Σήματα Ηρεμίας


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ ΗΡΕΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην περασμένη Διεθνή Εκθεση Μορφολογίας Σκύλων στην Αθήνα πρόσεξα ένα μικρό κανίς που ήταν πάνω στο ειδικό τραπέζι προς εξέταση. Καθώς ο κριτής κινήθηκε προς το μέρος του το σκυλάκι χασμουρήθηκε και έστριψε το κεφάλι του προς δεξιά.

Κάπου πιο πέρα μια κυρία φώναζε το σκυλί της που της είχε φύγει για να το πιάσει.Το σκυλί αρχίζει να κινείται προς το μέρος της αλλά αρχίζει να μυρίζει το γρασίδι και να έρχεται αργότερα. Η ιδιοκτήτης του φωνάζει χαρούμενα για να το ενθαρρύνει, κουνάει τα χέρια της και χοροπηδάει. Το σκυλί πλησιάζει αλλά διστακτικά και μένει ακίνητο δυο μέτρα μακριά.Η κυρία σκύβει το σώμα της προς εμπρός και απλώνει το χέρι της. Το σκυλί στρίβει και απομακρύνεται.

Ένας άλλος κύριος προετοιμάζει το σκυλί του για να ‘στηθεί’, να πάρει την κατάλληλη στάση που απαιτείται για τις εκθέσεις μορφολογίας λέγοντάς του «κοίτα». Το σκυλί τον κοιτάζει για δυο δευτερόλεπτα και μετά στρίβει το κεφάλι του προς το πλάι. Ο ιδιοκτήτης τραβάει ελαφρά το λουρί και το σκυλί κοιτάζει προς το μέρος του αλλά τα αυτιά του είναι πεσμένα προς τα πίσω.

Αυτές οι περιπτώσεις είναι χαρακτηριστικές. Το πρώτο σκυλί μπορεί να βαριέται, το δεύτερο να μην είναι σίγουρο για την άσκηση , το τρίτο λίγο ανυπάκουο. Αλλά τέτοιες εξηγήσεις της συμπεριφοράς τους μπορεί να είναι και λάθος. Στην πραγματικότητα, σε κάθε περίπτωση το σκυλί μπορεί –και πιθανότατα έτσι είναι- να ‘εκπέμπει’ αυτό που η πρωτοπόρος Νορβηγέζα ερευνήτρια και εκπαιδεύτρια ζώων Turid Rugaas ονομάζει <<Σήματα Ηρεμίας ,Calming Signals>>. Εαν καταλάβουμε τι είναι αυτά τα σήματα και εαν ανταποκριθούμε σε αυτά κατάλληλα μπορούμε να ξεφύγουμε από την μετριότητα και να φθάσουμε στην επιτυχία στο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα.

Τα Σήματα Ηρεμίας (calming signals) είναι σημαντικότατο στοιχείο της γλώσσης των σκύλων με το σώμα (canine body language). H Turid τα ονομάζει διεθνή γλώσσα των σκύλων επειδή όπως λέει αν αυτή πάει στην Ιαπωνία δεν μπορεί να μιλήσει στους Ιάπωνες μιας και δεν ξέρει Ιαπωνικά αλλά μπορεί να μιλήσει (επικοινωνήσει) με τα σκυλιά τους ακριβώς όπως μιλάει με τα δικά της σκυλιά στην ιδιαίτερη πατρίδα της στα χιονισμένα φιόρδ της Νορβηγίας.


Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε γύρω από τα Σήματα Ηρεμίας, παρατηρώντας τα συνολικά, είναι ότι αυτά δεν δείχνουν το άγχος (stress) του σκύλου. Αυτά δείχνουν το στρές που ο ένας σκύλος ( ο Ερμής) αντιλαμβάνεται στον άλλο σκύλο ( τον Άρη). Με τα Σήματα Ηρεμίας ο Ερμής προσπαθεί να πει στον Άρη ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάται. Έτσι ο Άρης μπορεί να ηρεμήσει και μια φιλική συνάντηση λαμβάνει χώραν.

Η Turid Rugaas έχει αναγνωρήσει και επεξεργαστεί 30 τέτοια σήματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το γλείψιμο των χειλιών, οι αργοπορία στις επιστροφές, το γύρισμα του κεφαλιού και των ματιών, το μύρισμα του εδάφους κλπ. Όλα αυτά συμβαίνουν τελείως φυσιολογικά και αβίαστα από τα σκυλιά κάτι που τα κάνει δύσκολο να παρατηρηθούν ή και να ταξηνομηθούν ως συμπεριφορές με σημασία. Αυτή η δυσκολία μεγενθύνεται από το γεγονός ότι πολλοί εκπαιδευτές και ιδιοκτήτες σκύλων δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο πόσο σημαντικό (για τα σκυλιά) είναι η δική τους εκπαιδευτική φιλοσοφία και προσέγγιση (ή τουλάχιστον, όχι μέχρι που είναι μάλλον αργά).

