Σωστό περπάτημα σε λουρί

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Παιδιά, πόσο καιρό σας πήρε να μάθετε το σκύλο σας να περπατάει σωστά με χαλαρό λουρί δίπλα σας; και πως το καταφέρατε; με πνίχτη; χωρίς πνίχτη; με λιχουδιές; με αλλαγή κατεύθηνσης; με σταμάτημα (οταν τραβάει);

Εγώ τον προηγούμενο (σεττεράκι) ποτέ δεν προσπάθησα αρκετά να τον μάθω και πάντα με τραβούσε..... αλλα με τον τωρινό θέλω να τα καταφέρω καλύτερα! (είμαι όμως τεμπέλα κι ανυπόμονη!:D:D)

Για πείτε εσείς τι κάνατε;

Και προφανώς όλα εξαρτώνται από το σκύλο και το βαθμό δυσκολίας... ο δικός μου δεν τραβάει και συγκλονιστικά (καμία σχέση με το σεττερακι).... ισως γι'αυτό δεν έχω προσπαθήσει συστηματικά ακόμα....

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Πρέπει να του δείξεις τι θέλεις. Η αλλαγή κατεύθηνσης ίσως να είναι το μόνο που χρειάζεσαι (μιας και δεν τραβάει πολύ). Με πολύ επιβράβευση όποτε είναι δίπλα σου (το πως θέλει να επιβραβεύεται θα το βρεις εσύ).

Το θέμα είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι ΔΕΝ ξέρουν τι θέλουν.
Δηλαδή, θέλουν τον σκύλου "περίπου δίπλα" τους, μερικές φορές ακριβώς δίπλα τους κι άλλες φορές δεν τους πειράζει και να προπορεύεται λίγο, φτάνει να μην τραβάει.
ΛΑΘΟΣ.

Ο σκύλος δεν μπορεί να μάθει τι θές (αν δεν μάθεις εσύ πρώτα). Από την άλλη (το σημαντικότερο στο θέμα του "δίπλα") έχεις δοκιμάσει να περπατάς δίπλα σε φίλο σου (στη Κυψέλη στο πεζοδρόμιο, φαντάσου) και να προπορεύεσαι ελάχιστα;

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ αυτό. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ. Επειδή δεν βλέπεις τον φίλο σου πια (ΜΟΛΙΣ φύγεις από το πλάι του) η απόσταση θα αυξάνεται συνεχώς (εκτός αν εκείνος σε κυνηγάει!). Με άλλα λόγια θα "τραβάς".

Το ίδιο κι ο σκύλος. Δεν είναι πιο "εύκολο" λοιπόν για εκείνον το να μην είσαι αυστηρός (ως προς το να προσδιορίζεις πως η θέση του είναι ΔΙΠΛΑ σου) αλλά πολύ πιο δύσκολο. Ακατόρθωτο μάλλον.

Άρα, αν κάνεις αλλαγές κατεύθυνσης (στροφές), θα πρέπει να προσέξεις να τις κάνεις ΜΟΛΙΣ φεύγει από δίπλα σου. Κάθε φορά.

Αρχικά επέλεξε μια ήρεμη πλατεία για τις ασκήσεις (μην έχεις το νου σου στη βόλτα, παρά μόνο στο μάθημα του σκύλου). Μόνο όταν περπαταέι τέλεια (με στροφές δίπλα σου μέσα στην πλατεία/πάρκο) θα δοκιμάσεις και σε πραγματική βόλτα.

Εγώ χρησημοποιούσα το παραπάνω "κόλπο" σε συνδιασμό με πνίχτη και κάποιες κινήσεις που δύσκολα περιγράφονται εδώ (θα έπρεπε να σου δείξω). Όμως είχα πάντα πολύ μεγάλους και "δύσκολους" σκύλους. Στις εκπαιδεύσεις μου δεν έχω βάλει πάντα πνίχτη στους σκύλους πελατών (συνήθως όμως ναι).

Εξαρτάται από τον σκύλο. Αν όμως δεν ξέρεις να χρησημοποιείς ΠΟΛΥ καλά τον πνίχτη (δεν είναι εύκολο να το μάθεις μόνος σου) δεν το συνηστώ.

