Αρη,
Να απαντήσω "λιγάκι" αναλυτικά, κάνοντας περισσότερο συγκριτική ανάλυση φυλών, αλλά και ..."πολιτισμών"...
1. ...Η κοντινοτερη αποσταση μεταξυ δασκαλου και Ηρας είναι 5 μετρα (το καθιστικο/σαλονι μας είναι πολύ μεγαλο και η θεση place είναι καπου στο κεντρο....
2. Ποτέ δεν γυρναω τελειως πλατη στην Ηρα.
3. Εχει εκπαιδευτει ωρες ατελειωτες ώστε να μαθει να περιμενει, σε διάφορες συνθηκες και περιβαλλοντα, ειτε με βλεπει ειτε όχι.
Εχει μαθει να περιμενει με υπομονη σε επισκεψεις ή «επισκεψεις» και να περιμενει ένα νευμα μου ή ένα ΟΚ για να κινηθει.
Κινουμαι σημαινει ότι μπορω να σηκωθω και να παω οπου θελω ή να δρασω κατά περιπτωση.
4. Παντα με κοιταζει βαθεια στα ματια και περιμενει, χωρις να χασει στιγμη από τα ματια της τον αλλον.
5. Δεν είναι μονο εκπαιδευση και υπακοη. Είναι επικοινωνία, κανανοηση, ομαδα, το άλλο μου μισο.
6. Αν απομονωθει ή διορθωθει σοβαρα, θα χαλασει, κι εγω την θελω όπως ακριβως την εχω φτιαξει.
Αν σπασει το place, τοτε θα διορθωθει, αλλά για το σπασιμο της εντολης, και θα επιστρεψει στην θεση της, οπου παλι θα διορθωθει.
7. Το μονο ευκολο είναι να χαλασεις έναν σκυλο, με τον αλλον τροπο. Αντεδρασε με χαρα και ενθουσιασμο στη θέα του κάθε ξενου, κανε τους ξενους διανομεις φαγητου και χαδιων και τελειωσες.
Μετα, ο σκυλος θα επεμβει δυναμικα μονο αν σε βαλουν κατω και σε κλωτσανε.
8. Το σπιτι είναι το δικο μου βασιλειο, αλλά μετα είναι δικο της. Όταν λειπω, κοιμαμαι, ειμαι στο μπανιο ή στο μπαλκονι, αναλαμβανει πληρως.
Δεν απομακρυνω την βασιλισσα μου για κανεναν. Το σπιτι είναι δικο της και όχι του οποιουδηποτε επισκεπτη, ειτε ειναι ο δασκαλος, ειτε η αδερφη μου.
9. Ο Γιαννης ξερει καλα ότι με την Ηρα παθιαζομαι. Και αυτό μπορει να με οδηγει σε επιπολαιοτητες και ακροτητες.
10. Το προβλημα και μια συχνη αιτια διαφωνιων και αντιδρασεων με τα γενικης υλης φορουμ είναι η «πολυπολιτισμικότητα». Αλλά γι αυτό θα ανοιξω καποιαστιγμη άλλο θεμα.
1. Απ' ότι βλέπω, μάλλον θα πληρώσεις υψηλό ειδικό τέλος, στο λογαριασμό της ΔΕΗ...
Κουράγιο, Αρη μου!
2. Το ίδιο κι εδώ, σε σχέση με τον Casper και τουλάχιστον όσο "διαπαιδαγωγείται"... Οχι, βέβαια, για να μη "φάει" τους καλεσμένους, αλλά για να μην τους ενοχλεί (
προς ώρας) και να μην πειράζει διάφορα πράγματα...
Με τη Μόκα ισχύει το ακριβώς αντίθετο: Κοιτάζω σταθερά προς τους καλεσμένους, ώστε να προλαβαίνω να μην την ενοχλούν... να μη στριμωχτεί σε καμιά γωνία, οπότε εκεί είναι που μπορεί, ενδεχομένως, να γίνει επικίνδυνη...
3. Ετσι ακριβώς έχει μάθει και η Μόκα... Το "κάτω + μείνε" είναι η δυνατότερη εντολή της!
Και έτσι έχει αρχίσει να μαθαίνει και ο Casper, ώστε να φτάσει στο επίπεδο να "μένει" μέχρι να του πούμε το "ελεύθερος"... για να αρχίσει τα κουταβίσματα, μέχρι στιγμής... Οταν φτάσει εκείνη η ώρα που θα διανοηθούμε ότι ο Casper θα "φυλάξει", πιστεύω ότι θα ελέγχεται αρκετά καλά όσο είναι στο "μείνε"...
4. Στη περίπτωση της Μόκας, ισχύει αυτό που λες: Δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει τον "ξένο" από τα μάτια της... Φοβερό "watchdog"... ταυτόχρονα, όταν αλλάξει κάτι (
εκτός από πλησίασμα προς αυτήν - αυτό δεν υπάρχει!), γυρνάει και με κοιτάει, για να δει αν όλα είναι εντάξει...
Με τον Casper δουλεύουμε λίγο διαφορετικά: Οταν πρέπει να πάει στο "κάτω + μείνε" και, κυρίως, όταν έχει "κλειδώσει" κάτι ή κάποιον, αυτό που ζητάμε (
και επιτυγχάνουμε, αργά αλλά σταθερά) είναι να μας "δώσει" πολύ ήρεμη υποταγή... δηλαδή, να σταματήσει ακόμα και να κοιτάζει προς τα εκεί που έχει κλειδώσει, να κατεβάζει τα αυτιά και να χαλαρώνει την ουρά... Αυτά, μέσα στο σπίτι, για να μην παρεξηγηθώ...
5. Συμφωνώ απόλυτα! Εκεί (
φαντάζομαι) προσπαθούμε να φτάσουμε όλοι... Στο τέλος της διαδρομής, άλλοι θα έχουμε φτάσει ακριβώς εκεί και άλλοι περίπου... αρκεί να μην το αφήνουμε...
6. Στο πρώτο σκέλος θα απαντήσω παρακάτω...
Στο δεύτερο σκέλος, ο χρονισμός των διορθώσεων κλπ., που αναφέρεις, εξαρτάται σαφώς από την βασική φιλοσοφία εκπαίδευσης Βασικής Υπακοής που έχει ακολουθήσει ο ιδιοκτήτης (
και, μοιραία, ο σκύλος):
Η Μόκα, εφόσον είναι μέσα στο σπίτι και off-leash, ποτέ δεν σπάει το "place" (
που, εμείς το λέμε "κάτω + μείνε" - δηλαδή, πέφτει κάτω και μένει σε οποιοδήποτε σημείο επιλέξω)...
Τον Casper τον δουλεύουμε πολύ στο θέμα αυτό, όπως έχεις καταλάβει... Το κάνει ανεκτά καλά...
Τώρα, όπως και θα αναφέρω και παρακάτω, δεν μπορώ (
ακόμα) να διανοηθώ ότι η Μόκα θα σπάσει το "place"... Βέβαια, υπάρχουν 2 παράμετροι που με κάνουν και το προσέχω πιο πολύ: Εχει ήδη κλείσει τα 2 χρόνια (
που ο χαρακτήρας της σκύλας τροποποιείται κάπως) και έχει αρχίσει τις παρέες με την ...αλητεία! Αν, λοιπόν, η Μόκα σπάσει το "place", δεν συμμαζεύεται εύκολα... Είναι η "Ομάδα 2", Αρη... Είναι η φυλή...
Οσο για τον Casper, μετά από 2 χρόνια? Μιά από τα ίδια και πάλι λόγω της φυλής... Αρα, αυτό που σε εξασφαλίζει είναι το πολύ γερό "κάτω + μείνε"...
7. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου! Ούτε εμείς επιτρέπουμε σε ξένους να δίνουν μεζεδάκια στα σκυλιά μας... Αυτό είναι προνόμιο που το έχει μόνο ο
ptf...
Ομως, στη διάρκεια της βόλτας, ουκ ολίγες φορές, δίνω μεζεδάκια σε ανθρώπους (
κυρίως παιδάκια, αλλά όχι μόνο) που έχουν έρθει να δουν και ζητούν να χαϊδέψουν τον Casper... Απλά, προσέχω πως τον προσεγγίζουν, να μην σκύβουν από πάνω του, να μην του γραπώνουν το πάνω μέρος του κεφαλιού κλπ... Είναι στην ηλικία που πρέπει να βλέπει τα περισσότερα πράγματα πολύ ευχάριστα και χαλαρά... Ιδίως αυτά που τον εντυπωσιάζουν (
αρνητικά, εννοώ)... Οπως σου ξαναείπα, η προσέγγιση ξεκινάει από τη φιλοσοφική προσέγγιση της εκπαίδευσης του ιδιοκτήτη (
και, μοιραία, του σκύλου του)...
Η Μόκα, βέβαια, είναι τόσο "καχύποπτη" (
aloof) που δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί είτε χάδια, είτε μεζεδάκια από οποιονδήποτε...
8. Σε εμάς "παίζει" διαφορετικό έργο: Οταν λείπω εγώ, υπάρχει η γυναίκα μου... οταν λείπει και εκείνη, υπάρχει η κόρη μας που μένει μαζί μας...
Οταν λείπουμε όλοι οι άνθρωποι, αναλαμβάνει η βασίλισσά μου, με το ...βοηθό της...
9. Ξέρω πολύ καλά ότι παθιάζεσαι με την Ηρα!!! Και, γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, σε "κοντράρω" λιγάκι, ώστε να βγαίνουν ωραίοι αντίλογοι... και, κυρίως, εποικοδομητικοί...
10. Οχι μόνο η "πολυπολιτισμικότητα", αλλά και οι διαφορετικές Ομάδες και φυλές, ας μην το ξεχνάμε αυτό... Δηλαδή, μέχρι να καταργηθεί η Ομάδα 2, θα προσπαθώ να σε ιντριγκάρω, "Γερμανέ"!!!
Αντε, άνοιξε και κανα θέμα! Τεμπελιάζεις, τελευταία!!!
@JohnK
1. Η σχετικη υπερβολη και τα λαθη στην αναδειξη της φωτεινής πλευράς της ζωής και των αλλων ανθρωπων, μπορει να οδηγησει σε απωλεια ή εκχωρηση μερους της … εθνικης μας κυριαρχιας (ετσι για να ειμαστε και στο πνευμα των ημερων).
2. Εμεις αν χαϊδευομαστε με τις νεαρες και ομορφες συναδερφισσες στη δουλεια, δεν θα χασουν ισχυ οι γυναικες μας? Με τις οποιες μαλιστα καποιες φορες αρπαζομαστε, διαφωνουμε, τις βλεπουμε απεριποίητες, καινε το φαγητο?
(ποιος ακουει την skylakos τωρα!)
3. Κι όμως σπαει αν κάνεις συνεχόμενα σοβαρα λαθη, οπως ειδη ειπα (όχι εγω, απειροι εκπαιδευτες το λενε).
4. Αυτό είναι δικαιολογια για τον περιορισμο του σκυλου. Απλά θελει ακομα περισσοτερη δουλεια, την οποια ισως δεν εισαι διατεθειμενος να κανεις.
5. Καθαρη διαφορά κοσμοθεωριας, αποψεων και τροπου δουλειας, τα οποια, κρινοντας από τα δυο thanks σου, τα θεωρησες μπαρουφες.
6. Εδώ σηκωνει συζητηση, και ξερεις ότι μου αρεσει να βαζω τον εαυτό μου σε δυκολη θεση. Πώς αλλιως θα μαθω εξαλλου?
1. Πάμε, ξανά... Αρη, θα πρέπει, στο σημείο αυτό να σε ενημερώσουν κάποια έμπειρα μέλη περί "βιοθεωρίας" της Ομάδας 2... Ας πούμε, οι
yasemin,
George A,
mortezes,
Promitheas,
galazio,
foibos,
kos, όπως και π.χ. οι
denis και
Dr.Zhivago (σε άλλες εποχές)... Ενα "τυπικό" και "ισορροπημένο" δείγμα των περισσότερων φυλών της Ομάδας 2... στο οποίο δεν έχουν γίνει εγκληματικά λάθη εκπαίδευσης (
γιατί είναι και τρομακτικά ευαίσθητα στα νιάτα τους - τρομάρα τους!), δεν εκχωρεί ούτε ένα πόντο ...εθνικής κυριαρχίας!
2. Μπαίνει - διαβάζει και η αγαπητή σύζυγός σου στο φόρουμ?
3. Με συνεχόμενα και σοβαρά λάθη (
εγκληματικά, όπως έγραψα προηγουμένως), σαφέστατα και έχεις δίκιο, σπάει το ένστικτο! Αλλά πρέπει να το προσπαθήσεις, έτσι?
4. Στο δεύτερο σκέλος, θα συμφωνήσω: Οντως, χρειάζομαι ακόμα πάρα πολλή δουλειά!!! Δεν μπορείς να φανταστείς πόση! "Καλώς ήλθατε στον μαγευτικό κόσμο του Boerboel"! Αλλά και του bullmastiff, με νέο, πιο έμπειρο πρίσμα! Και του "σκύλου", γενικότερα, Αρη... Είναι μαγεία το ταξίδι αυτό και είμαι διατεθειμένος να φτάσω στον προορισμό, έστω και πιο αργά! Και, επειδή δεν διαθέτω το ταλέντο που λίγοι έχουν, προσπαθώ περισσότερο...
Στο πρώτο σκέλος, πίστεψέ με, όπως σου το είπα:
Οταν το αρσενικό, 3χρονο, Kangal σου (
ή ο Καύκασος, ή οποιαδήποτε άλλη φυλή της αρεσκείας σου, από την Ομάδα 2) "κόψει καπίστρι"... δηλαδή, "κλειδώσει" το στόχο, διότι "έκρινε" πως, εδώ και τώρα, παίζονται τα "ιερά και τα όσια", φώναξέ το εσύ πίσω για να το διορθώσεις...
Τάχουμε ξαναπεί, νομίζω, γιατί δεν πολυκάνουν "μανίκια" οι Καύκασοι ή τα Kangal, έτσι?
5. Τώρα, με στεναχωρείς! Είμαι από αυτούς (
αρκετούς, νομίζω) που σέβονται βαθιά τη δουλειά που έχεις κάνει, χωρίς κάν την προσωπική παρουσία επαγγελματικής βοήθειας! Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το έγραψες για να με "ξεκουνήσει" και να απαντήσω...
Ο μόνος λόγος του "thanks" είναι πως το post της
galazio ήταν κυριολεκτικά "άπαιχτο"!!! Δεν γινόταν να μη το δώσω!
6. Τη "μανούρα", τελικά, την τραβάει ο οργανισμός σου!!!