Ας δούμε ένα παράδειγμα. Είμαστε στον στίβο και φωνάζουμε το σκυλί μας να έρθει σε μας. Αν το σκυλί μας έρχεται σιγά – σιγά και αυτό είναι ένα Σήμα Ηρεμίας, τι προσπαθεί ο Τζακ να μας πεί;
Λέει ότι εμείς κάνουμε κάτι που του δείχνει ότο έχουμε στρές. Σε μια άλλη περίπτωση μπορεί και να μην έρθει καθόλου κοντά μας ή αν έρθει να καθήσει προς τα πλάγια (άλλο σήμα ηρεμίας).

Με τον να αργοπορεί την επιστροφή του σε σας το σκυλί σας προσπαθεί να σας πει να ηρεμήσετε. Αν αρχίσετε να του φωνάζεται , να κουνάτε τα χέρια σας (με την ελπίδα να τον ενθαρύνεται) μπορεί και να κάνετε τα πράγματα χειρότερα. Τα σκυλιά γενικώς δεν επικοινωνούν κάνοντας θόρυβο. Όταν τα σκυλιά κάνουν θόρυβο (γαυγίζουν) συνήθως υπάρχει κάτι που τα φοβίζει και σημαίνουν συναγερμό. Εσείς νομίζεται με τις ενθαρυνντικές φωνές και κινήσεις ότι το σκυλί θα τρέξει κοντά σας γρηγορότερα αλλά ίσως και να αυξάνετε την πεποίθηση του σκύλου σας ότι είστε αγχομένος γιατί για το σκυλί οι φωνές και οι έντονες κινήσεις σημαίνουν φόβο και απειλή.

Τι γίνεται με το σκυλί που στρέφει το κεφάλι του στο πλάι όταν του λέμε να μας κοιτάξει. Το γύρισμα του κεφαλιού στο πλάι είναι και αυτό Σήμα Ηρεμίας. Όπως και στο προηγούμενο παράδειγμα το σκυλί μας λέει ότι είμαστε στρεσαρισμένοι και θέλει να ηρεμήσουμε. Αν η επόμενη κίνησή μας είναι να προσπαθήσουμε να τον διορθώσουμε με τράβηγμα στο λουρί ,τότε επιεβαιώνουμε την αντίληψη του σκυλιού ότι είμαστε πράγματι στρεσαρισμένοι και αυτό συνεχίζει να μας στέλνει καθησυχαστικά μηνύματα.

Το να βρούμε την λύση είναι βεβαίως το ζητούμενο. Ειμαι σίγουρος ότι κάθε φορά που το σκυλί κοιτάζει στο πλάι , μακριά από τον χειριστή ή ιδιοκτήτη ή όταν αργεί να καθυστερεί στον γυρισμό ότι μου στέλνει Σήμα για να ηρεμήσω; Όχι. Δεν προσποιούμαι ότι μπορώ να διαβάζω τι είναι μέσα στο μυαλό του σκυλιού παρά μόνο να βλέπω την συμπεριφορά του και δεν μπορώ να αναλύσω την εκπαίδευσή του αν δεν το δώ πραγματικά όταν εκπαιδεύεται από τον εκπαιδευτή του.

Παρόλα αυτά ,και με σεβασμό στον Ιπποκράτη, θεωρώ ότι μια βασική αρχή κάθε εκπαίδευσης είναι το «πρώτα, να μην κάνει κακό».Εαν η συμπεριφορά δεν είναι Σήμα Ηρεμίας ,τίποτε δεν θα πάθει το σκυλί αν εμείς (εσφαλμένα) την θεωρήσουμε σαν τέτοιο σήμα.Το χειρότερο που θα συμβεί είναι να χάσουμε λίγο χρόνο ηρεμώντας την ‘ατμόσφαιρα’ στην εκπαίδευση. Αντιθέτως, αν πράγματι το σκυλί μας στέλνει Σήματα Ηρεμίας και εμείς αποτύχουμε να τα αναγνωρίσουμε και να αντιδράσουμε κατάλληλα μπορεί να οδηγηθούμε σε ένταση που μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτα και πιθανόν ανεπιθύμητα αποτελλέσματα στην εκπαίδευση και στους διαγωνισμούς.

