Σωστή επιλογή ράτσας

ChocolatePuma

Well-Known Member
28 Νοεμβρίου 2012
62
23
Καλησπέρα σε όλους...και καλώς σας βρήκα!

Νέο μέλος στο φόρουμ και ελπίζω σύντομα να είμαι και νέος "φίλος" (ή λέξη ιδιοκτήτης ποτέ δεν μου άρεσε)...σκύλου
Είμαστε μια 3μελής οικογένεια, μπαμπάς μαμά και ένα 5χρονο αγοράκι
Μένουμε σε μονοκατοικία και το σπίτι διαθέτει έναν σχετικά άνετο κήπο.

Τον τελευταίο καιρό, έχω ξεψαχνίσει κάθε πληροφορία στο ιντερνετ που αφορά στην απόκτηση σκύλου, καθώς σκεφτόμαστε σοβαρά να αποκτήσουμε ένα κουταβάκι.
Εγώ προσωπικά δεν είχα ποτέ εμπειρία με σκύλο. Η μέχρι τώρα ενασχόληση μου αφορά στα ενυδρεία (άσχετο!). Η σύζυγος μου είχε στο παρελθόν σκύλο και σίγουρα ξέρει περισσότερα από μένα.

Τέλος με τον πρόλογο. Περνάω στο κυρίως θέμα :
Το βασικό μου ερώτημα, έχοντας διαβάσει πολλά μέχρι τώρα, είναι : Ποια ράτσα μας ταιριάζει?
Δυστυχώς όσο πιο πολύ διαβάζεις, τόσο πιο διφορούμενες είναι οι απόψεις. Προσπάθησα να βρω κάποια άκρη, ρωτώντας ένα δύο φίλους...αλλά και πάλι χάθηκα

Τα δεδομένα μας είναι τα εξής
5χρονο παιδί
Από τις 07.30 έως 16:00 απουσιάζουμε από το σπίτι
Διαθέτουμε σχετικά άνετο σπίτι και κήπο
Έχουμε διάθεση να αποκτήσουμε σκύλο, γνωρίζοντας τα υπέρ και τα "κατά"
Αγαπάμε τα ζώα και τη φύση

Ποια ράτσα θα μου προτείνατε, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω?
Η αλήθεια είναι πως στο μυαλό μου έχω κάποια ράτσα, μικρού ή μεσαίου μεγέθους
Λατρεύω (βάσει των όσων έχω διαβάσει) τα beagle...αλλά απ ότι έχω καταλάβει, δεν μας "ταιριάζει" η συγκεκριμένη ράτσα

Ευχαριστω εκ των προτέρων όποιον έχει διάθεση να απαντήσει

• Like
Reactions: GRDANE

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
Καλώς ήρθες στο φόρουμ :)

Ας ξεκινήσουμε την συζήτηση με κάτι πιο απλό.
Για να αποκτήσεις μια συγκεκριμένη ράτσα, πρέπει να απευθυνθείς σε εκτροφέα.
Αν υπάρχει στην Ελλάδα, της φυλής που θα καταλήξεις ότι σε ενδιαφέρει.
Οπότε...αν υπάρχει, είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις το κόστος της απόκτησης, το οποίο κυμαίνεται αναλόγως της φυλής και πολλών άλλων παραμέτρων, από πάνω-κάτω 600-1500 ;
Αν δεν υπάρχει, είσαι διατεθειμένος να κάνεις την ανάλογη έρευνα και να ταξιδέψεις εξωτερικό;

• Like

ChocolatePuma

Well-Known Member
28 Νοεμβρίου 2012
62
23
Καλησπέρα
Είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε το κόστος της απόκτησης, αλλά όχι ένα ποσό που το θεωρούμε απαγορευτικό για τα δεδομένα μας.
Να εξηγήσω τι εννοώ. Διαβάζοντας κάποιες αγγελίες πχ για beagle είδα ότι οι τιμές τους κυμαίνονται από 300 έως 500 ευρώ. Τόσα χρήματα, ναι είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε. Συγνώμη που επικεντρώνομαι στη συγκεκριμένη ράτσα, αλλά την είχα "ψάξει", περισσότερο από άλλες
1500 ευρώ ή κάποιο παραπλήσιο ποσό, είναι απλησίαστο

Σ' ότι αφορά την έρευνα στο εξωτερικό δεν έχω τέτοια δυνατότητα
Επομένως, αν υπάρχουν προτεινόμενες ράτσες, τότε πρέπει να αφορούν σε εκτροφείς που υπάρχουν στην χώρα μας.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
Οι τιμές που βλέπεις, παραπέμπουν σε απαγορευτική πηγή απόκτησης.
Ποτέ δεν πάμε σε pet shop για αγορά ζώου και ποτέ δεν απαντάμε σε οποιαδήποτε αγγελία.

Οπότε, στις τιμές αυτές που λες, είναι αδύνατον να βρεις τον σκύλο που θέλεις. Συν του ότι απ'ότι θυμάμαι, δεν υπάρχει εκτροφέας beagle στην Ελλάδα.
Και εκτός όλων των άλλων, απο τις πηγές αυτές, που είναι οικονομικά ανεκτές για σένα, να είσαι σίγουρος, ότι δεν πρόκειται να πάρεις, τον χαρακτήρα σκύλου, για τον οποίο διαβάζεις και ο οποίος σε έχει γοητεύσει. Και τότε, σου υπογράφω, ότι θα κλαίτε με μαύρο δάκρυ οικογενειακώς :)

Ρίξε αν θέλεις, μια ματιά στα παρακάτω:

Διαλέγοντας φυλή

Θέλω κουτάβι ράτσας...αλλά

Εμπειρίες από pet shops / bybs

PET- SHOPS - PUPPY MILLS

καθαρόαιμα πανέμορφα κουτάβια

Πώς διαλέγω εκτροφέα;

Αγαπητέ εκτροφέα της πίσω αυλής:

Sirkos

Well-Known Member
1 Αυγούστου 2012
2.329
668
Νεα σμυρνη
Οι αγγελιες που ειδες με τα 300-500 ευρω καθε αλλο παρα εκτροφεις ειναι , σε αυτες τις τιμες παιζουν byb και πετ σοπς απο τα οποια πρεπει να μεινεις μακρια οπως,θα σου πουν και αλλα μελη πιο εμπειρα εδω στο φορουμ.

underdog

Well-Known Member
5 Απριλίου 2011
1.223
135
Καλησπέρα,
αν θέλετε να αποκτήσετε ενα καθαροαιμο σκυλακι τοτε θα πρεπει να δώσετε αρκετά λεφτα αφου βεβαιως απευθυνθειτε σε κάποιο εκτροφεα.
Αν θελετε να αποκτήσετε κάποιο ημιαιμο σκυλακι που θα μοιαζει με καθαροαιμο με οτι αυτο συνεπαγεται σε θεματα υγειας και χαρακτηρα μπορειτε να διαλεξετε απο καποια απο τις αγγελιες που λετε.
Σιγουρα θα σε κατατοπισουν και οι υπολοιποι χρηστες του φορουμ για το τι ακριβως ειναι αυτες οι αγγελιες.
Υπάρχει και η δυνατοτητα να υιοθετησετε ενα σκυλακι απο καταφυγιο. Ετσι σωζετε και μια ψυχη.

ChocolatePuma

Well-Known Member
28 Νοεμβρίου 2012
62
23
Δεν αναφέρθηκα σε τιμές pet shop. Είναι δεδομένο πως αν τελικά αποκτήσουμε κουτάβι, δεν θα το έχουμε κάνει μέσω pet shop. Τις τιμές τις βρήκα από υποτιθέμενους εκτροφείς. Δύο αγγελίες, κατέληγαν τελικά στο ίδιο (υποθέτω) πρόσωπο ο οποίος χάριζε beagle, αρκεί να του πλήρωνα τα έξοδα πτήσης για να το στείλει στην Ελλάδα!!! (no comment)

Νομίζω όμως πως η συζήτηση πάει αλλού. Είναι δεδομένη η εμπειρία σου και σίγουρα προσπαθείς να με αποτρέψεις στο να κινηθώ λάθος ή να σκέφτομαι λάθος

Η ερώτηση μου είναι όμως είναι απλή : Ποιες ράτσες σκύλων, ταιριάζουν στα δεδομένα που ήδη έγραψα. Νομίζω πως το που και το πόσο, είναι το επόμενο βήμα. Δεν ξέρω αν κάνω λάθος όπως το σκέφτομαι. Αλλά πρώτα θέλω να μάθω (να πάρω δλδ γνώμες) ποια ράτσα μπορεί να μας ταιριάζει και μετά να αρχίσω να ψάχνω...που θα βρω τη συγκεκριμένη ράτσα, πόσο θα μου κοστίσει κλπ
(Κάτι μου λέει...πως το βλέπω διαφορετικά...απ' ότι θα έπρεπε!)

Τα θέματα που ανέφερες, τα έχω ήδη διαβάσει (όχι αυτά που αναφέρονται σε pet shop...γιατί τα αποφεύγω όπως ο διάολος το λιβάνι!) ;)

• Like

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.744
7.892
Η συζήτηση πάει άλλου όντως αλλά είναι σημαντικό να πάρεις σκύλο από σωστή πηγή. Και τα 300 με 500 που θεωρείς λογικό να διαθέσεις για καθαρόαιμο σε παραπέμπουν κατ'ευθείαν σε λάθος τρόπο απόκτησης.
Ο σκύλος θα ζει μέσα στο σπίτι ή στον κήπο;
Τα beagles είναι απίστευτα ζωηρά, ενεργητικά σκυλιά, και βλέπω τον κήπο ανακατασκευασμένο συνθέμελα..
Εγώ για νέο άπειρο ιδιοκτήτη με παιδάκι 5 ετών δεν θα πρότεινα beagle με τίποτα, θα πρότεινα την επίσκεψη σε ένα καταφύγιο, και τον προσανατολισμό προς ένα ήρεμο σκυλάκι ενήλικο κατά προτίμηση που τα πηγαίνει καλά με παιδάκια.

ChocolatePuma

Well-Known Member
28 Νοεμβρίου 2012
62
23
Καλώς ήρθες.

Εσύ τι ακριβώς θες από το σκύλο σου?
Να μας αγαπήσει και να τον αγαπήσουμε!
Και να περνάει καλά μαζί μας.

Να μην τον ταλαιπωρεί που πχ λείπουμε αρκετές ώρες, να μπορεί να ανεχτεί τη συμπεριφορά ενός 5χρονου, να μην τον ταλαιπωρει το γεγονός πως ο κηπος μας δεν ειναι τεραστιος για να τρεχει...τέτοια πράγματα

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
Τις τιμές τις βρήκα από υποτιθέμενους εκτροφείς. Δύο αγγελίες, κατέληγαν τελικά στο ίδιο (υποθέτω) πρόσωπο ο οποίος χάριζε beagle, αρκεί να του πλήρωνα τα έξοδα πτήσης για να το στείλει στην Ελλάδα!!! (no comment)
Ναι...κλασσική απάτη. Στέλνεις τα λεφτά και μετά μην τον είδατε, μην τον απαντήσατε.
Κανένας μα κανένας σοβαρός εκτροφέας, δεν κινείται έτσι.
Μην ξεγελαστείς ποτέ, από κάτι τέτοιο.

Σου έβαλα και link, σχετικά με την επιλογή ράτσας.
Συζητήσεις άπειρες στο φόρουμ. Δεν ειναι το φόρτε μου. Θεωρώ ότι ή είσαι καψούρης με μια συγκεκριμένη ράτσα, το ξεψαχνίζεις το θέμα όσο μπορείς, και καταλήγεις σ'αυτή μέσω ενός σωστού εκτροφέα, ο οποίος ενδεχομένως, θα σου δώσει και το τελικό "ok" για το αν σου ταιριάζει ή οχι, ή...εφόσον δεν έχεις στο μυαλό σου κάτι συγκεκριμένο, πας στο κοντινότερό σου καταφύγειο, ή στις αγγελίες τύπου "βρέθηκαν και χαρίζονται" και διαλέγεις το συντροφάκι σου. Επίσης, ελαφρά τη καρδία, θα σου έλεγα...μακριά...πολύ μακριά από κουτάβια. Τώρα, συνεχίζοντας το θέμα σου, είναι σαν να βλέπω ήδη την εξέλιξή του...ο καθένας μας να προτείνει την ράτσα που ο ίδιος γουστάρει, με ένα σωρό επιχειρήματα κυρίως υπέρ και στο τέλος θα καταλήξεις με μια λίστα από ράτσες, που δεν θα ξέρεις τι να τις κάνεις :rolleyes:

Μακριά από εμένα, αυτές οι συζητήσεις...

Καλή συνέχεια :)

ChocolatePuma

Well-Known Member
28 Νοεμβρίου 2012
62
23
Η συζήτηση πάει άλλου όντως αλλά είναι σημαντικό να πάρεις σκύλο από σωστή πηγή. Και τα 300 με 500 που θεωρείς λογικό να διαθέσεις για καθαρόαιμο σε παραπέμπουν κατ'ευθείαν σε λάθος τρόπο απόκτησης.
Ο σκύλος θα ζει μέσα στο σπίτι ή στον κήπο;
Τα beagles είναι απίστευτα ζωηρά, ενεργητικά σκυλιά, και βλέπω τον κήπο ανακατασκευασμένο συνθέμελα..
Εγώ για νέο άπειρο ιδιοκτήτη με παιδάκι 5 ετών δεν θα πρότεινα beagle με τίποτα, θα πρότεινα την επίσκεψη σε ένα καταφύγιο, και τον προσανατολισμό προς ένα ήρεμο σκυλάκι ενήλικο κατά προτίμηση που τα πηγαίνει καλά με παιδάκια.
Χαιρομαι που μιλάω με ανθρώπους...που έχουν άποψη, εφόσον κάτι το γνωρίζουν καλά!
Επομένως αν κατάλαβα σωστά η απόκτηση ενός καθαρόαιμου κουταβιου...ξεφεύγει από οικονομικής άποψης

Στα καταφύγια, στην επίλογη ημίαιμου τι θα πρέπει να προσέξω
Εννοώ, στην περίπτωση αυτή, πως μπορώ να γνωρίζω τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου σκύλου
Ή πχ το τελικό του μέγεθος. Ή τη συμπεριφορά σου σε σχέση με τα παιδιά

vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
50
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Μη σταθούμε ρε παιδιά στο θέμα της υγείας. Δε πα να έχει κάνει όλα τα τέστ ο εκτροφέας, το σκυλί πάλι μπορεί να πάθει χίλια δυο πράγματα (δυσπλασίες, καρκίνους, καρδιπάθειες) που οφείλονται σε κληρονομικά. Ο μόνος λόγος για να πάρεις από εκτροφέα είναι καθαρά για την ηθική πλευρά του θέματος. Λοιπόν για να μην μπερδεύεσαι με άχρηστες πληροφορίες για αρχή, ο μόνος τρόπος για να αποκτήσεις κουτάβι καθαρόαιμο είναι από εκτροφείο. Μπορείς άνετα να βρεις και σε εκτροφέα με 600€ ή και με 500€. Παίζει ανάλογα με τη γέννα και το κουτάβι. Ψάξίμο πολύ θέλει. Υπάρχει και η λύση του ημίαιμου από το δρόμο ή κάποιο καταφύγιο, που δεν στοιχίζει κάτι στην αγορά αλλά στη συντήρηση δεν διαφέρει σε τίποτα.

ChocolatePuma

Well-Known Member
28 Νοεμβρίου 2012
62
23
Ναι...κλασσική απάτη. Στέλνεις τα λεφτά και μετά μην τον είδατε, μην τον απαντήσατε.
Κανένας μα κανένας σοβαρός εκτροφέας, δεν κινείται έτσι.
Μην ξεγελαστείς ποτέ, από κάτι τέτοιο.

Σου έβαλα και link, σχετικά με την επιλογή ράτσας.
Συζητήσεις άπειρες στο φόρουμ. Δεν ειναι το φόρτε μου. Θεωρώ ότι ή είσαι καψούρης με μια συγκεκριμένη ράτσα, το ξεψαχνίζεις το θέμα όσο μπορείς, και καταλήγεις σ'αυτή μέσω ενός σωστού εκτροφέα, ο οποίος ενδεχομένως, θα σου δώσει και το τελικό "ok" για το αν σου ταιριάζει ή οχι, ή...εφόσον δεν έχεις στο μυαλό σου κάτι συγκεκριμένο, πας στο κοντινότερό σου καταφύγειο, ή στις αγγελίες τύπου "βρέθηκαν και χαρίζονται" και διαλέγεις το συντροφάκι σου. Επίσης, ελαφρά τη καρδία, θα σου έλεγα...μακριά...πολύ μακριά από κουτάβια. Τώρα, συνεχίζοντας το θέμα σου, είναι σαν να βλέπω ήδη την εξέλιξή του...ο καθένας μας να προτείνει την ράτσα που ο ίδιος γουστάρει, με ένα σωρό επιχειρήματα κυρίως υπέρ και στο τέλος θα καταλήξεις με μια λίστα από ράτσες, που δεν θα ξέρεις τι να τις κάνεις :rolleyes:

Μακριά από εμένα, αυτές οι συζητήσεις...

Καλή συνέχεια :)
Ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Μια τελευταία ερώτηση : Γιατί "μακριά από κουτάβια"?

Όσο για τις πληροφορίες για τις ράτσες, μακάρι να πάρω πληροφορίες με τα συν και τα πλην που ο καθένας σας βλέπει στη ράτσα στην οποία αναφέρεται...
Είναι τελείως διαφορετικό να σου μιλάει κάποιος που το "ζει" καθημερινά και τελείως διαφορετικό να διαβάζεις ξερές πληροφορίες μέσω ιντερνετ. Το 2ο το έχω ήδη κάνει

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.744
7.892
Θα σου πω τι θα έκανα εγώ όταν θα πάρω τον επόμενο σκύλο μου.
Θα πήγαινα σε ένα καταφύγιο όπως το fazoo ή το ΚΑΖ που μου έρχονται τώρα πρόχειρα. Προτεραιότητα μου εάν θα είχα ένα 5χρονο παιδάκι θα ήταν να συναντηθώ με ανθρώπους που θα μπορέσουν να με βοηθήσουν στην επιλογή και να με προσανατολίσουν σωστά και όχι απλά η διάσωση ενός σκύλου. Θα επέλεγα ενήλικο θηλυκό αλλά ήσυχο σκύλο για να γλυτώσω την κουταβίσια περίοδο που είναι εξαιρετικά χαριτωμένη αλλά θέλει μεγάλη αφοσίωση και πολύ χρόνο για τους αρχικούς μήνες για να γίνει σωστή δουλειά στην ανατροφή του.
Δεν θα κόλλαγα στην εμφάνιση όσο στον χαρακτήρα και όσο για το τελικό του μέγεθος να ξέρεις ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα μεγαλόσωμα είναι πιο εύκολα ζώα από ένα υπερδραστήριο νευρικό μικροσωμάκι αν και παίζει μεγάλο ρόλο και ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι και πως συμβιώνεις με τον σκύλο σου.

ChocolatePuma

Well-Known Member
28 Νοεμβρίου 2012
62
23
Μη σταθούμε ρε παιδιά στο θέμα της υγείας. Δε πα να έχει κάνει όλα τα τέστ ο εκτροφέας, το σκυλί πάλι μπορεί να πάθει χίλια δυο πράγματα (δυσπλασίες, καρκίνους, καρδιπάθειες) που οφείλονται σε κληρονομικά. Ο μόνος λόγος για να πάρεις από εκτροφέα είναι καθαρά για την ηθική πλευρά του θέματος. Λοιπόν για να μην μπερδεύεσαι με άχρηστες πληροφορίες για αρχή, ο μόνος τρόπος για να αποκτήσεις κουτάβι καθαρόαιμο είναι από εκτροφείο. Μπορείς άνετα να βρεις και σε εκτροφέα με 600€ ή και με 500€. Παίζει ανάλογα με τη γέννα και το κουτάβι. Ψάξίμο πολύ θέλει. Υπάρχει και η λύση του ημίαιμου από το δρόμο ή κάποιο καταφύγιο, που δεν στοιχίζει κάτι στην αγορά αλλά στη συντήρηση δεν διαφέρει σε τίποτα.
Αυτό προσπαθώ να καταλάβω. Ποιες ράτσες σκύλου, "ταιριάζουν" στα δεδομένα που έθεσα.
Δεν έχω καταλάβει αυτό που αναφέρεις για "την ηθική πλευρά του θέματος". Αν έχεις χρόνο, διευκρινίζεις τι εννοεις?

ChocolatePuma

Well-Known Member
28 Νοεμβρίου 2012
62
23
Θα σου πω τι θα έκανα εγώ όταν θα πάρω τον επόμενο σκύλο μου.
Θα πήγαινα σε ένα καταφύγιο όπως το fazoo ή το ΚΑΖ που μου έρχονται τώρα πρόχειρα. Προτεραιότητα μου εάν θα είχα ένα 5χρονο παιδάκι θα ήταν να συναντηθώ με ανθρώπους που θα μπορέσουν να με βοηθήσουν στην επιλογή και να με προσανατολίσουν σωστά και όχι απλά η διάσωση ενός σκύλου. Θα επέλεγα ενήλικο θηλυκό αλλά ήσυχο σκύλο για να γλυτώσω την κουταβίσια περίοδο που είναι εξαιρετικά χαριτωμένη αλλά θέλει μεγάλη αφοσίωση και πολύ χρόνο για τους αρχικούς μήνες για να γίνει σωστή δουλειά στην ανατροφή του.
Δεν θα κόλλαγα στην εμφάνιση όσο στον χαρακτήρα και όσο για το τελικό του μέγεθος να ξέρεις ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα μεγαλόσωμα είναι πιο εύκολα ζώα από ένα υπερδραστήριο νευρικό μικροσωμάκι αν και παίζει μεγάλο ρόλο και ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι και πως συμβιώνεις με τον σκύλο σου.
Ευχαριστώ για την απάντηση. Απολύτως κατανοητή :)

vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
50
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Δεν έχω καταλάβει αυτό που αναφέρεις για "την ηθική πλευρά του θέματος". Αν έχεις χρόνο, διευκρινίζεις τι εννοεις?
Ο εκτροφέας προτού ζευγαρώσει κάνει κάποιες εξετάσεις στα σκυλιά του για να κριθούν πως είναι άξια αναπαραγωγής, ο εκτροφέας κάνει περορισμένο αριθμό γεννήσεων για να μην εξαντλεί το ζώο, ο εκτροφέας έχει τα ζώα του σε "ανθρώπινες συνθήκες", ο εκτροφέας θα είναι δίπλα στο μελλοντικό ιδιοκτήτη για να τον συμβουλεύει κ.α. αλά το βασικότερο ότι δεν βλέπει τα σκυλιά του σαν μηχανες παραγωγής αλλά προσπαθεί να συμβάλει στη βελτίωση της φυλής.
Για σκυλια "καθαρόαιμα" από άλλες πηγές ισχύουν ακριβώς τα αντίθετα.

Sirkos

Well-Known Member
1 Αυγούστου 2012
2.329
668
Νεα σμυρνη
Δηλαδη αυτο που σε ενδιαφερει ειναι να ειναι ο σκυλος φιλικος και υπομονετικος με τα παιδια απο οσο καταλαβα?