Συμπεριφορά στη βόλτα

LOS

Member
26 Ιουνίου 2013
11
0
Serres
Εχω ειλικρινα όλη τη διάθεση για προσπάθεια πως όμως? Δεν εχω ιδέα. Μήπως υπάρχει κάποιο βιβλίο που θα μπορούσατε να μου προτείνετε?
Τα χέρια ψηλά τα σηκώνουμε άφου έχουμε προσπαθήσει πραγματικά και δεν έχουμε αποτελέσματα.

Δεν θα πω πολλά αλλά όπως σου συμπεριφέρεται έτσι θα του συμπεριφέρεσαι και εσύ...

Kharma

Well-Known Member
3 Ιουνίου 2013
120
1
Καλημερα!Για βιβλιο δεν ξερω...αλλα αυτο που δοκιμασα εγω σημερα(με βοηθησε ενας συμφορουμιτης με ενα βιντεακι του youtube) και επιασε,ηταν ενω περπατουσαμε να την φωναζω και να της δινω μπισκοτακι διπλα στο γονατο μου!Στα πρωτα λεπτα δεν γυρνουσε καν,ουτε ειχε παρει χαμπαρι το μπισκοτο παρολο που ειναι μεγαλο λιμαδι!Αφου επιασε το νοημα,με το που την φωναζα γυρνουσε πισω κ γενικα ειχε την προσοχη της σε μενα.Πρωτη μερα το εφαρμοσα κ ειχε μεγαλη διαφορα στο περπατημα!\\:D/

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Τρόποι υπάρχουν πολλοί Εγώ προτιμώ το κεφάλη ψηλά και περπατώ με το σκύλο πλάι μου. Αν πάει μπροστά μου το πατάω, αν μείνει πίσω το διορθώνω, αν αρχίσει τα "γαβ γαβ" και τα "κλαψ κλαψ" διορθώνω. Σιγά μη κάτσω να ασχολούμαι με το σκύλο 2-3 ώρες στην βόλτα. Εδώ βγαίνω τρέξιμο και μου είναι βάρος το 500ml νερό που κουβαλάω, σιγά μη κουβαλάω λιχουδιές για 2ώρες βόλτα και να σταματάω κάθε τόσο και λίγο να του δίνω. Εσύ (!)βγαίνεις για βόλτα, για σένα το κάνεις, επειδί εσύ γουστάρεις να βγεις να περπατήσεις. Ο σκύλος πρέπει να το καταλάβει αυτό και να το νιώσει. Αλλιώς πάντα όποτε βγαίνει έξω θα νιώθει ότι έχει ελευθερία κινήσεων, ότι μπορεί να πέρνει πρωτοβουλίες και ότι απλά εσύ εισαι ένα ντεκόρ που τον ακολουθείς. Αν θες ο σκύλος να σε σέβεται, να σε κατανοεί και να σε υπακούει πρέπει η συμπεριφορά σου να προκαλεί δέος στα μάτια του.

Κράτα αυτό που έγραψα πιο πριν... Εσύ βγαίνεις για βόλτα και ο σκύλος προσαρμόζεται στον δικό σου τρόπο ζωής.

Nala_Dimitris

Well-Known Member
20 Αυγούστου 2013
110
0
Τρόποι υπάρχουν πολλοί Εγώ προτιμώ το κεφάλη ψηλά και περπατώ με το σκύλο πλάι μου. Αν πάει μπροστά μου το πατάω, αν μείνει πίσω το διορθώνω, αν αρχίσει τα "γαβ γαβ" και τα "κλαψ κλαψ" διορθώνω. Σιγά μη κάτσω να ασχολούμαι με το σκύλο 2-3 ώρες στην βόλτα. Εδώ βγαίνω τρέξιμο και μου είναι βάρος το 500ml νερό που κουβαλάω, σιγά μη κουβαλάω λιχουδιές για 2ώρες βόλτα και να σταματάω κάθε τόσο και λίγο να του δίνω. Εσύ (!)βγαίνεις για βόλτα, για σένα το κάνεις, επειδί εσύ γουστάρεις να βγεις να περπατήσεις. Ο σκύλος πρέπει να το καταλάβει αυτό και να το νιώσει. Αλλιώς πάντα όποτε βγαίνει έξω θα νιώθει ότι έχει ελευθερία κινήσεων, ότι μπορεί να πέρνει πρωτοβουλίες και ότι απλά εσύ εισαι ένα ντεκόρ που τον ακολουθείς. Αν θες ο σκύλος να σε σέβεται, να σε κατανοεί και να σε υπακούει πρέπει η συμπεριφορά σου να προκαλεί δέος στα μάτια του.

