Στο εκπαιδευτήριο

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Eγω σε βλέπω πολύ "κουμπωμένο".... προσωπικά αν ειχα αμφιβολίες, δε θα άφηνα το σκυλί.....

Επισης, δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι θέλεις απο τη σκύλα..... με βάση τα όσα λες είσαι γενικά ικανοποιημένος απο τη συμβίωση σας. Θεωρείς ότι έχεις πρόβλημα? Και αν ναι, πιο είναι αυτο??

Η σκύλα έχει προβλημα εκπαίδευσης ή συμπεριφοράς?? Μπορεί να μάθει τέλεια το "κατσε", αλλά αυτό πχ δε λύνει το ζήτημα πιθανής επιθετικότητας....

Σκοπεύεις να την εκπαιδεύσεις για φυλαξη ή όχι? (είμαι΄σίγουρη πως εχεις απαντήσει αλλα δε θυμάμαι).

Τελος, υπάρχουν εκπαιδευτές που κάνουν πρώτα 3-4 μαθήματα μόνοι με το σκύλο και μετά μπαίνει στο παιχνίδι ο ιδιοκτήτης, ο οποίος ειδικά αν είναι άπειρος δημιουργεί προβλημα... (πχ δεν έχει το σταθερό χέρι και την αυτοπεποίθηση του εκπαιδευτή, οπότε απλά αγχώνει το σκύλο και δε λειτουργεί το σύστημα στη φάση που ο σκύλος πρεπει να καταλάβει τι του ζητείται)

Last edited:

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
@Berna
Είδες δηλαδή κάπου το ίδιο άτομο να του λέει να πάει σε εκπαιδευτή και μετά να του λέει να εκπαιδεύσει το σκυλί μόνος του; Και αν ακόμα είχε γίνει αυτό, το πιθανότερο είναι ότι όποιος του είπε να πάει σε εκπαιδευτή σίγουρα δε θα εννοούσε ένα άτομο σαν αυτά που προανέφερε ο Harryf3. Θα εννοούσε να πάει σε έναν σωστό επαγγελματία που θα κάνει καλύτερη δουλειά από ότι ο ίδιος και θα αποφευχθούν λάθη. Μη τα ισοπεδώνουμε όλα και δεν είδαμε τώρα τι σημαίνει εκπαιδευτής στην πράξη από αυτά που ανέφερε ο Harryf3. Πώς τα βγάζεις αυτά τα συμπεράσματα; :confused:

Loukia

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2008
1.462
14
50
Θεσσαλονίκη
marthathesharpei.blogspot.com
Εγώ αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι ο Άρης τα πάει περίφημα με την εκπαίδευση της Ήρας σε θέματα συμπεριφοράς, χρειάζεται όμως κάποιον να του δείξει κάποια κολπάκια και να τους μάθει
περπάτημα
κάτσε
ξάπλα
μείνε
έλα
με το "σωστό" τρόπο, μια κι έξω χωρίς να ταλαιπωρούνται και οι δυο τους (Άρης και Ήρα) προσπαθώντας να μαντέψουνε ποιός είναι αυτός ο τρόπος.

Αν έχω πέσει μέσα, τότε Άρη δες τα πμ σου. ;)

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.769
4.045
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Noela,
Η εμπειρια του Αρη δεν ειναι η πρωτη κακη εμπειρια με εκπαιδευτες που εχω ακουσει. Δεν αμφιβαλλω πως υπαρχουν σωστοι επαγγελματιες, αλλα εφοσον αυτοι οι δυο ειναι οι καλυτεροι στην περιοχη του, τοτε οι επαγγελματιες μαλλον σπανιζουν. Γι αυτο θελουν προσοχη και οι συμβουλες: δεν μπορεις να πεις απλα "πανε σε εκπαιδευτη και θα λυσεις το προβλημα". Διοτι στο τελος μπορεις να λυσεις το παρον προβλημα μεν, αλλα να εχεις ενα σκυλι με νεα (μην πω και χειροτερα) προβληματα δε.