Ο εκπαιδευτής (ή ο ιδιοκτήτης) που αδυνατεί να αντιλειφθεί και να εξηγήσει σωστά το Σήμα Ηρεμίας του σκυλιού του πολύ πιθανόν να νομίσει ότι το σκυλί είναι απλώς ανυπάκουο ,ξεροκέφαλο κλπ και να προσπαθήσει να το “επαναφέρει στην τάξη” με κάποια διόρθωση (τράβηγμα του λουριού ή φωνάζοντάς του κλπ). Ηδιόρθωση (φυσική ή ψυχολογική) είναι πιθανόν να επιβεβαιώσει στο σκυλί ότι είστε σε κατάσταση αυξανόμενου άγχους (στρές). Το σκυλί με την σειρά του αυξάνει την εκπομπή των Σημάτων Ηρεμίας και ο εκπαιδευτής (ή ο ιδιοκτήτης) νομίζει ότι το σκυλί αυξάνει την ανυπακοή του που τον οδηγεί να αυξήσει τις διορθώσεις (τιμωρία). Είναι προφανές ότι καταλήγουμε σε φαύλο κύκλο. Το τελικό αποτέλλεσμα είναι αποτυχία στην εκπαίδευση, στους διαγωνισμούς, στην σχέση μας με το σκυλί. Το σκυλί το “καίμε” και εμείς χάνουμε τις ελπίδες μας για κάτι καλύτερο.

Πως μπορεί η θετική εκπαίδευση (Positive Training) να βοηθήσει σε μια τέτοια περίπτωση. Κατά αρχήν το πιο σημαντικό είναι, ότι επειδή δεν χρησιμοποιούμε καμιά μορφή βίας (τράβηγμα λουριού, φωνές, πιάσιμο από το σβέρκο κλπ.) το γενικό επίπεδο άγχους (για ανθρωπο και το ζώο) στην εκπαίδευση είναι σημαντικά λιγότερο από ότι στις ‘παραδοσιακές’ μεθόδους. Συνεπώς και το σκυλί δεν έχει λόγους να στέλνει Σήματα Ηρεμίας για να ηρεμήσει την κατάσταση.
Δεύτερον, στην θετική εκπαίδευση ο εκπαιδευτής (ιδιοκτήτης) επιβάλλεται να μάθει να διαβάζει το σκυλί ως σκυλί. Τα Σήματα Ηρεμίας είναι συμπεριφορές (συμπεριφορά είναι ότιδήποτε που ένα νεκρό σκυλί δεν μπορεί να κάνει). Για να διαμορφώσουμε συμπεριφορά θα πρέπει να καταλάβουμε την συμπεριφορά με τους δικούς της όρους. Εάν το κατορθώσουμε αυτό .τότε μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις διάφορες επιμέρους συμπεριφορές όταν συμβαίνουν και να βρούμε λύσεις. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί αν θεωρούμε τις συμπεριφορές ως ανυπακοή, ξεροκεφαλιά , κυριαρχικότητα, εκδίκηση , ζήλια κλπ.

Πως θα μπορούσε να αντιδράσει ένας θετικός εκπαιδευτής (positive trainer), γνώστης του Operant Conditioning και χρήστης της θετικής ενίσχυσης (positive reinforcement) στα Σήματα Ηρεμίας όταν προκύπτουν; Το πρώτο βήμα είναι στην σωστή τεχνική διαμόρφωση συμπεριφοράς, που μειώνει το συνολικό άγχος και ένταση ( ζώου και ανθρώπου). Υπάρχουν τρία σημαντικά στοιχεία που χριάζονται προσοχή στην διαμόφωση συμπεριφοράς (behavior shaping) : (1) βάλτε τον πύχη δυσκολίας (κριτήρια) της συμπεριφοράς σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας του σκυλιού, (2) να έχετε σωστό χρόνο (timing) στην μεταβίβαση ‘μπράβο, αυτό θέλω’ μηνύματος προς το σκυλί, (3) να διατηρήσετε υψηλό τον ρυθμό της επιβράβευσης (ενίσχυσης) ώστε το σκυλί να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και να τα ‘δίνει όλα’. Το πιο πάνω στοιχεία – κριτήρια, χρόνος (timing) και ρυθμός ενίσχυσης (rate of reinforcement) – καταστούν κάθε μορφής εκπαίδευσης θετική και ενδιαφέρουσα για κάθε εκπαιδευόμενο.Μια τέτοια εκπαίδευση είναι γλέντι και για τον εκπαιδευόμενο αλλά και τον εκπαιδευτή.