Κράτα αυτό που έγραψα πιο πριν... Εσύ βγαίνεις για βόλτα και ο σκύλος προσαρμόζεται στον δικό σου τρόπο ζωής.
Την προσοχή του πως του την τραβάς έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις διορθώσεις? όταν λες ότι τον πατάς όταν πάει μπροστά? Συμφωνώ πολύ με αυτά που λες αλλά δεν μπορώ να τα κάνω στην πράξη..

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Την προσοχή του πως του την τραβάς έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις διορθώσεις?
Αν σοβαρολογείς θα το πάρει το νόημα. Αν ειναι να τραβάει και κρατάς αντίσταση φωνάζοντας "Ήσυχα Μπούμπι, κάτω φρόνιμα..." μη περιμένεις πολλά.

όταν λες ότι τον πατάς όταν πάει μπροστά? Συμφωνώ πολύ με αυτά που λες αλλά δεν μπορώ να τα κάνω στην πράξη..
Αν κάνει το λάθος και βρεθεί στην πορεία μου θα υποστεί της συνέπειες. Το σκυλί πρεπει να προσέχει εμένα και όχι το αντίθετο. Εμένα ακολουθεί. Ότι θέλω εγώ θα κάνω. Αν δεν του δώσεις επιλογές θα προσαρμοστεί.

Τόσα θέματα υπάρχουν στο φόρουμ περι εκπαίδευσεις. Ρίξε μια ματιά.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Αν σοβαρολογείς θα το πάρει το νόημα. Αν ειναι να τραβάει και κρατάς αντίσταση φωνάζοντας "Ήσυχα Μπούμπι, κάτω φρόνιμα..." μη περιμένεις πολλά...
Πολύ σωστός!

Το δικό μας "ΟΧΙ!!!" (που πάντα προηγείται της διόρθωσης), όταν διανοηθεί να τραβήξει ο Casper, το ακούνε και όλοι οι κάτοικοι των γύρω κατοικιών...
Γιατί, αν ο Casper "αδιαφορήσει" και σου "πάρει κεφάλι" τραβώντας, μπορεί να σε ρίξει κάτω... και τότε τα πράγματα σοβαρεύουν.

freedom

Well-Known Member
28 Αυγούστου 2013
310
0
Εσύ (!)βγαίνεις για βόλτα, για σένα το κάνεις, επειδί εσύ γουστάρεις να βγεις να περπατήσεις. Ο σκύλος πρέπει να το καταλάβει αυτό και να το νιώσει. Αλλιώς πάντα όποτε βγαίνει έξω θα νιώθει ότι έχει ελευθερία κινήσεων, ότι μπορεί να πέρνει πρωτοβουλίες και ότι απλά εσύ εισαι ένα ντεκόρ που τον ακολουθείς. Αν θες ο σκύλος να σε σέβεται, να σε κατανοεί και να σε υπακούει πρέπει η συμπεριφορά σου να προκαλεί δέος στα μάτια του.

Και ο σκύλος πότε εκτονωνεται? Πότε βγαίνεις βόλτα για να το ευχαριστηθεί ο σκύλος και να εκτονωθεί ο σκύλος? Ποτέ?
Εννοείται οτι ο σκύλος πρεπει να προσασμοστεί στον δικό μας τρόπο ζωής, αλλά και εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε στο γεγονός οτι έχουμε σκυλο και άρα πρεπει και να τον βγάζουμε βόλτα για αυτόν, δηλαδή για να το ευχαριστηθεί ο σκύλος και να εκτονωθεί ο σκύλος. Μην τα θέλουμε όλα δικά μας. Και τρόποι υπάρχουν πολλοί για να το ευχαριστιόμαστε και οι δύο, χωρίς να εκνευριζόμαστε και χωρίς να φωνάζουμε και να μας ακουει όλη η γειτονιά και χωρίς να τον παταμε.
και αν κάποιος θέλει να βγαίνει για τρέξιμο με τον σκύλο του, πρέπει πρώτα να έχει δουλέψει το δίπλα. Αν ο σκύλος μαθει το δίπλα, μια χαρά ακολουθεί στο τρέξιμο και το ευχαριστιούνται και δυο στο τέλος. Μια πετυχημενη βόλτα-τρέξιμο, προυποθέτει να το ευχαριστιόμαστε και οι δυο.
Επίσης, προυποθέτει εκπαιδευση πρώτα στο περπάτημα και μετά στο τρέξιμο. Τρέξιμο και εκπαιδευση με μπισκοτο για δίπλα και ο χουντίνι να είσαι δεν γινεται να το κανεις κι επίσης, δεν κανει να τρεχει και να τρωει ταυτοχρονα ο σκύλος.
ας μην μπερδευουμε το τελικό αποτελεσμα της εκπαιδευσης(να τρεχει ο σκύλος δίπλα μας) με τα στάδια που πρέπει πρώτα να προηγηθούν για να φτάσουμε εκει.

Last edited:

freedom

Well-Known Member
28 Αυγούστου 2013
310
0
ΥΓ: Τις λιχουδιές τις κουβαλάμε μαζί μας μόνο μεχρι να μαθει ο σκύλος και οχι εφορου ζωής, είναι απλώς το πρώτο σταδιο της θετικής εκπαιδευσης. Πρέπει να είμαστε διαθετημένοι να διαθέσουμε χρόνο να εκπαιδυεσουμε πρώτα τον σκυλο με οποιαδήποτε μεθοδο(είτε με πνίχτη, είτε θετικά) και μετά ας πούμε: σιγά μην κατσω εγώ να ασχοληθώ 2 και 3 ώρες στη βόλτα με το σκύλο μου και τις λιχουδιές. Δεν θα χρειάζεται να "ασχοληθεις", με λιχουδιές κτλ, αφου περάσει το πρωτο στάδιο, αλλά είναι υποχρεωση σου να ασχοληθείς και να το εκπαιδευσεις και αν αποτυχει η εκπαιδευση μετά φωναξε και πατα τον αν θες(διαφωνώ βεβαια, αλλά δεν εχει καμία σημασία στο παρόν θεμα), όχι όμως να παραλείπουμε στάδια στην εκπαιδευση(με οποιαδήποτε μεθοδο)και μετά να μας φταίει ο σκύλος και αρα ας πρόσεχε αν βρεθεί μπροστά μου ή πίσω μου!
Ένα σωστά εκπαιδευμενο σκυλί δεν χρειαζεται καθε τρεις και λίγο διορθωσεις(φωνές, πατήματα κτλ) ,οπότε όλα καλά στη βόλτα και το ευχαριστιέστε και οι δυο

Δες βιντεο της kikopup στο you tube για το δίπλα, θετικά. Διάβασε το site της και θα καταλαβεις πολλά. Αλλιώς μαθε να δουλευεις "σωστά" τον πνιχτη.

Last edited:

glykeria

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2011
145
24
Πνίχτης χωρίς εκπαιδευτή, ειδικά σε σκύλο που όπως αναφέρεται τραβάει σαν τρελός, νομίζω ότι μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος.
Η δικιά μου σε γενικές γραμμές πήγαινε καλά, αλλά ως κυνηγόσκυλο όταν έπιανε ενδιαφέρουσα μυρωδιά τράβαγε. Και παρότι είναι 12 με 13 κιλά, το τίναγμα που έκανε καμιά φορά μου ''έβγαζε'' το χέρι. Βελτιώθηκε απίστευτα όταν πήραμε το easy walk της trixie, που είναι σαν σαμαράκι αλλά πιάνει κάτω από τους αγκώνες και όταν πάει να τραβήξει, σταματάει κατευθείαν.
Τώρα περπατάμε μια χαρά με κανονικό περιλαίμιο.

Kharma

Well-Known Member
3 Ιουνίου 2013
120
1
Εγω δεν βγαινω παντα για μενα βολτα,κυριως βγαινω γιατι πρεπει να παει βολτα το σκυλι.Περναω ωραια δεν λεω,αλλα αν δεν την ειχα πιθανως θα εκανα κατι αλλο.Επισης δεν κουβαλησα μαζι μου κανενα αρνι να της κοβω κοψιδια:D....4 σκυλομπισκοτα πηρα και της τα εδινα εν κινηση.Ουτε σταματαγαμε,ουτε βαρος τα ειχα!Τελος,το εκανα αυτο για να μαθει,δεν εχω στο μυαλο μου οτι εφ'ορου ζωης θα την μπουκωνω για να περπαταει!Αnyway,υπαρχουν διαφοροι τροποι κ διαλεγουμε τι μας παει....(αν μας ταιριαζει στον χαρακτηρα μας,εχει αποτελεσμα,συμπεριφορα στο ζωο κλπ)...αυτο συμπεραινω εγω κ σαν μη σχετικη που ειμαι!

