. και λουρί για το περπάτημα; Γιατί να μην έχει μόνο το φλέξι;

Εγώ επιμένω στο ότι ο συγκεριμένος σκύλος δεν χρειάζεται φλέξι για τίποτα (ούτε για το W.C.), έχει περάσει αυτό το στάδιο.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Dr. Zhivago, δεν είμαι σίγουρη ότι η απόσταση έχει σχέση με την προσοχή που έχει σε μενα... όπως είπα παραπάνω, όταν είναι off leash έχω πολύ περισσότερο την προσοχή του, και είναι πολύ πιο δεκτικός στις εντολές μου, παρά που εχει τη δυνατότητα να κάνει ότι θέλει.... μέχρι που σκέφτομαι να του μάθω το "μαζί" off leash πρωτα..... Αν μάθει την εντολή καλά, δεν θα έχει σημασία μετά τι λουρί φοράει και αν φοράει. Τι λετε γι'αυτο;;

Denis, αυτό εννοούσα παραπάνω ότι με το φλεξι αισθάνεται τράβηγμα (και συνηθήζει την ένταση στο λαιμό του)... αλλο να είναι στα 8 μετρα με το φλεξι τεντωμένο και άλλο να είναι με το φλεξι "κλειδωμένο", σαν απλό σκοινί δηλαδή... Ακόμα και για WC, το κλειδώνω, αλλιώς αισθάνετε ότι τον τραβάω πισω (απαλά μεν, τράβηγμα δε...) και δεν πάει....

Σημέρα δεν τα κατάφερα πολύ καλά (τον τραβολογούσα περισσότερο απ'οσο θα ήθελα με τις στροφές..... με πιο απότομες κινήσεις, είχα αποτελέσματα, αλλά σίγουρα η διαδικασία δεν του ήταν ευχάριστη....). Στο τέλος στραμπούληξα και το πόδι μου και ησύχασα...:D:D:D

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Denis, αυτό εννοούσα παραπάνω ότι με το φλεξι αισθάνεται τράβηγμα (και συνηθήζει την ένταση στο λαιμό του)... αλλο να είναι στα 8 μετρα με το φλεξι τεντωμένο και άλλο να είναι με το φλεξι "κλειδωμένο", σαν απλό σκοινί δηλαδή... Ακόμα και για WC, το κλειδώνω, αλλιώς αισθάνετε ότι τον τραβάω πισω (απαλά μεν, τράβηγμα δε...) και δεν πάει....
Ο σκύλος αυτός έχει πρόβλημα με το δέσιμο. Flexi τεντωμένο στα 8 μέτρα και να σέρνει δεν είναι φυσιολογικό. Χρειάζεται υπακοή με απλό οδηγό.

Οσι για το αν έχει προβλημα στην τουαλέτα ... εμένα μου φαίνεται ότι έχει ... :p :p

DrZivago σε ποιά χώρα χρησιμοποίησες flexi στην ιχνηλασία ??

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Δε με καταλαβες.... δεν ειπα πουθενα ότι με τραβάει με το φλεξι τεντωμένο.... το αντίθετο, φτάνει στο τερμα, αισθάνεται το ελαφρυ τράβημα προς τα πίσω και γυρνάει πισω. Οταν λεω τεντωμένο φλεξι εννοω τη φυσική ένταση του ελατηρίου του...όχι τράβηγμα του σκύλου περα απο το τέλος. Σίγουρα το φλεξι δε με βοηθάει στην εκπαιδευση του "μαζί", και δεν ξέρουμε αν κάνει και κακό... κάποιοι λετε όχι κάποιοι λέτε ναι.... παντως είναι σίγουρο ότι αν βελτιώσω την "τεχνική" μου στις στροφές, θα μάθει, οπότε δεν θα τίθεται θέμα.

Οσο για το WC είπαμε είναι επιλεκτικός.... ο προηγούμενος που είχα, μαρκαρε κάθε δεντράκι... αυτός θέλει ειδικές συνθήκες για να κατουρήσει!! Περιοδικό, μουσικούλα κτλ....

(Πέρα από την πλάκα, δεν έχει ξεθαρέψει ακόμα τελείως στο δρόμο και νομίζω εκει οφείλεται η δυστοκία του!:D:D θέλει ειδικές συνθήκες απόλυτης ηρεμίας και μόνο στα "δικα" του δεντράκια!)

πωπωωωω αν το'ξερε ο κακομοίρης τι συζητηση έχει πέσει για το θέμα του.....:D:D

Δεν έχει πρόβλημα ο σκυλάκος..... ουτε με το δέσιμο, ουτε με το φλεξι.... και το τράβηγμα για το οποίο παραπονιέμαι, είναι πολύ ήπιο..... θα με βρίσετε, αν τον δείτε ποτέ, που το έκανα θέμα... αν και ελπίζω μέχρι τότε να έχουμε τελειοποιηθεί!!:rolleyes::rolleyes:

Last edited:

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Τελευταία διευκρίνηση και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

ΕΙΠΕΣ ο σκύλος δεν κατουράει οταν είναι δεμένος.