Loukia

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2008
1.462
14
50
Θεσσαλονίκη
marthathesharpei.blogspot.com
Berna, συμφωνώ.
Κι εκεί που τρελαίνομαι είναι όταν ακούω συνέχεια "πήγαινε σε επαγγελματία εκπαιδευτή" από ανθρώπους που ζούνε κάπου όπου ανάμεσα στους τόοοοσους εκπαιδευτές που κυκλοφορούνε υπάρχουνε και κάποιοι καλοί. Δε ζούμε όμως όλοι σε μέρη όπου υπάρχει πληθώρα εκπαιδευτών και όπου κάποιοι είναι καλοί.
Ορίστε, ο Άρης ζει στην Ξάνθη. Οι δυο "καλοί" εκπαιδευτές στην ευρύτερη περιοχή είναι φόλα. Τί του προτείνετε να κάνει όσοι επιμένετε καιρό τώρα να απευθυνθεί σε εκπαιδευτή;

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
@ Berna
Εχεις δίκιο. Ζητείται συμβουλή για το Χ σκυλί όμως και η σωστή απάντηση είναι "πήγαινε σε εκπαιδευτή" δεν μπορεί να λεχθεί κάτι άλλο ... πχ "πήγαινε σε εκπαιδευτή που θα είναι ώς εξής" στην πορεία ο Χάρης ρωτάει και ο Χάρης μαθαίνει ή ακόμα καλύτερα μαθαίνει να κρίνει (ώς ένα βαθμό)

@ Despina
Η Ηρα ακολουθουσε σαν χε, περπατουσε με το ζορι, με την ουρα συνεχεια κατω από τα σκελια και τα αυτια τσιτα προς τα πισω και όχι ορθια και συνεχεια κοιτουσε εμενα σαν κλαμένη.
Aυτός ο σκύλος δεδομένου του χαρακτήρα του και της μέχρι τώρα ενασχόλησης του Χάρη αλλά και των εμπειριών του ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να δουλέψει παρουσία του Χάρη (αρχικά) και αν δουλέψει θα γίνουν παρακάμψεις και αναγκαία λάθη που απλά αποφεύγονται με την απουσία του.

@ Ηarry
Συνέχισε να εκπαιδεύεις την σκύλα μόνος σου :)

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Μα δεν ειπώθηκε κατι σοβαρό περί φοβίας ... εκτός και αν θέλεις να συζητήσουμε το "δεν είναι φοβικό αλλά έχει φόβο μέσα του" :D :D

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Νομίζω ότι είναι προφανές ότι πρέπει να βγάλεις προβληματικό το σκυλί για να δικαιολογήσεις την ανάγκη για τις υπηρεσίες σου. :D

despina

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2008
1.198
1
denis δεν μπορω να δωσω απαντησεις που δεν ειναι της αρμοδιοτητας μου,αλλα θεωρω ακομα κ ετσι που το θετεις, ποιος ο λογος να χειριστει ο εκπαιδευτης την Ηρα κ οχι ο ιδιος ο Αρης με καθοδηγση του εκπαιδευτη?

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Μα δεν ειπώθηκε κατι σοβαρό περί φοβίας ... εκτός και αν θέλεις να συζητήσουμε το "δεν είναι φοβικό αλλά έχει φόβο μέσα του" :D :D
:D
Άστείο είναι, αλλά δυστυχώς η διαφορά δεν γίνεται κατανοητή απ' την πλειοψηφία ούτε από τον απλό και μέσο κυνόφιλο!

