Υπάρχει σελίδα με την χημική ανάλυση του κεφίρ όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να κάνει μια έρευνα. Γενικά είναι πλούσιο σε γαλακτοβάκιλλους-μαγιές και απουσιάζει πλήρως η λακτόζη.
Δεν μπορώ να πώ με σιγουριά ότι κάνει πολύ καλό στο σκύλο αλλά τα δικά μου δεν έχουν πάθει τίποτα ακόμα. το τελευταίο που έθαψα ήταν 17 χρονών όπότε σίγουρα δεν του έκανε κακό.
LACTOBACILLI
Lactobacillus acidophilus
Lb. brevis
Lb. casei subsp. casei
Lb. casei subsp. rhamnosus
Lb. paracasei subsp. paracasei
Lb. fermentum
Lb. cellobiosus
Lb. delbrueckii subsp. bulgaricus
Lb. delbrueckii subsp. lactis
Lb. fructivorans
Lb. helveticus subsp. lactis
Lb. hilgardii
Lb. helveticus
Lb. kefiri
Lb. kefiranofaciens subsp. kefirgranum
Lb. kefiranofaciens subsp. kefiranofaciens
Lb. parakefiri
Lb. plantarum
STREPTOCOCCI/LACTOCOCCI
Streptococcus thermophilus
Lactococcus lactis subsp. lactis
Lactococcus lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis
Lactococcus lactis subsp. cremoris
Enterococcus durans
Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris
Leuconostoc mesenteroides subsp.mesenteroides
YEAST
Dekkera anomala [t] / Brettanomyces anomalus [a]
Kluyveromyces marxianus [t] / Candida kefyr [a] [SIZE=-1]#[/SIZE]
Pichia fermentans [t] / Candida firmetaria [a]
Yarrowia lipolytica [t] / Candida lipolytica [a]
Candia friedrichii
Candia rancens
Candia tenuis
Candia humilis
Candia inconspicua
Candia maris
Cryptococcus humicolus
Debaryomyces hansenii [t] / Candida famata [a] #
Debaryomyces (Schwanniomyces) occidentalis
Galactomyces geotrichum [t] / Geotrichum candidum [a]
Issatchenkia orientalis [t] / Candida krusei [a]
Kluyveromyces lactis var. lactis #
Kluyveromyces bulgaricus
Kluyveromyces lodderae
Saccharomyces cerevisiae #
Saccharomyces subsp. torulopsis holmii
Saccharomyces pastorianus
Saccharomyces humaticus
Saccharomyces unisporus
Saccharomyces exiguus
Saccharomyces turicensis sp. nov
Torulaspora delbrueckii [t]
Zygosaccharomyces rouxii *
[SIZE=-1]Legend[/SIZE]
[SIZE=-1][t] teleomorph; [a] anamorph[/SIZE]
[SIZE=-1]# can utilize lactose or lactate[/SIZE]
ACETOBACTER
Acetobacter aceti
Acetobacter rasens
Units Count of Microbes in Gram Stained Kefir Grains
Bacilli [single cells, pair, chains]
Streptococci [pair, chains]
Yeast [single cells]
The Means Range
Bacilli 66, 62-69%
Streptococci 16, 11- 12%
Yeast 18, 16- 20% [SIZE=-2][11][/SIZE]
Evolution Sequence among Genus Group of Organisms of Kefir during the Culture Cycle
Lactococci > Lactobacilli > Leuconostoc > Yeast > Acetobacter
Microbial Composition of Kefir at End of Fermentation [cfu/ml] **
Lactococci : 1,000,000,000
Leuconostocs : 100,000,000
Lactobacilli : 5,000,000
Yeast : 1,000,000
Acetobacter : 100,000