Και σου λέω πάρε flexi. Κανε το κορόιδο να κατουρήσει και μετά αλλάζεις στο απλό λουρί για να κάνεις εκπαίδευση ...

Ούτε αν μαθαίνει δίπλα με το flexi είπα, ούτε αν είναι καλό για ιχνηλασία. Το μόνο που είπα είναι ότι το flexi είναι καλό για ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ αν κάποιος δεν μπορεί να χειριστεί ιμάντα ...

Πολύ μπλέξιμο για το τίποτα ...

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Τελευταία διευκρίνηση και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

ΕΙΠΕΣ ο σκύλος δεν κατουράει οταν είναι δεμένος.

........

Πολύ μπλέξιμο για το τίποτα ...
ΟΚ, τελευταια διευκρίνηση κι από μενα, γιατι το παρακουράσαμε!:D:D:D

Ειπα οτι δεν κατουράει όταν αισθάνεται αντίσταση απο το φλεξι..... αλλιώς προφανώς και κατουράει δεμένος.

Λοιπον, ευχαριστώ πολύ παιδιά, θα σας ενημερώσω εν καιρώ αν τα κατάφερα ή όχι!!! :):):):)

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
κ εγώ έχω θέματα ακόμη με τη Λώρα όσον αφορά στο κομμάτι 'περπάτημα με λουρί', αλλά κάθε μέρα κάνουμε μαθήματα κ καλυτερεύει.
Ευελπιστώ ότι, αν συνεχίσουμε έτσι, θα γίνει άψογη

ΓΕΩΡΓΙΑ

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2008
414
0
35
ποτε ξεκινα η καταλληλη ηλικια για μεγαλες βολτες??? γιατι οσο ειναι κουταβια καλο ειναι να κανουν μικρες αποστασεις...

roza

Well-Known Member
5 Φεβρουαρίου 2009
72
0
Πρέπει να του δείξεις τι θέλεις. Η αλλαγή κατεύθηνσης ίσως να είναι το μόνο που χρειάζεσαι (μιας και δεν τραβάει πολύ). Με πολύ επιβράβευση όποτε είναι δίπλα σου (το πως θέλει να επιβραβεύεται θα το βρεις εσύ).

Το θέμα είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι ΔΕΝ ξέρουν τι θέλουν.
Δηλαδή, θέλουν τον σκύλου "περίπου δίπλα" τους, μερικές φορές ακριβώς δίπλα τους κι άλλες φορές δεν τους πειράζει και να προπορεύεται λίγο, φτάνει να μην τραβάει.
ΛΑΘΟΣ.

Ο σκύλος δεν μπορεί να μάθει τι θές (αν δεν μάθεις εσύ πρώτα). Από την άλλη (το σημαντικότερο στο θέμα του "δίπλα") έχεις δοκιμάσει να περπατάς δίπλα σε φίλο σου (στη Κυψέλη στο πεζοδρόμιο, φαντάσου) και να προπορεύεσαι ελάχιστα;

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ αυτό. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ. Επειδή δεν βλέπεις τον φίλο σου πια (ΜΟΛΙΣ φύγεις από το πλάι του) η απόσταση θα αυξάνεται συνεχώς (εκτός αν εκείνος σε κυνηγάει!). Με άλλα λόγια θα "τραβάς".

Το ίδιο κι ο σκύλος. Δεν είναι πιο "εύκολο" λοιπόν για εκείνον το να μην είσαι αυστηρός (ως προς το να προσδιορίζεις πως η θέση του είναι ΔΙΠΛΑ σου) αλλά πολύ πιο δύσκολο. Ακατόρθωτο μάλλον.

Άρα, αν κάνεις αλλαγές κατεύθυνσης (στροφές), θα πρέπει να προσέξεις να τις κάνεις ΜΟΛΙΣ φεύγει από δίπλα σου. Κάθε φορά.

Αρχικά επέλεξε μια ήρεμη πλατεία για τις ασκήσεις (μην έχεις το νου σου στη βόλτα, παρά μόνο στο μάθημα του σκύλου). Μόνο όταν περπαταέι τέλεια (με στροφές δίπλα σου μέσα στην πλατεία/πάρκο) θα δοκιμάσεις και σε πραγματική βόλτα.

Εγώ χρησημοποιούσα το παραπάνω "κόλπο" σε συνδιασμό με πνίχτη και κάποιες κινήσεις που δύσκολα περιγράφονται εδώ (θα έπρεπε να σου δείξω). Όμως είχα πάντα πολύ μεγάλους και "δύσκολους" σκύλους. Στις εκπαιδεύσεις μου δεν έχω βάλει πάντα πνίχτη στους σκύλους πελατών (συνήθως όμως ναι).

