Συμπεριφορά μετά την εκπαίδευση φύλακα

cosmo

Well-Known Member
2 Δεκεμβρίου 2010
102
0
παντως απο το εκτροφειο που το εχω παρει αυτα που βλεπω ειναι καλα αποτελεσματα.και δεν μιλω για σκυλια δικα τους.αλλα και αλλα πελατων.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Λαυρεντη, ενα σκυλι με πολλα νευρα ή ενα φοβικο ή ενα αναισθητο, πώς μπορουν να δουλευτουν και να ειναι αποτελεσματικα σε φυλαξη?
Στην σοβαρη φυλαξη, εκει που πραγματικα χρειαζεται λογω δουλειας, γινεται επιλογη μεταξυ πολλων σκυλων, οι οποιοι εχουν εκτραφει αποκλειστικα γι αυτη τη δουλεια, και παλι προχωρανε λιγοι.

Εμεις εχουμε ενα. Ή κανει ή δεν κανει. Οι πιθανοτητες ειναι να μην κανει, ακομα και αν ειναι εκτροφικο. Και ακομα και να κανει, αν δεν προχωρησει σωστα, το σκυλι θα "χαλασει". Και επαναλαμβανω οτι ειναι το μοναδικο μας. Τι θα κανουμε μετα? Θα το αλλαξουμε ετσι απλά και θα παρουμε αλλο?

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Το σκυλί που έχει εκπαιδευτεί να δαγκώνει είναι ένα γεμάτο όπλο.

Αν πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να προκαλέσει ζημιά μεγάλη.

Για να αποφύγει κανείς την "καταλάθος εκπυρσοκρότηση", θέλει πολλή μεγάλη προσοχή στην καθημερινότητά του, αλλά και τεράστιο έλεγχο των νεύρων του χειριστή.

Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι ο σκύλος είναι νορμάλ στα νεύρα του, χωρίς ισχυρές φοβίες κτλ.

etlave

Well-Known Member
11 Οκτωβρίου 2009
110
0
livadeia
Το σκυλί που έχει εκπαιδευτεί να δαγκώνει είναι ένα γεμάτο όπλο.

Αν πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να προκαλέσει ζημιά μεγάλη.

Για να αποφύγει κανείς την "καταλάθος εκπυρσοκρότηση", θέλει πολλή μεγάλη προσοχή στην καθημερινότητά του, αλλά και τεράστιο έλεγχο των νεύρων του χειριστή.

Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι ο σκύλος είναι νορμάλ στα νεύρα του, χωρίς ισχυρές φοβίες κτλ.
Πριν από τέτοια εκπαίδευση θα πρέπει να έχει φτάσει η Β.Υ. σε πολύ υψηλό.Και να τσεκάρεται από έναν σωστό εκπαιδευτή.
Δεν μπορώ εγώ αν δεν με ακούει απόλυτα ή δεν έχουμε καλή σχέση μεταξύ μας να τον πάω για τέτοια πράγματα.

kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
Καλημερα... θα ηθελα νακανω τις ενστασεις μου... οι οποιες διαφοροποιουνται λογο εκπαιδευτη... να πω για τον δικο μου σκυλο εν αρχη... "οπλιζεται" μονο με εντολη.. οπως ειπε ο μπουλης οι διαφορες που ειδα εγω ειναι μονο θετικες ως προς την υπακοη και την σοβαροτητα...καμια σχεση με επικυνδυνοτητα.
Ειμαι στο μαγαζι.. βγαινω να παρω τσιγαρα ας πουμε.. αν πριν φυγω πω "προσεχε" δεν μαπινεισ στο μαγαζι.. δεν θα σε αφησει ο σκυλος, δεν θα σε αρπαξει αλλα θα αρχισει να σου γαυγιζει, αν δεν του πω τιποτα... μπαινεις στο μαγαζι και τον χαιδευεις, αλλα δεν πληισαζεις το ταμειο. Αυτο το ρυθμισαμε ετσι ωστε να μην εχω προβληματα με τον σκυλο ..δλδ να αγριεψει κατα δικη του βουληση.. κατι τετοιο θα συμβει μονο αν ερθει καποιος και με χτυπησει ας πουμε.

Επισης ξερω και 2ο σκυλο του ιδιου εκπαιδευτη, που λειτουργει αναλογα.. και ειναι αρκετα πιο "δουλεμενος" απο τον δικο μου σε 3.000 περισσοτερα σεναρια.. και αυτο εγινε γιατι ο σκυλος ειναι συνεργατης του ιδιοκτητη στην δουλεια του.
και αντε πες, ο 2ος σκυλος ειναι εκτροφης... ο δικος μου.. ετυχε - δεν εχει καμια σχεση με εκτροφεια.
Ο 2ος σκυλος δε, χαιδευεται απο τον πασα ενα, ποτε μα ποτε προ εκπαιδευσης ή κατα την διαρκεια δεν παγορευτηκαν τα χαδια απο φιλους η αγνωστους στο δρομο... ομως ο σκυλος δουλευει τελεια.

edit και να πω οτι εχω δει σκυλια αλλου εκπαιδευτη, τα οποια μετα την εκπαιδευση φυλαξης, ηταν οχι "οπλισμενα οπλα" αλλα ορολογιακες βομβες... δεν τα πλησιαζες επόυδενι..

Last edited:

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Πριν από τέτοια εκπαίδευση θα πρέπει να έχει φτάσει η Β.Υ. σε πολύ υψηλό....
Όχι, δε μιλάω για βασική υπακοή αλλά για control!

Το να σε ακούει ο σκύλος ενώ έχει μπει σε κατάσταση επιφυλακής ή ακόμα και μάχης, απέχει πολύ από τη βασική υπακοή

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
να διευκρινησω οτι δεν μιλαω για σκυλια με φοβιες.μιλαω για σκυλια που φαινονται καπως "βαρυα" ως προς την φυλαξη που καποιος θα θεωρουσε οτι δεν το εχει.απο εκει κ μετα ,συμφωνω με τον κκρανις.δουλευεις σεναρια πχ...οκ...με το σκυλι πχ δεν πλησιαζεις ταμειο,κ πε οτι μπαινει καποιος μεσα κ πλησιαζει προς το ταμειο οχι για να κλεψει,απλα πλησιαζει εκει,γιατι υποθετει οτι το σκυλι σου για να το εχεις ελευθερο αρα ειναι φιλικο κ παει να το χαιδεψει...ειμαστε σιγουροι οτι δεν θα κανει μπαμ?

τα εκπαιδευμενα να δαγκωνουν θελουν προσοχη.δεν εχουν κριτικη ικανοτητα ανθρωπινης κλασης.το σεναριο το φτιαχνουμε με παραμετρους που εμεις οριζουμε κ δυστυχως δεν μπορουμε να ορισουμε τα παντα...εχουν πεσει αεροπλανα κ εχουν τρακαρει τραινα με μελετες πολυ ακριβοτερες απο τις μελετες κ τα σεναρια ενος σκυλου,ειμαστε τοσο σιγουροι οτι μπορουμε να ειμαστε ανετοι με εναν τετοιο σκυλο?οποιος θα πει ναι ,να προσεξει μην εχει προβληματα στο μελλον....

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
kasi
Ο σκυλος σου μετα το «προσεχε» τιθεται σε επιφυλακη.
Αν μπω μεσα στο μαγαζι θα γαυγισει.
Αν παω να αρπαξω το ταμειο, θα με αρπαξει?
Αν τον τρομαξω τι θα γινει?
Ο σκυλος εχει εκπαιδευτει σε δαγκωμα και μαχη?
Σκυλος που δεν μαχεται αν χρειαστει, δεν είναι φυλακας, απλά κανει αποτροπη.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Λαυρεντη, τα εκπαιδευμενα να δαγκωνουν δεν λυνονται ποτέ σε χωρους που κυκλοφορουν αθωοι και συνοδευονται παντα απο τον χειριστη.
Λυνονται μονο σε αποθηκες ή στρατοπεδα για παραδειγμα, οπου αποκλειεται να μπει φιλος χωρις αδεια και ασυνοδευτος. Αλλά και πλαι, συχνα ειναι με τον χειριστη δεμενα και κανουν περιπολιες και λυνονται μονο στην αναγκη και για να επιτεθουν.
Σκυλος εκπαιδευμενος σε δαγκωμα και λυτος σε μαγαζι, ειναι ατυχημα ετοιμο να συμβει.

kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
ναι συμφωνω, βασικα εγω ειμαι δεν ειμαι σιγουρη και απολυτη για τιποτα γενικα στην ζωη.. παντα αφηνω ενα επριθωρια αμφιβολιας - για να μην βρεθω προ εκπληξεως..το ιδιο ισχυει και για τον σκυλο μου... παντως επιφανειακα - οπως ολα- ειμαι σιγουρη γιατι το εχω δει.. ετσι και αλλιως οταν λειπω απο το μαγαζι και ειναι μεσα ο Σαγκα δεν τον αφηνω ελευθερο τον βαζω πισω απο το ταμειο.. δεν θα αρπαξει - αλλα θα γαυγισει- στο λεω γιατι το εχω δει, δεν το υποθετω. το ταμειο αλλωστε στο μαγαζι δεν εχει πολυ μεγαλη σχεση με τον υπολοιπο χωρο..αρα κανεις δεν εχει δουλεια να παει εκει παρα μονο να πληρωσει η να κλεψει..

το δευτερο που δεν ειπα...ειναι οτι δεν του εχω κανει δαγκωματα για αυτο το λογο, γιατι ειναι σε μαγαζι.
Μετα απο συζητηση με τον εκπαιδευτη μου καταληξαμε στο ναμην κανουμε δαγκωματα. και επειδη ο ιδιος τον ξερει τον σκυλο , γιατι τον δουλευει 1.5 χρονο σχεδον σε διαφορες εκπαιδευσεις.. ισχυριζεται οτι ο σκυλος, αν νιωσει τοσο μεγαλη απειλη για εμενα η αυτον θα δαγκωσει, οπως θα εκανε καθε σκυλος εκπαιδευμενος η μη...οκ , αν σε μουνταρει ενα 50κιλο σκυλι και δεν μασησεις να κανεις πισω ε τοτε μαγκια σου..χαχαχα.. τι να πω.
Αλλα η γενικοτερη εννοια που προσπαθω να πω ειναι, κατ'εμε ειναι λαθος μετα την εκπαιδευση ο σκυλος αλλαζει σε αγριμι και ειναι καχυποπτος με ολους. δλδ με παραδειγμα παλι δικο μου, ο Σαγκα δεν αλλαξε σε αγριο σκυλο μετα την εκπαιδευση. ειναι ο διος ακριβως! φιλικος και γλυκος.

Last edited:

kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
kasi
Ο σκυλος σου μετα το «προσεχε» τιθεται σε επιφυλακη.
Αν μπω μεσα στο μαγαζι θα γαυγισει.
Αν παω να αρπαξω το ταμειο, θα με αρπαξει?
Αν τον τρομαξω τι θα γινει?
Ο σκυλος εχει εκπαιδευτει σε δαγκωμα και μαχη?
Σκυλος που δεν μαχεται αν χρειαστει, δεν είναι φυλακας, απλά κανει αποτροπη.
συγνωμη γραφαμε ταυτοχρονα, τον σκυλο τον "προπονουμε" σε διαφορα σεναρια, ειδικοτερα στο μαγαζι.. Ποτε μου δεν ηθελα να φτιαξω ενα αγριο σκυλο, να μην μπορω να κουμανταρω, να εχω το νου μου μη τυχον δαγκωσει , να μην μπορω να τον αφησω ελευθερο κτλ.. αλλα ναι, αν ερθεις στο μαγαζι μου , ενω ειναι στο προσεχε, πλησιασεις το ταμειο, αυτος σε προειδοπιησει γαυγιζοντας και εσυ επιμειενις να θελεις να μου κλεψεις τα λεφτα απο τοι συρταρι, θα σου αρπαξει το χερι... αλλα νομιζω δεν θα φταιει ο σκυλος..