Αλλαγή στο εκπαιδευτικό περιβάλλον μπορεί να αποτελλεί μια επιπλέον σημαντική πηγή άγχους και έντασης που μπορεί να οδηγήσουν το σκυλί σας σε εκπομπή Σημάτων Ηρεμίας. Για παράδειγμα το σκυλί σας μπορεί να ξέρει να περπατάει τέλεια δίπλα σας όταν είσαστε μόνοι σας στον κήπο αλλά αυτό να μένει προς τα πίσω ή να λοξοδρομεί όταν συναντάται σκυλιά στο πάρκο.Ή η παρουσία άλλων ανθρώπων να το κάνει να στρίβει το κεφάλι του προς το πλάι.
Πως μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα από την αλλαγή του χώρου / περιβάλλοντος που εκτελείται η άσκηση; Πρώτα , παρουσιάσετε κάθε αλλαγή στο περιβάλλον προσεκτικά και σταδιακά. Μην απαιτείται από το σκυλί το ίδιο υψηλό βαθμό εκτέλεσης μιας άσκησης με αυτόν (το βαθμό) που εκτελεί την ίδια άσκηση σε χώρο (περιβάλλον) που του είναι γνωστός. Αρχίσετε στο καινούριο περιβάλλον από πιο ‘χαμηλά’ και αφού το σκυλί αποκτήσει εμπιστοσύνη και άνεση στα καινούρια δεδομένα ,τότε αρχίσεσε να ανεβάζετε σιγά- σιγά το επίπεδο εκτέλεσης και δυσκολίας της άσκησης.

[...]
 


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
[...]

Αν δείτε το σκυλί να στέλνει Σήματα Ηρεμίας μπορείτε απλώς να τα αγνοήσετε και να περιμένετε υπομονετικά για την στιγμή που το σκυλί κάνει κάποια κίνηση προς την κατεύθηνση της συμπεριφοράς που στοχεύετε.Το σκυλί που στρίβει το κεφάλι προς το πλάι κάποια στιγμή θα κοιτάξει, έστω και για λίγο, πίσω προς το μέρος σας. Πέστε του ΟΚ (Μπράβο) την στιγμή που κάνει αυτή την κίνηση και επιβραβεύστε το.Πολύ σύντομα το σκυλί θα αρχίσει να κοιτάει ήρεμο προς το μέρος σας. Μην περιμένετε να πάρετε ολοκληρωμένες συμπεριφορές από την αρχή γιατί ίσως να χρειαστεί χρόνος. Αρχίσετε με μικρά βηματάκια προς τον στόχο και σύντομα θα φτάσετε εκεί .

Μια άλλη προσέγγιση είναι να πείτε το ΟΚ την στιγμή του Σήματπος Ηρεμίας. Αυτό ακούγεται λίγο αντίθετο προς το στόχο μας μιας και το Σήμα Ηρεμίας δεν ταυτίζεται μαζί του. Αλλά με το επιβραβεύουμε το Σήμα Ηρεμίας λέμε στο σκυλί μας ότι αναγνωρίζουμε το Σήμα που μας στέλνει και με την επιβράβευση του λέμε ότι όλα είναι εντάξει. Μόλις το σκυλί ηρεμήσει , παύει να στέλνει Σήματα Ηρεμίας, και μπορούμε με άνεση να επανέλθουμε στην εκπαίδευση.

Βεβαίως δεν σημαίνει ότι καθε τι που κάνει το σκυλί και μοιάζει με τα Σήματα Ηρεμίας (που έχει καταγράψει η Turid Rugaas) ότι πάντοτε είναι Σήμα Ηρεμίας. Ούτε και η κατανόηση αυτών των Σημάτων θα μας λύσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην εκπαίδευση των σκύλων. Αλλά όταν τα αναγνωρίζουμε και ανταποκρινώμαστε σε αυτά όταν πράγματι μας τα στέλνει το σκυλί μας είναι τεράστια βοήθεια στη εξομάληση και βελτίωση της διαδικασίας της εκπαίδευσης και της επικοινωνίας με το ζώο μας.

πηγη: απο τον κ.Γιαννη Αραχωβιτη
 


Miss

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
278
0
Αργυρούπολη
Ευχαριστούμε για το χρήσιμο πόστ.:D

Συνήθως μόνο τα σκυλιά είναι ήρεμα και οι σκυλογονείς στην τσίτα...
τελικά πρέπει να το δούμε... αλλιώς!
 




sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
πολυ ομορφο ολο αυτο αλλα μηπως ειναι λιγο αποσπασματικα. ειδικα στο περιβαλλων που τοποθετει τα παραδειγματα τα σκυλια δεχονται χιλιαδες ερεθισματα .
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Ετσι για να μπαινουμε και λιγο στην ψυχολογια και την θεση του σκυλου μας...!!!

:D
Ωραίο άρθρο και προπάντων ενημερωτικό! Βάλε και τα βιντεακια από το chicken training (μαζί με τα σήματα ηρεμίας για τα κοτόπουλα ) και κλείσαμε! :p
 


DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ ΚΑΛΟΦΑΓΙΑΣ (Ή ΟΧΙ) ΣΤΗΝ ΧΑΣΑΠΟΤΑΒΕΡΝΑ

Την περασμένη Δευτέρα σε γνωστή χασαποταβέρνα στη Βάρη πρόσεξα έναν μικρόσωμο κύριο με γυαλιά που καθόταν στο τραπέζι δίπλα από τα κοντοσούβλια.Καθώς ο σερβιτόρος κινήθηκε προς το μέρος του για να μαζέψει τα πιάτα, εκείνος έστριψε το κεφάλι, χασμουρήθηκε και έμπηξε τον δείκτη του με τρόπο στο δεξί ρουθούνι.Κάτι έβγαλε και εμφανώς ικανοποιημένος έκανε την γνωστή κίνηση με τα δάκτυλα, δημιουργώντας "μπαλάκι" με την ανακάλυψη του, την οποία και κατεύθυνε προς το στόμα.

Λίγο πιο πέρα μια εύσωμη κυρία φώναζε το σερβιτόρο ενώ προσπαθούσε να πιάσει το παϊδάκι που γλιστρούσε από τα λιγδιασμένα της δάχτυλα.Ο άντρας της που καθόταν απέναντι της κούνησε χαρακτηριστικά το κεφάλι και αναφώνησε "Σιγαααά βόδι!" πράγμα που με παραξένεψε γιατί στην περιοχή δεν υπήρχαν ζώα κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος.

Ένας άλλος κύριος προετοιμαζόταν να παραγγείλει και προσπαθούσε να δαμάσει τα γουργουρητά που ακούγονταν από την κοιλιά του αλλάζοντας θέση.

Στην πόρτα, κύριος που μόλις είχε σηκωθεί από το τραπέζι του, ανασήκωσε ελαφρά το δεξί του πόδι, κοντοστάθηκε για δευτερόλεπτα και συνέχισε με πιο γοργό ρυθμό το δρόμο προς την έξοδο, κοιτώντας δεξιά και αριστερά εμφανώς ανήσυχος...λίγο αργότερα καταλάβαμε γιατί.

Αυτές οι περιπτώσεις είναι χαρακτηριστικές.Ο πρώτος δε χόρτασε και συνέχισε με "κοψίδια" παραγωγής του, η δεύτερη κυρία δε θα χόρταινε αν δεν έτρωγε και τον σερβιτόρο, ο άντρας της είχε οφθαλμαπάτες με τα ζώα που είχε καταναλώσει η κυρία, ο άλλος πείναγε και ο τρίτος έκλασε και έφυγε επιβοηθούμενος από τα προωθητικά αέρια.

Είναι όμως έτσι;...Τέτοιες εξηγήσεις της συμπεριφοράς τους μπορεί να είναι και λάθος.

...Θα το συνεχίσω αργότερα...:D...αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι υπάρχουν ερμηνείες και παρερμηνείες για διάφορους λόγους και αιτίες.
 


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Βασικα σαν νεος μπαμπας που θα γινω σε κανα μηνα το παρεθεσα ετσι γιατι το ειχα διαβασει πριν κανα χρονο καπου και ηθελα να ακουσω τι γνωμη εχετε...

Ξενερωσα λιγο ειναι η αληθεια γιατι μου αρεσε σαν κειμενο και ηθελα να συζητησουμε...αλλα δεν πειραζει!!!

Συνεχιζουμε...:-|
 




harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Θαναση, ξεπερασες τον ιδιο σου τον εαυτο :D:D:D:D

Στελιο, το κειμενο εμενα μου αρεσε παντως. Το βρηκα πολυ ενδιαφερον και χρησιμο.
 


DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Μη ξενερώνεις!...Κάθε απάντηση, ακόμα και βλακώδης ή άκομψη σαν τη δική μου, μπορεί να έχει κάποια ουσία, κάποια σημασία.

Η απάντηση μου δεν κοροϊδεύει κάποιον συγκεκριμένα και σίγουρα όχι εσένα!

Αυτό που θέλω να πω, με αυτά που παραπάνω έγραψα, είναι πως μια εικόνα, μια κατάσταση μπορεί και έχει πολλές ερμηνείες και παρερμηνείες.

Επίσης, μπορεί να περιγραφεί απλά ή πολύπλοκα, γελοία ή σοβαρά, σοβαρά ή με σοβαροφάνεια, κ.ο.κ..

Σίγουρα η γλώσσα του σώματος είναι το Α και το Ω στα ζώα.Δεν υπάρχει λεκτική επικοινωνία, δεν υπάρχει γλώσσα.

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε να την διαβάζουμε και είναι εξίσου σημαντικό να μάθουμε να την χρησιμοποιούμε προς όφελος μας (και των σκύλων, γατιών, χελώνων, παπαγάλων συντρόφων μας).

Ο σκύλος όμως δεν εκπέμπει μόνο "σήματα ηρεμίας", γιατί ο Ερμής δεν θέλει μόνο να δείξει στον Άρη ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάται...μπορεί να θέλει να του πεί πως αν κάνει ένα βήμα ακόμα θα του γ@#$%ι το κέρατο ή πως το ίδιο θα συμβεί αν πάει να πηδήξει την σκυλίτσα με την περίοδο.

Ακόμα, αν ο σκύλος σου χέζει στο μαξιλάρι σου δεν είναι ένα από τα σήματα ηρεμίας...κάπως αλλιώς πρέπει να το ερμηνεύσεις και να το αντιμετωπίσεις.

Για να μην παρεξηγηθώ (περισσότερο) όμως, να πως πως η Turid Rugaas έχει πολλά να πεί και πολλά μπορείς να πάρεις διαβάζοντας ή ακούγοντας την.
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Βασικα σαν νεος μπαμπας που θα γινω σε κανα μηνα το παρεθεσα ετσι γιατι το ειχα διαβασει πριν κανα χρονο καπου και ηθελα να ακουσω τι γνωμη εχετε...
Αφού λοιπόν διάβασες το βιβλίο, σίγουρα θα έχεις και άποψη την οποία δεν έγραψες. Αρκεστηκες σε copy/paste ενός κειμένου που έγραψε ο κ. Αραχωβιτης.
Θα ήθελα να σε παρακαλέσω να μας γράψεις τη δική σου άποψη για το βιβλίο, τι σου έκανε εντύπωση από όσα διάβασες και τι θα ηθελες να συζητησουμε. :)
 


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Σας τσιγκλισα αρκετα και απαντησατε...:D

Η γνωμη μου πανω σε αυτο λοιπον ειναι οτι αν και δεν εχω σκυλο ακομα με βοηθησε ωστε να παρατηρω στο μελλον καλυτερα τις κινησεις/γλωσσα τους σωματος του σκυλου μου με αποτελεσμα να γνωρισω ανα πασα στιγμη τι θελει να μου πει οπως και τις κινησεις του σωματος/συμπεριφορες ενος ξενου προς εμενα σκυλου.Το ξερω οτι αυτο το κειμενο δεν αποτελει τον κανονα στα σηματα ηρεμιας αλλα καπως ετσι πρεπει να ψαχνουμε την ''επικονωνια'' μας με το σκυλο μας!

Επισης ξερω οτι μπορει καποια πραγματα απο το κειμενο να χρειαζονται αλλη ερμηνεια που καποιες φορες να ειναι εντελως ασχετη με τα σηματα ηρεμιας με αποτελεσμα να ακολουθουμε αλλη τακτικη!

Πρεπει ομως να σκαναρουμε/παρατηρουμε πολυ τον σκυλο μας για να εχουμε την καλυτερη επικοινωνια και να μαθαινουμε σε τι κατασταση βρισκεται,τι θελει να μας πει και να ειμαστε σε θεση να πραττουμε αναλογως!
Εν τελει μεσα απο την παραθεση του κειμενου θελω να κανω και μια ερωτηση η οποια ειναι, αν τελικα μπορουμε να διαβασουμε οι περισσοτεροι ιδιοκτητες τον σκυλο μας?Αν ειμαστε σε θεση να το κανουμε?
 








ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Το κειμενο του Αραχωβιτη!