Εξαρτάται από τον σκύλο. Αν όμως δεν ξέρεις να χρησημοποιείς ΠΟΛΥ καλά τον πνίχτη (δεν είναι εύκολο να το μάθεις μόνος σου) δεν το συνηστώ.

Κάνε τα παραπάνω (χωρίς πνίχτη) μένοντας σταθερός στο τι ζητάς (και να επιβραβεύεις χωρίς "τσιγκουνιές" για μήνες και ας το έχει μάθει καλά). Αν δεις πως δεν φτάνει αυτό (και νομίζεις πως χρειάζεσαι πνίχτη) να πας σε εκπαιδευτή να σου μάθει πως θα το δουλεύεις.

Γενικώς δεν χρησημοποιώ φαγητό στις εκπαιδεύσεις χωρίς συγκεκριμένο λόγο

Πχ, είναι ανώριμο κουτάβι που μαθαίνει ακόμη τη φωνή μου, σκύλος που δεν επιβραβεύεται αλλιώς ή για εκπαίδευση εκθέσεων (για έκφραση και πάλι σπάνια).

Αν ο σκύλος σου είναι ευαίσθητος και σου έχει αδυναμία, θεωρώ πως το χάδι και ο ενθουσιασμος της φωνής είναι καλύτερη επιβράβευση (και πιο ασφαλής).

κι εμεις ετσι ακριβως τα καταφεραμε.. επισης φορουσαμε και πιντς κολαρ γιατι με το που βλεπαμε αλλο σκυλο θελαμε οπωσδηποτε να τρεξουμε με ολη μας τη δυναμη κοντα του και δεν ειχαμε υπομονη να πλησιασουμε οπως ολος ο κοσμος.. το αποτελεσμα ηταν η μεχρι τοτε εκπαιδευση να πηγαινει περιπατο.. βαλαμε το κολαρο μας και τωρα περπαταμε κυριοι και πλησιαζουμε με ρεγουλα ;) μπορει ο αλλος να μη θελει να παιξει μας βρε αδερφε.. επιπλεον το σοβαροτερο προβλημα μας ηταν οι αλλοι ιδιοκτητες που τραβουσαν υστερικα τα ζωα τους μακρια μας.. οποτε με το κολαρο βρηκαμε την υγεια μας.. επισης σχετικα με την επιβραβευση. ο ρεξ ηθελε το μπισκοτακι του ενω η γκρετα να καθεσαι να της ξυνεις το λαιμο με τις ωρες..:D:D

mathousalix

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2009
803
1
για να σιγουρευτω...
στο τραβηγμα λεμε οχι και σταματαμε και οταν δει κατι και τρεχει προς τα εκει αλλαζουμε κατευθυνση??και αυτο γινεται μεχρι να μαθει σε ΟΛΗ τη διαρκεια της βολτας?
σε ποσο καιρο περιπου αρχιζει να δουλευει αυτο??δεν ειμαι ανυπομονη προς θεου απλα ποια ειναι τα σημαδια οτι ειμαστε σε καλη κατευθυνση και μαθαινει??

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Όλα πάνε ανάλογα με την ηλικία (και τη φυλή).
Δεν είναι καλό να είμαστε πολύ αυστηροί με τα κουταβάκια. Κι ανάλογα με τη φυλή, η λέξη "κουταβάκια" πιάνει άλλες ηλικίες.
Οι συμβουλές που έδωσα (εγώ προσωπικά) έχουν να κάνουν με ΜΟΝΟ ΕΝΑΝ σκύλο (του μέλους kopritis).

Και ναι, ο σκύλος πρέπει να περπατάει δίπλα σου τελικά, σε ΟΛΗ την βόλτα (ότι φυλή και να είναι). Κι εξήγησα και το γιατί.

roza

Well-Known Member
5 Φεβρουαρίου 2009
72
0
για να σιγουρευτω...
στο τραβηγμα λεμε οχι και σταματαμε και οταν δει κατι και τρεχει προς τα εκει αλλαζουμε κατευθυνση??και αυτο γινεται μεχρι να μαθει σε ΟΛΗ τη διαρκεια της βολτας?
σε ποσο καιρο περιπου αρχιζει να δουλευει αυτο??δεν ειμαι ανυπομονη προς θεου απλα ποια ειναι τα σημαδια οτι ειμαστε σε καλη κατευθυνση και μαθαινει??

νομιζω οτι το ποσο γρηγορα θα μαθει δε μπορει να στο πει κανεις. εξαρταται καθε ποτε βγαζεις το σκυλο και ποσο σταθερη εισαι στον τροπο που αντιμετωπιζεις το τραβηγμα.εννοω αν μια το αφηνεις να τραβα και μια το μαζευεις δεν κανεις τιποτα.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97