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Και ο σκύλος πότε εκτονωνεται? Πότε βγαίνεις βόλτα για να το ευχαριστηθεί ο σκύλος και να εκτονωθεί ο σκύλος? Ποτέ?
Ο σκύλος το ευχαριστιέται όποτε βγαίνει μαζί μου. Εκτονώνεται όποτε βγαίνει μαζί μου. Για μας δεν υπάρχει περπάτημα και βολτούλα. Βόλτα σημαίνει άσκηση και ποιοτικός χρόνος μαζί. Η πιο μικρή μας βόλτα ειναι 10χλμ τρέξιμο... τα οποία τα βγάζει με το ζόρι :( Δεν το κάνω επειδί έχω το σκυλί αλλά επειδί εγώ θέλω για μένα. Ο σκύλος θα μου κάνει συντροφιά. Αν του μεταδώσεις ότι η βόλτα ειναι κάποιο είδος δουλειά και όχι "οτι να'ναι" εισαι άρχοντας.

Last edited:

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.920
Ο σκύλος το ευχαριστιέται όποτε βγαίνει μαζί μου. Εκτονώνεται όποτε βγαίνει μαζί μου. Για μας δεν υπάρχει περπάτημα και βολτούλα. Βόλτα σημαίνει άσκηση και ποιοτικός χρόνος μαζί. Η πιο μικρή μας βόλτα ειναι 10χλμ τρέξιμο... τα οποία τα βγάζει με το ζόρι :(
Άσχετο με το θέμα μας αλλά αν τα βγάζει με το ζόρι κακώς την ζορίζεις.

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
I.Kyveli, αυτή την συζήτηση είχα χθες με έναν φίλο πίνοντας καφέ :D
Ωραία συζήτηση αλλά δεν νομίζω να κάνει για αυτό το θέμα.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.920
Έχεις δίκιο, είναι off topic.

Εγώ συνεχίζω να έχω μεγάλο πρόβλημα με τον ένα μου σκύλο. Με το harness halti είχαμε μπει σε καλό δρόμο, για ένα διάστημα όμως, μέχρι να το συνηθίσει..
ΕΧουμε ξαναρχίσει το γνωστό τροπάρι..μπροστά αυτός πίσω εγώ αγκομαχώντας. Επειδή έχω αρχίσει να έχω σοβαρές ενοχλήσεις στον αυχένα νομίζω ότι ο εκπαιδευτής είναι μονόδρομος για εμάς πλέον..

συλβοσκυλο

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2013
2.036
294
Eγω πήρα τον κοντό οδηγό, αυτόν που είναι ένα μέτρο. κάπου εκεί γύρω είναι νομίζω.
με το που τον χρησιμοποιήσαμε, σταμάτησε να τραβάει, και μια χαρά περπατάει δίπλα μου! δεν μπορεί βέβαια να πάει και πολύ μακριά, τουλάχιστον δεν το προσπαθεί καν!
Το έχεις δοκιμάσει αυτό?

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.920
Eγω πήρα τον κοντό οδηγό, αυτόν που είναι ένα μέτρο. κάπου εκεί γύρω είναι νομίζω.
με το που τον χρησιμοποιήσαμε, σταμάτησε να τραβάει, και μια χαρά περπατάει δίπλα μου! δεν μπορεί βέβαια να πάει και πολύ μακριά, τουλάχιστον δεν το προσπαθεί καν!
Το έχεις δοκιμάσει αυτό?
Το μόνο που δεν έχω δοκιμάσει είναι ηλεκτρικό κολλάρο και να τον βγάζω κρεμασμένο ανάποδα. Όλα τα άλλα έχουν αποτύχει!

freedom

Well-Known Member
28 Αυγούστου 2013
310
0
Το γιατί βγαζουμε βόλτα το σκύλο μας, ίσως βοηθάει αυτους που ρωτάνε για να μαθουνε πως θα γίνει να παει καλά η βόλτα.
Το να περπατάει δίπλα μας ο σκυλος σαν στρατιωτάκι στο ένα μετρο συνεχώς και να μην μπορεί να μυρίσει, να κατουρήσει όπου θέλει, να χαιρετήσει αλλα ζωάκια κτλ είναι βασανιστήριο για το σκυλο και οχι εκτονωση. τέτοια βόλτα το μονο που προσφέρει στο σκυλο είναι εκνευρισμος και απλώς ξαλαφρωμα απο τσισα και κακά. Και επιπροσθετα, λόγω εκνευρισμου, δημιουργεί προβλήματα και εξω και στο σπιτι, αντι να τα λυνει.
Ο σκύλος στην βόλτα εκτός απο ξαλαφρωμα, χρειαζεται να μυρίσει με το πασο του τα τσισα/κακά αλλων για να μαθει τα νεα της γειτονιάς(τι φύλο είναι, αν είναι αρρωστα, αν είναι καινουργια στη γειτονια, τι έφαγαν κτλ) και να αποφασίσει με το πάσο του, που θα κατουρήσει και αυτός με την σειρά του, για να περάσει σωστά μηνυματα στη γειτονιά και να πει και αυτός τα νεα του και πολλά άλλα τα οποια δεν μας περνανε απο το μυαλό και ίσως να μην μαθουμε και ποτέ, γιατί δεν μας μιλάει και αυτός να μας τα πεί!
Το θέμα είναι οτι η βόλτα για το σκυλο είναι κατα αντιστοιχία οτι είναι για μας η εφημερίδα και ο καφές με τους φίλους και είναι απαραίτητη η σωστή για το σκυλο βόλτα, για την πνευματική του ισσοροπία και εκτονωση. Η εκτόνωση δεν γίνεται αν δεν γίνουν όλα τα παραπάνω και αν δεν τρέξει και λίγο και αν δεν παίξει και με κανένα αλλο σκύλο ποτέ!
πρώτα του μαθαινουμε να περπατάει σωστά στο σπιτι, μετά σε περιφραγμενο χώρο με λιγους αντιπερισμασμους και σταδιακά πρόσθετουμε όλο και περισότερους αντιπερισπασμους και ερεθίσματα.
Το να περπατάει σωστά μαζί μας, εκτός απο την εντολή δίπλα, προυποθέτει και την εντολή κοιτα με(για αποσπαση προσοχής και αλλαγή κατευθυνσης), την εντολή περίμενε (για να δουμε πρώτα αν ο απεναντι σκυλος είναι φιλικος) την εντολή μείνε/στάσου για να περάσουν τα αυτοκινητα ή καποιος αλλος πεζός, την εντολή ελευθερος για να παιξει με αλλα σκυλιά κτλ.
Αλλο το δίπλα λοιπόν και αλλο το να περπατάει σωστά μαζί μας στις καθημερινές μας βόλτες.
Και δεκα μετρα μπροστά να είναι ο σκύλος καθόλου δεν με απασχολεί όταν ξέρω οτι είναι κοινωνικός και με ενα έλα θα γυρίσει να φύγουμε. Επίσης, πολλές φορές μενει δεκα μετρα πίσω, και παλι δεν με απασχολεί.
Το σωστό περπατημα/ βόλτα λοιπόν θέλει καλή σχεση με τον σκύλο, κοινωνικοποιημενο σκυλο και πολλές αλλες εντολές εκτός απο το δίπλα. Το δίπλα είναι μόνο για μέρη με πολύ κοσμο/ αυτοκινητα και για τις εκθεσεις ή για εκτακτη αναγκη. Eίναι όμως βασική εντολή και το πρώτο στάδιο για να μαθει να περπατάει/τρεχει μαζί μας. Αυτή είναι η γνωμη μου.

Last edited:

συλβοσκυλο

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2013
2.036
294
freedom σε μένα πάει το σεντόνι?
Ναι στην βόλτα θέλω να έχω έλεγχο του σκύλου και θέλω να είναι δίπλα μου. Μενω σε πόλη, δεν μπορώ να ρισκάρω να μου ξεφύγει ούτε χιλιοστό στην βόλτα γιατί μπορεί αυτο να αποβεί μοιραίο για το σκύλο. Ακόμα και με το ένα μέτρο οδηγό, μια χαρά μυρίζει και μια χαρά επεξεργάζεται το περιβάλλον της.

Για να παίξει υπάρχουν οι αλάνες, υπάρχει η αυλή, στις οποίες την αμολάω για τις ώρες και έχω το κεφάλι μου ήσυχο.
Επίσης δεν είναι όλοι οι σκύλοι του τύπου "με ένα έλα θα γυρίσει". Για την ακρίβεια ενα πολύ μικρό ποσοστό ειναι έτσι...

freedom

Well-Known Member
28 Αυγούστου 2013
310
0
δεν πηγαινε για σενα. Την γνωμη μου λεω σε όλους οσους μετεχουν στο θεμα.

freedom

Well-Known Member
28 Αυγούστου 2013
310
0
Επίσης δεν είναι όλοι οι σκύλοι του τύπου "με ένα έλα θα γυρίσει". Για την ακρίβεια ενα πολύ μικρό ποσοστό ειναι έτσι...
Αυτό είναι δική μας αποτυχία στην εκπαιδευση του έλα, γιατί να το χρεώνεται ο σκύλος και να του στερουμε την σωστή βόλτα?
και στο κατω κατω αυτό λέω...οτι η σωστή βόλτα θελει εκπαιδευση σε πολύ περισσότερες εντολές απο το διπλα.

Last edited: