Σκέφτομαι για σκύλο (επιλογή ράτσας)

GeorgeToumpa

Active Member
25 Ιανουαρίου 2013
38
0
Θεσσαλονίκη
Καλημέρα σας, με λένε Γιώργο και είμαι από Θεσ/νίκη.

Σε μερικούς μήνες αν όλα πάνε καλά θα μετακομίσω, σε κάποια γκαρσονιέρα κατά πάσα πιθανότητα, στην οποία θα μένω μόνος μου. Τώρα μένω στο πατρικό μου και είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορώ να πάρω ακόμα σκύλο όπως και το οικονομικό.

Έχω διαβάσει κάποια πράγματα για διάφορες ράτσες και αυτά που με γοήτευσαν περισσότερο με σειρά προτεραιότητας είναι:
1ο τα αγγλικά μπουλντόγκ
2ο τα μπόξερ
3ο τα καβαλιέρ
4ο τα παγκ

Στα αγγλικά μπουλντόγκ κάτι που με προβληματίζει είναι ότι είναι επιρρεπείς σε πολλές ασθένειες και φοβάμαι ότι μπορεί να μου βγει πολύ ακριβότερα αργότερα με προβλήματα υγείας που θα παρουσιάζει, ακόμα και αν το πάρω από καλό εκτροφέα.

Το μπόξερ λόγω μεγέθους και χαρακτήρα δεν ξέρω κατά πόσο θα προσαρμοστεί σε μικρό χώρο χωρίς κήπο.

Τα καβαλιέρ και τα παγκ μου αρέσουν λόγω μεγέθους και χαρακτήρα εφόσον δεν καταλήξω σε κάποια από τις 2 πρώτες επιλογές μου.

Ένας άλλος προβληματισμός που έχω για μεταξύ μπουλντόγκ ή μπόξερ είναι ότι είδα κάποιες τιμές σε πετ-σοπ όπου τα αγγλικά μπουλντόγκ είναι σχεδόν στην διπλάσια τιμή από τα μπόξερ. Αυτό θα ισχύει και στα εκτροφεία; Θα βρω πολύ φθηνότερα ένα μπόξερ εκτροφείου από ένα μπουλντόγκ;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθειά σας.

mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
Ξέχνα τα pet shop. Ξέχνα τους ιδιώτες. Ξέχνα τις αγγελίες. Για καθαρόαιμο σκύλο απευθύνεσαι αποκλειστικά σε εκτροφείς!

Επί του θέματος, ό,τι σκυλί και να πάρεις (είτε καθαρόαιμο είτε ημίαιμο) δεν έχει πρόβλημα σε διαμέρισμα. Αρκεί φυσικά να του παρέχεις την ανάλογη ημερήσια άσκηση για να εκτονώνεται.

Για τις φυλές δε σε συμβουλεύω ακόμα. Υπάρχουν άλλα πράγματα που πρέπει να καταλάβεις πρώτα. Ευτυχώς ξεκίνησες να ενημερώνεσαι πριν προχωρήσεις στην τελική σου απόφαση.

GeorgeToumpa

Active Member
25 Ιανουαρίου 2013
38
0
Θεσσαλονίκη
Ξέχνα τα pet shop. Ξέχνα τους ιδιώτες. Ξέχνα τις αγγελίες. Για καθαρόαιμο σκύλο απευθύνεσαι αποκλειστικά σε εκτροφείς!

Επί του θέματος, ό,τι σκυλί και να πάρεις (είτε καθαρόαιμο είτε ημίαιμο) δεν έχει πρόβλημα σε διαμέρισμα. Αρκεί φυσικά να του παρέχεις την ανάλογη ημερήσια άσκηση για να εκτονώνεται.

Για τις φυλές δε σε συμβουλεύω ακόμα. Υπάρχουν άλλα πράγματα που πρέπει να καταλάβεις πρώτα. Ευτυχώς ξεκίνησες να ενημερώνεσαι πριν προχωρήσεις στην τελική σου απόφαση.
Δεν έχω σκοπό να πάρω από πετ-σοπ, έτυχε απλά να δω κάποιες τιμές και σκέφτηκα μήπως η διαφορά που βλέπω στην τιμή μεταξύ μπουλντόγκ και μπόξερ είναι και στα εκτροφεία ανάλογη. Γιατί αν με 1300€ βρίσκω το αγγλικό μπουλντόγκ από εκτροφέα και το μπόξερ το βρίσκω με 700€ θα το σκεφτώ πολύ περισσότερο για το μπόξερ.

Για το μπόξερ διάβασα ότι θέλει 3-4 φορές την μέρα βόλτα! Απ' ότι υπολογίζω εγώ θα μπορώ να το βγάζω 2 φορές πρωί και απόγευμα. Θα έχει πρόβλημα; Αν δεν το βγάζω πιο συχνά μήπως θα εκτονώνετε μέσα στο σπίτι και θα το κάνει άνω-κάτω;

Και κάτι που ξέχασα να αναφέρω, το πρωί που θα λείπω γύρο στις 8 ώρες στην δουλειά θα έχει κάποιο πρόβλημα κάποια ράτσα περισσότερο απ την άλλη; (πχ να ξεσηκώνει την γειτονιά)

mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
Στην κουταβίσια ηλικία σίγουρα θα έχεις θέμα.. Και σίγουρα ένα κουτάβι δεν αντέχει να πηγαίνει μόνο δύο βόλτες τη μέρα.

Όσο για το άνω κάτω, υπάρχει το crate.

Αργότερα που θα κρατιέται (αλλά και πάλι οι δύο βόλτες είναι λίγες κατ'εμέ γιατί ζορίζεις την κύστη του) οι δύο βόλτες θα πρέπει να είναι τουλάχιστον μισάωρες/μονόωρες για να εκτονωθεί. Αυτά σχετικά με το μπόξερ που ρωτάς.

Τα υπόλοιπα 3 νομίζω πως είναι πολύ χαμηλότερης ενεργητικότητας.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Γειά σου, Γιώργο και καλώς ήλθες!:)

Δεν ξέρω αν εσύ είσαι άτυχος, αλλά (είμαι σίγουρος ότι) τα υπόλοιπα μέλη νιώθουν ήδη τυχερά, που δεν προλαβαίνω να σου γράψω "κανονικά"!!!

Οπότε, ότι προλάβω:

1. Ποτέ (μα ποτέ!!!) σκυλάκι από pet shop, για χιλιάδες λόγους που αναφέρονται σε πολλά θέματα του φόρουμ...

2. Ποτέ (μα ποτέ!!!) σκυλάκι από τις αποκαλούμενες ιδιωτικές γέννες, όπου οι 2 ιδιοκτήτες είχαν δυό όμορφα σκυλάκια και τα ζευγάρωσαν...

3. Κουτάβι παίρνουμε μόνο από εκτροφείο (που έχουμε επιλέξει με προσοχή και συστηματικό ψάξιμο!!!)...

4. Επίσης, κουτάβι ή ενήλικο σκυλάκι (νεαρό ή ηλικιωμένο) παίρνουμε δωρεάν από το δρόμο ή από φιλοζωικές, ή από καταφύγια αδέσποτων... και κάνουμε και μιά καλή πράξη!
Εμένα, ένα τέτοιο σκυλάκι (από το δρόμο) με έβαλε στο μαγικό ταξίδι με το σκύλο... και έκανε την καρδούλα μου να χτυπήσει ξανά, σα μικρού παιδιού...

5. Οταν αποκτάμε καθαρόαιμο κουτάβι, δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η τιμή που θα πληρώσουμε!!!
Δεν λέω να μας πιάσουν "κώτσους"... αλλά λέω ότι αν κάνει 800€, ή 1.000€, ή 1.200€ ένα καλό (υγιές, με σωστό χαρακτήρα κλπ.) δεν κάνει διαφορά, αν σκεφτούμε πόσα χρήματα μπορεί να γλυτώσουμε στο μέλλον, από γιατρούς, φάρμακα κλπ... και, κυρίως, πόση στεναχώρια και κλάμα θα γλυτώσουμε...

Εφόσον σου είπα αυτά τα πράγματα, πάμε παρακάτω:

6. Ολες οι φυλές που αναφέρεις (και μιλάω για τυπικά - υγιή δείγματα!!!) είναι φανταστικές φυλές και θα σου δώσουν ένα όμορφο - χαριτωμένο - φανταστικό σύντροφο...

7. Το Μπόξερ θα προσαρμοστεί άνετα σε μικρό χώρο (χωρίς κήπο) αν το βγάζεις μεγάλες βόλτες, αν παίζεις μαζί του έντονα και "δημιουργικά" και αν το πηγαίνεις και σε κάποιους (περιφραγμένους!) χώρους για να τρέξει μιά στις τόσες, να ξεσπάσει...

mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
Την πάνα θα του τη μάθεις. Είσαι σίγουρος ότι θα πηγαίνει εκεί όταν λείπεις; :) Και μετά τους 3-4 μήνες που θα μπορείς να το βγάζεις έξω..πώς θα αντέχει τόσες ώρες;

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.787
20.091
Τα bulldog και τα cavalier, έχουν σοβαρότατα κληρονομικά προβλήματα υγείας.
Απαιτείται, πάρα πολύ καλή επιλογή εκτροφείου.

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.744
7.258
Τα παγκ όχι? Λόγω μουσούδας ρωτάω.

GeorgeToumpa

Active Member
25 Ιανουαρίου 2013
38
0
Θεσσαλονίκη
Γειά σου, Γιώργο και καλώς ήλθες!:)

Δεν ξέρω αν εσύ είσαι άτυχος, αλλά (είμαι σίγουρος ότι) τα υπόλοιπα μέλη νιώθουν ήδη τυχερά, που δεν προλαβαίνω να σου γράψω "κανονικά"!!!

Οπότε, ότι προλάβω:

1. Ποτέ (μα ποτέ!!!) σκυλάκι από pet shop, για χιλιάδες λόγους που αναφέρονται σε πολλά θέματα του φόρουμ...

2. Ποτέ (μα ποτέ!!!) σκυλάκι από τις αποκαλούμενες ιδιωτικές γέννες, όπου οι 2 ιδιοκτήτες είχαν δυό όμορφα σκυλάκια και τα ζευγάρωσαν...

3. Κουτάβι παίρνουμε μόνο από εκτροφείο (που έχουμε επιλέξει με προσοχή και συστηματικό ψάξιμο!!!)...

4. Επίσης, κουτάβι ή ενήλικο σκυλάκι (νεαρό ή ηλικιωμένο) παίρνουμε δωρεάν από το δρόμο ή από φιλοζωικές, ή από καταφύγια αδέσποτων... και κάνουμε και μιά καλή πράξη!
Εμένα, ένα τέτοιο σκυλάκι (από το δρόμο) με έβαλε στο μαγικό ταξίδι με το σκύλο... και έκανε την καρδούλα μου να χτυπήσει ξανά, σα μικρού παιδιού...

5. Οταν αποκτάμε καθαρόαιμο κουτάβι, δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η τιμή που θα πληρώσουμε!!!
Δεν λέω να μας πιάσουν "κώτσους"... αλλά λέω ότι αν κάνει 800€, ή 1.000€, ή 1.200€ ένα καλό (υγιές, με σωστό χαρακτήρα κλπ.) δεν κάνει διαφορά, αν σκεφτούμε πόσα χρήματα μπορεί να γλυτώσουμε στο μέλλον, από γιατρούς, φάρμακα κλπ... και, κυρίως, πόση στεναχώρια και κλάμα θα γλυτώσουμε...

Εφόσον σου είπα αυτά τα πράγματα, πάμε παρακάτω:

6. Ολες οι φυλές που αναφέρεις (και μιλάω για τυπικά - υγιή δείγματα!!!) είναι φανταστικές φυλές και θα σου δώσουν ένα όμορφο - χαριτωμένο - φανταστικό σύντροφο...

7. Το Μπόξερ θα προσαρμοστεί άνετα σε μικρό χώρο (χωρίς κήπο) αν το βγάζεις μεγάλες βόλτες, αν παίζεις μαζί του έντονα και "δημιουργικά" και αν το πηγαίνεις και σε κάποιους (περιφραγμένους!) χώρους για να τρέξει μιά στις τόσες, να ξεσπάσει...
Όσο υγιή να είναι οι γονείς και καλό εκτροφείο τα μπουλντόγκ ακούω ότι έχουν κληρονομικά προβλήματα που μπορεί να μην φαίνονται σε μικρή ηλικία και μετά να πληρώνω χειρουργεία γι αυτό με προβληματίζουν τα μπουλντόγκ.. και απ ότι βλέπω και τα καβαλιέρ είναι έτσι απ ότι λέει ο "mareco", που δεν τα έχω ψάξει πολύ σαν ράτσα όπως τα μπουλντόγκ.

GeorgeToumpa

Active Member
25 Ιανουαρίου 2013
38
0
Θεσσαλονίκη
Την πάνα θα του τη μάθεις. Είσαι σίγουρος ότι θα πηγαίνει εκεί όταν λείπεις; :) Και μετά τους 3-4 μήνες που θα μπορείς να το βγάζεις έξω..πώς θα αντέχει τόσες ώρες;
Δεν γίνετε να τα κάνει και έξω και στην πάνα όταν δεν αντέχει? :razz:
Άντε 3 φορές την μέρα θα μπορώ να το βγάζω τώρα που το σκέφτομαι.. πρωι-μεσημέρι-βράδυ..

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Όσο υγιή να είναι οι γονείς και καλό εκτροφείο τα μπουλντόγκ ακούω ότι έχουν κληρονομικά προβλήματα που μπορεί να μην φαίνονται σε μικρή ηλικία και μετά να πληρώνω χειρουργεία γι αυτό με προβληματίζουν τα μπουλντόγκ.. και απ ότι βλέπω και τα καβαλιέρ είναι έτσι απ ότι λέει ο "mareco", που δεν τα έχω ψάξει πολύ σαν ράτσα όπως τα μπουλντόγκ.
Δίκιο έχει ο mareco!

Υ.Γ. Κατα την (πάντα ταπεινή και ελλειπή) γνώμη μου, σαν φυλή, το Μπόξερ είναι η πιο "στιβαρή" από πλευράς υγείας... και υπάρχουν καλά ελληνικά εκτροφεία...

GeorgeToumpa

Active Member
25 Ιανουαρίου 2013
38
0
Θεσσαλονίκη
Αν το πάρω από καλό εκτροφείο δεν θα χω πάλι αρκετές πιθανότητες να αντιμετωπίσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας;

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Αν το πάρω από καλό εκτροφείο δεν θα χω πάλι αρκετές πιθανότητες να αντιμετωπίσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας;
Σε ζωντανό οργανισμό δεν μπορείς να μηδενίσεις τις πιθανότητες!
Απλώς αποκτώντας σκύλο από εκτροφείο ελαχιστοποιείς κατακόρυφα τις πιθανότητες να εμφανιστούν κληρονομικές παθήσεις!
Γι'αυτό θέλει ψάξιμο το πράγμα!Θα πρέπει να βρεις, να δεις και να αναζητήσεις δείγματα φυλής που δίνουν υγιή δείγματα!Θα πρέπει να βρεις εκτροφεία που κάνουν προσεκτικές κινήσεις όσον αφορά την επιλογή γεννητόρων!Θα πρέπει να αναζητήσεις και να βρεις εξετάσεις υγείας αυτών των δειγμάτων από τους εκτροφείς!Θα πρέπει να παρακολουθήσεις τους απογόνους που δίνουν τα σκυλιά που θα επιλέξεις για γονείς του σκύλου σου!

Θέλει ψάξιμο...

Last edited:

GeorgeToumpa

Active Member
25 Ιανουαρίου 2013
38
0
Θεσσαλονίκη
Σε ζωντανό οργανισμό δεν μπορείς να μηδενίσεις τις πιθανότητες!
Απλώς αποκτώντας σκύλο από εκτροφείο ελαχιστοποιείς κατακόρυφα τις πιθανότητες να εμφανιστούν κληρονομικές παθήσεις!
Γι'αυτό θέλει ψάξιμο το πράγμα!Θα πρέπει να βρεις, να δεις και να αναζητήσεις δείγματα φυλής που δίνουν υγιή δείγματα!Θα πρέπει να βρεις εκτροφεία που κάνουν προσεκτικές κινήσεις όσον αφορά την επιλογή γεννητόρων!Θα πρέπει να αναζητήσεις και να βρεις εξετάσεις υγείας αυτών των δειγμάτων από τους εκτροφείς!Θα πρέπει να παρακολουθήσεις τους απογόνους που δίνουν τα σκυλιά που θα επιλέξεις για γονείς του σκύλου σου!

Θέλει ψάξιμο...
Ε ναι σε σύγκριση με τις άλλες ράτσες μιλάω, σίγουρα όλα τα σκυλιά μπορούν να αποκτήσουν διάφορες ασθένειες..

underdog

Well-Known Member
5 Απριλίου 2011
1.223
135
καλώς ήρθες.
μπορείς σε κάθε περίπτωση και πριν "αγοράσεις" κάποιο σκύλο, να φιλοξενήσεις για κάποιο διάστημα ένα αδεσποτο σε συνεργασια με τη φιλοζωικη της περιοχής σου.
Ετσι θα σου λυθούν άπειρες απορίες και θα δεις πως πραγματικά είναι η συμβίωση με ένα σκύλο.

GeorgeToumpa

Active Member
25 Ιανουαρίου 2013
38
0
Θεσσαλονίκη
καλώς ήρθες.
μπορείς σε κάθε περίπτωση και πριν "αγοράσεις" κάποιο σκύλο, να φιλοξενήσεις για κάποιο διάστημα ένα αδεσποτο σε συνεργασια με τη φιλοζωικη της περιοχής σου.
Ετσι θα σου λυθούν άπειρες απορίες και θα δεις πως πραγματικά είναι η συμβίωση με ένα σκύλο.
Είχαμε φιλοξενήσει ένα πεκινουά παλιότερα για ένα διάστημα ενός συγγενή μας και είχαμε πάρει και ένα αδέσποτο πριν από πολύ καιρό το οποίο μετά από 1 μήνα το δώσαμε σε ένα γνωστό μας γιατί δεν το άντεχαν οι δικοί μου :( Λίγο πολύ ξέρω πως είναι.. αλλά από ράτσα σε ράτσα διαφέρει νομίζω.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.758
7.919
Και τι σε κάνει να πιστεύεις ότι το επόμενο σκυλάκι σου, καθαρόαιμο ή μη θα το αντέχουν οι δικοί σου;