Sofi_

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2009
81
0
Thessaloniki
Τελος, υπάρχουν εκπαιδευτές που κάνουν πρώτα 3-4 μαθήματα μόνοι με το σκύλο και μετά μπαίνει στο παιχνίδι ο ιδιοκτήτης, ο οποίος ειδικά αν είναι άπειρος δημιουργεί προβλημα... (πχ δεν έχει το σταθερό χέρι και την αυτοπεποίθηση του εκπαιδευτή, οπότε απλά αγχώνει το σκύλο και δε λειτουργεί το σύστημα στη φάση που ο σκύλος πρεπει να καταλάβει τι του ζητείται)
Ετσι ακριβώς!
Μόλις τελειώσαμε την εκπαίδευση του Ρομέο κι έγινε ακριβώς έτσι. Εγώ δεν ήξερα πως να τον χειριστώ, στη βόλτα, στις εντολές κλπ, δεδομένου ότι ο μικρός δεν είχε μάθει να βγαίνει βόλτα με λουρί, με αποτέλεσμα να μου βγαίνει ο ώμος, ο καρπός και ο αγκώνας μαζί, πρωί και βράδυ στη βόλτα μας.

Ο εκπαιδευτής αφού μας επισκεφθηκε 2 φορές στο σπίτι και τον είδε στο περιβάλλον του αλλά και σε μικρή βόλτα με εμένα σαν χειριστή, άρχισε την εκπαίδευση για τις πρώτες 3-4 μέρες μόνος μαζί του και μετά προστέθηκα κι εγώ στην παρέα. Το σημαντικό είναι ότι οι διορθώσεις του εκπαιδευτή ήταν στους δικούς μου χειρισμούς, ώστε να κατανοήσω το πως ακριβώς έπρεπε να δώσω στον Ρομέο να καταλάβει τι ζητάω απ' αυτόν. Πως θα αντιμετωπίσω ανυπακοή και αντιπερισπασμό και να τον επαναφέρω σε τάξη, πως θα αντιμετωπίσω διάφορες καταστάσεις (μην ξεχνάμε ότι ο δικός μου ΕΧΕΙ πρόβλημα επιθετικότητας).

Αρη, κατανοώ απόλυτα την έλλειψη επιλογών σου... Έτσι όπως τα περιέγραψες, εγώ δεν θα του εμπιστευόμουν τον σκύλο μου... Ίσως αν ζητούσες σθεναρά από τον εκπαιδευτή να βρίσκεσαι παρών στις εκπαιδεύσεις... να κατάφερνες να έχεις έναν έλεγχο στην όλη διαδικασία...

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Προσπαθησα να παραθεσω με ακριβεια οσα παρακολουθησα και καταλαβα, χωρις να επηρεασω με δικα μου συμπερασματα.
Παρολη την απειρια, αυτό που ο επι τοπου παρατηρητης εισπραττει, νομιζω ότι εχει καποια σημασια.

Το να δημιουργησεις ένα περιβαλλον στρατιωτικου κεντρου εκπαιδευσης ειδικων δυναμεων και μετα να βγαλεις το συμπερασμα ότι ο σκυλος εχει μεσα του φοβο και είναι προβληματικος είναι το μονο ευκολο.
Εγω που σιγουρα ποτέ δεν πιστεψα ότι θα βγουνε τα μανιασμενα σκυλια από την πορτα να μας φανε ή ότι ο ενηλικος ΓΠ που μας παρακολουθουσε, περιμενε εντολη για να μας κατασπαραξει, ομολογω ότι σφιχτηκα.

Το ανηθικο θέατρο όμως μετατρεπεται σε εγκλημα αν δεν ηταν τελικα θεατρο και τα σκυλια τρελλαθηκανε μονο με το που ειδανε τον εκπαιδευτη την ωρα που πηγαινε να φερει τον ΓΠ.

Όχι, δεν τα σκεφτηκα από μονος μου. Ο εκπαιδευτης που πηγαμε πριν λιγο καιρο ειχε την ευγενεια να μου πει ότι θα φερει έναν ΓΠ για αντιπερισπασμό.
Το ότι φορεσε στην σκυλα μου από την πρωτη στιγμη το prong και μαλιστα λαθος, είναι μια άλλη ιστορια.