Κάνε τα παραπάνω (χωρίς πνίχτη) μένοντας σταθερός στο τι ζητάς (και να επιβραβεύεις χωρίς "τσιγκουνιές" για μήνες και ας το έχει μάθει καλά). Αν δεις πως δεν φτάνει αυτό (και νομίζεις πως χρειάζεσαι πνίχτη) να πας σε εκπαιδευτή να σου μάθει πως θα το δουλεύεις.

Γενικώς δεν χρησημοποιώ φαγητό στις εκπαιδεύσεις χωρίς συγκεκριμένο λόγο

Πχ, είναι ανώριμο κουτάβι που μαθαίνει ακόμη τη φωνή μου, σκύλος που δεν επιβραβεύεται αλλιώς ή για εκπαίδευση εκθέσεων (για έκφραση και πάλι σπάνια).

Αν ο σκύλος σου είναι ευαίσθητος και σου έχει αδυναμία, θεωρώ πως το χάδι και ο ενθουσιασμος της φωνής είναι καλύτερη επιβράβευση (και πιο ασφαλής).

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Ευχαριστώ! Κάτι ακόμα: ας πούμε ότι κάνουμε την εκπαίδευση όπως λές σε ήσηχο μέρος.... εν τω μεταξύ πρέπει να κάνουμε και κανονικές βόλτες, για άσκηση και τις ανάγκες του! Σ'αυτές, προς το παρόν τον αφήνω να τραβάει;; δεν τον μπερδεύω έτσι;; μια να τον αφήνω, μια όχι;;

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Όχι, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Πρέπει να είσαι πολύ συγκεκριμένη σε αυτά που ζητάς από το σκύλο σου και σταθερή απέναντι του για να μην τον μπερδεύεις. :)

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Αρα ΟΛΕΣ οι βόλτες πρέπει να είναι βολτες εκπαίδευσης μέχρι να μάθει;; δε γίνεται αυτο! (θα γυρνάμε γύρω γύρω !! Άσε που τις λίγες φορές που το έχω δοκιμάσει, αγχώνεται που αλλάζω συνεχώς κατεύθυνση και δεν κατουράει!!:D:D:D
Τι προτείνεις;

Last edited:

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
ΟΚ. Flexi εχουμε. Διάβασα όμως κάπου ότι δεν ενδείκνειται για περίοδο εκπαίδευσης γιατι συνηθήζει ο σκύλος την "ενταση" στο λαιμό του, ενώ πρέπει να συνηθήζει να μην αισθάνεται καθόλου το λουρι..... δεν ισχύει αυτό; Εμείς έχουμε το μεγάλο φλεξι 8μ για μεγάλα σκυλιά και από μόνο του τραβάει αρκετά....

Οταν λες οδηγό εννοεις απλό λουρί; ή είναι κάτι συγκεκριμένο που δεν το ξέρω;

Ευχαριστώ!!:)

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Oχι δεν ισχύει αυτό με τις εντάσεις πρώτη φορά το ακούω :D
Στην εκπαίδευση να μην αισθάνεται το λουρί ? Το αντίθετο πρέπει να συμβαίνει. Ασε που ότι και να κάνεις ξέρει ακριβώς αν είναι δεμένο καθώς και με τί ακριβώς λουρί είναι δεμένο ... δεν είναι χαζό ... ;)

Οδηγό δερμάτινο - απλό - εύκαμπτο - λαδιού - όχι πολύ χοντρό - 1,5 μέτρο. Με αυτό εκπαιδεύεις έναν σκύλο σε βασική εκπαίδευση. Απλό λουρί ναι.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
οκ. θα δοκιμάσω..... ουυυυφφφφφφ.... νομίζω ότι αυτό είναι το πιο δύσκολο!!! :):)
ελπίζω να μην πάρει μήνες.... είναι και εύκολος ο σκύλος ο καημένος, απλώς εγώ είμαι τεμπελα...:rolleyes:

ΓΕΩΡΓΙΑ

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2008
414
0
35
πολυ χρησιμες συμβουλες, η αληθεια ειναι τι κι εγω αν και δεν ειμαι τεμπελα, ειμαι ανυπομονη!!! κι εμας γυρω γυρω μας βλεπω να πηγαινουμε αλλα...χαλαλι, αν ειναι να μαθει..

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Μπορείς να κάνεις 2-3 μέρες μόνο πλατεία (μάθημα) και W.C. με Flexi (θα μάθει γρήγορα να ξεχωρίζει το λουρί του μαθήματος) και μετά συνδιασμό.