δεν του εχω εκπαιδευση, με σλτα, σε ρινγκ, χωρους εκπαιδευσης κτλ.. δεν ειμαι στρατιωτικος, ουτε αστυνομος κτλ..και δεν θελω να εχω τετοιο σκυλο. Ξερω ποιοι ειναι οι κινδυνοι στην καθημερινοτητα μου και αυτους εχω προσεξει.

kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
αχ, ευχαριστω λαυρεντη! χεχεχε..

πριν ξεκινησω οτιδηποτε με τον καυμενο τονΣαγκα τον τραβολογουσα δεξια καια ριστερα δε διαφορους εκπαιδευτες.. (ο δικος μου ειχε καποια προβληματακια και δεν μπορουσε την χρονικη περιοδο εκεινη) μετα απο μια αποπειρα να με κλεψουν στο μαγαζι .. ημουν σε κολοφωτια να γινει τωρα που λεμε... ολοι μου ειπαν , θα τον χαλασεις τον σκυλο, θα γινει αγριος. θα πρεπει να εχεις το νου σου..κτλ κτλ.. ολοι θελαν να με περασουν σε "τυποποιημενες" εκπαιδευσεις δλδ , να μου κανουν ενα σκυλο οπλο εργαλειο οπως θες πες το, και να τσιμπησουν και το χιλιαρικακι.. και βασικα ειχα ξενερωσει - γιατι μου παρουσιαζοταν αυτο το διλημα- η μενω με τον γλυκα ή θα ειμαι παντα σε επιφυλακη - σαν κατι παρομοιο που ετυχε στον Dog crime .. πραγμα που δεν θελησα ποτε μου.. τελικα ομως υπαρχει και μεση οδος.. να κρατησω τον σκυλο μου οπως ειναι - οχι επικυνδυνο, αλλα και να με προσεχει.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
και εσυ επιμειενις να θελεις να μου κλεψεις τα λεφτα απο τοι συρταρι, θα σου αρπαξει το χερι...
Αυτο το υποθετεις ή εχει γινει αναλογο μαθημα/σεναριο με χερι, μανικι και δαγκωμα την ωρα που παει ο decoy να βουτηξει το ταμειο?
Αν ναι, τοτε μιλαμε για φυλαξη αντικειμενου, υποθετω. Εγινε εκπαιδευση φυλαξης αντικειμενου? Με ποιον τροπο?
Προχωραμε δηλαδη απο την φυλαξη περιμετρου (ευκολο βασει του territorial) με οριο την πορτα και παμε στο αντικειμενο.

Δεν ξερω πώς δουλεψατε, ουτε και μπορω να κρινω φυσικα, αλλά μου αρεσει πολυ οπως το σκεφτηκες.

Απλά, αν δεν υπαρχει μαχη/δαγκωμα, τοτε δεν μιλαμε για φυλαξη με την πληρη εννοια.

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
φυσικα δεν ειναι η πληρη εννοια.ειναι η οδος παραμετροποιημενη στα μετρα του ιδιοκτητη με ο,τι καλο η κακο μπορει να συνεπαγεται.σε τι ηλικια τον ξεκινησες?

kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
Ηταν 2.5 χρονων περιπου.. αχ βρε παιδια.. δεν ξερω πως "ονομαζεται" η συγκεκριμενη εκαπιδευση, αντικειμενου? προσωπου? σκετο φυλαξη?.. γιατι πολυ απλα.. οσ κυλος εκπαιδευτηκε με βαση τα δικα μου θελω, αναγκες και μπορω..
αν πω προσεχε και δεν τον βαλω πισω απο το ταμειο, δεν αφηνει να μπεις στο μαγαζι, στεκεται πισω απο την πορτα.. ε τωρα αν (παλι) μπεις ενω σου γαυγιζει πισω απο την τζαμαρια.. ε καλα να παθεις.. παντως δεν μασαει με γλυκολογα..
Τεσπα, δεν θελω να μονοπολω το θεμα, με εμενα και τον σαγκα.. η απορια ηταν αλλουνου και σας ξεσηκωσα ολους.
Αυτο που εν κατακλειδι θελω να πω.. ειναι οτι μπορεις να εχεις ενα σκυλο "φυλακα" με την γενικοτερη εννοια εκπαιδευμενο αναλογα με τις δικες σου αναγκες και τα θελω. χωρις να "χαλασει" ο σκυλος απο καλος σε μ@λ@κ@.. και αυτο πιστευω εχει σχεση με την ικανοτητα του εκπαιδευτη.

Τωρα αν εγω, ενω εκανε μαθηματα ο σκυλος, τον επιανα και εκανα παραπανω μαθηματα μονη μου με φιλους μου.. μπορει να η κατασταση να γινοταν ανεξελγκτη.. μου το απαγορευσε ο εκπαιδευτης.. και τελος..αφησα τον σκυλο στα χερια του... το αποτελεσμα ηταν παραπανω απο επιθυμητο..
επισης.. το βραδυ την ωρα πουκλεινει το μαγαζι... ο σκυλςο χωρις καμια εντολη - ερθεις να μου αρπαξεις τσαντα, λαπτοπ ..παλι θα σε αρπαξει.. αυτη την εκπαιδευση εχω κανει...
αν τωρα παρεις τον ιδιο σκυλο και τον βαλεις σε "ρινγκ" δεν θα τα καταφερει τοσο καλα οσο ενας αλλος που εχει περασει μια εκαπιδευση τυπου που περιγραφετε.. αλλα εγω δεν βρισκομαι ποτε σε τετοιους χωρους.

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
κ η ηλικια παιζει μεγαλο ρολο.τα αποτελεσματα δεν ειναι τα ιδια στο ιδιο ζωο με το να ξεκινουσες 1 χρονο πριν.τα σκυλια για σκληρη ,ατωφια φυλαξη κ σπορ τα ξεκηνανε κ τα βαζουν στο κλιμα απο πολυ μικρα,πραγμα κακο βεβαια για καποιον αλλον μεσο ιδιοκτητη.οπως ειπαμε,δεν τα καταφερνουν ολοι κ οι απαιτησεις ποικιλουν....

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Όχι, δε μιλάω για βασική υπακοή αλλά για control!

Το να σε ακούει ο σκύλος ενώ έχει μπει σε κατάσταση επιφυλακής ή ακόμα και μάχης, απέχει πολύ από τη βασική υπακοή
Αν και το εχουμε ξανασυζητησει το θεμα του κοντρολ …
Εξαρταται από το τι εννοει ο καθενας "βασικη" και πόσο μακριά την φτανει.

Ας παρουμε για παραδειγμα την εντολη «ελα», βασικοτατη εντολη της βασικης υπακοης.

Υπαρχει το καλεσμα μεσα στο σπιτι από τον καναπε με το σαλαμι στο χερι και υπαρχει και το καλεσμα την ωρα που παει να ξεκινησει ή ξεκινησε σκυλοκαυγας στο παρκο ή επιθεση σε ανθρωπο την ωρα που σε βριζει με χειρονομιες.

Είναι η ιδια εντολη της βασικης σε ολες τις περιπτωσεις. Το μονο που αλλαζει είναι ο περισπασμος, το ερεθισμα και το drive στο οποίο βρισκεται ο σκυλος.

Μπορουμε καλλιστα να λεμε ότι καναμε βασικη επειδη ο σκυλος ερχεται στο σπιτι ή στο ερημο χωραφι, αντε και με δυο σκυλια να παρακολουθουν με τα κυάλια από το μισο χιλιόμετρο.

Μπορουμε να λεμε ότι κανουμε SH που θελει τεραστιο κοντρολ και ο σκυλος να μην μπορει να κανει μια βολτα στην πολη χωρις να παρουμε προηγουμενως λεξοτανίλ.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97