amangos wrote:
Σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω με τον Ντενις.
Οι σκύλοι έχουν διαφορετικές ικανότητες, και μερικές αντιδράσεις τους είναι ανεξήγητες σε εμάς.
Δεν αποκλείεται να έχουν και διαίσθηση ορισμένοι σκύλοι.
Στο σεισμό, 1-2 λεπτά πριν το σεισμό, το Τέρας τρελάθηκε!!!
Άρχισε να τρέχει πέρα δώθε, και να γαυγίζει τους τοίχους...
Επειδή αρχικά έτρεξε προς την πόρτα, νόμισα ότι απλώς κάποιος είναι απ έξω... Όμως αντί να στηθεί πίσω από την εξώπορτα, αυτό γύριζε γύρω γύρω στο δωμάτιο, και γαύγιζε τα ντουβάρια. Μετά ακολούθησε ο σεισμός, και εκεί αποτρελάθηκε!!!
Πιστεύω ότι απλώς άκουσε αυτό που ερχόταν πριν από εμάς. Επειδή εγώ δεν φοβάμαι τους σεισμούς (για να το πω πιο σωστά: Μου αρέσουν οι σεισμοί όσο κι αν με φοβίζουν) το Τέρας δεν ξανα ασχολήθηκε να προειδοποιήσει στους μετασεισμούς...
-------------------------------
Κατοικούσα στο πρώτο τετράγωνο από την παραλιακή. Φανταστείτε πόσοι ήχοι αυτοκινήτων, πόσος θόρυβος... Κάθε φορά που γυρνούσα σπίτι, 1-2 λεπτά πριν μπω σπίτι, όλοι ήξεραν ότι γυρίζω ασχέτως ώρας...
Η συνήθης διαδρομή ήταν να περάσω από τον πρώτο παράλληλο της παραλιακής, να κάνω τον γύρο του τετραγώνου, και να παρκάρω μπροστά στο σπίτι... Ανακάλυψα ότι ο σκύλος (φανταστείτε τον θόρυβο στα δικά του τα αυτιά) ήξερε τον ήχο του δικού μου αυτοκινήτου (που είχε μαμίσια εξάτμιση), και τον αναγνώριζε (και δεν μπερδευόταν από άλλα όμοια αυτοκίνητα) την στιγμή που περνούσα από την πάνω γωνία. Έτσι όση ώρα μου έπαιρνε να κάνω τον κύκλο του τετραγώνου, ήξερε ότι έρχομαι... Όταν άλλαζα διαδρομή (για οποιονδήποτε λόγο), τον αιφνιδίαζα!!!
Το σπίτι ήταν ημιυπόγειο (ισόγειο κήπου), δεν έπαιζε το ενδεχόμενο να με βλέπει...
Δεν ηταν θέμα διαίσθησης, ήταν θέμα ακοής.
------------------------
Όσο ήμουνα στην Αθήνα, ενώ περπατούσαμε στον δρόμο ή ήταν μέσα στο αυτοκίνητο, ξαφνικά διάλεγε κάποιον και ηταν προφανές ότι τον μισούσε!!!
Δεν καταλάβαινα τι μύγα το τσιμπούσε και ξαφνικά διάλεγε κάποιον να τον ξεχωρίζει και να τον μισεί...
Είχαμε πάει σε ένα χωριό, και το Τέρας ήταν μέσα στην καλή χαρά... Ξαφνικά σε μια απόσταση 150-200 μέτρων, ενω κόσμος πήγαινε και ερχόταν, διάλεξε έναν και άρχισε να γρυλίζει... Ήσυχα!!! το μάλωσα, αλλά το Τέρας σηκώθηκε, και ξεκίνησε να γαυγίζει άγρια και να κατευθύνεται προς τον τύπο!
Έλα εδώ, τώρα!!!!!!!!!!!!!
Το Τέρας γύρισε προς το μέρος μου, αλλά ήταν φανερό ότι ήθελε να πάει να ξεσκίσει τον τύπο... Το έδεσα μέχρι να περάσει ο τύπος...
Ένας ντόπιος (μικρή κοινωνία, ο ένας ξέρει τι ρόλο βαράει ο άλλος) μου είπε πως έπρεπε να αφήσω τον σκύλο μου να πάει να φάει τον τύπο, διότι πρόκειται περί καθάρματος, τα κουτσομπολιά παίρνανε και δίνανε στο χωριό για παιδεραστίες, για βιασμούς κλπ.
Για να μην μακρυγορήσω περισσότερο, σε εκείνο το χωριό, τρεις διάλεξε το Τέρας, χωρίς να εξηγείται το γιατί, αλλά και τις 3 φορές κάποιοι ντόπιοι μου εξήγησαν ότι ο σκύλος κάτι ήξερε, και οι τρεις ήταν για φάγωμα!!!
--------------------
Ένας φίλος μου, που τον ήξερε ο σκύλος, που έπαιζε μαζί του, που είχε σκύλους και ο ίδιος, ήρθε μια μέρα στο γραφείο μου να μιλήσουμε για κάποια δουλειά...
Το Τέρας εκείνη την μέρα, ανεξήγητα, του γρύλιζε και του γαύγιζε!!!
Δεν έλεγε να ησυχάσει...
Τελικά, έβγαλα το σκυλί στην αυλή, έκανα την δουλειά, και έχασα πολλά χρήματα, στο τέλος ανακάλυψα πως ο τύπος μου έλεγε εξ αρχής ψέμματα, είχε μπει στο γραφείο μου να με εξαπατήσει, ο σκύλος κάτι έβλεπε, κάτι αντιλαμβανόταν στην διάθεση του τύπου, και με προειδοποιούσε, αλλά εγώ... κοιμόμουνα με τα τσαρούχια!!!
-----------------------
Τελικά, πήγα σε ένα σεμινάριο, αν θυμάμαι καλά στον Διόνυσο, και ένας γερμανός εκπαιδευτής-κριτής μας έκανε μια επίδειξη:
Δώσαμε εντολή σε εκπαιδευμένο σκύλο να του επιτεθεί, αλλά ο σκύλος αφού έκανε κάποια βήματα προς το μέρος του, σταμάτησε!!!
Αντιθέτως, δίνοντας εντολή σε άλλον σκύλο να κάτσει και να μείνει ακίνητο, ο σκύλος δεν υπάκουε και προσπαθούσε να του επιτεθεί!!!
Δυο το κρατουσαμε το λουρί, ο σκύλος ήθελε να τον ξεσκίσει... Δεν ησύχαζε με τίποτα!!!
Ο κριτής μας εξήγησε ότι ο σκύλος μπορεί και διαβάζει την διάθεση του άλλου, εαν μπορείς να βάλεις μια όμορφη εικόνα στο κεφάλι σου, και να συγκεντρωθείς σε αυτήν, κατι που σε ηρεμεί, σε κάνει να αισθάνεσαι ευχάριστα, ο σκύλος δεν πρόκειται ποτέ να σου επιτεθεί, ακόμα και αν έχει πάρει σχετική εντολή. Ο κριτής σκεφτόταν μέλισσες, και ηρεμούσε!
Αντιθέτως, εαν συγκεντρωθείς σε κάτι δυσάρεστο που σε θυμώνει, σε γεμίζει με αρνητική ενέργεια, ο σκύλος θα εξαγριωθεί ακόμα και εαν έχει εντολή να μην αντιδράσει...
Το έχω δοκιμάσει (το δεύτερο, σε μικρά και ήρεμα σκυλάκια) και δουλεύει!!!
Είχα παει σε ένα σπίτι, και ένα μικρό και παιχνιδιάρικο σκυλάκι δεν με πλησίαζε ούτε στα 5 μέτρα, με φοβότανε, οι ιδιοκτήτες του δεν μπορούσαν να ερμηνεύσουν την συμπεριφορά του σκύλου τους, ο σκύλος τους όμως με φοβόταν δικαιολογημένα...
Μια άλλη φορά, ήταν ένα κανισοεδές δεμένο σε ένα δενδρο, και το πλησίζα έχοντας συγκεντρωθεί και σκεφτόμουνα βίαια πράγματα (ας μην επεκταθώ τι και πως...) και το κανισάκι πετάχτηκε και άρχισε να μου γαυγίζει άγρια!!! Η κυρία βγήκε από το μαγαζί και άρχισε να το μαλώνει, και της είπα να του πει μπράβο, εγώ έφταιγα που μου γαύγιζε ο σκύλος... Η κυρία σταματησε να το μαλώνει, και με κοίταζε με απορία...
Είχε δει ότι απλώς πλησίαζα τον σκύλο, και αυτός τρελάθηκε και άρχισε να μου γαυγίζει, δεν μπορούσε να καταλάβει πως μπορεί να έφταιγα εγώ για κάτι!!!
-----------------------------
Προπάθησα να πω όσο πιο σύντομα μπορούσα, με λίγα παραδείγματα, αυτό που πιστεύω:
Οι σκύλοι βλέπουν την ψυχκή μας διάθεση, βλέπουν τα βαθύτερα συναισθήματα μας, βλέπουν την αύρα μας.
Έτσι, πριν καν μας πλησιάσουν ξέρουν αν είμαστε θετικά ή αρνητικά φορτισμένοι, αν έχουμε καλή ή κακή πρόθεση όταν πλησιάζουμε κλπ.
Εκεί που αποτυγχάνουν, είναι όταν αδικαιολόγητα κάποιος τα φοβάται...
Ο φόβος ερμηνεύεται από τους σκύλους σαν ενοχή.
Για σκεφτείτε το λίγο... Είναι απλό!!!
Κάθε φορά που προσπαθούμε να πούμε ψέματα, να κλέψουμε κάτι, να κοροιδέψουμε κάποιον, είμαστε σε παρόμοια διάθεση όπως όταν απλώς φοβόμαστε... Προφανώς φοβόμαστε μην μας πιάσουν να λέμε ψέματα, δεν έχουμε την ψυχική ηρεμία που έχει κάποιος που λέει την αλήθεια και πλησιάζει τον άλλον καλοπροαίρετα.
Ο σκύλος λοιπόν, δεν μπορεί να καταλάβει γιατί έχουμε τέτοια ψυχική διάθεση, οπότε όταν κάποιος φοβάται τον σκύλο, ο σκύλος βλέπει μια ένοχη διάθεση, και του επιτίθεται...
-------------------------------
Δεν πιστεύω να πρόκειται περί διαίσθησης, αλλά για κάτι που βλέπει ο σκύλος και σε εμάς είναι αόρατο. Πιστεύω ότι είναι θέμα όρασης, και όχι όσφρησης, διότι από τις δικές μου παρατηρήσεις (κυρίως με το Τέρας) έχει επιλέξει "ενόχους" από απόσταση, μέσα σε πολυκοσμία, οπότε αποκλείω ότι κατι μύρισε, διότι δεν θα μπορούσε να ξέρει ποιός από όλους εξέπεμπε την όποια μυρωδιά...
Είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται περί κάποιας ικανότητας όρασης. Δεν απόκλείεται να μπορεί και να μυρίσει τον φόβο ή την ενοχή, αλλά είμαι βέβαιος ότι το βλέπει στην αύρα μας.