Σκύλοι που φωσφορίζουν

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Πες μου τι σε "χαλάει" να (προσπαθήσω να) στο δικαιολογήσω! :):)

Εκτός απο τον π@π@ρα τον Λι, ο οποίος είναι ξεφτίλας και δεν έχει νόημα να τον συζητάμε κάν (είπαμε.... ανήθικοι υπάρχουν παντού).

LUNA07

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2007
1.657
3
46
thessaloniki
λοιπον,:)

προσπαθω να κανω μια συνταξη των δεδομενων στο απλο μυαλο μου και δεν τα καταφερνω οποτε ας τα παρω με τη σειρα...

λεει για την επιτευξη εγκαταστασης και "λειτουργιας" του γονιδιου που παραγει την φθοριζουσα χρωστικη...σωστα καταλαβα?
οποτε:

Η εισαγωγή χρωστικών διευκολύνει σημαντικά τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων πειραματόζωων που φέρουν ανθρώπινα γονίδια: Τα υπό εξέταση γονίδια εισάγονται στο γονιδίωμα των ζώων μαζί με το γονίδιο της φθορίζουσας χρωστικής.

εφοσον το πειραματοζωο φερει ανθρωπινα γονιδια πρεπει παντοτε ολα αυτα τα εγχειρηματα να συνοδευονται και με την εισαγωγη της χρωστικης?

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
λοιπον,:)

προσπαθω να κανω μια συνταξη των δεδομενων στο απλο μυαλο μου και δεν τα καταφερνω οποτε ας τα παρω με τη σειρα...

λεει για την επιτευξη εγκαταστασης και "λειτουργιας" του γονιδιου που παραγει την φθοριζουσα χρωστικη...σωστα καταλαβα?
οποτε:

Η εισαγωγή χρωστικών διευκολύνει σημαντικά τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων πειραματόζωων που φέρουν ανθρώπινα γονίδια: Τα υπό εξέταση γονίδια εισάγονται στο γονιδίωμα των ζώων μαζί με το γονίδιο της φθορίζουσας χρωστικής.

εφοσον το πειραματοζωο φερει ανθρωπινα γονιδια πρεπει παντοτε ολα αυτα τα εγχειρηματα να συνοδευονται και με την εισαγωγη της χρωστικης?
Οχι. Δεν είναι απαραίτητο να μπαίνει και το γονίδιο της χρωστικής μαζί. Σε πολλες περιπτώσεις όμως βοηθάει. Για παράδειγμα, αν θελεις να δεις σε ποιά κύτταρα εκφράζεται το γονίδιο που εισάγεις, μπορείς να βάλεις "διπλα του" και το γονίδιο της χρωστικής, οπότε εκει που εκφράζεται το γονίδιο εκφράζεται και η χρωστική και τα κύτταρα αυτά φθορίζουν. Είναι όπως η ουρά με τη φούντα στο κανισάκι.... δε βλέπεις το κανισάκι στο νερό, βλέπεις όμως την ουρά του!:)

Απλοποιημένα τα λεω, αλλά ελπίζω οτι γίνομαι κατανοητή.

Η χρωστική είναι απλώς ένα (πολύ) χρήσιμο εργαλείο.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Η εισαγωγή του φθορίζοντος γονιδίου γίνεται απλά και μόνο για να μπορούν να ξεχωρίσουν οι αποικίες, αν πρόκειται για βακτήρια, ή οι οργανισμοί άν πρόκειται για πιο σύνθετους οργανισμούς από άυτούς στους οποίους δεν εισήλθε το επιθυμητό γονίδιο!

Για να το πω όσο πιο απλά μπορώ, σε ένα κομμάτι DNA ενσωματώνεται το επιθυμητό γονίδιο και αυτό που είναι υπεύθυνο για το φθορισμό!Μετά αυτό το DNA εισάγεται σε κύτταρα που στην συνέχεια πολλαπλασιάζονται!Τα κύτταρα που θα ενσωματώσουν με επιτυχία αυτό το ξένο DNA θα εκφράσουν την φθορίζουσα πρωτείνη του γονιδίου κι έτσι θα μπορέσει ο επιστήμονας να τα ξεχωρίσει από αυτά στα οποία η εισαγωγή δεν έγινε με επιτυχία!:)

LUNA07

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2007
1.657
3
46
thessaloniki
ναι ετσι οπως το εξηγεις καταλαβα και την χρησιμοτητα της χρωστικης,
λοιπον επομενο αυτο με χαλασε δηλαδη ειναι το οτι δεν αποκαλυπτει τα γονιδια των ανθρωπινων ασθενειων αρα κατ'επεκταση μας αφηνει απο δω και περα στο πληρες σκοταδι.........
επισης κατα τα λεγομενα σου ο επικεφαλης της ερευνας δεν ειναι και οτι καλυτερο και παρακατω αναφερει οτι ουτε ο παλιος συνεργατης του ηταν,
λογω εμπλοκης του με την "βιομηχανια" βλαστοκυτταρων....(αλλος συγχρονος πονος αυτος):rolleyes:

και τελικα
ποιος ειχε δημιουργησει στ'αληθεια τον πρωτο κλωνοποιημενο σκυλο???

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Εγώ είμαι υπέρ αυτού του σκοταδιού που λες!Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναφερθεί κάτι που ακόμη είναι σε πρώιμο ερευνητικό στάδιο γιατί το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει είναι φρούδες ελπίδες σε κόσμο που έχει προβλήματα...
Όπως βγαίνουν στην τηλεόραση και λένε ότι βρέθηκε το τάδε φάρμακο και για όσους ξέρους τις περισσότερες φορές μιλάνε για πειράματα για φάρμακα, θεραπείες που στην καλύτερη θα είναι ρεαλιστικά εφαρμόσιμες μετά απο 20-50 χρόνια!

Για τα βλαστοκύτταρα το μεγάλο κακό ήταν η διαφήμιση που τους έγινε...Στο μέλλον θα δεις ότι αυτού του τύπου τα κύτταρα θα γίνουν οι βάσεις για σχεδόν κάθε θεραπευτική προσέγγυση!;)

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
ναι ετσι οπως το εξηγεις καταλαβα και την χρησιμοτητα της χρωστικης,
λοιπον επομενο αυτο με χαλασε δηλαδη ειναι το οτι δεν αποκαλυπτει τα γονιδια των ανθρωπινων ασθενειων αρα κατ'επεκταση μας αφηνει απο δω και περα στο πληρες σκοταδι.........
επισης κατα τα λεγομενα σου ο επικεφαλης της ερευνας δεν ειναι και οτι καλυτερο και παρακατω αναφερει οτι ουτε ο παλιος συνεργατης του ηταν,
λογω εμπλοκης του με την "βιομηχανια" βλαστοκυτταρων....(αλλος συγχρονος πονος αυτος):rolleyes:

και τελικα
ποιος ειχε δημιουργησει στ'αληθεια τον πρωτο κλωνοποιημενο σκυλο???
Κάτσε κάτσε.... ο συνεργάτης είναι ο π@π@ρας..... Για τον ίδιο τον επικεφαλης της εν λόγω έρευνας δεν εχω ακούσει τίποτα αρνητικό..... πάντως επειδή απαιτείται επαλήθευση και από άλλα εργαστήρια συνήθως για να αποκτήσει αξία μια ανακάλυψη, δεν είναι τόσο εύκολο να πει καποιος ψέματα....

Ο π@π@ρας Λι πάντως είναι π@π@ρας όχι γιατι εμπλέκεται με τα βλαστοκύτταρα (πολλοι αξιολογότατοι επιστήμονες τα χρησιμοποιούν), αλλά γιατι δεν επαληθεύονταν τα αποτελεσματά του και κατα πάσα πιθανότητα ήταν όλα... φτιαγμένα στο κομπιούτερ!:)

Τωρα γονίδια που να εμπλέκονται με ανθρώπινες ασθένειες υπάρχουν άπειρα... ο συγκεκριμένος προφανώς δεν δημοσιοποιεί αυτά με τα οποία ασχολείται μέχρι να γίνουν οι αντίστοιχες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά για να μην του "κλέψουν" την ιδέα..... συμβαίνει συχνά αυτό..... (και όχι δεν συμφωνώ με αυτού του τύπου τον ανταγωνισμό, αλλά επειδή και οι επιστήμονες ανθρωποι με ελλαττώματα είναι και τα λεφτά λίγα, το καταλαβαίνω....). Παίζει επίσης να είνανι πατενταρισμένα τα γονίδια. Να είσαι σίγουρη οτι όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες και δημοσιευτούν τα αποτελέσματα θα το μάθεις και συ! :)

LUNA07

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2007
1.657
3
46
thessaloniki
kopritis ,foibos ,Rottie thanks.....για απαντησεις & πληροφοριες:)

καταλαβα αρκετα πραγματα και το εξαντλήσαμε το θεμα:D
ας ελπισουμε τα καλυτερα λοιπον και να μεινουν καλυτερα κεκλεισμενων των θυρων (μην αξιωθουμε να δουμε σε γυαλα pet shop το pug φωτεινο αγκαλιτσα δεν θα το αντεξω:rolleyes::cool:)

p.s.off topic κατι που με καιει:p
ναι ή οχι στα βλαστοκυτταρα?:)

LUNA07

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2007
1.657
3
46
thessaloniki
Πως το εννοω ,οτι δηλαδη ειναι κατα βαση για κερδος και οχι ουσια ,
ακουσα μονο για μια περιπτωση που εγινε χρηση αυτων με επιτυχια σε μια οικογενεια,κι επισης αν θα φτασουμε σε σημειο τα αποθηκευμενα να τα κανουμε χρηση και δεν αντεχουμε το κοστος τι γινεται μετα?

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Αν και είμαστε off topic θα σου πω κι εγώ την άποψή μου!

Κι εγώ είμαι στο ΝΑΙ!Θεωρώ ότι είναι προτιμότερο να υπάρχουν κι ας μην χρειαστούν ποτέ παρά, ω μη γέννητω, να συμβεί κανένα κακό και να μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και να μην έχουν ληφθεί...

Είπα και παραπάνω ότι οι περιπτώσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι περιορισμένες προς το παρόν, αλλά υπάρχουν και η εφαρμογή τους έχει αρκετά υψηλά ποσοστά επιτυχίας!Σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχει ανάγκη για λήψη τέτοιων κυττάρων αλλά μέχρι τότε αφού μπορούν να προσφέρουν εγώ είμαι υπέρ!

Να ξέρεις όμως ότι, τουλάχιστον μέχρι πέρσι τέτοια εποχή που ήταν η τελευταία φορά που είχα ασχοληθεί, αυτά δεν αποθηκεύονται για πάντα!Το συμβόλαιο κάνει λόγο, αν θυμάμαι καλά, για 10 ή 20 χρόνια αν θυμάμαι καλά!Μετα οι εταιρίες δεν σου εγκυόνται κάτι!Αν θυμάμαι επίσης καλά, γιατί δεν είχα ασχοληθεί με τα διαδικαστικά, πληρώνεις ένα στάνταρ ποσό για την αποθήκευσή τους για αυτό το διάστημα!Απο κει και πέρα το κόστος της οποιαδήποτε θεραπείας είναι άσχετο!

Θέλει ψάξιμο πάντως γιατί εκτός από τις ιδιοτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην φύλαξή τους αν θυμάμαι πάλι καλά υπάρχει και δημόσια!

Αν αναφέρεσαι σε κάτι θεωρίες που λένε ότι έτσι μας καταγράφουν και δεν ξέρω τι, εγώ πιστεύω ότι αν είχα παιδιά θα προτιμούσα να κάνω ότι μπορώ για το καλό τους κι ας μας βλέπει κι ο Μικρός κι ο Μεγάλος κι ο Μεσαίος Αδερφός!;)

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Aαααααα.... τώρα κατάλαβα τι εννοείς..... Απάντησα ναι, εμφατικά γιατι νόμιζα οτι αναφέρεσαι στα βλαστοκύταρα που χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς σκοπούς..... και για τα οποία έχει γίνει μεγάλος σάλος, γιατι προέρχονται από ανθρώπινα έμβρυα (που με τη σειρά τους προέρχονται από προσπάθειες για εξωσωματική γονιμοποιηση συνήθως). Τα επιπλέον έμβρυα που μαζεύονται πάνε για πέταμα, οπότε εγώ προσωπικά δεν έχω απολύτως κανένα ενδιασμό για το αν μπορουν ή πρέπει να χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς σκοπους, ωστε μετά από κάποιες γεννιές (προσεξε, όχι αυριο) να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ασθενειων....

Εσυ μάλλον μίλησες τα "ομφαλοπλακουντιακά" βλαστοκύταρα όπως λέγονται. Αν με ρωτάς λοιπον γι'αυτά, να σου πω οτι αν τα μαζεύουμε με σκοπό "αυτόλογες" μεταμοσχεύσεις (που θα ξαναγυρίσουν στον ίδιο οργανισμό από τον οποίο προήλθαν), είναι αχρήστα. Προς το παρόν δεν υπάρχει η τεχνολογία που θα τα χρησιμοποιήσει για οτιδήποτε άλλο εκτός από τη θεραπεία ασθενειών του αίματος. Στις περιπτώσεις αυτες όμως δεν θες να πάρεις τα κύταρα από τον ίδιο άρρωστο οργανισμό.... θέλεις υγιή κύτταρα απο άλλο οργανισμό (ετερόλογες μεταμοσχεύσεις). Για τέτοιου τύπου μεταμοσχεύσεις, εχει νοημα να τα μαζεύουμε σε τράπεζες με τη μορφή δωρεάς (οπως αίματος), για να διευκολύνουμε την ανεύρεση συμβατών δοτών σε περιπτώσεις που χρειάζεται μεταμόσχευση. Αυτό γίνεται και σήμερα με μεγάλη επιτυχία, δεν είναι "επιστημονική φαντασια".

Ανακεφαλαιώνω:

1. Βλαστοκύτταρα με σκοπό να "σωσεις το παιδί σου" αν αρρωστήσει (αυτόλογη μεταμόσχευση") σε ακριβές ιδιωτικές τράπεζες: ΟΧΙ. Κατα τη γνώμη μου είναι κοροιδία.

2. Βλαστοκύτταρα με σκοπό την ενίσχυση δημόσιων τραπεζών ομφαλοπλακουντικού αίματος, για να ενισχύσουμε τις πιθανότητες ευρεσης συμβατου δότη για ετερολογες μεταμοσχεύσεις: ΝΑΙ.

Σε κάλυψα??:)

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
το αιμα ομως, οσο ο ομφαλιος λωρος παλλεται ακομη, ειναι σημαντικο να το παιρνει το παιδι , μην το ξεχναμε αυτο..
βεβαια, εκεινη την ωρα, που ξερουμε τι γινεται χωρις την συγκαταθεση μας:rolleyes:

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
το αιμα ομως, οσο ο ομφαλιος λωρος παλλεται ακομη, ειναι σημαντικο να το παιρνει το παιδι , μην το ξεχναμε αυτο..
βεβαια, εκεινη την ωρα, που ξερουμε τι γινεται χωρις την συγκαταθεση μας:rolleyes:
Δεν ξέρω λεπτομέρειες για το κατα πόσον χάνει σημαντικές ποσοτητες αίματος το νεογέννητο... φαντάζομαι οτι δεν θα είναι μεγάλες όμως, γιατί η διαδικασία είναι πλέον πολύ συνηθησμένη..... επίσης οσον αφορά τον πλακούντα, αυτός πάει για πέταμα, οπότε εκει δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα....

Οσο για τη συγκατάθεσή μας, σαν τι νομίζεις ότι μπορει να κάνουν??:)

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
με το αιμα του ομφαλιου λωρου, δημιουργουνται οι μετεπειτα αποθηκες σιδηρου στον οργανισμο του.
οσο για τον πλακουντα, καλα, πετιεται ο πλακουντας?:rolleyes:
για την συγκαταθεση μας , εννοω να μας ρωτουν εαν θελουμε να παρουν ολα αυτα που παιρνουν.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
με το αιμα του ομφαλιου λωρου, δημιουργουνται οι μετεπειτα αποθηκες σιδηρου στον οργανισμο του.
οσο για τον πλακουντα, καλα, πετιεται ο πλακουντας?:rolleyes:
για την συγκαταθεση μας , εννοω να μας ρωτουν εαν θελουμε να παρουν ολα αυτα που παιρνουν.
Λοιπόν, διάβασα.... η συλλογή (είτε από ομφάλιο λώρο είτε από πλακούντα), γίνεται αφού κοπεί ο ομφάλιος λώρος κανονικά.... οπότε δεν επιβαρύνεται καθόλου το μωρό.

Και ναι, απόσο ξέρω πετιέται ο πλακούντας (ο οποίος βγαίνει αφού βγει το μωρό) αν δεν χρησιμοποιηθεί για συλλογή βλαστοκυττάρων....

Ολα αυτά γίνονται μόνο αν έχες δώσει τη συγκατάθεσή σου....

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.249
Μέλη
20.028
Νεότερο μέλος
panagiotopk