Αρχικά πλατεία για "ρεκτιφιέ" και μετά από 2-5 λεπτά, το μάθημα πάει και βόλτα.

Το flexi δηλαδή θα το χρησημοποιήσεις μόνο 2-3 μέρες το πολύ.
Στη βόλτα όμως, (και για πάντα) θα πρέπει να αποφασίζεις ΕΣΥ πότε (και τι) θα "λερώνει". Αλλιώς αναγκαστηκά θα τον ακολουθείς και το μάθημα ακυρώνεται.

Οι αρσενικοί μπορούν να ουρούν κάθε γωνία που συναντούν. Δεν το επιτρέπουμε αυτό (για πολλούς λόγους). Έχε το νου σου για να ξέρεις πότε χρειάζεται "ανακούφιση", διάλεξε ένα δέντρο λίγο πιο πέρα και πήγαινέ τον.

Εκεί καλό είναι να του λές πως είναι "ελεύθερος" (από το να πρέπει να είναι δίπλα σου).
Το "οκ" (χαρωπή φωνή), "τσαγάκι", "πι-πί" ότι θέλεις κάνει (φτάνει να λες πάντα το ίδιο πράγμα). Όταν τον θέλεις πάλι δίπλα σου, μήν τον τραβήξεις. Πες του το πρώτα!

"Πάμε", "Δίπλα" ότι θες εσύ. Αν δεν έρθει αγνόησέ τον και προχώρα (τραβώντας τον λες και δεν το ξέρεις πως δεν έχει έρθει ακόμα). Μην ξεχάσεις να τον επιβραβεύσεις μόλις έρθει, όπως θα κάνεις και συχνά όταν περπατάει όμορφα και ας μην του έχεις πει να το κάνει.

Έτσι γρήγορα θα μάθει να έρχεται πάλι δίπλα σου με εντολή χωρίς να τραβάς.

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Γενικά συμφωνώ με τη Dr.Zhivago (σχεδόν πάντα συμφωνώ μαζί της εδώ που τα λέμε :D ). Το flexi κατά τη γνώμη μου είναι μόνο για τουαλέτα και το θεωρώ σκουπίδι για εκπαίδευση. Στο σκυλί είναι πιο εύκολο να μάθει να περπατάει δίπλα στο πόδι, παρά γενικά να μη τραβάει. Κάθε σκυλί βέβαια αντιδράει και διαφορετικά στα ζητούμενα. Τα δικά μου τα έχω μάθει με κλίκερ. Σε μεγάλους περισπασμούς μπορεί να χρησιμοποιήσω ηλεκτρικό κολάρο. Εκεί δε χρειάζομαι καν λουρί. Πνίχτη σπανιότατα, μόνο σαν ύστατη λύση. Διόρθωση με σταμάτημα της βόλτας ή αντίθετη κατεύθυνση και ναι, κάθε φορά σε κάθε βόλτα. Χρειάζεται υπομονή. Δε ξεχνάμε να επιβραβεύουμε όταν το σκυλί περπατάει σωστά δίπλα μας.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Αρχικά πλατεία για "ρεκτιφιέ" και μετά από 2-5 λεπτά, το μάθημα πάει και βόλτα.

Το flexi δηλαδή θα το χρησημοποιήσεις μόνο 2-3 μέρες το πολύ.
Μισό γιατί δεν το κατάλαβα αυτο.... Η "πλατεία" στην περίπτωσή μας είναι ο άδειος δρόμος μπροστά στο σπίτι μου..... οπου βρίσκονται και τα αγαπημένα του δεντρα για WC. Ειναι μεν αρσενικός, αλλά δε μαρκάρει κάθε γωνία.... (πολύ σπάνια αν δει αλλο αρσενικό να μαρκάρει μπροστά του, παει κι αυτός από πάνω, αλλά συνήθως τα κάνει μια και καλή όλα μαζί και συνήθως στο δρόμο μας.... αν και όσο ξεθαρευει έχω παρατηρήσει ότι μαρκάρει περισσότερο....). Ακόμα και στις μεγάλες του βόλτες, χωρίς λουρί (μην με μαλώσετε...:p) στο Λυκαβηττό, πάνω από δυο φορές δεν κατουράει. Οπότε το μαρκάρισμα δεν είναι μεγάλο θέμα. Ο λόγος που τραβάει είναι για να σνιφάρει....

Στο θέμα μας, εννοείς ότι τον αφήνω με το φλεξι 2-5 λεπτά να κατουρήσει και μετά του βάζω το κοντό και κάνουμε το μάθημα.... Γιατί λες όμως ότι το φλεξι θα το χρησιμοποιήσω μονο 2-3 μερες;; φαντάζομαι ότι η ιστορία θα πάρει πολύ περισσότερο! Κάτι δεν κατάλαβα από τη δεύτερη φάση.... :):) Thank you!!!!!

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
και το θεωρώ σκουπίδι για εκπαίδευση
Οχι πάντα ... ;) Kάνει εκπληκτική επαναφορά ειδικά σε αρχάριο και ειδικά για κάποιον που δεν μπορεί να χειριστεί ιμάντα πολλών μέτρων ...

Χαίρομαι που γράφουν 3 + άτομα σαν ένα ... να το ομολογήσω ... μια φωτεινή στιγμή του forum :D :D

Θα χρησιμοποιείς λοιπόν το flexi στην ίδια πλατεία με τα ίδια δέντρα, αν δεν κινείσαι και καταλαβαίνεις λίγο τον σκύλο σου θα καταλάβεις πότε θα είναι ο ίδιος έτοιμος να αλλάξει οδηγό.

Μετά από αυτό θα προχωρήσεις στην εκπαίδευση του περπατήματος αλλά και σε άλλες εντολές, που θα βοηθήσουν τον σκύλο να βρίσκεται στην σωστή θέση δίπλα σου. Εκτός δηλαδή από τις διαφορετικές κατευθύνσεις και στροφές, εντολές όπως η απλή "κάτσε" προσδιορίζουν θέση και συμπεριφορά ... επιμένοντας σε αυτήν και επαναλάμβάνοντάς την πολύ συχνά, αφού ο σκύλος την μάθει, (πολύ συχνά = κάθε 2 βήματα) αφαιρεί την πρωτοβουλία και συγκεντρώνει την προσοχή του σκύλου πάνω σου. Στο σημείο αυτό μπορείς να χρησιμοποιήσεις και φαγητό - clicker - παιχνίδι ή συνδυασμό τους ...

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Μου το περιπλέκεις το θέμα, denis..... :D Καταρχήν ο σκύλος μου λειτουργεί σε τρία "mode":
1. Off leash: σε αυτή τη φάση έχω την αμέριστη προσοχή του, γιατί έχει ένα μόνιμο άγχος μη με χάσει. Γυρίζει σφαίρα οταν τον φωνάζω και γενικά δεν απομακρύνεται (φτου του μην τον ματιάσω, χτύπα ξύλο).

2. On leash-και να βαριέται: συμβαίνει σε βόλτες αργά το βράδυ για το τελευταίο κατούρημα ή όταν τον ξυπνάω.... ακόμα και με το κοντό λουρί, περπατάει τέλεια δίπλα μου και δε σνιφάρει. Το κάνει όμως κατα τύχη και επειδή βαριέται να πάει παραπέρα, όχι γιατι ξέρει ότι είναι το σωστό.

3. On leash-και να μη βαριέται: σε αυτή τη φάση είναι που έχουμε το πρόβλημα... θέλει να πηγαίνει όπου θέλει..... οπότε τι εννοεις
αν δεν κινείσαι και καταλαβαίνεις λίγο τον σκύλο σου θα καταλάβεις πότε θα είναι ο ίδιος έτοιμος να αλλάξει οδηγό.
Δεν υπάρχει περίπτωση να θέλει να αλλάξει οδηγο.... αν δεν κινούμαι και είναι στο φλέξι, πάει μόνος του παρακάτω.... :confused::confused:

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Δεν υπάρχει περίπτωση να θέλει να αλλάξει οδηγο.... αν δεν κινούμαι και είναι στο φλέξι, πάει μόνος του παρακάτω.... :confused::confused:
Μέχρι την άκρη του flexi όχι παρακάτω ... και ... για πόση ώρα ? :)

2 πράγματα να θυμάσαι :

1)

1. Off leash: σε αυτή τη φάση έχω την αμέριστη προσοχή του, γιατί έχει ένα μόνιμο άγχος μη με χάσει. Γυρίζει σφαίρα οταν τον φωνάζω και γενικά δεν απομακρύνεται (φτου του μην τον ματιάσω, χτύπα ξύλο).
Αυτός ο σκύλος δεν χρειάζεται πάνω από 3 μέρες για να μην σε τραβάει ποτέ αν πάρει εντολή δίπλα. Μόνος σου περιπλέκεις το θέμα ... δοκίμασες και έχεις πρόβλημα ή κουβέντα να γίνεται ?

2)

3. On leash-και να μη βαριέται: σε αυτή τη φάση είναι που έχουμε το πρόβλημα... θέλει να πηγαίνει όπου θέλει..... οπότε τι εννοεις
Ολοι οι σκύλοι έχουν αυτήν την συμεριφορά - δεν είναι προβληματική ... το θέμα είναι να δίνεις εντολή και να σταματάει ΑΝ θές ... και δεν είναι ωραίο να θές πάντα ... και όλες τις ωρες ... καταπιέζεται πολύ ο σκύλος

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Μέχρι την άκρη του flexi όχι παρακάτω ... και ... για πόση ώρα ? :)

2 πράγματα να θυμάσαι :

1)

Αυτός ο σκύλος δεν χρειάζεται πάνω από 3 μέρες για να μην σε τραβάει ποτέ αν πάρει εντολή δίπλα. Μόνος σου περιπλέκεις το θέμα ... δοκίμασες και έχεις πρόβλημα ή κουβέντα να γίνεται ?

2)

Ολοι οι σκύλοι έχουν αυτήν την συμεριφορά - δεν είναι προβληματική ... το θέμα είναι να δίνεις εντολή και να σταματάει ΑΝ θές ... και δεν είναι ωραίο να θές πάντα ... και όλες τις ωρες ... καταπιέζεται πολύ ο σκύλος

Denis, για το 1. ναι, προφανώς δοκίμασα.... πάει μέχρι το τέλος του φλεξι και μετά ξαναγυρνάει, γιατι αισθάνεται το τράβηγμα του φλέξι (8μετρα... όπως είπα είναι αρκετά δυνατο..). Να στον φέρω τρεις μέρες να μου τον μάθεις;;:D:D:D Είπα και μόνη μου ότι δεν είναι δύσκολη περίπτωση και κατα κύριο λόγο φταίω εγώ που δεν έχει μάθει το "μαζι" ακόμα, αλλά γεγονός παραμένει ότι κάτι δεν κάνω καλά....

2. Δεν είπα ότι είναι προβληματική η σμπεριφορά.... φυσικότατη είναι... το θέμα είναι πως να μάθει την εντολή του να σταματάει όταν θέλω, όπως λες.... δε μ'ενδιαφέρει να έχω το σκύλο στην τσίτα.... αλλά θα ήθελα να τον μάθω να περπατάει σωστά όταν πχ κουβαλάω πράγματα ή πρεπει να πάμε κάπου και βιαζόμαστε....

Ευχαριστώ και τους "τρεις σε ένα" για τις συμβουλές! Συγνώμη που καταναλώνω το χρόνο σας με λεπτομέρειες, αλλά ελπίζω ότι η κουβέντα είναι χρήσιμη και για άλλους.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
:D:D:D

Δεν περιμένω μόνο από το ιντερνετ.... είχαμε και εκπαιδευτή, αλλά οταν φτάσαμε στο εκτο απο τα δώδεκα μαθήματα μας δήλωσε ότι δεν έχει πια κάτι άλλο να μας μάθει (σας είπα ότι ο σκύλος είναι πολύ υπάκουος!!) και ότι είναι πια θέμα practice από δω και πέρα..... για το θέμα του περπατήματος, μου είχε δείξει τον τρόπο με κλικερ και λιχουδιά, αλλά μου είναι αδύνατον να κυκλοφορώ έτσι κάθε φορά που βγαίνει βόλτα ο σκύλος....

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Δεν έχεις πρόβλημα που δεν λύνεται με κοινή λογική, Kopriti!

Αφού ο σκύλος πολύ συχνά (έστω από βαρεμάρα) περπατάει τέλεια είσαι τυχερός! Εκμεταλλεύσου το! Επιβραβευέ τον εκείνες τις στιγμές πολύ! Τις υπόλοιπες, άλλαζε κατεύθυνση μέχρι να πιάσει το νόημα (ξαναδιάβασε το τελευταίο μην. της Νοέλα). Θα είσαι έτοιμος. Το flexi φυλαξέ το κάπου για τον επόμενο σκύλο (δεν βλέπω τελικά αυτός να το χρειάζεται πουθενά).

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97