Στη δουλεια μου εδώ και πολλά χρονια, εχω το θλιβερο προνομιο να συνεργαζομαι με την χειροτερη φάρα επαγγελματιων, τους εργολαβους δημοσίων εργων.
Εχω να λεω ότι ολοι οι φιλοι μου είναι αυτου του επαγγελματος και σαφως μεσα στο αμαρτωλο κυκλωμα υπαρχουν ακομα αρκετα ατομα που ξεχωριζουν για την τιμιοτητα τους.
Προσπαθω να πω ότι δεν δεχομαι να μπαινουν ολοι οι επαγγελματιες στο ιδιο τσουβαλι. Το ότι κανουν μια δουλεια και ζουν από αυτή δεν σημαινει κατ’αναγκη ότι είναι ψευτες, κλεφτες ή ανικανοι.
Η τεχνη και τυχη είναι να βρεις τους σωστους.

Ο κυριος λογος που θελω η σκυλα μου να εκπαιδευτει δεν είναι για να γινει η ζωη μας πιο ευκολη και ποσώς με ενδιαφερει αν κατσει από αποσταση ή αν δεν κατσει ή αν μπορει να στεκεται μπροστα από ανοιχτες πορτες.
Αυτά τα βλεπω μονο σαν ασκησεις υπακοης.

Θελω όταν ειμαστε στο βουνο να ερθει όταν την καλεσω και να μην παθει κακο η ιδια ή καποιος άλλος.
Θελω όταν ερθει η κολλητη της κορης μου και αρχιζουν τα παιδια να ουρλιαζουν και να παλευουν στο πατωμα, να μην ορμηξει η σκυλα και να φαει το παιδακι επειδη νομισε ότι η κορη μου κινδυνευει.
Ουτε να κοψει κομμάτι από το ποδι του συναδερφου επειδη χτυπιομαστε από τα γέλια ή μαλωσαμε για καποιο θεμα.
Ουτε να κατεβασει για τρίτη φορά την μούρη της σκυλας του γειτονα και στη συνεχεια και του γειτονα.
Δεν ξερω αν επιτρεπεται ή πρεπει να αγριεψει. Αλλά σιγουρα πρεπει να το κοψει αμεσως όταν της ζητηθει.
Είναι ένα σκυλι που εχει την δυναμη να κανει ζημία ή εστω να φοβισει. Θελω να ερχεται, να σταματαει, να κοβει την μαγκιά, να μενει στη θεση της μεχρι να φυγουν οι ξένοι. Αν μενει στη θεση της καθιστη, μπρουμυτα, ανασκελα ή στο ένα ποδι είναι δικο της προβλημα.

Μπροστα στις οποιες, εστω απειροελάχιστες πιθανοτητες να βλαψει ανθρωπο, το μεσον για να εκπαιδευτει ενας σκυλος είναι ισως δευτερευούσης σημασιας .

Ωστοσο, αυτο δεν μπορει να σημαινει ότι ένα πλασμα που με κοιταζει στα ματια και ζει από μενα και για μενα, που η μερα του ξεκιναει και τελειωνει με μενα, που το φαγητο του, το κατουρημα, η βολτα, η εκδρομη, το παιχνιδι, ο υπνος, εξαρτωνται από μενα, που με κοιταζει στο εκπαιδευτηριο σαν να λεει «σωσε με», θα το εγκαταλειψω μονο του για να «εκπαιδευτει» κι εγω θα πινω φραπέ στην πλατεια με τον κολλητό και θα σχολιαζω το ντεκολτέ της κάθε περαστικής.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
@ Rottie
Δεν προσπαθησε να χτυπησει το σκυλι με την κακη εννοια, αλλά να δει τις αντιδρασεις του σε ξαφνικο δυνατο άγγιγμα.

Ποια προβληματα συμπεριφορας πιστευεις ότι εχει η Ηρα?
Πιστευεις ότι οντως εχει φοβιες?
Θα επρεπε να μπει μεσα και να πει με τον τροπο της «πισω γιατι σας εφαγα?».
Υπερβολικο μαλλον, οπότε να το διατυπωσω αλλιως. Θα επρεπε να είναι πιο χαλαρή μετά την πρώτη ψυχρολουσία και όχι τοσο σφιγμενη?

@ Noela
Δεν μπορω να πω αν εχει φοβιες αλλά μπορω να βεβαιωσω ότι είναι συνεχεια σε εγρηγορση. Μονο στο σπιτι είναι ηρεμη.
Τωρα που το ξανασεκφτομαι, εχοντας υποψιν ότι κι εγω ξεκινησα από το μηδεν, ισως τελικα θα πρεπει να ειμαι ικανοποιημενος από την μεχρι τωρα εκπαιδευση της.

@ Berna
Παρουσιασα στοιχεια για δυο εκπαιδευτες. Δεν γενικευσα γι αυτό μην γενικευεις κι εσυ. Είναι άδικο.

@ Πηγή.
Απαντησα πιο πανω.

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Nα πω ότι -μια κ η λώρα είναι βελγικό- η Λώρα όταν ξεκινήσαμε τα μαθήματα στη Γερμανία, ήταν 'σούζα' όταν η εκπαιδεύτρια ήταν παρούσα κ όταν κάναμε practice μόνες μας, έκανε ό,τι της κάπνιζε!
Συμπέρασμα: συνδύασε στο μυαλό της, εκπαιδέυτρια=είμαι καλό κορίτσι τώρα, Νατάσσα=παιδική χαρά.
Δεν με έπαιρνε στα σοβαρά κ είχε συνεχώς άγχος για να με προστατέψει (τρομερά ζηλιάρα κ κολλημένη πάνω μου, είναι στη ράτσα αυτό βέβαια), ενώ δεν είναι κυριαρχικός χαρακτήρας, με αποτέλεσμα να στρεσάρεται συνεχώς κ παντού...

Όλα άλλαξαν πρώτα μέσα στο σπίτι (τάισμα σε διαφορετικές ώρες, που δεν αναμένει, χάδια+παιχνίδι τα ξεκινάω κ τα σταματάω εγώ, αν επιζητεί χάδια ή με κυνηγάει όλη την ώρα από πίσω για να με 'τσεκάρει' την αγνοώ πλήρως κ κάποιες φορές κλείνω την πόρτα της κουζίνας π.χ. κ περιφέρομαι κάνοντας δουλειές μόνη μου στο υπόλοιπο σπίτι, η Λώρα δεν έχει επαφή με την εξώπορτα κ στο ποιός θα μπει μέσα -εντός σπιτιού, όχι στον κήπο, όταν είναι ελεύθερη).
Πάντα μένει με εντολή 'εκεί' πίσω μου κ ανοίγω εγώ την πόρτα κ ερχομαι σε επαφή πρώτα εγώ με τον επισκέπτη ή την έδενα στον 'τόπο' της με λουρί, άνοιγα την πόρτα, ερχόταν ο επισκέπτης μέσα, ΔΕΝ της έδινε καμία σημασία κ μετά από 10 λεπτά πχ την άφηνα ελεύθερη).

Αφού μπει μια τάξη εντός σπιτιού, μετά αρχίζεις την εκπαίδευση στα 'εκτός'.

Τώρα είμαστε σε ένα επίπεδο που η Λώρα περπατάει σωστά, δεν αντιδράει σαν μουρλή σε όλα τα εξωτερικά ερεθίσματα (αν κ θέλει ακόμη δουλειά το συγκεκριμένο), με τον κόσμο κ τα ποδήλατα έχει συνηθίσει πλήρως, με τους σκύλους έχουμε ακόμη θέμα, μια κ θέλει να πάει να παίξει, αλλά τουλάχιστον δεν τραβάει πια, παρά τσιτώνει, κουνάει ουρά κ ψιλοκλαίει, κοιτώντας με...
Αγνοώ κ προχωρώ κανονικά μπροστά, χωρίς να την κοιτάξω... κ αφού περάσουμε κ είναι 'καλή' την επιβραβεύω με χάδια κ πολλά μπράβο.

Τέλος, να πω ότι όλα τα παραπάνω χρειάζονται συνέπεια ΚΑΘΕ φορά κ υπομονή...

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Καταλαβα Νατάσα και σε ευχαριστω πολύ.

Για να διασκεδασουμε λιγο, μια και ειπες για σκυλι που σε ακολουθαει….
….είναι φοβερο να πηγαινεις στην τουαλετα και να αφηνεις την πορτα ανοιχτη γιατι εισαι μονος στο σπιτι και να ερχονται δυο σκυλια να ελεγξουν πού εισαι και να κατσουν δίπλα σου μη τυχον και σε χάσουν !!

Επισης, από φοβο μην αντιδρασει η Ηρα περιεργα όταν περομενω να ερθει η κολλητη της γυκαινας μου με την κορη της και γινεται όταν μπαινυν στο σπιτι ο χαμός, δενω την Ηρα καλού κακού.
Αυτό δεν είναι απαραιτητο ισως αν είναι ηδη κοντά μου αλλά δεν το διακινδυνευω.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Προμηθέα, μια και το ανεφερες...
Πώς κρινεις το τεστ - δοκιμασία που υποβληθηκε το σκυλι?
Περα απο το σκηνικο, μπορουν να βγουν καποια συμπερασματα με τοση σιγουρια?
Συχνα, σε διαφορα θεματα ασχετα με σκυλους, λεμε οτι η πρωτη εντυπωση ειναι πολυ βασικη.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Θελω όταν ειμαστε στο βουνο να ερθει όταν την καλεσω και να μην παθει κακο η ιδια ή καποιος άλλος.
Θελω όταν ερθει η κολλητη της κορης μου και αρχιζουν τα παιδια να ουρλιαζουν και να παλευουν στο πατωμα, να μην ορμηξει η σκυλα και να φαει το παιδακι επειδη νομισε ότι η κορη μου κινδυνευει.
Ουτε να κοψει κομμάτι από το ποδι του συναδερφου επειδη χτυπιομαστε από τα γέλια ή μαλωσαμε για καποιο θεμα.
Ουτε να κατεβασει για τρίτη φορά την μούρη της σκυλας του γειτονα και στη συνεχεια και του γειτονα.
Δεν ξερω αν επιτρεπεται ή πρεπει να αγριεψει. Αλλά σιγουρα πρεπει να το κοψει αμεσως όταν της ζητηθει.
Είναι ένα σκυλι που εχει την δυναμη να κανει ζημία ή εστω να φοβισει. Θελω να ερχεται, να σταματαει, να κοβει την μαγκιά, να μενει στη θεση της μεχρι να φυγουν οι ξένοι. Αν μενει στη θεση της καθιστη, μπρουμυτα, ανασκελα ή στο ένα ποδι είναι δικο της προβλημα.
Γνώμη μου είναι οτι για να πετύχεις τα παραπάνω, απαιτείται ενα ή περισσότερα απο τα παρακάτω:

1. Εξαιρετικά υποχωρητικός απο χαρακτήρα σκύλος, για τον οποίο είσαι σίγουρος ότι δεν θα επιχειρήσει ποτέ να επιτεθεί, ακόμα κι αν σ'εχουν εσένα κάτω και σε βαράνε με ρόπαλα
2. Εκπαίδευση ΠΟΛΥ περαν της βασικής
3. Πολύ μεγάλη εμπειρία, τόση που να σου επιτρεπει να προβλέπεις και να διαβάζεις το σκύλο πριν αυτος αποφασισει να δράσει και να ξέρεις αυτόματα πως να αντιδράσεις σωστά.
4. Συνεχής εγρήγορση και περιορισμός του σκύλου (οταν χρειάζεται φυσικά), έτσι ωστε να μην υπάρχει περίπτωση ατυχήματος ειδικά όταν υπαρχουν παιδιά γυρω.

Πιστεύω ότι δεν είναι ούτε απλά, ούτε αυτονόητα αυτά που ζητάς απο το συγκεκριμένο σκύλο με το συγκεκριμένο χαρακτήρα.

Last edited:

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.249
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul