Σκυλίσια …διαίσθηση!

admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
Tο μέλος Xotikouli κατάφερε και διέσωσε ένα μέρος αυτού του θέματος που είχε χαθεί και το αναδημοσιεύουμε,ευχαριστώντας!

ROTTIE wrote:

Διάβασα πρόσφατα ένα άρθρο στο ένθετο της Κυριακάτικης Καθημερινής σχετικά με την δυνατότητα των σκύλων να διαισθάνονται γεγονότα και πιστεύω πως είναι μια καλή αφορμή για μια ακόμα ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Μπορούν άραγε τα σκυλιά μας να αντιληφθούν πράγματα που εμείς αδυνατούμε να αντιληφθούμε?
Μπορούμε να το δεχτούμε σαν εκδοχή ή είμαστε πολύ ορθολογιστές για να παραδεχτούμε πως ο σκύλος μας κατέχει την 6η αίσθηση?

Νιώθουν οι σκύλοι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τους σεισμούς ή μια καταστροφική πυρκαγιά?
Διαισθάνονται τον θάνατο ή την ασθένεια των αγαπημένων τους ανθρώπων?
Έχουν την δυνατότητα να μας προειδοποιήσουν για κάποιο επερχόμενο γεγονός?

Μήπως η ανεξήγητα παράξενη συμπεριφορά που έχουν μερικές φορές οι σκύλοι μας δεν είναι ανυπακοή και ξεροκεφαλιά αλλά ένας τρόπος για να μας πουν «Κάτι κακό συμβαίνει! Πρόσεχε!»?

Ο σκύλος μας μιλάει καθημερινά στην γλώσσα του....
Αν μπορούσαμε να τον καταλάβουμε πόσες φορές θα είχαμε αποφύγει δυσάρεστα γεγονότα?

Μήπως τελικά η αθωότητα των σκύλων μας τους επιτρέπει να δουν με τα μάτια της ψυχής τους όσα εμείς δεν μπορούμε?
Είχατε ποτέ την αίσθηση ότι ο σκύλος σας «πιάνει» τα συναισθήματά σας ή πρόκειται για την έμφυτη τάση του ανθρώπου να δίνει στα πλάσματα που αγαπά και φροντίζει, ανθρώπινα χαρακτηριστικά μεταξύ των οποίων φωνή, συνείδηση, λογική?

admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
spanielboy wrote:

Λοιπόν rottie. Υπέροχο το θέμα που άνοιξες. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα -και ποιός μπορεί θα μου πεις- αν πιστεύω στην 6η αίσθηση των σκυλιών μας. Θέλει πολύ "ψάξιμο" νομίζω. Θα μου πεις αυτό είναι κάτι που μπορείς να το διαπιστώσεις στην καθημερινή σου ζωή. Ναι, αλλά αν ξες να ερμηνεύεις τη συμπεριφορά του σκύλου σου, έτσι δεν είναι;

Εγώ θα σου πω κάτι απλό. Όταν έχω το σκυλί μου κοντά μου, μαζί μου δηλαδή, νιώθω μια ασφάλεια, μια ενέργεια ακόμα αν θες. Και δεν ξέρω αν αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι οι σκύλοι, όπως λένε οι επιστήμονες, πηγαίνουν και κάθονται σε μέρη όπου υπάρχει θετική ενέργεια. Προφανώς εννοούν την Συμπαντική Ενέργεια. Το έχεις ακούσει αυτό; Γιατί θέλω να ξέρω αν όντως είναι αλήθεια, αν και όπως λένε είναι αποδεδειγμένο.

admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
amangos wrote:

Ναι, τα σκυλιά μας καταλαβαίνουν πολλά που εμείς είναι αδύνατον να τα αντιληφθούμε, αλλά όταν τα συζητάμε, φαινόμαστε γραφικοί σε όσους δεν τα γνωρίζουν.

admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
FrenchieFan wrote:

Ειμαι σιγουρη οτι τα σκυλια διαισθανονται διαφορα πραγματα.

Αλλα και οι γατες!

Το 99, με τον σεισμο, ο γατος μου επαθε πλακα!
Το πρωι αυτο ηταν ιδιαιτερα ανυσυχος, κλαψουριζε συνεχος, αλλα εγω νωμιζα οτι απλα βαριεται.
Οταν εγινε ο σεισμος, δεν τον προσεξα! Θυμαμαι μονο οτι καπια στιγμη τον ειδα να σπινιαρει στο σαλονι- σε εντονο πανικο.

Μετεπειτα ομος, καθε φορα, αρκετες ωρες πριν απο εναν μεγαλο μετασεισμο, δεν περπατουσε πια μεσα στο σπιτι- αλλα σχεδον σερνοταν στην κοιλια του, οταν επρεπε να παει καπου.
Μετα απο λιγο μας εγινε συνηθεια να τον παρακολουθουμε και οταν σερνοταν στην κοιλια- φευγαμε εμεις απο το σπιτι- ΠΟΤΕ αδικα!
Παντα γινοταν μεγαλουτσικο τρεμουλο.

Ετσι ειμαι σιγουρη, οτι τα ζωα εχουν σιγουρα εντονα ενστικτα και διαισθανονται ορισμενα πραγματα.

admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
manos wrote:

Πολλοι επιληπτικοι εχουν σκυλους που πολλες προειδοποιουν για μια κριση πολλες ωρες νωριτερα.

admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
vrmode wrote:

Αν δεν κάνω λάθος, στην Ιαπωνία μελετούν - ανάμεσα σε άλλες μεθόδους - και την αλλαγή συμπεριφορας των ζώων πριν από σεισμό, για την πρόβλεψή του.

Ο σκύλος μιας φίλης πάντως κοιμόταν αμέριμνος στο κρεβάτι της και ροχάλιζε στο μεγάλο σεισμό του '99.

Πάντως πιστεύω ότι οι σκύλοι έχουν διαίσθηση και σε άλλα πράγματα. Ο δικός μας (αν και βλάκας, μόνο σε θέματα μάσας του κόβει!) έχει καταλάβει τις τελευταίες μέρες, ότι το ένα αφεντικό (ο καλός μου) "κάτι έχει" (είναι με κάταγμα στο χέρι). Ο σκύλος λοιπόν έχει σταματήσει να πηδάει πάνω του και να κάνει τις ατσούμπαλες βλακείες που συνηθίζει. Τον πλησιάζει προσεχτικά και περιμένει απλά να τον χαιδέψει, δεν έχει επίσης από αυτόν την "απαίτηση" για βόλτα - μόνο εμένα με "πάει" στο λουρί του πλέον.

admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
Dogo wrote:

Ναί πολλά ακούγοντε για αυτή την 6η αίσθηση των ζώων και είναι πολύ ωραίο θέμα.

Βέβαια από τη στιγμή που ακούνε 10000 φορές καλύτερα από εμάς,μυρίζουν 20000 φορές καλύτερα,βλέπουν εκεί που εμείς δεν μπορούμε και γενικά είναι πιο κοντά στα φυσικά φαινόμενα και τη φύση,είναι λογικό να μας μοιάζουν υπερφυσικοί καμιά φορά.

Δε μπορούν να μας μιλήσουν κιόλας για να μας εξηγήσουν όλα αυτά και τα ερμηνεύουμε εμείς όπως νομίζουμε.

Κάτι που πάντα μου ερχόταν στο μυαλό όταν άκουγα το κλασικό "Τα ζώα καταλαβαίνουν τον καλό άνθρωπο" είναι πως αν τον καταλάβαιναν δε θα τράβαγαν αυτά που τραβάνε μάλλον.
Θα έτρεχαν μακριά.

admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
Dogo wrote:

Κάτι που πάντα μου ερχόταν στο μυαλό όταν άκουγα το κλασικό "Τα ζώα καταλαβαίνουν τον καλό άνθρωπο" είναι πως αν τον καταλάβαιναν δε θα τράβαγαν αυτά που τραβάνε μάλλον.
Θα έτρεχαν μακριά.
amangos wrote:

Αυτό ισχύει 100%, αρκεί να είναι ένας σκύλος που έχει μεγάλη επαφή με τους ανθρώπους, δεν είναι δυνατόν σε έναν σκύλο που περνάει ώρες ατέλειωτες σε ένα μπαλκόνι...

Προσπαθώ να συγκρατηθώ, να μην αρχίσω τις ιστορίες πάλι...

admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
denis wrote:

Εγώ δεν πιστεύω τίποτα από αυτά.
Είναι όλα θέματα διαφορετικής αίσθησης (συχνά καλύτερης) του περιβάλλοντος).

Ο σκύλος μας μιλάει καθημερινά στην γλώσσα του....
Αν μπορούσαμε να τον καταλάβουμε πόσες φορές θα είχαμε αποφύγει δυσάρεστα γεγονότα?
Πολλές, αλλά όχι επειδή είναι μέντιουμ...

Είχατε ποτέ την αίσθηση ότι ο σκύλος σας «πιάνει» τα συναισθήματά σας ή πρόκειται για την έμφυτη τάση του ανθρώπου να δίνει στα πλάσματα που αγαπά και φροντίζει, ανθρώπινα χαρακτηριστικά μεταξύ των οποίων φωνή, συνείδηση, λογική?
Πιάνει πολύ καλά τα συναισθήματα, εμείς με τη γλώσσα και την ομιλία τα έχουμε θάψει, ο σκύλος είναι κινησιολόγος, έτσι ζει και συναναστρέφεται...

Στη λογική πιστεύω, μετά από παρατηρήσεις δικιές μου...αστείο λίγο...
αλλά:
(χωρίς προηγούμενη επανάληψη)
Κάνω πως πετάω στη σκύλα μου ένα μπαλάκι, το οποίο κρύβω εντέχνως πίσω μου. Αυτή πάει να το φέρει και περιμένει να ακούσει πού πέφτει. Δεν ακούει και επιστρέφει σε μένα, νομίζοντας ότι τη δουλεύω...της δείχνω άδεια χέρια και... ξαναγυρίζει να το ψάξει...!!! Δεν έκανε τη σκέψη άδεια χέρια άρα το πέταξε? Δεν είναι λογική σκέψη?

admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
amangos wrote:

Σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω με τον Ντενις.
Οι σκύλοι έχουν διαφορετικές ικανότητες, και μερικές αντιδράσεις τους είναι ανεξήγητες σε εμάς.

Δεν αποκλείεται να έχουν και διαίσθηση ορισμένοι σκύλοι.

Στο σεισμό, 1-2 λεπτά πριν το σεισμό, το Τέρας τρελάθηκε!!!
Άρχισε να τρέχει πέρα δώθε, και να γαυγίζει τους τοίχους...
Επειδή αρχικά έτρεξε προς την πόρτα, νόμισα ότι απλώς κάποιος είναι απ έξω... Όμως αντί να στηθεί πίσω από την εξώπορτα, αυτό γύριζε γύρω γύρω στο δωμάτιο, και γαύγιζε τα ντουβάρια. Μετά ακολούθησε ο σεισμός, και εκεί αποτρελάθηκε!!!

Πιστεύω ότι απλώς άκουσε αυτό που ερχόταν πριν από εμάς. Επειδή εγώ δεν φοβάμαι τους σεισμούς (για να το πω πιο σωστά: Μου αρέσουν οι σεισμοί όσο κι αν με φοβίζουν) το Τέρας δεν ξανα ασχολήθηκε να προειδοποιήσει στους μετασεισμούς...

-------------------------------

Κατοικούσα στο πρώτο τετράγωνο από την παραλιακή. Φανταστείτε πόσοι ήχοι αυτοκινήτων, πόσος θόρυβος... Κάθε φορά που γυρνούσα σπίτι, 1-2 λεπτά πριν μπω σπίτι, όλοι ήξεραν ότι γυρίζω ασχέτως ώρας...
Η συνήθης διαδρομή ήταν να περάσω από τον πρώτο παράλληλο της παραλιακής, να κάνω τον γύρο του τετραγώνου, και να παρκάρω μπροστά στο σπίτι... Ανακάλυψα ότι ο σκύλος (φανταστείτε τον θόρυβο στα δικά του τα αυτιά) ήξερε τον ήχο του δικού μου αυτοκινήτου (που είχε μαμίσια εξάτμιση), και τον αναγνώριζε (και δεν μπερδευόταν από άλλα όμοια αυτοκίνητα) την στιγμή που περνούσα από την πάνω γωνία. Έτσι όση ώρα μου έπαιρνε να κάνω τον κύκλο του τετραγώνου, ήξερε ότι έρχομαι... Όταν άλλαζα διαδρομή (για οποιονδήποτε λόγο), τον αιφνιδίαζα!!!

Το σπίτι ήταν ημιυπόγειο (ισόγειο κήπου), δεν έπαιζε το ενδεχόμενο να με βλέπει...

Δεν ηταν θέμα διαίσθησης, ήταν θέμα ακοής.

------------------------

Όσο ήμουνα στην Αθήνα, ενώ περπατούσαμε στον δρόμο ή ήταν μέσα στο αυτοκίνητο, ξαφνικά διάλεγε κάποιον και ηταν προφανές ότι τον μισούσε!!!
Δεν καταλάβαινα τι μύγα το τσιμπούσε και ξαφνικά διάλεγε κάποιον να τον ξεχωρίζει και να τον μισεί...

Είχαμε πάει σε ένα χωριό, και το Τέρας ήταν μέσα στην καλή χαρά... Ξαφνικά σε μια απόσταση 150-200 μέτρων, ενω κόσμος πήγαινε και ερχόταν, διάλεξε έναν και άρχισε να γρυλίζει... Ήσυχα!!! το μάλωσα, αλλά το Τέρας σηκώθηκε, και ξεκίνησε να γαυγίζει άγρια και να κατευθύνεται προς τον τύπο!
Έλα εδώ, τώρα!!!!!!!!!!!!!
Το Τέρας γύρισε προς το μέρος μου, αλλά ήταν φανερό ότι ήθελε να πάει να ξεσκίσει τον τύπο... Το έδεσα μέχρι να περάσει ο τύπος...

Ένας ντόπιος (μικρή κοινωνία, ο ένας ξέρει τι ρόλο βαράει ο άλλος) μου είπε πως έπρεπε να αφήσω τον σκύλο μου να πάει να φάει τον τύπο, διότι πρόκειται περί καθάρματος, τα κουτσομπολιά παίρνανε και δίνανε στο χωριό για παιδεραστίες, για βιασμούς κλπ.

Για να μην μακρυγορήσω περισσότερο, σε εκείνο το χωριό, τρεις διάλεξε το Τέρας, χωρίς να εξηγείται το γιατί, αλλά και τις 3 φορές κάποιοι ντόπιοι μου εξήγησαν ότι ο σκύλος κάτι ήξερε, και οι τρεις ήταν για φάγωμα!!!

--------------------

Ένας φίλος μου, που τον ήξερε ο σκύλος, που έπαιζε μαζί του, που είχε σκύλους και ο ίδιος, ήρθε μια μέρα στο γραφείο μου να μιλήσουμε για κάποια δουλειά...
Το Τέρας εκείνη την μέρα, ανεξήγητα, του γρύλιζε και του γαύγιζε!!!
Δεν έλεγε να ησυχάσει...

Τελικά, έβγαλα το σκυλί στην αυλή, έκανα την δουλειά, και έχασα πολλά χρήματα, στο τέλος ανακάλυψα πως ο τύπος μου έλεγε εξ αρχής ψέμματα, είχε μπει στο γραφείο μου να με εξαπατήσει, ο σκύλος κάτι έβλεπε, κάτι αντιλαμβανόταν στην διάθεση του τύπου, και με προειδοποιούσε, αλλά εγώ... κοιμόμουνα με τα τσαρούχια!!!

-----------------------

Τελικά, πήγα σε ένα σεμινάριο, αν θυμάμαι καλά στον Διόνυσο, και ένας γερμανός εκπαιδευτής-κριτής μας έκανε μια επίδειξη:

Δώσαμε εντολή σε εκπαιδευμένο σκύλο να του επιτεθεί, αλλά ο σκύλος αφού έκανε κάποια βήματα προς το μέρος του, σταμάτησε!!!
Αντιθέτως, δίνοντας εντολή σε άλλον σκύλο να κάτσει και να μείνει ακίνητο, ο σκύλος δεν υπάκουε και προσπαθούσε να του επιτεθεί!!!
Δυο το κρατουσαμε το λουρί, ο σκύλος ήθελε να τον ξεσκίσει... Δεν ησύχαζε με τίποτα!!!

Ο κριτής μας εξήγησε ότι ο σκύλος μπορεί και διαβάζει την διάθεση του άλλου, εαν μπορείς να βάλεις μια όμορφη εικόνα στο κεφάλι σου, και να συγκεντρωθείς σε αυτήν, κατι που σε ηρεμεί, σε κάνει να αισθάνεσαι ευχάριστα, ο σκύλος δεν πρόκειται ποτέ να σου επιτεθεί, ακόμα και αν έχει πάρει σχετική εντολή. Ο κριτής σκεφτόταν μέλισσες, και ηρεμούσε!

Αντιθέτως, εαν συγκεντρωθείς σε κάτι δυσάρεστο που σε θυμώνει, σε γεμίζει με αρνητική ενέργεια, ο σκύλος θα εξαγριωθεί ακόμα και εαν έχει εντολή να μην αντιδράσει...

Το έχω δοκιμάσει (το δεύτερο, σε μικρά και ήρεμα σκυλάκια) και δουλεύει!!!
Είχα παει σε ένα σπίτι, και ένα μικρό και παιχνιδιάρικο σκυλάκι δεν με πλησίαζε ούτε στα 5 μέτρα, με φοβότανε, οι ιδιοκτήτες του δεν μπορούσαν να ερμηνεύσουν την συμπεριφορά του σκύλου τους, ο σκύλος τους όμως με φοβόταν δικαιολογημένα...
Μια άλλη φορά, ήταν ένα κανισοεδές δεμένο σε ένα δενδρο, και το πλησίζα έχοντας συγκεντρωθεί και σκεφτόμουνα βίαια πράγματα (ας μην επεκταθώ τι και πως...) και το κανισάκι πετάχτηκε και άρχισε να μου γαυγίζει άγρια!!! Η κυρία βγήκε από το μαγαζί και άρχισε να το μαλώνει, και της είπα να του πει μπράβο, εγώ έφταιγα που μου γαύγιζε ο σκύλος... Η κυρία σταματησε να το μαλώνει, και με κοίταζε με απορία...
Είχε δει ότι απλώς πλησίαζα τον σκύλο, και αυτός τρελάθηκε και άρχισε να μου γαυγίζει, δεν μπορούσε να καταλάβει πως μπορεί να έφταιγα εγώ για κάτι!!!

-----------------------------

Προπάθησα να πω όσο πιο σύντομα μπορούσα, με λίγα παραδείγματα, αυτό που πιστεύω:
Οι σκύλοι βλέπουν την ψυχκή μας διάθεση, βλέπουν τα βαθύτερα συναισθήματα μας, βλέπουν την αύρα μας.
Έτσι, πριν καν μας πλησιάσουν ξέρουν αν είμαστε θετικά ή αρνητικά φορτισμένοι, αν έχουμε καλή ή κακή πρόθεση όταν πλησιάζουμε κλπ.

Εκεί που αποτυγχάνουν, είναι όταν αδικαιολόγητα κάποιος τα φοβάται...
Ο φόβος ερμηνεύεται από τους σκύλους σαν ενοχή.
Για σκεφτείτε το λίγο... Είναι απλό!!!
Κάθε φορά που προσπαθούμε να πούμε ψέματα, να κλέψουμε κάτι, να κοροιδέψουμε κάποιον, είμαστε σε παρόμοια διάθεση όπως όταν απλώς φοβόμαστε... Προφανώς φοβόμαστε μην μας πιάσουν να λέμε ψέματα, δεν έχουμε την ψυχική ηρεμία που έχει κάποιος που λέει την αλήθεια και πλησιάζει τον άλλον καλοπροαίρετα.

Ο σκύλος λοιπόν, δεν μπορεί να καταλάβει γιατί έχουμε τέτοια ψυχική διάθεση, οπότε όταν κάποιος φοβάται τον σκύλο, ο σκύλος βλέπει μια ένοχη διάθεση, και του επιτίθεται...

-------------------------------

Δεν πιστεύω να πρόκειται περί διαίσθησης, αλλά για κάτι που βλέπει ο σκύλος και σε εμάς είναι αόρατο. Πιστεύω ότι είναι θέμα όρασης, και όχι όσφρησης, διότι από τις δικές μου παρατηρήσεις (κυρίως με το Τέρας) έχει επιλέξει "ενόχους" από απόσταση, μέσα σε πολυκοσμία, οπότε αποκλείω ότι κατι μύρισε, διότι δεν θα μπορούσε να ξέρει ποιός από όλους εξέπεμπε την όποια μυρωδιά...

Είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται περί κάποιας ικανότητας όρασης. Δεν απόκλείεται να μπορεί και να μυρίσει τον φόβο ή την ενοχή, αλλά είμαι βέβαιος ότι το βλέπει στην αύρα μας.

admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
gwgw wrote:

πολυ ωραιο θεμα ανοιξατε....

και γω εχω πολλες παρομοιες ιστοριες..που με κανουν να πιστευω οτι τα σκυλια μας...κατι βλεπουν, νιωθουν, αισθανονται παραπανω απο μας...

Προς το παρον αυτο που βλεπω στον Ορφεα, (ειναι κουταβι βεβαια) ειναι οτι μπορει να ειναι μεσα στην τρελλη χαρα, αλλα μολις νιωσει οτι καποιος τρομαξε, ή φοβηθηκε εξαιτιας του αρχιζει να τον γαυγιζει πολυ δυνατα.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Μπραβο βρε Xotikouli! Ευχαριστούμε πολύ!
Κατα σύμπτωση διέσωσα το τελευταίο μου post και το επαναδημοσιεύω με πολύ χαρά!

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο σκύλος δεν διαθέτει καμία υπερφυσική δύναμη. Θεωρούν ότι οποιεσδήποτε μαρτυρίες, διαδόσεις, απίθανες εξιστορήσεις και φήμες απλά θρέφουν και ενισχύουν έναν ακόμα λαϊκό μύθο.

Από την άλλη, οι επιστήμονες μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να ασχολούνται με αυτές τις θεωρίες, οπότε υπάρχει έλλειψη πραγματικής επιστημονικής έρευνας.

Μήπως λοιπόν είναι σχετικά νωρίς για να απορρίψουμε την εκδοχή να διαθέτουν τα ζώα μας υπερφυσικές ικανότητες?
Μήπως το εκφράζουν πολύ διαφορετικά από ότι εμείς που έχουμε την τάση να εκλογικεύουμε σχεδόν τα πάντα?
Που σταματάει εξάλλου το υπέρλογο και που αρχίζει το παράλογο?

Η αλήθεια είναι:
1) Πως το αυτί ενός σκύλου μπορεί να «πιάσει» ακουστικές συχνότητες πέρα από το φάσμα που μπορεί να «πιάσει» το αυτί του ανθρώπου.
2) Η οσφρητική ικανότητα του σκύλου είναι ίσως το μεγαλύτερο προσόν του, καθώς του δίνει τη δυνατότητα να ανιχνεύει οσμές που διαφορετικά θα περνούσαν απαρατήρητες
(αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχουν πράγματα που βρίσκονται πέρα από το εύρος των αισθήσεων μας και συνεπώς για εμάς είναι αόρατα. Άρα οι σκύλοι μας δεν έχουν σχέση με το αιθερικό πεδίο)

3) Τα σκυλιά μας αντιδρούν από ένστικτο (κατά βάση) και από αποκτώμενες εμπειρίες από το περιβάλλον και την εκπαίδευση που ενδεχομένως έχουν κάνει.

Άρα ζώντας μαζί μας σαν μέλος της αγέλης μας έχουν «μελετήσει» τόσο καλά τις συνήθειες μας και το χαρακτήρα μας που είναι πολύ φυσικό να νιώθουν την αναστάτωση και την αγωνία μας και να αντιδρούν ανάλογα.
Εξάλλου εμείς είμαστε για το σκύλο μας η αγέλη του και γνωρίζει πολύ καλά σαν κοινωνικό ζώο (είναι γραμμένο στα γονίδια του) πως χωρίς την αγέλη του και τη σιγουριά που του προσφέρει, ο θάνατος είναι κοντά.

Εγώ προσωπικά δεν έχω να καταθέσω κάποιο «περίεργο» περιστατικό…

Παρόλα αυτά, πριν καιρό διάβασα ένα ινδιάνικο μύθο που έλεγε το εξής:
Στην αρχή του κόσμου οι άνθρωποι ήταν ένα με τα ζώα...
To Μεγάλο Πνεύμα Μανιτού, αποφάσισε να τους χωρίσει δημιουργώντας ένα χάσμα μεταξύ τους.
Την τελευταία στιγμή ο σκύλος πήδηξε το χάσμα, βρέθηκε δίπλα στον άνθρωπο και από τότε έγινε ο πιο πιστός του σύντροφος.

Είτε έχει διαίσθηση ο μούργος μου είτε όχι, συνεχίζω να τον αγαπάω…

amangos

Well-Known Member
22 Απριλίου 2007
1.453
31
Άλιμος-Νέα Σμύρνη
www.sailing4all.com
Πολύ χαίρομαι, γιατί αποκλειόταν να ξαναγράψω τα ίδια...
Σκέφτηκα προς στιγμήν να το κάνω, αλλά θεώρησα ότι για κάποιο λόγο έπρεπε να χαθούν, κι έτσι δεν τα ξαναέγραψα...

Αφού σώθηκαν τελικά, για κάποιο λόγο θα σώθηκαν!!!

:p

Αφού σώθηκαν, να σας πω κάτι ακόμα!!!
Κάναμε παρέα για πάνω από 8-10 χρόνια με έναν πελάτη μου, τον θεωρούσα καλό μου φίλο. Ήξερε το Τέρας από κουτάβι. Ο ίδιος αγαπούσε πολύ τα σκυλιά, είχε 2 σέτερ...

Ο "φίλος" μου, πούλησε κάποια σκάφη, με τρομερά προνομιακούς όρους...
Ζήλεψα, ήθελα κι εγώ!!!
Έτσι τον κάλεσα να μου πει αν γίνεται να αγοράσω και εγώ με αυτούς τους όρους... Το Τέρας, αν και τον ήξερε, αν και κάθε φορά που τον έβλεπε σηκωνότανε να πάει να χαϊδευτεί και να παίξει λίγο μαζί του, εκείνη την μέρα, μόλις μπήκε ο "φίλος" μου στο γραφείο, γρύλιζε και του έδειχνε δόντια... Εγώ μιλούσα στο τηλέφωνο την ώρα που μπήκε ο "φίλος" μου στο γραφείο, κι έτσι του έκανα νόημα να κάτσει πιο μακριά, γιατί ο σκύλος τον απειλούσε σοβαρά!!!

Έκατσε στο απέναντι γραφείο, και το Τέρας έβγαλε το κεφάλι του κάτω από το γραφείο, και συνέχισε να του γρυλίζει...

Όταν έκλεισα το τηλέφωνο, του ζήτησα συγνώμη για την συμπεριφορά του σκύλου μου, "δεν ξέρω τι το έπιασε" είπα, και μάλωσα το Τέρας να κάτσει ήσυχα.
Το Τέρας με άκουσε, αλλά... τον κοίταζε με μισό μάτι, και του ψιλογρύλιζε μέσα από τα δόντια...

Ο τύπος μου έκανε την προσφορά του, και εγώ, ο ΜΑΛΑΚΑΣ, αντί να καταλάβω ότι ο σκύλος μου δεν μπορεί να τρελάθηκε ξαφνικά, προχώρησα στην συμφωνία...
Μετά από 2 χρόνια αποδείχτηκε ότι ο "φίλος μου" μαζί με τους συνέταιρους του έβαλαν φέσι δυόμιση εκατομύρια ευρώ σε 70-80 άτομα συνολικά. Εγώ κλαίω 70 χιλιάρικα εξ αιτίας αυτών των αλητών!!!

Αποδείχτηκε εκ των υστέρων ότι οι τύποι, ξεκίνησαν την απάτη περίπου 1 χρόνο πριν μπλεχτώ εγώ μαζί τους... Ο τύπος πριν απο αυτό το γεγονός, προφανώς όταν έμπαινε στο γραφείο μου, δεν είχε "απατεωνίστηκη" διάθεση προς εμάς, αλλά την μέρα εκείνη, πρέπει να εξέπεμπε κάτι, επειδή είχε έρθει με σκοπό να μας κοροϊδέψει, και ο σκύλος μου το αισθάνθηκε κατ ευθείαν.

Λυπάμαι πάρα πολύ που δεν το άκουσα, το Τέρας πήγε να με προφυλάξει, αλλά εγώ... Αν μπορούσα να γυρίσω πίσω τον χρόνο, θα έστελνα τον σκύλο να τον φάει!!! Θα γλύτωνε πολύς κόσμος...

sofiaklv

Well-Known Member
4 Μαϊου 2007
1.362
3
Athens
Κι εγώ πιστεύω πως πολλές από τις "ιδιότητες" που αποδίδουμε στους φίλους μας είναι απλά αποτέλεσμα του ότι βλέπουν, ακούν, μυρίζουν πολύ περισσότερα από εμάς και γι'αυτό συνεχώς μας εκπλήσσουν.

Επίσης πιστεύω ότι κατά κάποιο τρόπο "διαβάζουν" την κινησιολογία μας και διάφορα αόρατα για μας σημάδια και γι' αυτό βλέπουν ή/και "προβλέπουν" ανθρώπινες συμπεριφορές που εμείς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε.

Κατά τη γνώμη μου αυτό επιβεβαιώνεται και από το παράδειγμα με το Τέρας του συνφορουμίτη amangos που ήταν μια χαρά με το δήθεν φίλο όλο τον καιρό αλλά τη δεδομένη μέρα που πήγε με δόλο το σκυλί έγινε επιθετικό. Κατά πάσα πιθανότητα εκείνη την ημέρα ο "φίλος" έδειχνε κάποια σημάδια που ήταν εμφανέστατα στο Τέρας αλλά όχι και στον amangos (μπορεί πχ να ίδρωνε, ή να κινούνταν νευρικά σε σχέση με τις άλλες φορές, ή να είχε ανέβει η αδρεναλίνη του).

Παρόλα αυτά, κι εγώ όπως και οι δικοί μου στο σπίτι, εκπλήσσομαι που κάθε φορά που επιστρέφω από τη δουλειά, ένα τέταρτο πριν φτάσω στο σπίτι (κι ενώ δεν γυρνάω κάθε μέρα την ίδια ώρα) η μικρή μου κρέμεται από το μπαλκόνι και με περιμένει. Αναρωτιέμαι πραγματικά, από πόσο μακριά μπορεί ν'ακούει το αυτοκίνητο?? :-k

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Η δημοσίευση μεταφέρθηκε σε παλαιότερη σχετική συζήτηση.

Malamatenia said:
Με αφορμή το ποστ της kango για τους σεισμούς, θυμήθηκα μια παλιά μου απορία:

Όταν ήμουν μικρή και είχαμε πάει κατασκήνωση με την αδερφή μου, εκείνη έπεσε και έσπασε το χέρι της. Μετά από 2 μέρες επικοινώνησε με τους γονείς μου (ανευθυνότητα της κατασκήνωσης αλλά εκτός θέματος), και πήγε στο νοσοκομείο! Οι γονείς μου μας είπαν οτι τη μέρα που χτύπησε ο τότε σκύλος μας κλαψούριζε ασταμάτητα, τον έβγαζαν βόλτα αλλά τίποτα, του δίναν νερό τίποτα, γενικά γκρίνιαζε συνεχώς. 2 χρόνια αργότερα, ένα καλοκαίρι που η αδερφή μου ήταν στην Αθήνα κι η υπόλοιπη οικογένεια στο εξοχικό με το σκυλί, (τότε ήμουν κι εγώ μπροστά), ο σκύλος άρχισε να γκρινιάζει τη νύχτα. Τον χαιδεύαμε γκρίνιαζε, τον πηγαίναμε έξω γκρίνιαζε. Το άλλο πρωί, μας είχε πάρει η γιαγιά και είπε οτι το βράδυ η αδερφή μου είχε πέσει και είχε σπάσει το δάχτυλό της!! Το αποκορύφωμα είναι οτι ο ίδιος σκύλος 1 εβδομάδα πριν πεθάνει (από αυτοκίνητο) είχε αρχίσει να τα κάνει μέσα στο σπίτι, μέχρι που τον μάλωσαν. 2 μέρες αργότερα σκοτώθηκε!
Μιλάμε για ένα σκυλί που δεν ενοχλούσε ποτέ, που είχε απόλυτα καλούς τρόπους και ποτέ άλλοτε δεν τα είχε κάνει στο σπίτι, ούτε είχε γκρινιάξει τη νύχτα! Προληπτική δεν είμαι, ούτε δίνω εύκολα σημασία σε σημάδια και τέτοια, αλλά αυτά σίγουρα δεν ήταν σύμπτωση!

Εσείς έχετε παρόμοιες εμπειρίες?
Και αυτό το πράγμα εξηγείται κάπως? Τι μπορεί να ένιωθε-καταλάβαινε ο σκύλος και να αντιδρούσε έτσι?
Καλά, το σεισμό τον καταλαβαίνω, ακούν τους υπέρηχους (αν τους ακούν :wink: ) αλλά το θάνατο πως τον καταλαβαίνουν οι σκύλοι και ουρλιάζουν τη νύχτα?

Malamatenia

Well-Known Member
12 Ιουλίου 2007
199
0
Χμ..η Rottie μου μετέφερε εδώ το ποστ...πολύ ενδιαφέροντα όσα λέτε..αλλά εδώ σπάω το κεφάλι μου...όσα περιστατικά γράφετε ο σκύλος είναι κοντά στο συμβάν..ή τουλάχιστον βλέπει τις κινήσεις των άλλων που κάτι ξέρουν γι αυτό..δλδ ο "φίλος" του amangos ήταν κοντά στο σκύλο, ή ακόμα και για την sofia οι δικοί της ξέρουν οτι θα γυρίσει όπου να ναι από τη δουλειά...πιθανόν λοιπόν ο σκύλος να ερμηνεύει κάποια δική τους συμπεριφορά..σ αυτό που λέω εγώ όμως ούτε που ξέραμε πως η αδερφή μου έχει χτυπήσει και το περιστατικό συνέβαινε χιλιόμετρα μακριά!!! Πως είναι δυνατό να το καταλαβαίνει??? Ούτε εγώ πιστεύω σε μεταφυσικές δυνάμεις αλλά συνέβη και 2 φορές το ίδιο πράγμα, ο ίδιος ο άπιστος Θωμάς θα το πίστευε!! :wink:

LUNA07

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2007
1.657
3
46
thessaloniki
Μια φορα στο σπιτι των πεθερικων μου στο χωριο ειχα αφησει για σαβ/κο το ακιτα εγω δεν ημουν μπροστα μου μετεφερε η πεθερα μου το συμβαν.Το σκυλι αυτο δεν γαυγιζε ποτε!πηγαν η πεθερα μου μια βολτα,ο σκυλοs εξω στον κηπο και μεσα στο σπιτι η γιαγια του αντρα μου ανημπορη 86 ετων.Οταν γυρισαν η πεθερα μου ο σκυλοs γαυγιζε σαν τρελοs,πηδουσε στην αυλοπορτα,εκλαιγε...ειχε παθει υστερια.Ο πεθεροs μου νομιζε οτι κατι τον τσιμπισε και καθησαν μιση ωρα να ψαχουλευουν το σκυλο μηπωs εχει κατι!

LUNA07

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2007
1.657
3
46
thessaloniki
Οταν μπηκαν οι ανθρωποι στο σπιτι για να με παρουν τηλεφωνο να μου πουν τι εχει παθει ο σκυλοs αντικρυσαν τη γρια στο πατωμα να βγαζει αφρουs γιατι ειχε παθει επιλειψια!η πεθερα μου ακομη και σημερα εχει να το λεει.Εγω παλι δεν ημουν μπροστα απλα μου το ειπε γεματη εκπληξη! :shock:

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Ειναι γεγονος οτι τα σκυλια εχουν απιστευτη διαισθηση..
ακομα και οταν ειμαστε στεναχωριμενοι ακομα και αν δεν δειξουμε στο σκυλι τιποτα και κανουμε τις ιδιες κινησεις ακριβως με αυτες που συνηθίζουμε..εκεινο θα το καταλαβει..,αν ειμαστε αρρωστοι θα το καταλαβει..,
αν καποιοι δεν μας χωνευουν το σκυλι μας θα το καταλαβει..
και εγω αισθανομαι μεγαλυτερη ασφαλεια με ενα σκυλι..απο την μια, αυτο μπορει να οφειλεται στο οτι εχω μεγαλωσει με σκυλια..,απο την αλλη πιστευω στην σκυλισια διαισθηση και αυτο με ηρεμει..

Αρα ο σκυλος ειναι αναντικαταστατος συντροφος..:lol:

Αλλα να μην το κανουμε μονοπωλιο με τα σκυλια..ειναι επιστημονικος αποδεδειγμενο πως ολα τα ζωα μεχρι και τα μυρμήγκια εχουν διαισθηση στα φυσικα φαινομενα..

:p :p :p :lol:

Ameli

Well-Known Member
28 Ιανουαρίου 2008
179
0
Thessaloniki
τι ωραιο θεμα παιδιά...
Είχαμε περισυ τη γιαγια μας στο σπίτι, ( η οποια να σημείωσω δεν γουσταρε μια τον μικρό μου) και αυτός δεν την πολυπλησίαζε, ήταν στα τελευταια της, εγω ελειπα σε επαγγελματικό ταξίδι, απ'οτι μου είπε ο πατερας μου το σκυλί καθόταν εξω από το δωμάτιο της την ημέρα που κατέληξε και εκλαιγε...όταν μετα από μερικές ώρες εφυγε η γιαγια τον βγαλανε στο μπαλκονι γιατι μπαινοεβγαινε κόσμος συνεχει στο σπίτι. Ο Μαυρο αν καταλάβει ότι τον άφησες στο μπαλκόνι και δεν μπορεί να μπει στο σπίτι γαυβγίζει σαν τρελός, Εκείνη την ημέρα ουτε γκιχ δεν έβγαλε το καυμένο , για να πάει βόλτα το βράδυ δεν ακουστηκε..καθόταν υσηχος και στεναχωρημένος σε μια γωνια..

Επειδή πιστευω πολύ στο ένστικτο και την διορατικότητα των σκύλων πολλες φορες ισως να γίνομαι υπερβολικη..
Πχ τον βλέπω καμια φορα να κολλάει δίπλα μου σαν τη βδελα μεσα στο σπίτι και να μην με αφήνει δευτερολεπτο απο κοντα του μεσα στα πόδια μου, οχι όμως για να μου ζητησει χαδια, για πολύ ώρα και ψιλοφοβάμαι μήπως θα μου συμβεί κάτι... :cry: Το έχετε παθει ποτέ αυτό?