Προσπαθω να βρω και στα Ελληνικα το βιβλιο αλλα δεν το εχω καταφερει ακομα!
Θα σου το δώσω εγώ, μια που κοσμεί ένα από τα ράφια της βιβλιοθήκης μου. Το βιβλίο το έχει επιμεληθεί ο κ. Αραχωβιτης. Επίσης το προλογίζει ο κ. Αραχωβιτης. Ο κ. Αραχωβιτης γραφεί επίσης και τον επίλογο.

Περιέχει μεταξύ άλλων μια φωτογραφία της Turid Ruggas και καμιά δεκαριά του κ. Αραχωβιτη (ο κ. Αραχωβιτης απονέμει πτυχία, ο κ .Αραχωβιτης ομιλων σε σεμινάριο εκπαίδευσης, ο κ. Αραχωβιτης σε ομαδική εκπαίδευση), της σχολής του κ. Αραχωβιτη (μετα του κ. Αραχωβίτη), των σκύλων του κ. Αραχωβιτη (και ο κ. Αραχωβιτης από δίπλα), των μαθητών του κ. Αραχωβίτη (και στη μέση ο κ. Αραχωβιτης) και των πελατών του κ. Αραχωβιτη (εάν σου πω πως ανάμεσα τους δεν ήταν ο κ. Αραχωβιτης, θα το πιστέψεις? :D),την διαφήμιση της σχολής του, τα τηλέφωνα της σχολής του, τα email της σχολής του κτλ.

Εν ολιγοις, συμπαθητική προσπάθεια το μόλις 32 σελίδων βιβλιαράκι, αν και πολύ απλοϊκό για τα γούστα μου και μάλιστα 2 σε 1: Απόπειρα κατανόησης της γλώσσας του σώματος του σκύλου μέσα από παραδειγματάκια για τον Τζακ, τον Αζορ και τον Μπούμπη και προσπεκτους της σχολής (μαντεψε!) του κ. Αραχωβίτη!
:rolleyes:
 




denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Πολύ καλό κείμενο. Κάποιες ερωτήσεις :

Πως θα μπορούσε να αντιδράσει ένας θετικός εκπαιδευτής (positive trainer), γνώστης του Operant Conditioning και χρήστης της θετικής ενίσχυσης (positive reinforcement) στα Σήματα Ηρεμίας όταν προκύπτουν; Το πρώτο βήμα είναι στην σωστή τεχνική διαμόρφωση συμπεριφοράς, που μειώνει το συνολικό άγχος και ένταση ( ζώου και ανθρώπου).
Τί κάνει όταν δεν προκύπτουν ?

Υπάρχουν τρία σημαντικά στοιχεία που χριάζονται προσοχή στην διαμόφωση συμπεριφοράς (behavior shaping) : (1) βάλτε τον πύχη δυσκολίας (κριτήρια) της συμπεριφοράς σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας του σκυλιού,
Γιατί είναι κάτι διαφορετικό το παραπάνω από την οποιαδήποτε εκπαίδευση ?

(2) να έχετε σωστό χρόνο (timing) στην μεταβίβαση ‘μπράβο, αυτό θέλω’ μηνύματος προς το σκυλί, (3) να διατηρήσετε υψηλό τον ρυθμό της επιβράβευσης (ενίσχυσης) ώστε το σκυλί να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και να τα ‘δίνει όλα’. Το πιο πάνω στοιχεία – κριτήρια, χρόνος (timing) και ρυθμός ενίσχυσης (rate of reinforcement) – καταστούν κάθε μορφής εκπαίδευσης θετική και ενδιαφέρουσα για κάθε εκπαιδευόμενο.Μια τέτοια εκπαίδευση είναι γλέντι και για τον εκπαιδευόμενο αλλά και τον εκπαιδευτή.
Πώς όταν θέλουμε κάτι συγκεκριμένο μπορούμε να επιβραβεύσουμε πιο συχνά από τον σωστό χρόνο, αν αυτό δεν εκτελείται ?

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε γύρω από τα Σήματα Ηρεμίας, παρατηρώντας τα συνολικά, είναι ότι αυτά δεν δείχνουν το άγχος (stress) του σκύλου. Αυτά δείχνουν το στρές που ο ένας σκύλος ( ο Ερμής) αντιλαμβάνεται στον άλλο σκύλο ( τον Άρη). Με τα Σήματα Ηρεμίας ο Ερμής προσπαθεί να πει στον Άρη ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάται. Έτσι ο Άρης μπορεί να ηρεμήσει και μια φιλική συνάντηση λαμβάνει χώραν.
Τα σήματα ηρεμίας προκαλούνται δηλαδή από ένα σκεπτόμενο όν - παραμένον ψύχραιμο την συγκεκριμένη στιγμή που εκπέμπονται ? Ελπίζω όχι ... Εϊναι λοιπόν "τρόπος του λέγειν" της συγγραφέως για να αντιληφθούμε ότι η δικιά μας συμπεριφορά πρέπει να αλλάξει κατά περίπτωση? Αν ναι ...

Μια άλλη προσέγγιση είναι να πείτε το ΟΚ την στιγμή του Σήματπος Ηρεμίας. Αυτό ακούγεται λίγο αντίθετο προς το στόχο μας μιας και το Σήμα Ηρεμίας δεν ταυτίζεται μαζί του. Αλλά με το επιβραβεύουμε το Σήμα Ηρεμίας λέμε στο σκυλί μας ότι αναγνωρίζουμε το Σήμα που μας στέλνει και με την επιβράβευση του λέμε ότι όλα είναι εντάξει. Μόλις το σκυλί ηρεμήσει , παύει να στέλνει Σήματα Ηρεμίας, και μπορούμε με άνεση να επανέλθουμε στην εκπαίδευση.
Επιβραβεύουμε το stress ? Η εδώ δεν ισχύει το timing που κατά τα άλλα είναι σημαντικότατο. Με την επιβράβευση επιβραβεύουμε την στιγμή που ο σκύλος κάνει κάτι επιθυμητό, αρχή της θετικής εκπαίδευσης ... αλλιώς απλά το ξεγελάμε με το ζαμπονάκι και το ονομάζουμε :
Αλλά με το επιβραβεύουμε το Σήμα Ηρεμίας λέμε στο σκυλί μας ότι αναγνωρίζουμε το Σήμα που μας στέλνει και με την επιβράβευση του λέμε ότι όλα είναι εντάξει.
Και τέλος

Rottweiler 10 μηνών 35 κιλών σε οικογένεια με παιδί 2 χρονών φοβικό πρός τα ζώα.
Το σκυλί δεν είναι καθόλου επιθετικό, είναι ενεργητικό σε φυσιολογικό βαθμό, εκτελεί μετρίως έως καλά όλες τις βασικές εντολές ... ΑΛΛΑ πηδάει και αγκαλιάζει το παιδί, το οποίο παθαίνει επανειλημμένως σοκ.

@ st3li0s

Περιέγραψε τον τρόπο αντιμετώπισης και το βάθος χρόνου που θα πάρει η οποιαδήποτε εκπαίδευση. Το σκυλί ΠΡΕΠΕΙ να εκπαιδευτεί, ΔΕΝ μπορεί να δοθεί, το παιδί ΠΡΕΠΕΙ να συνηθίσει τα σκυλιά με το συγκεκριμένο σκυλί, οριακά ανέχεται μία άγαρμπη επαφή με τον σκύλο ανά 24ωρο, για άλλους λόγους - και παιδαγωγικούς μαζί - δεν μπορεί το σκυλί να μπεί σε κλούβα.
 


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Αδυνατω να απαντησω σε αυτην την ερωτηση γιατι απλα δεν γνωριζω/δεν εχω εμπειρια...

Θα προσπαθησω ομως...λοιπον...

10 μηνων ροττ και 2 χρονων παιδι,σκυλι πηδαει πανω σε παιδι το οποιο φοβαται!

Για να εχει αυτην την συμπεριφορα δεν θα πηρε την στιγμη που επρεπε τα στοιχειωδη!
Οποτε σε αυτην την περιπτωση μπορουμε να ακολουθησουμε μια τακτικη οπως το αποτρεπουμε το σκυλι να πηδαει επανω σε ανθρωπους!Εστω οτι πηδαει μολις μπαινει η οικογενεια μεσα στο σπιτι,σε αυτην την περιπτωση δεν εχει γουτσου γουτσου μολις μπαινουμε,μπαινουμε στο σπιτι με ηρεμο και χαλαρο τροπο,αν συνεχισει ο σκυλος να χαιρεται πηδωντας δεν του δινουμε σημασια και μολις ηρεμησει το επιβραβευουμε!Αν το πηδημα πανω στο παιδι συμβαινει μεσα στο σπιτι σε περιοδο παιχνιδιου ή εκτος παιχνιδιου του φανερωνουμε την δυσαρεσκεια μας η διακοπτουμε το παιχνιδι!Ολα αυτα προυποθετουν πως αρχιζουμε να προετοιμαζουμε και το παιδι...

Συγνωμη αν τα ειπα πολυ χοντρα...

Πως τα παω?:D
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.249
Μηνύματα
898.100
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul